Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ale drogo...

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
VC4R
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) VC4R » 20.06.2004 18:11

anika napisał(a):hmmmm...to ile kun dziennie na głowę wydaje sie w Chorwacji?

03.09 Baska Voda Hrvatska
6.30 AM
Aaaaa! jaki piękny dzień!wstawać!w drodze na taras zgrabnym chwytem za butelkę [puszka to morderstwo] "Karlovacko" [0 Kn - kupione wczoraj] teraz śniadanko nabierze całkiem nowego wymiaru [tytułem wyjasnienia - jestem "hotelowcem" więc śniadanko i obiadek mam zapewnione ,czyli jakbym sobie przywiózł z kraju :D ]
Total=0Kn
8.00 AM
Ożywcza bryza ,słoneczko jeszcze niezbyt wysoko.Pora na poranną kawę ,kawiarnia "Palm".
"-Crne ,velike kave ,molim!.....i Lozo ,..ne! Lozo ne velike!"
Jest pięknie ,dziewczęta w letnich sukienkach ,w dłoni zimna szklaneczka ,kostka lodu rozpuszcza się powoli.
Racun=30Kn [z napiwkiem] Total=30 Kn
9.30 AM
Zaczyna przypiekać ,ochłody trza mi w Jadranie ,ot co!Po drodze ,w markecie ,butelka "Studenaca" by nieco krew rozcieńczyć 5Kn
Total=35Kn
11.30 AM
Uff!przypieka!trzeba do cienia.A najbliższy cień daje czerwony parasol "Ożujsko".Przecież nie będę tak siedział jak kołek "-Toczeno ,molim!"
Dziewczęta już bez letnich sukienek ,no! świat jest piękny!"- Jos jedno toczeno!Taaak ,one się wszystkie do mnie uśmiechają!No dobra! do boju!Jak tylko znajdę "zahod".
Racun - 30Kn Total=65Kn
4.00 PM
Plażowanie jest męczące ,kawa powinna pomóć.Racun - 10Kn [na okrągło]Po drodze jeszcze kiść winogron [15Kn].No! istny ze mnie Dionizos!
Total=90Kn
7.00 PM
Można by coś zjeść ,teraz gdy słoneczko odpuściło.Pójdziemy więc sobie na obiadek [0Kn ,zapłacony w Polsce].Co my tu mamy na talerzu?jakieś mięsko?ale nie smażone ,to lampeczkę "bijelo-suho" można [10Kn]
Total=100Kn
8.30 PM
Prysznic ,portfel i w drogę![pamiętać następnym razem!wyjąć portfel przed wejściem pod prysznic]Baska czeka!Znów "Palm" ,kawa mała.Rozmiar Lozo pokazuje odległość między kciukiem a wskazującym![Racun- 30Kn]Roztkliwiam się na wspomnienie dzieciństwa i postanawiam zafundować sobie dwie gałki lodów [8Kn]Dobre! tylko czemu mi tak bardzo słodko???Ratunku!! odrobinę goryczy!!!Toceno[15Kn] - już lepiej.Tylko dlaczego promenada faluje?To napewno z głodu!
Total=ile to będzie? 100 i....30 ...i ...2 w pamięci...jeszcze raz! chyba..hyyyp 153
10.00 PM
Skoro [Sude miiiii...tralalala]faluje z głodu ,trzeba się posilić.O! tu jest fajna rybka z grilla ,weźmiemy tą niedużą A kto tu postawił to piwo???konobar!!!prijatelju moj!!!To je samo dobro!Ahoj ,laku noc![60Kn]
Total=abo ja wiem? ,tralala
11.30 PM
Od kiedy droga do hotelu jest pod górę???co ja jeszczeeee...miałem?aha!piwo na rano kupić!ma się tą pamięć ,nie? hehe[ile to było??]
11.59 PM
Od 15-tu minut stoję pod schodami!Czy tu nie ma windy!!!
Total=nie mam siły!sami sobie policzcie!Dobranoc!
04.09 Baska Voda Hrvatska
6.30 AM
Aaaaa! jaki piękny dzień!wstawać!w drodze na taras zgrabnym chwytem za butelkę [puszka to morderstwo] "Karlovacko" [0 Kn - kupione wczoraj]
VC4R
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) VC4R » 20.06.2004 18:12

Nigdy więcej Lozo!Wysyła się posty podwójnie! :lol:
Maciej
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciej » 20.06.2004 18:43

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
To się nazwa scenariusz urlopu idealnego :)

pozdrowienia, szczególne dla scenarzysty V :D
specialplan
Podróżnik
:)

Nieprzeczytany postnapisał(a) specialplan » 21.06.2004 03:39

Hehe... W wakacje 03' moj budzet na wyjazd do Cro wynosil jakies 150euro, a spedzilem tam cudowne 16 dni, nigdy nie glodowalem, nie pamietam, bym byl trzezwy choc jednego dnia i zwiedzilem prawie cale wybrzeze (od Dubrovnika po Rijeke)... A i zarcia z Polski nie wzialem nic a nic, bo po prostu nie zmiesciloby sie w plecak (autostop).

Zaopatrzac sie spokojnie mozna w marketach, na ryneczkach (przy okazji rakija i winko) no i oczywiscie nie mozna sobie odmowic knajpki co jakis czas - a i pizza tam dobra i mozna sie z nia z powodzeniem najesc (20-30Kn placilismy przy plazy w Orasacu)

Dla chcacego nic trudnego - w te wakacje znow zabieram niewiele, a mam zamiar sie bawic wybornie, bosz! to juz za 3 dni:)

Pozdrawiam!!!
dakard
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) dakard » 21.06.2004 08:56

Własnie wróciłem i musze stwierdzic ze wcale nie było aż tak drogo, wziąłem pod uwagę wasze sugestie na temat jedzenia i dużo zabrałem tego z Polski, a zakupy na miejscu podstawowych produktów tzn. piwa 4-4,60 KUN, chlebka 6 KUN, margaryno-masełka 5,50 KUN, czy winka z prywatnego wyrobu 17 KUN z 1 litr były do przyjecia, tylko papieroski były drogie 11 KUN ichniejsze i 17 KUN Malboro, ale po co jest Bośnia... tam papieroski kosztuja tyle o u nas a moze nawet są tańsze.
Midas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Midas » 21.06.2004 10:54

Może zatem nie będzie tak źle.Już niedługop się o tym przekonam.
Wyjazd w czwartek.
:arrow:
a to ja
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) a to ja » 21.06.2004 13:12

Vaald!
Tekst - "debeściarski" :lol:
Skąd go wytrzasnąłeś?
juli
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) juli » 21.06.2004 14:29

anika napisał(a):
krakuscity napisał(a):Cześć
Dobry obiadek : zupka, 2-gie danie z surówkami, deser lub piwko i już Ci poszło 100 kun na osobę. No chyba, że będziesz często jadał pizzę to zapłacisz taniej.
Pozdrawiam

hmmmm...to ile kun dziennie na głowę wydaje sie w Chorwacji? Nawet jakby miało się jeść co drugi dzień w jakiejś "tańszej" knajpce, bo nie wierzę, że wszędzie zapłacę za obiad 100 kun, to myślę że 1000 na 9 dni starczy mi spokojnie, zwłaszcza że wezmę troche jadła z Polski....:> Jak myślicie :?: :wink:

Ja w tym roku miałam po ok. 120 kun dziennie na 2 osoby (do tego nocleg na kampie 17 euro). Do tego papu z Polski za ok. 300 zł(obiady w słoikach na połowę pobytu czyli 7 sztuk, kawa, herbata,mleko itp,). Wystarczało w miarę spokojnie na zasadzie: jednego dnia wydatki mniejsze: ok. 6 kun chleb, 2 masło, 2x6 woda mineralna, 16 lody-4 gałki, ok. 20-30 kun owoce i piwo,, drugiego dnia obiad w knajpce - minimum 100 kun (pizza 35-40 kun, pljeskawica 40-50, lignje-50, 1kg muszli-90, woda min. w knajpie 1l-15, piwo tocene 0,5l-15k.) plus coś na śniadanie,woda, lody i koniec. Najdroższe w Cro są wędliny i .....coca cola, więc na te parę dni trzeba zmienić upodobania :wink: .

Serdeczności - Juli

Ps. zapomniałam o burku -12kun z barszczykiem instant made in Poland :D
VC4R
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) VC4R » 21.06.2004 14:36

a to ja napisał(a):Vaald!
Tekst - "debeściarski" :lol:
Skąd go wytrzasnąłeś?

Atoju czuję się pochwalony :lol:
A tekst?z czegoś takiego co noszę między uszami ,ale wiesz...po tylu Lozo?już nie pamiętam jak to się nazywa :(
Midas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Midas » 21.06.2004 15:00

Niezły tekst.
Pod tym tekstem z małymi poprawkami mógłbym się podpisać opisując swój dzień w CRO.
:lol:
Kot
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kot » 08.07.2004 16:36

Hmm, przegladalem ceny z hipermarketow no i musze przyznac, ze niektore produkty sa sporo drozsze, inne nieco drozsze, ale sporo jest w podobnej cenie jak w Polsce. Z drugiej strony czytam Wasze opisy i sie troche nastraszylem. Nadmienie tylko, ze to moj pierwszy wyjazd od Chorwacji i odbedzie sie pod koniec sierpnia
Dartol
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dartol » 10.07.2004 20:38

To ile trzeba kasy na 2 tyg. dla 2 osób? tak co byloby najtaniej?
:roll:
Haweł
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Haweł » 10.07.2004 21:08

Witam.
forum/viewtopic.php?t=4615&postdays=0&postorder=asc&highlight=wyspa%20skarbow&start=0
strona rewela stworzona przez cezar000
poczytajcie:
sklepy,artykuły spożywcze Chorwacja
www.getro.hr
www.studenac.hr
www.tommy.hr
www.konzum.hr
www.maxidiscont.hr
nic dodac nic ujac
cos drozej cos taniej
PZDR.

dziadek
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dziadek » 17.07.2004 21:55

pływak napisał(a):Drożej jest nie o 50%, tylko co najmniej 2-3 razy. Nawet podstawowe artykuły są albo absurdalnie drogie (i to w skali europejskiej, nie tylko polskiej!), albo wręcz trudno dostępne.

Pływak był w chorwacji i wcale nie zawyzyl cen, niektóre rzeczy takie jak warzywa np.pomidory kupowałem u nas po 2,50zł u nich po 10 zł po przeliczeniu, kaucja za butelke po piwie 2 zł.Do restauracji jezeli nie masz 100 kun, nie ma nawet po co isc. Moi znajomi z Austri stwierdzili ze dla nich tez juz jest tam drogo.Ogolnie nie polecam w tej chwili.
cezar000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) cezar000 » 17.07.2004 21:57

Gdzie Ty Dziadek byłeś ?I kiedy wróciłeś-
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone