Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Alpejskie wędrówki i wspinaczki

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
Roxi
Koneser
Re: Alpejskie wędrówki i wspinaczki: Stubai

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 13.03.2013 09:49

Franz napisał(a):
weldon napisał(a):Kurcze, pod wodą (nie mówiąc że pod lodem) mz jest gorzej z tą orientacją :D

Najtrudniej chyba mapę rozwinąć. ;)

:lol:
Tak jak u Wojtka, kompas i po sprawie :)
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 13.03.2013 12:58

Roxi napisał(a):Tak jak u Wojtka, kompas i po sprawie :)

Ewentualnie pnie drzew omszałe od północy. ;)

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 13.03.2013 13:30

mariusz-w napisał(a):Faktycznie ... idealnie się wtopiło w pejzaż.

Na ekranie aparatu go nie widziałem. Miałem tylko nadzieję, że dobrze celuję.

Pozdrawiam,
Wojtek
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 13.03.2013 14:40

Franz napisał(a):
mariusz-w napisał(a):Faktycznie ... idealnie się wtopiło w pejzaż.

Na ekranie aparatu go nie widziałem. Miałem tylko nadzieję, że dobrze celuję.

i "sie" udało ! :)
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 14.03.2013 00:24

Twardym trza być, nie miętkim ...

Jak płuca wyprzedzają mnie w trakcie podejścia, to ich nie gonię, tylko co pięćdziesiąt kroków każę im na mnie czekać ... :wink:
Co najmniej przez minutę muszą czekać ... :? Na razie czekają :roll:

A co Ci zostało do picia i jedzenia na drugim szczycie ? Czyś tak sobie spacerował "na głodniaka" ? 8)

pozdrawiam :)
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 14.03.2013 12:29

plavac napisał(a):A co Ci zostało do picia i jedzenia na drugim szczycie ? Czyś tak sobie spacerował "na głodniaka" ? 8)

O ile nie wybieram się na jakąś krótką trasę, zawsze staram się mieć ze sobą zapas żarełka do ok. 18:00.
Wodę faktycznie wysuszyłem na ostatnich fragmentach podejścia, ale dzięki temu nie miałem przystanków w drodze zejściowej. ;)

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 14.03.2013 17:22

W schronisku wita mnie gwar - faktycznie jest pełno i dobrze, że chociaż na tę noc mam miejsce. Jestem zmęczony, ale rozpiera mnie radość. Dwa szczyty, nie w grani, lezcz zdobyte z doliny - to jest coś.
Nie siedzę zbyt długo. Pochłaniam kolację popartą dwoma piwami i idę spać, kiedy na dole jeszcze sporo ludzi urzęduje. Szybko zasypiam - zmęczenie robi swoje.

Wstaję przed wschodem słońca, ale w schronisku już wre jak w ulu. Rannych ptaszków jest wielu; trudno się dziwić - przy takiej pogodzie!..
Gospodarz schroniska wskazuje mi potężny kocioł z herbatą.

- Ale ja nie mam wykupionego śniadania - kryguję się.
Tylko macha ręką - cóż to jest, te trochę herbaty...

Wkrótce wyruszam. Najpierw krótki, względnie stromy odcinek i schronisko pozostaje w dole.

P1000219.JPG

P1000220.JPG

P1000221.JPG

Nachylenie się zmniejsza i otwiera się łagodna dolinka zamknięta przełęczą Winnebach. To mój pierwszy etap.

P1000222.JPG

P1000223.JPG

P1000225.JPG

Nie wiem, czy uda mi się wejść na Breiter Grieskogel, ale wiem, ze to będzie piękny dzień.

P1000226.JPG

P1000228.JPG
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 14.03.2013 21:58

Słońce niesamowite , wyż trzyma mocno !
Jak mi się marzy takie słońce na śniegu ... może w najbliższą sobotę się poszczęści - ostatnia w tym roku wyprawa na rakietach. Śniegu dosypało, prognozy obiecujące - ale tyle razy się już przejechałem tej zimy na prognozach :? :)

Stromizna nad schroniskiem wzbudziła niepokój co do zagrożenia lawinowego, ale potem to wypłaszczenie terenu zdaje się wyjaśniło taką lokalizację. Też tak to postrzegasz ?

Pozdrawiam :)
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 14.03.2013 23:14

plavac napisał(a):Jak mi się marzy takie słońce na śniegu ... może w najbliższą sobotę się poszczęści - ostatnia w tym roku wyprawa na rakietach. Śniegu dosypało, prognozy obiecujące - ale tyle razy się już przejechałem tej zimy na prognozach :? :)

Ja już chyba zbyt leniwy na to jestem. :?
Ale Tobie życzę pięknej pogody.

plavac napisał(a):Stromizna nad schroniskiem wzbudziła niepokój co do zagrożenia lawinowego, ale potem to wypłaszczenie terenu zdaje się wyjaśniło taką lokalizację. Też tak to postrzegasz ?

Tak, zbyt krótka ta stromizna, by się cokolwiek mogło uzbierać.

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 15.03.2013 17:23

Na razie prowadzą mnie ślady tych, którzy tędy wędrowali wczoraj lub tych, którzy wyszli dziś wcześniej ode mnie.
A kiedy się oglądam za siebie, widzę następnych podążających za mną.

P1000229.JPG

P1000230.JPG

P1000231.JPG

Pomimo wczorajszego intensywnego dnia, idzie mi się dobrze i wkrótce staję na buli, z której widać, że podejście pod Winnebachjoch nie jest aż takie łagodne, jak to się wcześniej wydawało.

P1000232.JPG

Ale kiedy znów spoglądam w tył, to wszystko wygląda łagodniej. Może lepiej nie patrzeć przed siebie. ;)

P1000233.JPG

P1000235.JPG

P1000238.JPG

P1000239.JPG
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 16.03.2013 00:20

Cuuuudnie !

Co do lenistwa - jak mnie się nie chce jutro wstawać o ... 8.00 :lol:
Ale noblese oblige - pożegnanie zimy w Gorcach ...
Potem już tylko krokusy w Chocholowskiej 8)

Nota bene - czy w Stubaier Alpen są krokusy ? :roll:

Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 16.03.2013 13:35

plavac napisał(a):Co do lenistwa - jak mnie się nie chce jutro wstawać o ... 8.00 :lol:

Zapewne zostałeś przez naturę sowicie nagrodzony za tę pobudkę. 8)

plavac napisał(a):Nota bene - czy w Stubaier Alpen są krokusy ? :roll:

Na pewno.
Przy którejś okazji pstryknąłem kiedyś łany krokusów. Nie jestem w tej chwili pewien, czy to też były Stubajskie, ale jest to możliwe. Poszukam.

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 16.03.2013 17:48

Systematycznie zyskuję wysokość i na razie nie odczuwam trudów wędrówki. O dziwo! - dystans pomiędzy mną a narciarzami, którzy wystartowali chwilę później, skraca się wolniej niż wczoraj. Trafiłem dziś na słabszych, czy buzują we mnie czerwone krwinki, rozochocone wczorajszym wyczynem?

P1000240.JPG

P1000241.JPG

P1000243.JPG

P1000244.JPG

Czas płynie, a ja podchodzę coraz bliżej pod Winnebachjoch. Z bliska się okazuje, że nie da rady wejść bezpośrednio na przełęcz. Zbyt stromo, a poza tym - na sporym fragmencie widać śnieżny nawis, czekający na ochotników. Robię to samo, co robili inni przede mną - wdrapuję się na zbocze po mojej prawej stronie i z niego wytrawersuję na przełęcz.

I tak jest cholernie stromo, do tego wystają tu i ówdzie kamole i rakiety nie wszędzie chcą się trzymać śniegu, obślizgując się co chwila. Pomagam sobie nie tylko kijkami, ale i bezpośrednio łapami.

P1000247.JPG

P1000248.JPG

P1000249.JPG

Chyba już wystarczy. Ruszam trawersem w stronę przełęczy, gdzie już widać słupek z rozpiską szlaków.

P1000250.JPG

P1000250a.JPG
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 16.03.2013 23:46

Franz napisał(a):
plavac napisał(a):Co do lenistwa - jak mnie się nie chce jutro wstawać o ... 8.00 :lol:

Zapewne zostałeś przez naturę sowicie nagrodzony za tę pobudkę. 8)

Jakbyś tam był :wink: :D
Daliśmy sobie w kość - 50 cm świeżego śniegu, grupa liczyła 3 osoby, więc czasu na odpoczynek w trakcie torowania nie było za dużo ... Ale marzenie zimy 2013 się zrealizowało - Pańska Przechybka w mrozie ( -10 ), słońcu i metrowym śniegu ! I ta cisza gorczańskiego zimowego lasu ...

A wracając do Stubai - aż mnie otrzepało na widok tego nawisu. Musiałem kiedyś iść po takim w Tatrach.
Brrrr ...:?
Dobrze to napisałeś - czeka na ochotników ... nieświadomych pułapki ...

Za to pogoda jak marzenie ! Nie było wiatru ?
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 17.03.2013 10:34

Super się czyta i ogląda.
Mimo tego, że jak wiesz za zimą nie przepadam, to w tym wypadku chętnie bym tam powędrował.
Pogoda faktycznie wymarzona ...to i to nie dziwne, że tłok w schronisku.

pozdrawiam. 8)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe