Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

ALGARVE, Portugalia, bardzo udana zdrada Cro

W Portugalii znajduje się najbardziej wysunięty na zachód punkt w Europie. Historia Portugalii sięga starożytności. Portugalia jest jednym z najstarszych państw w Europie. Jej granice nie zmieniły się od pierwszej połowy XII wieku Każdego roku Portugalię odwiedza ponad 10 milionów turystów. W Porto znajduje się jedna z najpiękniejszych księgarni świata - jest to Księgarnia Lello (Livraria Lello & Irmano).
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 17.07.2018 21:33

:arrow: Quinta da Regaleira

Najbardziej tajemniczy obiekt w całej Sintrze, pełny zaskakujących zakamarków, labiryntów nad i pod ziemią, różnego rodzaju i kształtu budowli, wspaniała roślinność, wszechobecne oczka wodne i kaskady oraz ona... Studnia Inicjacji, szczególny obiekt do którego zaraz po zakupie biletów kieruje się większość zwiedzających; zresztą liczne strzałki pozwalają łatwo ją namierzyć. Uwaga do Parku Quinta konieczne trzeba wziąć ze sobą latarkę, jeśli takowej nie mamy w telu. Pierwsze jej użycie zaraz po zejściu na dno studni.

Tutaj trochę informacji:
https://duze-podroze.pl/quinta-da-regaleira/

Chociaż Studnia robi niesamowite wrażenie to jednak spodziewaliśmy się po zdjęciach z internetu czegoś bardziej efektownego; oczywiście podoba nam się na tyle, że wracając kiedyś do Sintry, na 100% zajrzymy do parku Quinta i Studni.
Po drodze do niej oczywiście jest sporo do zobaczenia, ale chęć ujrzenia studni wygrywa dlatego z dojścia zdjęć jest niewiele.

20180601-153031.jpg

20180601-153458.jpg

20180601-155906.jpg

20180601-155821.jpg

Chętnym na obfocenie studni jest wielu, potem gdzieś Ci wszyscy ludzie "gubią się" w gąszczu roślin, ścieżek itp.
Trzeba przyznać, że studnia w szczególny sposób dba o formą fizyczną fotografów,każdy musi się nieźle nagimnastykować, by zrobić dobre, efektowne zdjęcie, a o to przy takiej rozbieżności naświetlenia i ekspozycji naprawdę trudno.

20180601-153718.jpg

20180601-153848.jpg

20180601-153744.jpg

Schodzimy powoli na dół, wyobrażałem sobie, że są jakieś "odnogi" po drodze, boczne korytarze, ale nic z tego. Na dole jest bardzo duszno i wilgotno, studnia jak studnia ocieka wodą, z dołu tez jest efekt, ale aparacik smarfonowy tego zupełnie nie oddaje. Na dole widać ledwo podświetloną odnogę wyjścia ze studni.

20180601-154033.jpg

20180601-154035.jpg

20180601-154249.jpg

20180601-154313.jpg

Tym ciemnym wyjściem wychodzimy, gdzieś w pięknym miejscu ogrodu Quinta.
Beata W.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beata W. » 17.07.2018 21:42

Nadrabiam zaległości bo na razie z Portugalii tyko na Maderze byliśmy. Ale miejsce jest w planie więc cieszę się, że powstaje kolejna i to bardzo fajna relacja.

Pozdrawiam :papa:
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 17.07.2018 21:59

marze_na napisał(a):Rozważam co zobaczyć podczas jednodniowej wycieczki do Sintry. Nie chciałabym biegać od atrakcji do atrakcji

nie zazdroszczę Ci wyboru, my już mamy to za sobą, tak jak pisałem w relacji, mając tą wiedzę, pewnie inaczej ułożył bym zwiedzanie, czy też inaczej rozplanował czasowo i w kolejności; jeśli chodzi o nas to na pewno nie było biegania, ale też nie przesiadywaliśmy, nie przeciągaliśmy pobytu w nieskończoność, raczej na spokojnie, choć czas gdzieś tam starałem się kontrolować
marze_na napisał(a):i najbliżej jestem odpuszczenia sobie Pałacu Pena :? .
No nie podoba mi się i już :roll: :lol: .

Pena jak to Pena jednym się podoba, innych odpychają te kiczowate kształty i kolory, trzeba pamiętać, że projektował to ponoć jakiś domorosły, początkujący architekt; my ogólnie lubimy różnego rodzaju zamki i pałace, dlatego musiał być zaliczony, jak się okazało chociaż z zewnątrz
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 17.07.2018 22:08

Beata W. napisał(a):Nadrabiam zaległości bo na razie z Portugalii tyko na Maderze byliśmy. Ale miejsce jest w planie więc cieszę się, że powstaje kolejna i to bardzo fajna relacja.

Dzięki, dzięki...
może kiedyś się miniemy, kto wie, my na Maderę, Wy na Portugalię lądową :wink:
Beata W.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beata W. » 17.07.2018 22:15

te kiero napisał(a):
Beata W. napisał(a):Nadrabiam zaległości bo na razie z Portugalii tyko na Maderze byliśmy. Ale miejsce jest w planie więc cieszę się, że powstaje kolejna i to bardzo fajna relacja.

Dzięki, dzięki...

Albo wręcz wylądujemy w tym samym kierunku bo na powrót na Maderę mamy ogromną chrapkę a najbliższe ferie przypadają na 10 rocznicę naszego wyjazdu na tą piękną wyspę :lol:
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 17.07.2018 22:41

Beata W. napisał(a):
te kiero napisał(a):

Dzięki, dzięki...

Albo wręcz wylądujemy w tym samym kierunku bo na powrót na Maderę mamy ogromną chrapkę a najbliższe ferie przypadają na 10 rocznicę naszego wyjazdu na tą piękną wyspę :lol:

oj to my tak szybko się tam nie wybierzemy na Maderę, raczej repeta z Sintry, Algarve i oczywiście Lizbona
Beata W.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beata W. » 17.07.2018 22:50

te kiero napisał(a):
Beata W. napisał(a):
te kiero napisał(a):

Dzięki, dzięki...

oj to my tak szybko się tam nie wybierzemy na Maderę, raczej repeta z Sintry, Algarve i oczywiście Lizbona

U mnie Madera jest na wysokiej pozycji na ferie ale zobaczymy jak bilety będą cenowo wychodziły :papa:
mervik
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mervik » 18.07.2018 00:47

te kiero napisał(a):i co zasnąłeś :?: :oczko_usmiech:

mervik na forum :!: święto jakieś :idea: lepiej zapodaj, gdzie w tym roku i w końcu napisz jakąś relację... bez kropek :wink:

...oczywiście spałem jak niemowlak :mrgreen:
..niestety... w tym roku mam dużo pracy i obowiązków ...może z 5 dni ...ale żona do samolotu nie wsiądzie :cry:
...w tamtym roku szalałem przez trzy tygodnie...więc zostały mi filmy i wasze relacje :wink:
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 18.07.2018 03:45

mervik napisał(a):..niestety... w tym roku mam dużo pracy i obowiązków ...może z 5 dni ...ale żona do samolotu nie wsiądzie :cry:
...w tamtym roku szalałem przez trzy tygodnie...więc zostały mi filmy i wasze relacje :wink:

Moja też przez te całe lata nie chciała wsiąść, aż w końcu sama się przemogła, a jak nie to bierz Aveo - czy co tam teraz masz - i w drogę. Jak u mnie pojawi się zdecydowanie młodsze auto, od razu ładuję na Algarve i po drodze...
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 18.07.2018 09:08

te kiero napisał(a):
mervik napisał(a):..niestety... w tym roku mam dużo pracy i obowiązków ...może z 5 dni ...ale żona do samolotu nie wsiądzie :cry:

Moja też przez te całe lata nie chciała wsiąść, aż w końcu sama się przemogła, a jak nie to bierz Aveo - czy co tam teraz masz - i w drogę. Jak u mnie pojawi się zdecydowanie młodsze auto, od razu ładuję na Algarve i po drodze...
Mój mąż cały czas twierdzi, że NIE LATA :lol: ...
Za miesiąc lecimy do Grecji :oczko_usmiech: , a wczoraj nabyłam przewodnik po Portugalii, to tylko zapytał czy się tam wybieramy :wink:
Poinformowałam go że w odpowiednim czasie zakupię bilety do Lizbony, ewentualnie Porto ... nawet się nie burzył 8O :oczko_usmiech:
Beata W.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beata W. » 18.07.2018 11:12

mysza73 napisał(a):
te kiero napisał(a):

Mój mąż cały czas twierdzi, że NIE LATA :lol: ...
Za miesiąc lecimy do Grecji :oczko_usmiech: , a wczoraj nabyłam przewodnik po Portugalii, to tylko zapytał czy się tam wybieramy :wink:
Poinformowałam go że w odpowiednim czasie zakupię bilety do Lizbony, ewentualnie Porto ... nawet się nie burzył 8O :oczko_usmiech:

My też nie latamy :mrgreen: A moja najmłodsza pociecha jedzie na wakacje autobusem bo samolotów nie lubi :mrgreen:
Aga jak znajdziesz w dobrej cenie te bilety a najlepiej na ferie to daj znać gdzie i za ile :oczko_usmiech:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 18.07.2018 11:14

Beata W. napisał(a):Aga jak znajdziesz w dobrej cenie te bilety a najlepiej na ferie to daj znać gdzie i za ile :oczko_usmiech:

Jaaaasne :oczko_usmiech:
A Ty już po Kanarkach czy przed :?:
Beata W.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beata W. » 18.07.2018 11:38

mysza73 napisał(a):
Beata W. napisał(a):Aga jak znajdziesz w dobrej cenie te bilety a najlepiej na ferie to daj znać gdzie i za ile :oczko_usmiech:

Niestety przed jeszcze miesiąc do 13.08 muszę czekać :!: A Wy kiedy do Grecji :?: Jakoś późno w tym roku się urlopujecie :wink:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 18.07.2018 11:45

Beata W. napisał(a):
mysza73 napisał(a):

Niestety przed jeszcze miesiąc do 13.08 muszę czekać :!: A Wy kiedy do Grecji :?: Jakoś późno w tym roku się urlopujecie :wink:

My lecimy 18 sierpnia dopiero :evil: ,
ale całe szczęście wypoczywać będziemy ze spokojną głową, po tej nerwówce rekrutacyjnej :roll: :wink:
Beata W.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beata W. » 18.07.2018 11:53

mysza73 napisał(a):My lecimy 18 sierpnia dopiero :evil: ,
ale całe szczęście wypoczywać będziemy ze spokojną głową, po tej nerwówce rekrutacyjnej :roll: :wink:

Noo, w sumie macie teraz dłuższe wakacje :lol: :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Portugalia - Portugal

ALGARVE, Portugalia, bardzo udana zdrada Cro - strona 10
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies