A propos pytania z pierwszej strony wątku (dopiero teraz go odkryłem ), czyli którą opcję wybrać w bankomacie, kiedy pyta o sposób przeliczenia waluty: przez lokalny bank (chorwacki) czy przez mój (polski) bank.
Ja zwykle wybierałem tę drugą opcję, czyli przez mój bank. Teraz jednak wpadłem na ten artykuł i zacząłem się zastanawiać...
Mam Mastercarda z Alior Banku, tak więc w myśl powyższego artykułu powinienem lepiej wyjść na wyborze przewalutowania DCC (czyli przez chorwacki bank), ponieważ przeliczając HRK na PLN przez Alior Bank w przypadku mojej karty dojdzie do dwóch przeliczeń: z HRK na USD i potem, po - wyższym niż kantorowy kursie - z USD na PLN.
Natomiast czytając ten wątek (przeczytałem całe 7 stron) natrafiam na wzmiankę o korzystniejszym kursie w bankomacie niż w kantorze. No i właśnie - czyż nie jest tak, że za nasze PLN za granicą (nawet w Chorwacji) dostaniemy mniej kun niż gdybyśmy identyczną transakcję przeprowadzali w (zaufanym) kantorze w Polsce?
Zapewne należałoby zbadać przed wyjazdem aktualne kursy PLN -> HRK w bankach chorwackich, ze szczególnym uwzględnieniem banku, którego bankomat(y) planujemy odwiedzać najczęściej. I tak też zrobię, po raz pierwszy przed wyjazdem do Chorwacji