Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Alkohol

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 08.06.2008 11:06

Z Wareczką i Leszkiem to jest Ozujsko porównywalne, czyli raczej sikacze bez specjalnego smaku (ale to tylko moje osobiste zdanie :D ). Ozujsko z kija już lepsze niż flaszkowe. Karlovacko ma więcej smaka w sobie jak dla mnie. A najlepsze jest Velebitsko ale ciężko je dostać, tylko w okolicach Karlobagu i Plitvic.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.06.2008 11:32

as12345600 napisał(a):..... Rakija ma jakieś 45%. ....

Ta "sklepowa" tak, natomiast ta pędzona systemem gospodarczym nieco więcej :wink: :lol:
drogomir
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) drogomir » 09.06.2008 10:05

Jak byłem pierwszy raz w Chorwacji to gospodarz jak żona wychodziła rano do kościoła (a wychodziła co dziennie) przychodził z domacą rakiją tak po 100g dla zdrowia (miała z 70%) później cały ranek na małym hobby i poprawialiśmy oficjalnie wieczorem (za zgodą jego żony i mojej też) to był ciężki urlop ale bardzo dobrze znosiło się upał :lol:
FortArt
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) FortArt » 09.06.2008 23:18

as12345600 napisał(a):
Kadzagugu napisał(a):Rakija to ich narodowy bimber :lol: Ale kupować go trzeba u miejscowych a nie w sklepie

Etam bimber. Domowa wódeczka. I jest i czysta i taka z ziołami czyli travarica.

Odmiany rakiji:
-Travarica (z ziół)
-ślijvovica (wiadomo)
-lozovacza (z winogron)
-smokvica (z fig)
A może jeszcze coś?

Nazwy pewnie poprzekręcałem
Wstrętu do sklepowych nie rozumiem.
FortArt
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) FortArt » 09.06.2008 23:20

A ziołowych specyfików jest Pelinkovac.
Bardzo w stylu Jegermaister jeśli ktoś lubi słodko-gorzkie klimaty.
Konsumować zimne bardzo.
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 09.06.2008 23:36

FortArt napisał(a):A może jeszcze coś?

Jeszcze kruškova rakija czyli kruškovača. Niedawno przywiozłem z Serbii, niektórzy degustowali przy pewnej okazji :)
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 10.06.2008 05:26

Na Istri:

-grappa(55%)
-biska(z jemiołi)

:wink:
Kacper111
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kacper111 » 10.06.2008 16:24

drogomir napisał(a):Jak byłem pierwszy raz w Chorwacji to gospodarz jak żona wychodziła rano do kościoła (a wychodziła co dziennie) przychodził z domacą rakiją tak po 100g dla zdrowia (miała z 70%) później cały ranek na małym hobby i poprawialiśmy oficjalnie wieczorem (za zgodą jego żony i mojej też) to był ciężki urlop ale bardzo dobrze znosiło się upał :lol:

tylko pozazdrościc
miru71
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) miru71 » 11.06.2008 18:05

Dodam jeszcze:
Orachovica - nalewka z rakiji i młodych niedojrzałych orzechów plus rodzynki i jeszcze parę dodatków.
Są dwie wersje: słodka lub lekko gorzka. Nie ma nic lepszego jak usiąść sobie wieczorkiem na tarasie i sączyć słodką orachovicę z kilkoma kostkami lodu.
Figovica - jak nazwa wskazuje.
Rogać - z owocami drzewa chlebowego.
Słodkie wino Prośek - warto spróbować
Niestety coraz częściej na targach i straganach sprzedają oszukane alkohole. Rakija kupiona u gospodarza może mieć i 70%, natomiast ta kupiona na targu miała tylko 38%( sprawdzone w kraju alkoholomierzem). Wszystkie smakowe nalewki z rakiji (figovica, kruśkovac, itp) kupywane na targu to po prostu rozwodniona rakija do której dodają sztuczne barwniki i aromaty ( można je tam bez problemu kupić) i wrzucają kilka owoców do butelki żeby ładnie wyglądały. Najlepiej kupować u gospodarza lub u osoby poleconej przez gospodarza.
Haweł
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Haweł » 11.06.2008 19:37

Rakija na miodzie,super smakuje,sladka i kopie ogromnie...nie pamietam jak sie nazywa...ale w tym roku sobie tez przywioze do domu...DUZO !!!
mario_
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) mario_ » 12.06.2008 07:56

Kadzagugu napisał(a):
Piotrek_B napisał(a):
Kadzagugu napisał(a):A orientujecie sie ile można wwieźć alkoholu....

drzewo do lasu będziesz woził :?: :lol:
Kadzagugu napisał(a):A orientujecie sie ile....

- 200 sztuk papierosów lub
- 100 sztuk cygaretek lub
- 50 cygar lub
- 250 gram tytoniu

- 1 litr spirytusu
- 2 litry likierów lub tym podobnych wynalazków
- 2 litry wina
o piwie w chorwackich przepisach nic nie piszą

Co miałeś na myśli swoją wypowiedzia?
Radziłbyś spróbować ichniejszych specyfików?
Jadę pierwszy raz więc nie wiem.
Słyszałem o ich sztandarowym napitku (o ile dobrze pamiętam to Rakija), nie wiem czy dobrze myślę ale jeżeli jest to cos ziołowego w stylu czeskiej Becherovki to na 100% odpada.
Nie ogarne na pewno. :lol:

Pewnie miał na myśli to że po co wieźć polską wódę Obrazek, skoro można kupić tam wiele dobrych rodzajów rakiji.
Ja zawsze mam problem jak przywieźć wystarczającą ilość tego do Polski aby starczyło przynajmniej do zimy. ;-)

A rakija nie tylko jest ziołowa (travarica) (FortArt doskonale to wyjaśnił) oraz mnóstwo dobrego wina.

Aha.. a miodowa rakija to Medica.
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 12.06.2008 16:21

drogomir napisał(a):Jak byłem pierwszy raz w Chorwacji to gospodarz jak żona wychodziła rano do kościoła (a wychodziła co dziennie) przychodził z domacą rakiją tak po 100g dla zdrowia (miała z 70%) później cały ranek na małym hobby i poprawialiśmy oficjalnie wieczorem (za zgodą jego żony i mojej też) to był ciężki urlop ale bardzo dobrze znosiło się upał :lol:

Jak tak można pić wysokoprocentowy alkohol. Dziwne, bardzo dziwne. Na wczasy jedzie się raczej odpoczywać, opalać się, pływać , podziwiać widoki i dziewczyny na plaży. A kolega prosze co robi. Rozpija siebie i chorwatów. Raz oficjalnie , a raz nieoficjalnie. Gdzież u kolegi wartości chrześcijańskie. Kolego Drogomirze tak nie można. 100 gram codziennie dla zdrowia to już alkoholizm. Nie dziwię się, że był to cięzki urlop.
bestia75
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) bestia75 » 16.06.2008 09:03

A zna ktos ceny wódeczki w CRO ???
Czysta wódka w sklepie??
pablo2222
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pablo2222 » 16.06.2008 09:16

W sklepie ceny jak u nas ale rakije kupuje się u gospodarza, którą sam pędzi :lol: W zeszłym roku płaciłem 40 kun za litr 60% (sprawdzane) czyli około 20 zł.
Pozdrawiam
bestia75
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) bestia75 » 16.06.2008 10:23

Dzieki pablo2222
Rakija oczywiście ma swój urok ale nie do wszystkiego sie nadaje:))
Nasze kochane Panie nie zawsze preferują bimberek z kieliszka,a do drinka raczej tylko czysta wchodzi w grę zatem to tez ważna informacja:)
A swoją drogą czy są w sklepach polskie wódki?
Albo moze jakies chorwackie marki godne polecenia?Czy może lepiej się wystrzegać lokalnych wódek??
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne