Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Alpejskie wędrówki i wspinaczki

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
Franz
Legenda
Re: Alpejskie wędrówki i wspinaczki: Stubai

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 27.02.2013 01:23

Ostatnie spojrzenia ze szczytu (nie podaję nazw, żeby nie zanudzać, ale oczywiście - jeśli któryś kogoś zainteresował, to odpowiem) i ruszam w drogę powrotną.

P1000118.JPG

P1000119.JPG

P1000120.JPG

P1000121.JPG

Jestem już prawie sam. Wszyscy sobie pojechali, tylko ja człapię w dół. Jedynie gdzieś w dali dostrzegam dwie zapóźnione sylwetki na śniegu...

P1000122.JPG

P1000123.JPG

P1000124.JPG

P1000127.JPG
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 27.02.2013 08:26

Franz napisał(a):Ostatnie spojrzenia ze szczytu (nie podaję nazw, żeby nie zanudzać, ale oczywiście - jeśli któryś kogoś zainteresował, to odpowiem) i ruszam w drogę powrotną.

Pięknie ... :)

... jak znajdziesz czas to nazywaj ! ;) 8)
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 27.02.2013 09:06

Oj, jak mi się zamarzyła taka samotność w takiej ciszy pod tak błękitnym niebem ...
No wiem, jak człapiesz, to szurasz - ale jak staniesz i uspokoisz oddech - to słychać w uszach, jak serce się raduje 8)
Że wciąż bije :)

Sorry, do roboty " idę na bój" :? , stąd takie ontologiczno-fizjologiczne przemyślenia o poranku :wink:

Dobrego dnia ! :)
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 27.02.2013 12:45

mariusz-w napisał(a):... jak znajdziesz czas to nazywaj ! ;) 8)

Z czasem zawsze najgorzej.
Tak tylko pytałem, czy coś konkretnego wpadło w oko. Jeśli nie, to poświęcę ten czas na podciągnięcie innych wątków. :)

plavac napisał(a):Oj, jak mi się zamarzyła taka samotność w takiej ciszy pod tak błękitnym niebem ...

Też się stęskniłem...

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 28.02.2013 01:14

Podczas zejścia moje myśli krążą wokół najbliższych kilkudziesięciu godzin. Jeden z trzech zaplanowanych szczytów udało mi się zdobyć. Niestety, na dwa pozostałe nie mam już dwóch dni, jak myślałem, a tylko jeden. Który z tych szczytów wybrać na następny dzień? Z którego zrezygnować?..
Breiter Grieskogel leży dosyć daleko stąd - dokładnie na zachód od schroniska - zaś Hoher Seeblaskogel bliżej, będę miał po lewej ręce dolinkę, którą prowadzi droga na wierzchołek.

I jakoś tak, mimowolnie, może jeszcze nie całkiem świadomie, nie podążam wprost w dół, tylko trzymam się lewej strony doliny.

P1000128.JPG

P1000129.JPG

P1000130.JPG

Jest dopiero około 13:30. Wprawdzie normalni turyści o tej porze już schodzą z gór, ale czy ja jestem normalnym turystą? Bardziej się widzę jako wędrowiec, włóczykij, wagabunda...
Gdyby tak się zdarzyło - czysto teoretycznie zakładam - gdyby tak się zdarzyło, że zdążyłbym dziś przed zmrokiem wejść na drugi z zaplanowanych szczytów i jeszcze zdążyć z niego wrócić do schroniska, to... To na jutro zostałby mi już tylko ten ostatni! I wtedy zrealizowałbym plan w stu procentach. Byłoby cudnie. Ale... czy drugi szczyt w jeden dzień, atakowany od dołu, czy to w ogóle jest możliwe??

Niewątpliwie szalone, ale... czy możliwe?..

Ha! Jeśli nie spróbuję, to się nie dowiem! Czyli - muszę spróbować.

Pierwsza przeszkoda pojawia się bardzo szybko. Potężna niecka przekreśla moje plany trawersu ponad dnem doliny.
Nie pozostaje mi nic innego, jak obejść przeszkodę do miejsca, w którym nachylenie pozwoli się obniżyć i bez sięgania samego dna, wyjść z niej na drugą stronę.

P1000131.JPG

P1000133.JPG

Kilka chwil później, kiedy wychodzę z niecki stromym zboczem po jej drugiej stronie, słońce zaczyna już mocno przygrzewać. Pot spływa mi strużkami po skroniach.

Niedobrze - zakładając, że chciałbym dziś wejść na Hoher Seeeblaskogel, znajduję się właśnie na początku drogi...

P1000134.JPG

P1000135.JPG

P1000136.JPG
Aguha
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aguha » 28.02.2013 11:41

Jesteś niemożliwy!!!! :roll: :D

Pozdrawiam przytłoczona pięknem, dodam, że gór :lol: :wink:
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 28.02.2013 13:44

Aguha napisał(a):Jesteś niemożliwy!!!! :roll: :D

Żliwy, żliwy. ;)
Może tylko trochę lekkomyślny. Ale że ja w czepku rodzony, to szczęście mnie nie opuszcza. :P

Aguha napisał(a):Pozdrawiam przytłoczona pięknem, dodam, że gór :lol: :wink:

A ja pozdrawiam obie panie A.A. :papa:
Wojtek
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 28.02.2013 19:31

Włóczykiju - bajoku jeden :!: :D Nieświadomie ... Hipotetycznie ...

:lol:

A okulary Ci nie zaparowały od tego gorąca :?:

Pozdrawiam 8)
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 01.03.2013 00:56

plavac napisał(a):Włóczykiju - bajoku jeden :!: :D Nieświadomie ... Hipotetycznie ...

:lol:

Zawsze coś w człowieku drzemie. Czasami się budzi...

plavac napisał(a):A okulary Ci nie zaparowały od tego gorąca :?:

Wycieraczki od wewnątrz? ;)

Pozdrawiam,
Wojtek
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 01.03.2013 11:05

... a jak tam z zagrożeniem lawiną ?
... bo fotki zapewne jednak przekłamują nachylenie stoków.

pozdrawiam.
Franz
Legenda
Re:

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 01.03.2013 12:13

mariusz-w napisał(a):... a jak tam z zagrożeniem lawiną ?

Staram się zawsze ograniczać ryzyko. Kiedy zagrożenie jest powyżej "3", w ogóle nie wychodzę. Rzadko zdarza się komfort dwójki, ale i wtedy należy uważać. Kiedy chodzę podczas trzeciego stopnia zagrożenia (zwykle jest tak, że jedne stoki "2", inne "3", lub do południa "2", po południu "3"), to staram się nie wkraczać na stoki o ryzykownym nachyleniu.
Czasami jednak nie ma wyboru i trzeba zaryzykować...

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 01.03.2013 17:59

Do tej pory sam wyznaczałem trasę - za mną pozostają jedynie ślady moich rakiet i kijków - teraz jednak docieram do szlaku, biegnącego od schroniska na mój ewentualny drugi szczyt.

P1000137.JPG

P1000138.JPG

P1000139.JPG

P1000141.JPG

Rozsądnie byłoby jednak zejść, jak wszyscy. Co robić?..
Jeśli postąpię rozsądnie, to na pewno jedna góra mi ucieknie, a poza tym - spędzę w schronisku kilka dodatkowych godzin. Na... opalaniu się? Na piciu piwa?..

Nie! Zapewne i tak mi się nie uda wejść na szczyt, ale co tam! Zamiast kiblować w schronisku, zrobię spacer w górę bocznej dolinki. Chociaż rzucę okiem z bliska na Hoher Seeblaskogel.

P1000142.JPG

P1000143.JPG

P1000145.JPG

P1000146.JPG
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 01.03.2013 18:19

Spacer dobra rzecz ...

Ale co jest złego w piwie na słonecznym tarasie :?: :!: 8O

No chyba, że na taras tak zbudowany, że wypijesz na nim piwo razem z zachodzącym słońcem :wink:
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 02.03.2013 13:10

plavac napisał(a):Ale co jest złego w piwie na słonecznym tarasie :?: :!: 8O

Kufelek w cenie 3,50. W przypadku noclegu w schronisku pozwalam sobie na dwa do trzech piwek. Wiesz, ile by mnie kosztowało całe popołudnie? ;)

P.S.
Jak się udał wypad z rakietami?

Pozdrawiam,
Wojtek
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 02.03.2013 20:55

Nie obawisz się Franz lawin. Przecież Ty je prowokujesz góry.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe