Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Alior Bank - wypłata z bankomatu za granicą ??

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
endryu
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) endryu » 13.06.2015 14:21

Gatess
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gatess » 13.06.2015 18:53

Kupując USD w kantorze int średnio po 3,68 - przelicza po kursie 0.148586 = 0,5467 PLN za kunę .

Kwota powyżej to cena po przewalutowaniu wybierając karta w PLN. Pisałem w innym poście jak pozbyć się przewalutowania i kupić kunę w możliwie najlepszej relacji.
Ostatnio edytowano 14.06.2015 05:52 przez Gatess, łącznie edytowano 1 raz
Kirk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kirk » 13.06.2015 19:54

Możesz podać dokładnie w którym wątku to opisałeś?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.06.2015 20:02

W tym roku banki wprowadzają różne dodatkowe opłaty broniąc się przed utratą zysków. Także doświadczenia i obliczenia z lat ubiegłych mogą być mylące.
Gatess
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gatess » 13.06.2015 20:08

Trzeba czytać regulaminy i tyle - Ja odpowiedziałem na przykładzie brandu Aliora - T-mobile bo kolega chciał wiedzieć
jaceek1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jaceek1 » 13.06.2015 20:17

Dzięki teraz wszystko już wiem :papa:
dangru
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangru » 14.06.2015 00:38

Czesc
Może się komuś przyda.
Zaklada konto w dolarach ( alor sync ) - zamawia kartę do konta w $.
Kupuje $ w kantorze walutowym - przelewa je .
Płaci kartą gdzie chce bezprzewalutowania po kursie MC.
Dziś kurs to 1kuna 0,548640. :D
jaceek1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jaceek1 » 14.06.2015 20:51

Też o tym myślałem. Tylko że pierwsza wypłata w miesiącu z bankomatu jest bezpłatna natomiast każda kolejna to 9 zł prowizji. Więc lepiej chyba kupić u nas euro, $ lub funty i tam wymienić.
Kirk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kirk » 14.06.2015 20:57

A myślał ktoś o wymianie złotówek, bo sprawdzałem wczoraj kurs w Splitska Bank i wychodziła kuna po ok 0,56:)
dangru
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangru » 14.06.2015 22:15

jaceek1 napisał(a):Też o tym myślałem. Tylko że pierwsza wypłata w miesiącu z bankomatu jest bezpłatna natomiast każda kolejna to 9 zł prowizji. Więc lepiej chyba kupić u nas euro, $ lub funty i tam wymienić.

Hej
Pisalem o alior sync ,gdzie kazda wyplata z bankomatu jest bezplatna .
witia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) witia » 15.06.2015 00:49

Kirk napisał(a):A myślał ktoś o wymianie złotówek, bo sprawdzałem wczoraj kurs w Splitska Bank i wychodziła kuna po ok 0,56:)

Wiele osób wymienia złotówki, inni wymieniają euro, dolary, funty, jeszcze inni wypłacają z bankomatów lub płacą za wszystko kartami. Niektórzy nawet zakładają na wakacje specjalne konta lub zmieniają banki :) . Różnice są tak niewielkie, że co byś nie zrobił będzie dobrze :) . Naprawdę :) . W końcu jedziemy na wakacje :)
marchos87
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) marchos87 » 15.06.2015 03:08

Mam karte t-mobile a ze dzisiaj wyjeżdżam to może cos wybiorę i dam wam znać ile to wyszło ;)
tyger
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) tyger » 15.06.2015 08:29

dangru napisał(a):Czesc
Może się komuś przyda.

Witam ja właśnie mam otworzony rachunek w dolarach, euro i złotówkach w kantorze internetowym Alior Bank do tych rachunków wyrobiłem sobie karty .
Ze swojego konta PKO BP przelewam sobie złotówki do kantoru w Alior Banku i tam codzienne sobie kupuje za te moje złotówki euro lub dolary. Nic mnie te transakcje nie kosztuje.
Zastanawiam się czy będąc w Chorwacji płacić tą kartą dolarową czy kartą PKO bp. Wybieranie gotówki z bankomatów to już inna bajka.
arturwaw
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) arturwaw » 22.06.2015 13:37

Posiadam Debit Master Card, którą dostałem do konta jeszcze w Alior Sync (obecnie T-mobile). Z tego co wyczytałem to opłaca się za jej pomocą wypłacać pieniądze z bankomatu przy czym mam parę pytań:

• wypłacać kuny czy euro? (pewnie kuny ale wolę się upewnić)
  • czy tak samo opłaca się tą kartą płacić bezgotówkowo (jak gdzieś jest taka możliwość)?
  • czy zapłacę taką kartą za przejazd chorwacką autostradą?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 22.06.2015 13:42

tyger napisał(a):
dangru napisał(a):Czesc
Może się komuś przyda.

Witam ja właśnie mam otworzony rachunek w dolarach, euro i złotówkach w kantorze internetowym Alior Bank do tych rachunków wyrobiłem sobie karty .
Ze swojego konta PKO BP przelewam sobie złotówki do kantoru w Alior Banku i tam codzienne sobie kupuje za te moje złotówki euro lub dolary. Nic mnie te transakcje nie kosztuje.
Zastanawiam się czy będąc w Chorwacji płacić tą kartą dolarową czy kartą PKO bp. Wybieranie gotówki z bankomatów to już inna bajka.

Oczywiście dolarową.

I link:
http://livesmarter.pl/najlepsze-konto-w ... a-granica/
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Alior Bank - wypłata z bankomatu za granicą ?? - strona 6
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone