Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Alpejskie wędrówki i wspinaczki

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
WolfAtTheDoor
Croentuzjasta
Re: Alpejskie wędrówki i wspinaczki: na gorąco

Nieprzeczytany postnapisał(a) WolfAtTheDoor » 11.09.2013 18:51

Dla Ciebie byłby chyba idealny Sony RX100 z superjasnym obiektywem - do widoczków jak znalazł i ma 4x zoom (ale z powodu dużej jak na małpkę matryce możesz zawsze robić cyfrowe cropy - choćby programem JPEGCrops) - jakoś fotek - prawie jak z lustrzanki. Nie ma płytkiej głębi ostrości bo ma matryce jak wszystkie małpki, ale do fotografowania widoczków jak znalazł - i co najważniejsze - zmieścisz go w kieszeni spodni.

Jeśli Panasonic to tylko LX7 - ale ten co wymieniłem jest lepszy od tego pasikonika ;).
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 11.09.2013 19:08

WolfAtTheDoor napisał(a):Dla Ciebie byłby chyba idealny Sony RX100 z superjasnym obiektywem - do widoczków jak znalazł i ma 4x zoom (ale z powodu dużej jak na małpkę matryce możesz zawsze robić cyfrowe cropy - choćby programem JPEGCrops) - jakoś fotek - prawie jak z lustrzanki. Nie ma płytkiej głębi ostrości bo ma matryce jak wszystkie małpki, ale do fotografowania widoczków jak znalazł - i co najważniejsze - zmieścisz go w kieszeni spodni.

Jeśli Panasonic to tylko LX7 - ale ten co wymieniłem jest lepszy od tego pasikonika ;).

Ten Ricoh ma siedmiokrotny zoom. Mam też Panasonica 12x (ale ma dużego jasnego fleka, który widać przy odpowiednim oświetleniu). Nie zejdę w swoich wymaganiach poniżej tych wartości.

Pozdrawiam,
Wojtek
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 11.09.2013 19:19

W twoim przypadku mz ważniejsza jest jasność obiektywu, szeroki kąt na wejściu i duża matryca pozwalająca na rejestrowanie obrazów w gorszych warunkach oświetleniowych, niż duży zakres ogniskowych.

Zawsze możesz zrobić sobie cropa ze zdjęcia, żeby powiększyć wybrany fragment, ale możliwe to będzie tylko wtedy, jak materiał wyjściowy będzie dobrej jakości.

A zoom zoom to system składania tylnego siedzenia w Mazdach ;)
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 11.09.2013 19:38

weldon napisał(a):W twoim przypadku mz ważniejsza jest jasność obiektywu, szeroki kąt na wejściu i duża matryca pozwalająca na rejestrowanie obrazów w gorszych warunkach oświetleniowych, niż duży zakres ogniskowych.

Zawsze możesz zrobić sobie cropa ze zdjęcia, żeby powiększyć wybrany fragment, ale możliwe to będzie tylko wtedy, jak materiał wyjściowy będzie dobrej jakości.

A zoom zoom to system składania tylnego siedzenia w Mazdach ;)

Szeroki kąt doceniam bardzo.
Crop i tylne siedzenie - muszę doczytać w gogle. ;)

Pozdrawiam,
Wojtek
WolfAtTheDoor
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) WolfAtTheDoor » 11.09.2013 19:41

Franz, mówię Ci - z Sony RX100 będziesz mega zadowolony. Z Panasonica LX7 też powinieneś być. Jest jeszcze nikon p7700 (ma odchylany ekran;])
:)
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 11.09.2013 19:44

No sorki, ale dobry apart to dla mnie lustrzanka i wymienne obiektywy.
Może to i faktycznie pomysł z jasna stałką.
Weldon. Co byś proponował?
WolfAtTheDoor
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) WolfAtTheDoor » 11.09.2013 19:47

"No sorki, ale dobry apart to dla mnie lustrzanka i wymienne obiektywy."

FUX, odkąd zaczęto robić dobrej jakości aparaty ze stałoogniskowym obiektywem, które mają matryce wielkości tych z lustrzanek (Ricoh GR, Fuji X100/X100s, Nikon A) w końcu nie jest to już regułą :) - niektórzy rzucili swoje nikony D800 i całą torbę obiektywów w kat i teraz panoszą się z takimi maluszkami :).

Są jeszcze bezlusterkowce z wymienną optyką, ale to też najczęściej są cięzkie klocki.
Ostatnio edytowano 11.09.2013 19:50 przez WolfAtTheDoor, łącznie edytowano 1 raz
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 11.09.2013 19:49

No nie mów?

Wiesz. Wolę oglądać Świat przez okno zamiast przez dziurkę od klucza...
:wink:
WolfAtTheDoor
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) WolfAtTheDoor » 11.09.2013 19:56

FUX, widzę, że słowami Cię nie przekonam więc może zdjęcia przekonają:

pod tym linkiem zdjęcia użytkownika z innego forum, który robił je aparatem nie będącym lustrzanką :)
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=229707

http://forum.nikoniarze.pl/showthread.p ... ost3133180

BTW, to najlepsze jakie widziałem z tej puszki.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 11.09.2013 20:00

FUX napisał(a):No sorki, ale dobry apart to dla mnie lustrzanka i wymienne obiektywy.

Dla Franza?
Przy wymiennych obiektywach dużą butlę sprężonego powietrza i pędzelek do szczotkowania matrycy ;)
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 11.09.2013 20:05

weldon napisał(a):
FUX napisał(a):No sorki, ale dobry apart to dla mnie lustrzanka i wymienne obiektywy.

Dla Franza?
Przy wymiennych obiektywach dużą butlę sprężonego powietrza i pędzelek do szczotkowania matrycy ;)

:lol:

Pozdrawiam,
Wojtek
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 11.09.2013 20:16

WolfAtTheDoor, podejście mam takie, że żadnych zdjęć zrobionych w RAW nie obrabiam.
Może dziwny jestem, ale tak już mam.

Fotki faktycznie piękne; może zdolności, ręka ale nade wszystko drobiazgowa obróbka. Na „strzelone" z ręki także nie wyglądają, w każdym razie większość lub wybrane kilkanaście szt. z kilku tysięcy...
Weldon, jeden baniak więcej, jeden mniej...
Na te „górki" to jedna stałka by styknęła. Reszta to ew. kadrowanie i obróbka na kompie, jeżeli ktoś bardzo lubi.
Popatrzyłem na statystyki i swoje postrzeganie świata przez wizjer, to większość fot na ogniskowej od 18-50
Sporadycznie jakieś zbliżenia. Cały czas się waham, czy kupować coś do N7K czy poczekać na zmianę puszki i wtedy zmienić standard szkieł.
WolfAtTheDoor
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) WolfAtTheDoor » 11.09.2013 20:39

Zdjęcia strzelone z samej puszki bez żadnej obróki z luster też nie wyglądają zbyt zachęcająco - w tych czasach każdy fotograf obrabia. Nawet zdjęcie robione do paszportu poddają obróbce.
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 11.09.2013 23:09

Rany boskie - jakim Wy językiem mówicie ??? Nc nie rozumiem ...

A gdzie czyste piękno :!: :wink:

:)
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 12.09.2013 06:08

WolfAtTheDoor napisał(a):Zdjęcia strzelone z samej puszki bez żadnej obróki z luster też nie wyglądają zbyt zachęcająco - w tych czasach każdy fotograf obrabia. Nawet zdjęcie robione do paszportu poddają obróbce.

Mimo, że foty „chwytliwe", to wieje z nich sztucznością. Oko zarejestruje, ale tak nie postrzeże.
Dobra. Koniec offa.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe