Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Alpejskie wędrówki i wspinaczki

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
Franz
Legenda
Re: Alpejskie wędrówki i wspinaczki: kilkaset metrów w pioni

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 14.08.2013 15:01

plavac napisał(a):Bardzo ładne - ale nie to mi się śniło :wink:

Ale chętnie się zgodzę, że właśnie to mi się śniło 8)

Nie nalegam. ;)

mariusz-w napisał(a):"Schodki" jak na poprzedniej ferracie ... 8O
Oj nie dla mnie ci one ... nie dla mnie ! :roll: :wink: 8)

Toż to prawdziwy luksus! :lol:

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda
Re: Alpejskie wędrówki i wspinaczki: na przekór grawitacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 14.08.2013 21:40

Przemykam po mocnej skale śladami tych, których przedtem obserwowałem z dołu.

P1210840.JPG

P1210841.JPG

P1210842.JPG

P1210843.JPG

P1210844.JPG

Docieram do miejsca, gdzie sięgają mnie kropelki, rozpryskujące się z huczącego wodospadu.

P1210845.JPG

Teraz pionowy odcinek i... staję oko w oko z ciekawostką, z której słynie ta ferrata.
Najpierw jednak odruchowo zerkam za siebie... to znaczy, pod siebie - tiaaa... ekspozycja piękna. Jest gdzie polecieć.

P1210846.JPG

Następnie zaczynam się przypatrywać temu cudacznemu patentowi. Nade mną potężny okap uzbrojony w klamry.
Hmm, dla... nietoperzy?...

P1210847.JPG
CROberto
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CROberto » 14.08.2013 22:09

Franz napisał(a):
Następnie zaczynam się przypatrywać temu cudacznemu patentowi. Nade mną potężny okap uzbrojony w klamry.
Hmm, dla... nietoperzy?...

"Ścieżynka zdrowia " ogólnorozwojowa :oczko_usmiech: - jest też coś dla rączek....w końcu :lool: :wink:

Pozdrowionka jak najbardziej wskazane.... :lol:
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 14.08.2013 23:56

Wyczucie mnie nie zawiodło :D

Przewieszka , ale takiej jeszcze nie widziałem 8O ( faktem jest , że zbyt wielu nie widziałem :wink: )

Pozdrawiam
Piotr
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.08.2013 10:46

Franz napisał(a):
Najpierw jednak odruchowo zerkam za siebie... to znaczy, pod siebie - tiaaa... ekspozycja piękna. Jest gdzie polecieć.

No jak to gdzie ? Chlup do wody, którą przecież "tak lubisz" ;) Tylko mogłoby być co nieco głębiej :lol:
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 26.08.2013 15:12

piotrf napisał(a):Wyczucie mnie nie zawiodło :D

Przewieszka , ale takiej jeszcze nie widziałem 8O ( faktem jest , że zbyt wielu nie widziałem :wink: )

Instynkt Włóczykija :D Gratulacje !
A Wojtek zostawił nas z rozbudzoną ciekawością, jak wyglądał jako nietoperz :wink:

Pozdrawiam 8)
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 28.08.2013 22:20

Przecież Ziemia się obraca!
Po prostu poczekałem, aż ten sufit zamieni się w podłogę. 8) :lol:

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 29.08.2013 17:43

To jest właśnie kluczowe miejsce całej trasy. Przy czym... jest łatwe jego obejście. Tuż poniżej okapu odchodzi w lewo odcinek ferraty o stopniu trudności "B" - i większość z tego obejścia korzysta. A okap?...
Wyceniony na "D/E" - czyli pomiędzy "bardzo trudno", a "nadzwyczaj trudno". Co robić? Spoglądam z przekąsem na przewieszkę, z jaką nigdy nie miałem jeszcze do czynienia.

Jednak ujęcie z podejścia odrobinę zafałszowuje obraz. Próbuję przyjrzeć się przeszkodzie z profilu. Trochę lepiej to wygląda. Może dałbym temu radę?..

P1210848.JPG

Nie jestem bularzem, nie zwykłem wisieć na rękach, a zwłaszcza na jednej, kiedy druga będzie sięgała do następnej klamry. Ale przynajmniej spróbuję.

Podchodzę pod sam okap. Przywykłem już do operowanie jednym tylko karabinkiem - co jest sprzeczne z zasadami bezpieczeństwa, ale wygodne - tu jednak postanawiam zachować wszelkie środki ostrożności. Zatem - dwa karabinki idą w ruch.
Łapię za klamrę powyżej głowy, próbując stopą oprzeć się na dolnej klamrze. Ba! Noga się ześlizguje i w ogóle nie stanowi żadnego oparcia. Może podgiąć stopę od dołu, zahaczając się o klamrę? Nędza... Głupi pomysł. Pozostaje udawanie, że da się na tych klamrach stopy opierać.

W tym czasie ręce już zaczynają omdlewać. Moment! Ja jeszcze nie zacząłem się wspinać!

Wracam pod skałę i próbuję strząsnąć zmęczenie z ramion. Może jednak skorzystać z obejścia? Ale... tak bez poważnej próby? Nieee... przypuszczę jeden poważny atak - albo się powiedzie, albo będę się musiał poddać. Żeby jednak atak mógł się powieść, musi być błyskawiczny. Zatem - do boju!
Szybko w górę - jedna klamra, puszczam ją lewą ręką i sięgam do wyższej. Od razu czuję nabrzmiewający ból w prawej, na której zawisnąłem, ale już trzymam wyższą klamrę i teraz dociągam drugą rękę. Oczywiście, natychmiast czuję mięśnie w lewym ramieniu. Paskudnie czuję. Ale nie ma czasu - szybko przekładam stopy, starając się je utrzymać na klamrach, mimo że te usilnie próbują się ześliznąć z żelastwa.

Dobra - kolejna klamra: ręka ponad głowę... Coś na kształt lekkiego skurczu w łapie, więc szybko - druga ręka do klamry. Nogi odpadają, ale udaje mi się je z powrotem oprzeć. W górę!

Następna klamra! O cholera! Trzeba przepiąć karabinek! Ba! Nawet nie jeden, a obydwa!!! Zawisam na jednej ręce, a druga dosyć rozpaczliwie mocuje się z karabinkiem: odpiąć, przesunąć, zapiąć powyżej haka. Ale boli...
Najchętniej bym odpoczął, ale w tej pozycji nie ma takiej możliwości. Gdybym szedł na jednym karabinku, to już mógłbym się mocować z kolejną klamrą, a tak... muszę jeszcze przepiąć drugi... Jasny gwint!!

Przepinam, dysząc wściekle; łapy bolą już niemiłosiernie, a tu jeszcze parę klamer...

Nie myślę już o niczym, tylko zaciskając zęby, powtarzam czynności - jedna łapa, klamra, ból, druga łapa, klamra... I znowu. Teraz już boli mnie wszystko i w każdym momencie...

Ale sięgam krawędzi okapu. Niestety... powtórka z hakiem. Diabelska sztuczka z przepinaniem obydwu karabinków. Może odpiąć oba, ale zapiąć wyżej już tylko jeden? Cholera, teraz to już wszystko jedno, skoro i tak mam go w dłoni.
Szczęk zamka - karabinek zapięty. Sięgam do klamry ponad okapem. Jeszcze tylko muszę nogi skompletować i będę uratowany...

P1210849.JPG

Jaka ulga, kiedy udaje mi się stanąć wreszcie na górnej powierzchni okapu...

Satysfakcja?.. Wątpliwa. Ten okap - to jakieś udziwnienie. Drżą mi nogi, trzęsą się ręce...
Ale - przeszedłem. :)
Nieco wyżej dochodzi z lewej obejście przeklętego okapu. Drugi raz już bym się z nim nie mocował...

P1210850.JPG

Spotykam motyla - gdybym miał skrzydła, też bym asekuracji nie stosował...

P1210851.JPG

Dobra - pora, by się uwiecznić na ferracie. Teraz już bardzo łatwo do bliskiego jej końca.

P1210852.JPG

P1210855.JPG

P1210856.JPG

P1210857.JPG
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 29.08.2013 20:38

8O 8O 8O
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 29.08.2013 20:45

FUX napisał(a):8O 8O 8O

:lol:

:twisted:

;)

Pozdrawiam,
Wojtek
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 29.08.2013 21:12

Wojownik :!:
Masz predyspozycje co najmniej na generała :wink: :lol:

Ale niemniej - chapeau bas ! Mam za sobą pewną przewieszkę. Takiej bym nie sprostał ...
Musisz mieć pneumatyczne kości :wink: :)
Możeś Ty - orzeł :?: :!:

pozdrawiam 8)
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 29.08.2013 21:27

Witajcie :D

Tak się nie robi 8O
Tekst jednak trzeba przeplatać zdjęciami :roll: , bo wtedy na moment chociaż śledzącemu napięcie pomiędzy łopatkami zelży podczas czytania :lol:
Fajna ta ścieżka dla . . . pająków . . . , szkoda że już nie dla mnie

Pozdrawiam
Piotr
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 29.08.2013 22:17

plavac napisał(a):Możeś Ty - orzeł :?: :!:

Przepoczwarzyłem się w motyla. ;)

piotrf napisał(a):Tak się nie robi 8O
Tekst jednak trzeba przeplatać zdjęciami :roll: , bo wtedy na moment chociaż śledzącemu napięcie pomiędzy łopatkami zelży podczas czytania :lol:

Przepraszam, że nie pstrykałem fotek w trakcie pokonywania okapu. :oops:

Pozdrawiam,
Wojtek
kataryniarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kataryniarz » 30.08.2013 06:36

Wow 8O ...może kiedyś kamerka na kask i relacja filmowa? 8)
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 30.08.2013 06:46

kataryniarz napisał(a):Wow 8O ...może kiedyś kamerka na kask i relacja filmowa? 8)

Ano. Można by mu satelitę doczepić i na żywo Big Franz puszczać :mrgreen:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe