Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Alkohol na plazy

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
domi33
Plażowicz
Alkohol na plazy

Nieprzeczytany postnapisał(a) domi33 » 16.08.2007 09:49

Mam pytanie,
czy w Chorwacji(Makarska) mozna sobie legalnie wypic piwko, kupione w sklepie, na plazy? nikt sie nie bedzie czepiac tak jak u nas w Polsce?
Tygrys
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tygrys » 16.08.2007 10:14

Według ich prawa to nie wiem jak to jest ale jak byłem w Makarskiej to piłem piwo na plaży codziennie i jakoś nikt sie nie czepiał. Zresztą tam przy samej plazy są bary i budki gdzie mozna kupić sobie piwko. Kupowałem tez w kuflu (10 a nawet zdazało sie po 8 kun) i popijałem na plazy, chyba u nich to normalka. Ale jednak najbardziej opłaca sie kupować piwko w sklepie. Dla przykładu puszka piwa w budce przy plaży 12 kun odległośc 10 metrów - do sklepu keruma czy konzuma ok 100metrów ale za dokładnie to samo piwo w litrowej butelce 10 kun. Cena/ilość - opłaca sie zrobić spacerek do sklepu :D tylko trzeba sie ubrac w koszulke i spodenki jak robisz spacerek do sklepu bo jak raz poszedłęm w samych, kapiących jeszcze kompielówkach to mnie wygonili ze sklepu zebym sie ubrał :D
Kiedy bedziesz w Makarskiej? moze wypijemy po literku z keruma
Wojtek Grudzinski
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Wojtek Grudzinski » 19.08.2007 06:55

To fakt, że wiele osób pije na plaży i nigdy nie widziałem żeby kiedykolwiek ktoś pijącemu piwo zwrócił uwagę. Co do marketu Kerum to w Makarska są dwa: jeden przy wjeździe do miasta(niedaleko Góry Trzech Krzyży) i drugi przy wyjeździe (na skręcie w lewo w kierunku masywu Biokovo), no i oczywiście jest wiele pomniejszych marketów Konzum.
Wielokrotnie chodziłem ze znajomymi Słowakami w samych kąpielówkach do marketu i również mi nikt nie zwrócił uwagi(miałeś Tygrys widocznie pecha). Raz tylko byłem świadkiem jak czeszka przyszła na zakupy w topless do Kerum na ulicy Zagrebacka i obsługa ją grzecznie acz stanowczo wyprosiła.

pozdrawiam
Wojtek
ania16
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) ania16 » 05.12.2007 09:46

ciekawe czy i mnie by wyprosili, jakbym wparowała w bikini do takiego sklepiku hihi 8) a co do alkoholu na plazy, to mam wielka nadzieje, ze bede sie mogla nim rozkoszowac przy zachodzie slonca hii 8) :P
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 05.12.2007 12:53

ania16 - podeślij zdjecie, to Ci odpowiemy :wink:

Krystof
ania16
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) ania16 » 05.12.2007 15:03

nie wiem czy mi wypada .. :oops: hehe :D a poza tym nie wiem czy umiem .. hah :D
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 05.12.2007 15:15

wypada? zawsze :)
a jeśli chodzi o umiejętności (ja tu nie jestem najlepszym przykładem ...) - poczytaj porady zielonego Leszka :)

pzdr, Krystof
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 05.12.2007 15:27

:oops: Udam, że nie widziałem :oops: :wink: A w temacie alkoholu na plaży miałem napisać, że nigdy nie piłem bo wysoka temperatura mogłaby mnie powalić jednym promieniem słonecznym, poza tym nie wskazane jest wchodzenie po spożyciu do wody, a co to za radocha smażyć się na słońcu i nóg nie zamoczyć ;) albo nawet i głowy w Jadranie ;)
damiangres
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) damiangres » 05.12.2007 15:33

domi33 napisał(a):Mam pytanie,
czy w Chorwacji(Makarska) mozna sobie legalnie wypic piwko, kupione w sklepie, na plazy? nikt sie nie bedzie czepiac tak jak u nas w Polsce?

Curde, a u nas się czepiają, jak się drinkuje na plaży? 8O
Pierwsze słyszę.
Nie raz popijałem sobie dla ochłody soczek chmielowy i nikt nigdy nie miał żadnych wątów. Tylko kwestia odpowiedniej, papierowej torebki lub naczynka, ale to chyba "samo przez się" rozumie.
Taka puszeczka średnio aligancko wygląda ;)
pozdrawiam
--
damian
GSX 750ES - na sprzedaż - dla Cromaniaków taniej ;)
GSX 1100F
Tomek kr
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomek kr » 05.12.2007 16:06

Aktualne dane dotyczące spożywania alkoholu na chorwackich plażach:
1.całkowity zakaz spożywania alkoholu pow 10%
2.młodzież do 16 roku życia tylko piwo bezalkoholowe
3.kobiety jednorazowo 4 puszki piwa
4.kobiety karmiące i w ciąży 2 puszki piwa
5.kobiety w topless 5 puszek piwa
6.mężczyżni żonaci jedno piwo
7.osoby które ukończyły 65 rok życia bez ograniczeń!
8.moja przyjaciółka Grażyna 1 ciepłe piwo..hi
:lol: :lol: :lol:
Pozdrowionka
ania16
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) ania16 » 05.12.2007 17:28

Tomek, a skąd te dane ? :mrgreen: hehe
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 06.12.2007 15:17

........mozna popijac co sie chce....ale z umiarem....
soul17
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) soul17 » 27.02.2008 21:55

He, he. Bardzo ciekawy wątek :D
Jestem jednym z tych którzy to robią i nie miałem z tym problemu także w Polsce. Co więcej nasz kraj też się cywilizuje i na plaży można kupić browarek w kufelku.
W 2003 mój pierwszy raz w Cro, przyznam, że raczej osamotniony byłem w pociąganiu browarku na plaży, ale nie widziałem w tym nic zdrożnego, restauracja miała stoliki na promenadce stykającej się z plażą i przy stolikach inni i owszem. Natomiast w 2006 znaleźliśmy sobie plażyczkę z barkiem i rozkładaliśmy się przed nim, wszystko oczywiście z umiarem i bez przesady. Jedni lubią piwo (łyk :) ) inni co innego, ja jestem jedni :lol:
pzdr
ptasznik5
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ptasznik5 » 26.03.2008 16:09

Jedno piwko to rozumiem, ale nie ma nic gorszego niż podpity rodak na plaży! A jeśli chodzi o cenę piwka na plaży, to na całym świecie tak jest, że kosztuje ono ze dwa razy więcej niż w sklepie. :cry: No cóż, albo bulimy i pijemy, albo zasuwamy do sklepu i kupujemy dwa za tę samą cenę :?
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 02.04.2008 21:54

No i dochodzi taki element, który widać i gdzie indziej: piwo w puszkach jest po prostu o wiele droższe, w każdym razie więcej niż wynikałoby z ceny samej puszki.
Następna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone