Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ale drogo...

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
aquavitae
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) aquavitae » 21.07.2006 10:51

Rok czy dwa lata temu Leon podawał na forum średnią płacę, o ile mnie pamięć nie myli wychodziło to na złotówki około 1,5-2 razy polskiej średniej płacy, ale pamięć moja może być zawodna....
tboy
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tboy » 21.07.2006 11:00

aquavitae napisał(a):Rok czy dwa lata temu Leon podawał na forum średnią płacę, o ile mnie pamięć nie myli wychodziło to na złotówki około 1,5-2 razy polskiej średniej płacy, ale pamięć moja może być zawodna....

czyli około 4K, czyli jakiś 1000 ojro, no też bez rewelacji jak na Europę
ale wydaje mi się że szybko ich dogonią po zjednoczeniu z EU i przyjęciu EUR
jak rozmwiałem z córką właściciela konoby Obala w Podgorze, mówiła że po wojnie, żeby się odbudować i rozkręcić interesy (wielu mieszkańców Podgory, wielu wyemigrowało do Australii) zaciągnęli kredyty na 10 lat, czyli że niedługo będą kończyć spłacać swoje zobowiązania.
no to ja wróżę tym ludziom jak najlepiej.

P.S. Podobno żeby dostać obywatelstwo chorwackie trzeba znać łacinę, chorwacki i podstawy ich prawa ;)
aquavitae
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) aquavitae » 21.07.2006 11:11

Tak a propos Australii to żeby nie skłamać podczas mundialu 7 zawodników z antypodów urodziło się w Cro, a trzech Cro w Australii, do tego jeszcze rodzice australijczyka Viduki oboje przyjechali z Cro ;-)
tboy
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tboy » 21.07.2006 11:18

aquavitae napisał(a):Tak a propos Australii to żeby nie skłamać podczas mundialu 7 zawodników z antypodów urodziło się w Cro, a trzech Cro w Australii, do tego jeszcze rodzice australijczyka Viduki oboje przyjechali z Cro ;-)

no właśnie, dobrze że mi przypomniałeś
kasikaka
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kasikaka » 21.07.2006 18:16

jadę na tydzień.nie będę tam szalała.to ma mi tylko starczyć na jedzenie i to nie na jedzenie kupowany tylko przy plaży.chce w miarę możliwości robić zakupy w jakiś supermarketach.zaznaczam,że nie jade tam bez niczego z polski,biorę ze sobą zupki chińskie,makaron,ryż,jakiś sos itp.itd.
jeść na pewno nie będę w restauracjach(bo nie starczy :lol: ),sama sobie coś zmotam,z tego co tu piszecie alkohol nie jest drogi :D :wink:
tak przeliczając 100 euro to jakieś 715 kun,podzielić to na 7 dni tj ponad 100kun na jeden dzień,to chyba nie jest mało... :?: nawet jesli będzie za mało to i tak muszę jakoś wyżyć z tego,bo więcej pieniędzy nie mam...
tboy
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tboy » 21.07.2006 18:32

kasikaka napisał(a):jadę na tydzień.nie będę tam szalała.to ma mi tylko starczyć na jedzenie i to nie na jedzenie kupowany tylko przy plaży.chce w miarę możliwości robić zakupy w jakiś supermarketach.zaznaczam,że nie jade tam bez niczego z polski,biorę ze sobą zupki chińskie,makaron,ryż,jakiś sos itp.itd.
jeść na pewno nie będę w restauracjach(bo nie starczy :lol: ),sama sobie coś zmotam,z tego co tu piszecie alkohol nie jest drogi :D :wink:
tak przeliczając 100 euro to jakieś 715 kun,podzielić to na 7 dni tj ponad 100kun na jeden dzień,to chyba nie jest mało... :?: nawet jesli będzie za mało to i tak muszę jakoś wyżyć z tego,bo więcej pieniędzy nie mam...

wszystko ok, styka
tylko niestety rezygnujesz z przysmaków kuchni lokalnej, biletów wstępu
ale powinnaś z tej kasy przezyć jak to opisujesz
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 21.07.2006 18:36

kasikaka napisał(a):jadę na tydzień.nie będę tam szalała.to ma mi tylko starczyć na jedzenie i to nie na jedzenie kupowany tylko przy plaży.chce w miarę możliwości robić zakupy w jakiś supermarketach.zaznaczam,że nie jade tam bez niczego z polski,biorę ze sobą zupki chińskie,makaron,ryż,jakiś sos itp.itd.

poradzisz sobie :D mam nadzieję ,że opiszesz te ekstremalne doświadczenia na forum jak wrócisz :wink:
kasikaka
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kasikaka » 21.07.2006 22:52

nie no oczywiście,że nie starczy mi na żadne wstępy,ale cóż jak się nie ma to się nie wyczaruje :D .jak wrócę to wszystko napiszę i zobaczymy na ile mi starczy i jak tam będę żyła.do usłyszenia po 5 sierpnia :):) i trzymajcie kciuki,żebym przeżyła :wink: :D
aquavitae
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) aquavitae » 22.07.2006 09:56

kasikaka napisał(a):nie no oczywiście,że nie starczy mi na żadne wstępy,ale cóż jak się nie ma to się nie wyczaruje :D .jak wrócę to wszystko napiszę i zobaczymy na ile mi starczy i jak tam będę żyła.do usłyszenia po 5 sierpnia :):) i trzymajcie kciuki,żebym przeżyła :wink: :D

Nie przesadzajmy i nie traktujmy tego w kategorii "szkoły przetrwania"..., na szczęście udane wakacje, gdziekolwiek, nie zależą od zawartości naszego portfela, a tylko od nas samych...
pzdr
Przemek
magdapaszek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) magdapaszek » 22.07.2006 10:08

NO CO DO CEN--POSZŁY W GÓRE !!!!!!!!!
TYDZIEN TEMU WRÓCILIŚMY Z CRO BYLIŚMY W OMIS, CIVO, SZYBENIK, PAKLENICA
WIEC MAMY PORÓWNANIE CENOWE NAJDROZEJ JEST W OKOLICACH SZYBENIK, -NAWET PATRZĄC PO MARKETACH-(((CHYBA NAJTANIEJ W KONZUMIE)

OWOCE --DOSC DROGIE--W PORÓWNANIU Z POLSKA
W KANJPCE NA OSOBE TRZEBA LICZYC OK 50 KUNA TAK SKROMNIE__DANIE MIĘSNE LUB RYBNE

JEDNAK JESLI JEST MOZLIWOSC POLECAM ZABRANIE WSZYSTKIEGO CO SIE DA Z POLSKI ((TAK ROBIA NIEMCY DUŃCZYCY--BELGOWIE--ONI WSZYSTKO MAJA SWOJE))
A CO DO ZUPEK W TOREBKACH TO TAM AKURAT SA TAŃSZE NIZ W POLSCE--PODRAVKA!!

WSZELAKIE WSTĘPY NP DO PARKU PAKLENICA 30 KUNA,, AUTOBUS Z KAMPU SOLARIS DO SZYBENIKA 17 KUNA , GDZIE CHCESZ CO S ZOBACZYC WEJSC DO KATEDRY W TROGIRZE 15 KUNA , NO NIESTETY WSZYSTKO KOSZTUJE --
ArekOpole@30
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) ArekOpole@30 » 22.07.2006 17:29

Dokładnie wszystko kosztuje. Parkingi są okropnie drogie. W makarskiej parking zaczyna się od 10 kn/h (tyle trzeba wrzycić na początek do bankomatu) a Dubrownik przy murach .... 30 kn/h masakra. A widziałem już kilku (m.in. polacy) którzy mieli blokady w Omiszu bo chcieli zaoszczędzić :(
piotr gd
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotr gd » 24.07.2006 11:54

Ze strony chorwackiego urzędu statystycznego:
Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za svibanj 2006. iznosila je 4 686 kuna.
water_lover
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) water_lover » 24.07.2006 12:08

Dlatego my w tym roku przed wyjazdem robimy zakupy w Polsce, to duża oszczędność i wszystkim radze to samo.
CHORWACJA już za 3 dni :lol:
G. Drzycimski
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) G. Drzycimski » 24.07.2006 12:37

Chorwacja droga, ale i tak tańsza niż Włochy, Francja, Szwecja, Austria, Dania - etc. Naprawdę tanio jest tylko na Słowacji, Ukrainie, Litwie, Węgrzech, ale niestety nie ma tam Adriatyku. Trudno bulić trzeba i jechać. Przynajmniej z tej kasy Chorwaci autostrady budują. Martwi mnie tylko, że jeżeli Chorwacja wejdzie do UE to ceny jeszcze mocniej skoczą i wyrównają do włoskich. Na pewno taniej już nie będzie, tylko i wyłącznie drożej. Jedyna rada to zabierać co najmniej własne napoje, tak robią wszyscy nawet bogatsi niż Polacy. Żaden wstyd.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.07.2006 14:46

Zgadzam się z pierwszą częścią Twojej wypowiedzi. Co do drugiej części...no cóż - cena wody mineralnej "Jana" w Konzumie 1, tyg temu 6 kn razy powiedzmy 0,57 zł =3,42 zł. W PL kupisz wodę za 1,50 zł, czyli zaoszczędzasz 1,92 zł razy 6 szt. (zgrzewka)=11,50 zł....2 zgrzewki 23 zł...3 zgrzewki - 34,50 zł. Dla mnie to nie jest oszczędność...pakować sobie auto wodą (zajmującą miejsce i obciążającą rumaka) i wieźć przez pół Europy. Zaznaczam, że nie mam nic przeciwko tym, którzy tak robią !!!! Ich brocha. Wyraziłem tylko moje zdanie.
Pozdravki
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone