Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Alpejskie wędrówki i wspinaczki

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
Franz
Legenda
Re: Alpejskie wędrówki i wspinaczki: Stubai

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 10.03.2013 12:23

mariusz-w napisał(a): ... warto było ! ... mimo, że tak ciężko, na czterech okupione.

... i jak widzimy nigdzie blisko nie jest ... ale za to jaka widoczność !!! :roll: ... po prostu bezkresna. 8)

Wysiłek nagrodzony. 8)

Pozdrawiam,
Wojtek
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 10.03.2013 16:46

Zimą na 100 procent mnie tam nikt nie zobaczy :wink: więc i ja takich widoków , z tak szerokimi horyzontami tam nie zobaczę . Z tym większą przyjemnością oglądam je u Ciebie 8)

Pozdrawiam
Piotr
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 10.03.2013 17:47

piotrf napisał(a):Zimą na 100 procent mnie tam nikt nie zobaczy :wink: więc i ja takich widoków , z tak szerokimi horyzontami tam nie zobaczę . Z tym większą przyjemnością oglądam je u Ciebie 8)

Mimo, iż za zimą nie przepadam, doceniałem tamte widoki. :)

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 10.03.2013 23:51

Spójrzmy jeszcze raz w stronę, gdzie w cieniu piramidy Schrankogel kryje się mało rzucający się w oczy mój pierwszy dzisiejszy szczyt.
Ale to nie o niego mi w tej chwili chodzi.

P1000193.JPG

Powiększę fragment tej fotki. Na lewo od Schrankogel, a odrobinkę na prawo od środka fotki, widać maleńki, zupełnie biały szczycik. Widać?

To Zuckerhütl, w dosłownym tłumczeniu: Cukrowy Kapelusik. Można jego nazwę oddać, jako Głowa Cukru. Czemu zwracam na niego uwagę? To najwyższy szczyt Stubaier Alpen, czyli własnie tych gór, w których w tej chwili jestem.
Ale nie tylko z tego powodu zwracam nań uwagę. Już wkrótce Cukrowy Kapelusik wystąpi w roli głównej w jednym z odcinków relacji.

P1000193a.JPG

Kolejne fotki bez komentarza - chyba, że ktoś o niego wystąpi.

P1000195.JPG

P1000196.JPG

Tutaj mam łatwiejsze zadanie. Chciałbym zwrócić uwagę na tę potężną górę - to Wildspitze, czyli Dziki Szczyt.
Znów są dwa powody, dla których chciałbym zwrócić nań uwagę. Pierwszy, to ten, że to najwyższy szczyt w Tyrolu. A drugi?..
No cóż, wkrótce wystąpi w roli głównej. 8)

P1000197.JPG

Znów dwie fotki bez zbędnego komentarza.

P1000199.JPG

P1000200.JPG

A to Breiter Grieskogel - mój trzeci planowany szczyt na ten wyjazd. Chociaż teraz zaczynam wątpić w to, że jest w zasięgu moich możliwości.
A na następnej fotce jego bezpośredni sąsiad, Strahlkogel.

P1000201.JPG

P1000202.JPG
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 11.03.2013 07:56

Morze gór ! 8)

Franz napisał(a):
To Zuckerhütl, .... Już wkrótce Cukrowy Kapelusik wystąpi w roli głównej w jednym z odcinków relacji.

Znaczy się będzie coraz bardziej słodko :wink: ... co prawda "cukru pudru" i "lukru" to i tu już nie brakuje. 8)

pozdrawiam.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 11.03.2013 12:19

mariusz-w napisał(a):Morze gór ! 8)

Ze wzburzonymi falami.

mariusz-w napisał(a):Znaczy się będzie coraz bardziej słodko :wink: ... co prawda "cukru pudru" i "lukru" to i tu już nie brakuje. 8)

Z przypadkowo napotkanymi rodakami.

Pozdrawiam,
Wojtek
Fresz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fresz » 11.03.2013 18:32

Witaj Franz. Oglądam właśnie kolejny już film na You Toube w temacie wejść na górę Matterhorn i widzę, że wszyscy w zasadzie wspinają się bez rękawiczek, nawet jak z linami mają do czynienia,a jeżeli je mają to już na śniegu będąc. Ty również? Laik jestem, raczej :D :D :D
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 11.03.2013 18:42

Zima w tych Alpach prawie jak dziś w Poznaniu. :D
pzdr :wink:
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 11.03.2013 20:29

Fresz napisał(a):Witaj Franz. Oglądam właśnie kolejny już film na You Toube w temacie wejść na górę Matterhorn i widzę, że wszyscy w zasadzie wspinają się bez rękawiczek, nawet jak z linami mają do czynienia,a jeżeli je mają to już na śniegu będąc. Ty również? Laik jestem, raczej :D :D :D

To tylko zależy od indywidualnego odczucia. Kiedy Ci zimno, wkładasz, kiedy ciepło - idziesz bez. W przypadku wspinaczki, nawet kiedy się idzie w rękawiczkach, to z reguły opuszki palców sa gołe - dla lepszego czucia skały.
Na ferratach na ogół wkładam lekkie rękawiczki (takie, by palce wystawały), aby się izolować od stali i poszarpanych drutów.

longtom napisał(a):Zima w tych Alpach prawie jak dziś w Poznaniu. :D

A na południu bez śniegu. :)

Pozdrawiam,
Wojtek
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 12.03.2013 10:24

Takie góry, tyle śniegu... tylko gdzie narty? ;)
I tak się jeszcze zastanawiam, jak Ty w tym całym białym krajobrazie wyszukujesz szlak? Skąd wiesz jak iść? :roll:
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 12.03.2013 12:16

Roxi napisał(a):Takie góry, tyle śniegu... tylko gdzie narty? ;)

Tutaj: ;)

Obrazek

Roxi napisał(a):I tak się jeszcze zastanawiam, jak Ty w tym całym białym krajobrazie wyszukujesz szlak? Skąd wiesz jak iść? :roll:

Trzeba utkwić wzrok w wierzchołku i przeć. ;)

Jeśli są ślady na śniegu - tak jak to było tego dnia - to sprawa jest trywialna.
Jeśli ich brak - a tak będzie w dniu następnym - hmm... trzeba kombinbować. Mapa, słoneczko, ewentualnie kompas...

Pozdrawiam,
Wojtek
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 12.03.2013 15:22

Roxi napisał(a):I tak się jeszcze zastanawiam, jak Ty w tym całym białym krajobrazie wyszukujesz szlak? Skąd wiesz jak iść? :roll:

Kurcze, pod wodą (nie mówiąc że pod lodem) mz jest gorzej z tą orientacją :D
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 12.03.2013 15:39

weldon napisał(a):

Kurcze, pod wodą (nie mówiąc że pod lodem) mz jest gorzej z tą orientacją :D

Najtrudniej chyba mapę rozwinąć. ;)

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 13.03.2013 00:42

Żal się żegnać z moim szczytem, którego na dziś w ogóle nie planowałem. Gdyby mi ktoś rano powiedział, że uda mi się wejść na dwie zupełnie różne góry, to bym się serdecznie zaśmiał. A tu jednak...
Słońce jednak jest coraz niżej i zaczyna powoli ubywać światła. Przede mną kawał drogi - na szczęście łatwej i wyłącznie w dół. Kieruję obiektyw w stronę, gdzie powinno się znajdować schronisko. Nie widzę go - później sprawdzę, czy trafiłem.

P1000204.JPG

P1000205.JPG

P1000206.JPG

P1000209.JPG

Trafiłem! Aż je sobie powiększę.

P1000209a.JPG

Teraz już nie tracąc czasu, praktycznie nie pstrykając fotek, ostrożnie pokonuję skałki na samym wierzchołku i spiesznie zaczynam schodzić.

P1000210.JPG

P1000212.JPG

P1000213.JPG

Schodzi mi się nadzwyczaj dobrze. Obawiałem się o siły na ten ostatni etap, ale jest w porządku. Dolinę główną osiągam wciąż jeszcze przy świetle dziennym. Stąd już blisko do schroniska. Mogę zwolnić - teraz już nie mam żadnych obaw.

P1000215.JPG
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 13.03.2013 09:27

Franz napisał(a):
Trafiłem! Aż je sobie powiększę.

Faktycznie ... idealnie się wtopiło w pejzaż.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe