Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ale drogo...

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
marco
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) marco » 19.07.2006 16:11

Wróciłem z Chorwacji w zeszłym tygodniu, ogólnie myślę że jest drożej niz w zeszłym roku,nie tylko jedzenie. Zaskoczony byłem cenami mięsa na obiad ale wszystko przebiła cena biletów do jaskini w Postojnej na Słowenii - za 2+2 zapłaciliśmy około 56 Euro!to chyba jakiś europejski rekord bo słowackie wcale nie gorsze są jakieś 5 razy tańsze! Ale z drugiej strony to jak nie Chorwacja to gdzie? do Rumunii ,Bułgarii?
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 19.07.2006 17:32

Pstojna to nie jest Chorwacja, to Slowenja
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.07.2006 20:23

Różnie to z cenami jest...i zależy do jakich cen porównujemy, czy do ceny wody mineralnej w markecie, czy do ceny wody przy plaży w Mielnie (w sezonie). Np. pomidory w Konzumie Baska Voda - 4,99 KN - czyli ok.2,9 zł, ale juz w Tommy (Split) 2,99 - czyli 1,70 zł. Teraz porównajcie z cenami polskimi - tymi nad morzem i gdzie indziej. Kruh ciemny z ziarnami 350G - 5,70 KN - to ponad 3,20 zł, czyli drożej....ale skoro tak, to czerwone wino jest w porównywalnej cenie....i po cholerę zapychać sie chlebem..... :lol: :lool:
Pozdravki...i starajcie się nie liczyć :wink: przecież jadąc do Francji, Hiszpanii czy innych Włoch trzeba by nic nie kupować i umrzeć z głodu.... :lol:
aquavitae
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) aquavitae » 19.07.2006 21:30

AndrzejJ. napisał(a):drogo ?

licznik bije....
aneta_jacek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) aneta_jacek » 20.07.2006 09:34

marco napisał(a):Wróciłem z Chorwacji w zeszłym tygodniu, ogólnie myślę że jest drożej niz w zeszłym roku,nie tylko jedzenie. Zaskoczony byłem cenami mięsa na obiad ale wszystko przebiła cena biletów do jaskini w Postojnej na Słowenii - za 2+2 zapłaciliśmy około 56 Euro!to chyba jakiś europejski rekord bo słowackie wcale nie gorsze są jakieś 5 razy tańsze! Ale z drugiej strony to jak nie Chorwacja to gdzie? do Rumunii ,Bułgarii?

Topowe atrakcje zawsze sa drogie. W HR chyba Plitwice najbardziej z tego co pamiętam. Ale to tendencja ogolnoeuropejska - nie porównywałabym chyba największych jaskin Europy do slowackich czy czeskich, wg mnie to inna liga. Postojna tak sie ma do jaskin jak Paryż do stolic europejskich.

Wyjazdy do Chrowacji dla wielu osob to coś wiecej niż liczenie ceny za chleb, loda czy banany. Cześć z nas niezależnie od tego ile to bedzie kosztować - i tak bedzie tam jezdzić. A co do cen - spodziewajcie sie ze bedzie zwyżka. Chorwacja jest na topie, jest modna, z tym zawsze idzie w parze wzrost cen.
aquavitae
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) aquavitae » 20.07.2006 09:52

Oj, ale przede wszystkim trzeba zdać sobie sprawę, że wszystko co dobre kosztuje to jest prawo rynku i tyle, jakby Chorwacja była brzydkim syfem zabitym deskami nikt by tam nie jeździł i byłoby tanio... Tak jak dobry pracownik zarabia więcej niż ten słabszy lub przeciętny tak jest w tym przypadku i chyba trzeba to zaakceptować. Nawet samą przyczyną zwyżki cen jest to, że jest autostrada...
Większość z nas chciałaby zarabiać jak najwięcej, a płacić jak najmniej, zapominając, że jedno uwarunkowane jest drugim. Taka nasza mentalność i mam wrażenie, ze niedługo będziemy nie nazywać się Polska, a Rabatoland - bo w porfelach głównie występują karty rabatowe...
tboy
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tboy » 20.07.2006 10:11

jaka jest średnia płaca w Chorwacji?
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 20.07.2006 10:31

jak w Chowacji jest drogo to polecam polskie morze - znajomy za "apartament" w ubiegłym roku płacił 35 zł od osoby. Apartament składał się z pokoiku o wymiarach 3x3 metry z łóżkiem małżeńskim i kanapą dla dzieciaka, łazkieno - ubikacją 1,5x1,5 merta i kuchnią do współnego :!: :!: :!: użytku przez 5 innych jeszcze rodzin (całe szczęście mówił że normalnych), za dziecko 4 letnie oczywiśćie płacił 100% tak więc nocelg kosztował go 105 zł/dobę. :roll: .
Piwo w knajpce (Tyskie, Żywiec) w granicach 5,50-8 zł, dobry obiad (nie w smarzalni gdzie olej zmianiają wraz ze zmianą patelni)- ryba frytki + coś tam 25-35 zł od łebka.
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 20.07.2006 11:38

aquavitae napisał(a):
AndrzejJ. napisał(a):drogo ?

licznik bije....

wali ?:wink:
kasikaka
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kasikaka » 20.07.2006 19:54

jak czytam te wszystkie wasze wypowiedzi to zaczynam być przerażona.aaaaaaa.jedni mówią,że ooo zdrożało o 50% a drudzy: nie no jest troszkę drożej niż u nas.to jak w końcu jest? :D biorę ze sobą skromnie 100 euro,ale też jedzenie typu jakaś sucha kiełbasa,serek topiony(może dojedzie :wink: ),zupki chińskie,jakiegoś kisiela czy cuś.i właśnie się tak zastanawiam czy mi to starczy,żeby się wyżywić i coś jeszcze stamtąd przywieźć-jakąś rakije i kilka prezencików dla rodzinki.co o tym sądzicie cromaniacy :?: :wink: :D

pozdrawiam wszystkich Kasia :)
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 20.07.2006 20:22

100 Euro :?: :!: na ile czasu bo wg moich przeliczeń to siedząc w domu wydaję np na 2 tygodnie więcej niż 400 zł 8O
Basiulinek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Basiulinek » 20.07.2006 21:05

Witaj! Nie napisalas na jak dlugo jedziesz... Ale wydaje mi sie,ze 100 Euro to troche za malo. Z doswiadczenia wiem jak szybko sie kasa na urlopie "rozplywa"! Chyba,ze bedziesz zyc bardzo skromnie i liczyc kazdy grosik... pozdrawiam!
tboy
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tboy » 20.07.2006 21:17

rich72 napisał(a):100 Euro :?: :!: na ile czasu bo wg moich przeliczeń to siedząc w domu wydaję np na 2 tygodnie więcej niż 400 zł 8O

popieram!
100 ojro na wakacje w cro to zdecydowanie za mało, na 4 dni to może styka, ale mówienie o wakacjach w tej sytuacji to gruba przesada
fokstrot
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) fokstrot » 20.07.2006 21:54

tboy napisał(a):
rich72 napisał(a):100 Euro :?: :!: na ile czasu bo wg moich przeliczeń to siedząc w domu wydaję np na 2 tygodnie więcej niż 400 zł 8O

popieram!
100 ojro na wakacje w cro to zdecydowanie za mało, na 4 dni to może styka, ale mówienie o wakacjach w tej sytuacji to gruba przesada

eeeeee tam. polak potrafi :)
tboy
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tboy » 21.07.2006 10:49

tboy napisał(a):jaka jest średnia płaca w Chorwacji?

no to jak? nikt nie wie?
może Leon się wypowie w tym temacie, bo jestem żywo zainteresowany jaki Chorwaci mają standart życia w porównaniu do nas (wydaje sie że nieco wyższy)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone