Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Alpejskie wędrówki i wspinaczki

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
Franz
Legenda
Re: Alpejskie wędrówki i wspinaczki: luksus w Stubaju

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 09.04.2013 23:10

plavac napisał(a):Ciekawie się zapowiada ... :)

Zaczynasz od bliskiego przedstawienia dramatis personae na zielonym tle - już tchnie optymizmem :D

W końcu zasłużyłem sobie, czy też zasłużyliśmy sobie na highlife. ;)

weldon napisał(a):Jak przebijaliśmy się przez Alpy do Włoch, swego czasu, to zjeżdżaliśmy drogą pełną takich betonowych dachów i zasłon, a potem solidnymi mostami nad szerokimi dolinami, którędy, jeżeli już, to sobie płynęły jakieś drobne strumyczki.

Na wiosnę bywają znacznie większe te strużki. ;)

weldon napisał(a):Podobno powstało to po tym, jak zima z Alp któregoś roku zeszła bardzo szybko ... zabierając po drodze sporo ;)

To już lepiej, niech ona sobie spokojnie spływa z tych gór :)

Ano, zdarzają się takie ciekawostki. Niemniej, wolę kiedy w czerwcu, czy nawet w maju (nie mam tu na myśli Alp) mogę pochodzić, nie zapadając się po pas w rozmiękłym śniegu.

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 10.04.2013 15:06

Lipiec 2006r.

Wyruszamy we dwóch z Bercikiem. Zakładamy dwutygodniowy pobyt w Alpach austriackich z krótkim wypadem do Niemiec. Bagażnik mojego wozu wypełniony sprzętem po brzegi; bierzemy również linę, raki, czekan - będzie okazja by tego użyć.
Wyruszamy po pracy i nocleg około północy znajdujemy blisko Wiednia. Bercik wspinał się w okolicznych skałach i zna to miejsce. Na drugi dzień kontynuujemy jazdę - kierujemy się na Innsbruck, gdzie skręcam na południe. Niepotrzebnie pakuję się w bramki autostradowe - w efekcie płacę niewielką kwotę za krótki odcinek w olbrzymim korku. Zjeżdżamy przy pierwszej okazji i obieramy kurs na Neustift. Koniec jazdy.

Co można zrobić tutaj popołudniową porą? Niewiele. Chyba że... skorzystamy z kolejki linowej. Wtedy będziemy w stanie przejść niezbyt trudną ferratę przez Jedenastki. Zatem pakujemy plecaki i w kasie kupujemy wjazdówki w jedną stronę. W dół zejdziemy na piechotę - o tej porze i tak już kolejka nie będzie kursować.

Stubaital pozostaje w dole, a my szybko zyskujemy wysokość. Od górnej stacji podchodzimy grzbietem do prywatnego Elferhütte. Mały zgrzyt - wystarczy, że Bercik stawia plecak na ławie przy schronisku, żeby wyjąć z niego wodę, a już wyskakuje ktoś i żąda opłaty za korzystanie z ustrojstw schroniskowych. Próbuję załagodzić sprawę, że tylko przez moment plecak poleży na ławie, ale facet jest wyjątkowo nieużyty. W efekcie Bercik zbiera plecak i pije tam gdzie ja - dziesięć metrów od ławy.

Zostawiamy cywilizację z jej problemami za sobą i suniemy lekko wznoszącym się trawersem pod ścianami Jedenastek.

P0810314.JPG

P0810316.JPG

P0810317.JPG

P0810318.JPG

P0810319.JPG

P0810320.JPG

P0810321.JPG

P0810322.JPG
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 10.04.2013 15:16

Franz napisał(a):...facet jest wyjątkowo nieużyty.

Dobrze, że opłaty klimatycznej od Was nie chciał. :)

pzdr :wink:
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 10.04.2013 15:17

Bez śniegu 8) Nareszcie :D

Pozdrawiam
Piotr
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 10.04.2013 17:38

Franz napisał(a):... Mały zgrzyt - wystarczy, że Bercik stawia plecak na ławie przy schronisku, żeby wyjąć z niego wodę, a już wyskakuje ktoś i żąda opłaty za korzystanie z ustrojstw schroniskowych. Próbuję załagodzić sprawę, że tylko przez moment plecak poleży na ławie, ale facet jest wyjątkowo nieużyty.

8O :o :?: :roll: :twisted: :evil:
A to Schwarzcharrrrakterrrr z niego!

Jak taki dalej będzie to wprowadzi opłatę za samo wejście na jego teren (a są tacy nienormalni w turystyce).
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 10.04.2013 18:53

longtom napisał(a):Dobrze, że opłaty klimatycznej od Was nie chciał. :)

Fatamorgana napisał(a):Jak taki dalej będzie to wprowadzi opłatę za samo wejście na jego teren (a są tacy nienormalni w turystyce).

Niestety, to się zdarza, aczkolwiek w tak rygosystycznej formie spotkałem sie do tej pory tylko ten jeden raz.

piotrf napisał(a):Bez śniegu 8) Nareszcie :D

Ale wiesz - raki i czekany w bagażniku leżą...

Pozdrawiam,
Wojtek
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 10.04.2013 21:52

Faaajnie :) I ładnie toś napisał, o tych problemach cywilizacji. Z góry wydają się takie malutkie, nieważne.
Pozdrawiam 8)
Aguha
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aguha » 11.04.2013 07:01

A ja to smutna jestem...

Bo w tym roku miały być Alpy, już witałam się z gąską... ale lis ją pożarł :evil:

Niestety okazało się, że "winien" nie zgodzi się z "ma" i kasa padnie. :evil: :evil: :evil:

Jednak jak bogi dadzą i progenitura pozwoli to jakieś tam Gorce albo Beskidy zaliczymy, bo ja już muszę. :D

Pozdrawiamy
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 11.04.2013 11:25

plavac napisał(a):Faaajnie :) I ładnie toś napisał, o tych problemach cywilizacji. Z góry wydają się takie malutkie, nieważne.

Zupełnie co innego staje się najważniejszą kwestią do rozstrzygnięcia i zupełnie innym sprawom przywiązuje się największą wagę.

Aguha napisał(a):A ja to smutna jestem...

Bo w tym roku miały być Alpy, już witałam się z gąską... ale lis ją pożarł :evil:

Ojjj... :(
Szkoda. W Beskidach też ładnie, ale jednak w Alpach różnorodność krajobrazu nieporównywalnie większa.
Może w kolejnym roku...

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 11.04.2013 14:06

Ścieżka zaczyna się podnosić i na koniec podchodzimy dosyć stromo pod ścianę. Zrzucamy plecaki, wyjmujemy sprzęt i wkładamy uprząż. Plecak ponownie na grzbiet, karabinek wpiąć w linę i w górę!
Zaczynamy Elferkofel Klettersteig - naszą pierwszą ferratę.

P0810324.JPG

IMG_0698.JPG

P0810325.JPG

IMG_0699.JPG

P0810326.JPG

P0810327.JPG

P0810328.JPG

P0810329.JPG
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 11.04.2013 19:59

Ciekawie, chociaż jakoś tak ... nostalgicznie ? ... mało słonecznie ? ... "austriacko" ? :wink:

Pozdrawiam 8)
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 11.04.2013 21:09

plavac napisał(a):Ciekawie, chociaż jakoś tak ... nostalgicznie ? ... mało słonecznie ? ... "austriacko" ? :wink:

W kolejnych dniach będzie ładniej. 8)

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda
Re: Alpejskie wędrówki i wspinaczki: Stubai - Jedenastki

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 12.04.2013 11:44

Pierwszy odcinek ściany wyprowadza nas na mały, nieco zagruzowany taras. Taras jest częściowo odstrzelony od masywu i żeby dotrzeć pod kolejny fragment ściany, trzeba przekroczyć szczelinę, co ułatwia zaklinowany głaz.

P0810330.JPG

P0810331.JPG

P0810332.JPG

P0810333.JPG

Ściana wygląda całkiem honornie, nie jest jednak specjalnie trudna. Z kolei trzeba się przecisnąć przez dosyć wąską szczelinę.

P0810334.JPG

P0810336.JPG

P0810337.JPG

Chmury, zamiast się rozwiewać, ogarniają nas coraz bardziej, rzadko więc zdarza się możliwość spojrzenia w dolinę.

P0810338.JPG
cronaturki
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) cronaturki » 12.04.2013 11:54

hmm delikatnie mówiac - nie mam pytań... od samego oglądania zdjęć pojawia sie gęsia skórka i lęk wysokości :) ale widoki przepiękne :)
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 12.04.2013 12:39

cronaturki napisał(a):hmm delikatnie mówiac - nie mam pytań... od samego oglądania zdjęć pojawia sie gęsia skórka i lęk wysokości :) ale widoki przepiękne :)

Miejscami może adrenalina skoczyć, ale widoki - masz zapewne na myśli te z poprzednich stron.
Bo aktualnie opisywany dzień nie obfitował w nie zanadto. ;)

Pozdrawiam,
Wojtek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe