Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Alior Bank - wypłata z bankomatu za granicą ??

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 08.08.2016 09:34

A propos pytania z pierwszej strony wątku (dopiero teraz go odkryłem :oops: ), czyli którą opcję wybrać w bankomacie, kiedy pyta o sposób przeliczenia waluty: przez lokalny bank (chorwacki) czy przez mój (polski) bank.

Ja zwykle wybierałem tę drugą opcję, czyli przez mój bank. Teraz jednak wpadłem na ten artykuł i zacząłem się zastanawiać...

Mam Mastercarda z Alior Banku, tak więc w myśl powyższego artykułu powinienem lepiej wyjść na wyborze przewalutowania DCC (czyli przez chorwacki bank), ponieważ przeliczając HRK na PLN przez Alior Bank w przypadku mojej karty dojdzie do dwóch przeliczeń: z HRK na USD i potem, po - wyższym niż kantorowy kursie - z USD na PLN.

Natomiast czytając ten wątek (przeczytałem całe 7 stron) natrafiam na wzmiankę o korzystniejszym kursie w bankomacie niż w kantorze. No i właśnie - czyż nie jest tak, że za nasze PLN za granicą (nawet w Chorwacji) dostaniemy mniej kun niż gdybyśmy identyczną transakcję przeprowadzali w (zaufanym) kantorze w Polsce?

Zapewne należałoby zbadać przed wyjazdem aktualne kursy PLN -> HRK w bankach chorwackich, ze szczególnym uwzględnieniem banku, którego bankomat(y) planujemy odwiedzać najczęściej. I tak też zrobię, po raz pierwszy przed wyjazdem do Chorwacji :papa:
zoolwik
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) zoolwik » 12.08.2016 21:48

Czy mamy kogoś kto ma konto złotówkowe w Alior Banku - Konto Wyższej Jakości i płacił w ostatnich dniach w Chorwacji? Interesuje mnie kurs, czy jest taki sam przy płatności i bankomacie oraz czy są pobierane jakiekolwiek dodatkowe opłaty. Przestudiowałem kilka razy Tabelę opłat i prowizji i nic tam nie widzę. Jeśli kurs będzie taki jak na stronie MasterCard to wychodzi że będzie bardziej opłacalnie lub tak samo jak przy wymianie gotówki w PL na euro i później na Kuny w Chorwacji. Na konto walutowe już za późno, wyjazd w poniedziałek.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.08.2016 07:57

zoolwik napisał(a):Czy mamy kogoś kto ma konto złotówkowe w Alior Banku - Konto Wyższej Jakości i płacił w ostatnich dniach w Chorwacji? Interesuje mnie kurs, czy jest taki sam przy płatności i bankomacie oraz czy są pobierane jakiekolwiek dodatkowe opłaty. Przestudiowałem kilka razy Tabelę opłat i prowizji i nic tam nie widzę. Jeśli kurs będzie taki jak na stronie MasterCard to wychodzi że będzie bardziej opłacalnie lub tak samo jak przy wymianie gotówki w PL na euro i później na Kuny w Chorwacji. Na konto walutowe już za późno, wyjazd w poniedziałek.

Zapomnij o kursie mastercard.

Taką kwotę zablokuje Ci tylko w momencie transakcji.Po 2-3 dniach rozliczy sie juz po kursie Aliora czy Tmobil

Zobacz tabele po ile sprzedadza Ci dolara,bo tak bedziesz mial w historii .

https://www.aliorbank.pl/dodatkowe-info ... walut.html
Przelicza Kuny na dolary i sprzedadza Ci je po kursie z dnia rozliczenia transakcji-dzisiaj 4,11.W kantorach jest dzisiaj 3,83.

Euro po 4,58

Alior ma jeden z najwyższych speedów 15%
Nie biora prowizji za przeliczenie ale kursy zabójcze.

Dla przykładu pierwszy lepszy toyota bank bierze dzisiaj za euro 4,43.plus 3% za przewalutowanie.

Kup Euro lub nawet sprzedaj złotówki w banku w Chorwacji i wyjdziesz lepiej.
zoolwik
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) zoolwik » 13.08.2016 21:47

Dziękuję za odpowiedź, tak właśnie myślałem że musi być jakiś haczyk.
jaceek1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jaceek1 » 16.08.2016 07:46

Ja też mam konto w Alior i ich przeliczniki są brane chyba z kosmosu. W tym roku kuna wychodziła mi po 0,64zł
raulpwnz
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) raulpwnz » 23.08.2016 12:36

Właśnie rozmawiałem z konsultantką Alior Banku, więc info z pierwszej ręki.
Jadąc do Chorwacji i płacąc kartą MasterCard:

1) Płacąc w krajach gdzie walutą jest EUR - następuje jedno przewalutowanie po kursie aliora z EUR na PLN.
2) Płacąc w krajach gdzie waluta jest inna - następują dwa przewalutowania, pierwsze po kursie MasterCard na USD a następnie drugie po kursie AliorBank na PLN.
3) Wypłacając pieniądze z bankomatu wygląda to tak jak samo w przypadku 2).

Wnioskuję z tego, że najbardziej opłaca się założyć konto walutowe w USD, lub mieć przy sobie gotówkę i wymienić na miejscu, bo kursy AliorBanku są wręcz oszałamiające 8O
https://www.aliorbank.pl/dodatkowe-info ... walut.html

Ktoś jest w stanie potwierdzić słowa pani konsultantki? :D
markx
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) markx » 23.08.2016 18:07

Tylko Alior Bank. Ale nie normalne konto, tylko kantor Aliora. Koniecznie w USD. Kursy porównywalne do kantorow internetowych, tzn. bardzo dobre. Jedyny minus to jedna wypłata w miesiącu gratis, potem 9 zl
babiszado
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) babiszado » 05.01.2017 19:58

W ubiegłym roku korzystałem z konta w Credit Agricole, konto podstawowe, brak prowizji za jakiekolwiek transakcje (płatności w sklepach, bankomaty) przelicznik z tego co pamiętam był bardzo normalny 0,60-0,62 zależało od dnia i bankomatu. W każdym razie kurs był taki jak w kantorze internetowym. W kolejnym miesiącu na koncie nie pojawiły się żadne dziwne opłaty i prowizje. Generalnie polecam ten bank w kontekście wakacji, choć oczywiście trzeba sprawdzać na bieżąco przed wyjazdem.
hyperreal
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) hyperreal » 04.06.2017 21:31

markx napisał(a):Tylko Alior Bank. Ale nie normalne konto, tylko kantor Aliora. Koniecznie w USD. Kursy porównywalne do kantorow internetowych, tzn. bardzo dobre. Jedyny minus to jedna wypłata w miesiącu gratis, potem 9 zl

Mam jedną uwagę - uważajcie na komunikaty wyświetlane przez bankomat. Podczas majowego długiego weekendu przeżyłem niemiłe rozczarowanie - wypłaciłem w Wenecji 150 euro z karty Kantoru Walutowego w euro (założone specjalnie by ominąć ich złodziejskie przeliczniki stosowane do Konta Wyższej Jakości) a z konta ściągnęli mi 174 euro. Po telefonie z reklamacją okazało się, że bankomat rozpoznał że karta jest z polskiego banku (nie ma znaczenia że jest w euro) i nastąpiło dwukrotne przewalutowanie - z euro na złotówki i ze złotówek na euro. Po długich bojach konsultant zaproponował zwrot pieniędzy na konto w PLN, ale mam wrażenie że gdybym nie miał u nich rachunku bieżącego i lokat, to spuściliby mnie na drzewo. Ogólna zasada - jak bankomat wyświetla wypłatę w EUR/USD lub w PLN bierz EUR/USD (walutę karty), jak tylko PLN to rezygnuj z wypłaty. W Cro najlepiej mieć kartę Alior w USD (kurs Mastercard w tym momencie 0,56 PLN/kunę), ze zwykłej debetówki wychodzi 0,61 PLN/kunę.
pablos77
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pablos77 » 04.06.2017 21:39

Miałem i karty walutowe w Aliorze w USD, EUR ale zlikwidowałem. Wniosek 5 gr d..y nie urywa a żadna to różnica. Wypłacam zwykłą debetówką i kuna wychodziła mi po 59 gr. Jeżdżę na wakacje odpoczywać a nie śledzić kursy walut i opłat za wypłatę z bankomatu. Wypłacam kuny i się nie przejmuje. Szczerze, nawet nie sprawdzałem tak dokładnie ile to wychodzi. Wiem że są tacy, którzy dokładnie liczą ile winiety, ile opłaty za pobranie pieniędzy, ale to nie ma najmniejszego sensu wg. mnie oczywiście .
hyperreal
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) hyperreal » 04.06.2017 21:51

pablos77 napisał(a):Miałem i karty walutowe w Aliorze w USD, EUR ale zlikwidowałem. Wniosek 5 gr d..y nie urywa a żadna to różnica. Wypłacam zwykłą debetówką i kuna wychodziła mi po 59 gr. Jeżdżę na wakacje odpoczywać a nie śledzić kursy walut i opłat za wypłatę z bankomatu. Wypłacam kuny i się nie przejmuje. Szczerze, nawet nie sprawdzałem tak dokładnie ile to wychodzi. Wiem że są tacy, którzy dokładnie liczą ile winiety, ile opłaty za pobranie pieniędzy, ale to nie ma najmniejszego sensu wg. mnie oczywiście .

Skoro prawie 10% kosztów waluty to nie problem to ok :D W sumie ja też codziennie tego nie śledzę - raz sprawdziłem i starczy. Skoro mogę zapłacić 300 PLN mniej za wakacje bez rezygnowania z czegokolwiek, to wybieram tę opcję.
Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 06.06.2017 12:15

pablos77 napisał(a):Miałem i karty walutowe w Aliorze w USD, EUR ale zlikwidowałem. Wniosek 5 gr d..y nie urywa a żadna to różnica. Wypłacam zwykłą debetówką i kuna wychodziła mi po 59 gr. Jeżdżę na wakacje odpoczywać a nie śledzić kursy walut i opłat za wypłatę z bankomatu. Wypłacam kuny i się nie przejmuje. Szczerze, nawet nie sprawdzałem tak dokładnie ile to wychodzi. Wiem że są tacy, którzy dokładnie liczą ile winiety, ile opłaty za pobranie pieniędzy, ale to nie ma najmniejszego sensu wg. mnie oczywiście .

Ja zasadniczo też na luzie podchodzę, zwłaszcza, że i w Chorwacji coraz rzadziej niezbędna jest gotówka - głównie u prywaciarzy (taxi boat, konoba na odludziu, itp.).
pablos77
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pablos77 » 01.07.2017 19:39

Z tego co pamiętam to najlepiej wypłacać z bankomatów Zagrebačka banka , chyba wychodziło najlepiej. za tydzień sprawdzę :)
maja_89
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) maja_89 » 08.07.2017 18:39

No i przyszła do mnie karta Alior kantor USD ale koperta była otwarta. To znaczy nie była w ogóle zaklejona. Nie zakleili jej w banku. Dzwoniłam wczoraj do banku, ale nie mogłam się połączyć. Napisałam wiadomość opisując sytuację, ale nie odpisali jeszcze. Nie wiem czy aktywować kartę i jej normalnie używać (trochę się obawiam). Czy zamówić nowa. Będę musiała zapłacić te 15 zł za kolejną kartę??
endryu
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) endryu » 08.07.2017 19:34

maja_89 napisał(a):No i przyszła do mnie karta Alior kantor USD ale koperta była otwarta. To znaczy nie była w ogóle zaklejona. Nie zakleili jej w banku. Dzwoniłam wczoraj do banku, ale nie mogłam się połączyć. Napisałam wiadomość opisując sytuację, ale nie odpisali jeszcze. Nie wiem czy aktywować kartę i jej normalnie używać (trochę się obawiam). Czy zamówić nowa. Będę musiała zapłacić te 15 zł za kolejną kartę??
Podejdź do banku. Pokaż jak wyglądała przesyłka. Ja niedawno z powodu usterki karty do konta Aliora odbierałem w banku nową, która była w zaklejonej kopercie i to sprawdzała przed wydaniem pracownica banku.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Alior Bank - wypłata z bankomatu za granicą ?? - strona 8
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone