Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Album foto

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
gladiatrix_24
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gladiatrix_24 » 28.01.2004 15:29

witam
swietne fotki....
joanna000
Odkrywca
Nowe ZdjĘcia

Nieprzeczytany postnapisał(a) joanna000 » 29.01.2004 08:30

Cześć wszystkim miłosnikom Chorwacji.
Odświeżam ten temat i wklejam link ze swoimi zdjęciami (i nie tylko) z pobytu w Chorwacji w lipcu 2003r. Wróciłam zakochana w tym kraju!
Pozdrawiam. :D
joanna000
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) joanna000 » 29.01.2004 08:31

Sorry! Zapomniałam o linku http://www.album.com.pl/album.php?id=3484
jacek gryczewski
Cromaniak
:)

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek gryczewski » 29.01.2004 12:23

Joanna extra albumik : pozdrawiam i do zobaczenia w cro :)
Dalmatinka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dalmatinka » 29.01.2004 22:43

Vaald C4R napisał(a):Podobno "jeden obraz mówi więcej niż tysiąc słów".Umieściłem więc kilka widoczków w albumie http://www.album.com.pl/album.php?id=2672
Temat: Baska Voda,Makarska,Omis itp.Może jeszcze ktoś zechce założyć taki album,mielibyśmy wtedy w jednym miejscu taki "foto-przegląd".Sądząc po dyskusji o cyfrakach mogłoby takich albumów powstać kilkanaście.
Czesc Vald! Nie potrafie otwozyc strony z fotkami!!! Pozdrowienia od dal
espeso
Cromaniak
fotki

Nieprzeczytany postnapisał(a) espeso » 04.02.2004 10:15

Cześć !!! Pozdrawiam wszystkich stęsknionych jak ja za słoneczkiem !
Mam pytanie-widzę , że tu są prawdziwi eksperci od obłędnych zdjęć.
Jestem włśnie postawiona przed trudną decyzją-kupić kamerkę(cyfrową) czy aparat?? :roll: nie mam pojęcia czy ewentualnie z takiej kamery można zrobić także zdjęcia :?: :?: :?: no może nie super dzieła sztuki w okrutnie dobrej rozdzielczości ale takie żeby do albumiku rodzinnego się nadały :lol:
Pozdrawiam raz jeszcze Ewka

:papa:
joanna000
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) joanna000 » 04.02.2004 15:49

Ewo! Jeśli masz odpowiedni programik komputerowy możesz zrobić zdjęcia z filmu nakręconego kamerą. Ja nawet robiłam takie zdjęcia z kamery analogowej. Pozdrawaiam.
espeso
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) espeso » 04.02.2004 22:32

dzięki za inf. :P ci w sklepie zaproponowali genialne wyjście=do zdjęć aparat a do filmów kamerę kup kobieto :roll:
niezłe wyjście ale troche mało tanie
gladiatrix_24
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gladiatrix_24 » 04.02.2004 22:39

witam
moze nie tanie ale jedyne rozsadne....
nie sugerowalbym sie opcja foto w kamerach - szczegolnie gdy wspominasz o fotkach do albumu, to taki bajer za ktory slono trzeba doplacic - sam jestem na etapie kupowania kamerki mini DV - posiadamjuz cyfrowke i wiem ze drugi raz takze kupilbym najpierw aparat cyfrowy a za jakis czas kamerke

pozdrawiam
Kobi
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kobi » 05.02.2004 08:14

Hi

Espeso kamera nawet cyfrowa nie zrobisz jeszcze zdjec nadajacych sie do wywolania. Poprostu kamery maja jeszcze za mala matryce ok. 0,4 Mpix efektywnych. Zdjecia te beda moze i fajnie wygladaly na telewizorze ale jak juz je wydrukujesz to bedzie straszna kaszana. Co prawda jest juz jakis tam soniak (kamera) z 1 MBPix ale kosztuje cos kolo 10 000 (Moze juz stanial). Wiec lepiej kupic cyfowy aparat i osobno cyfrowa kamere.

Tylko jezeli kupujesz aparat to tez nie wolno "oszczedzac". Odradzam HP, Kodaki a juz napewno Trusty, Manta itp. Te ostatnie to zwykle zabawki a te pierwsze no coz... Napisze tak: cyfrak nie moze miec plastykowej optyki. Hp coprawda juz robi "normalna" optyke ale sa to modele zdecydowanie za drogie albo nie konkurencujne. Jedyne co Ci zaproponuje to Sony, Olympus, Canon i kilka innych ale cenowo juz nie fajnych. Sony jest dobry ale od PS DSP-51 (czy jakos tak) w zwyz bo reszta nie ma optycznego zooma a to podstawa. Np. DSP-32 w promocji makro za 730 zeta ma tylko cyfrowy czyli chala. No ale Sony uzywa Memory Stickow a one sa drogie!!! A 512 MB trzeba miec minimum na 2 tygodniowy wyjazd. Olumpus dobry. Kiedys bawilem sie C-220 zoom 1,3Mpix zdjecia wychodzily przyzwoite. Teraz jest duzo nowszych modeli ale nie potrwafie Ci doradzic ktory bo.... ja skladam na Canona a80. Zdjecia (link w poprzednich postach) ktore robilem ostatnio w Cro sa wlasnie z Canona IXUSa 300 z 2,1 Mpix (pozyczony) oraz (kumpla) Canon A70 3 Mpix. Zalezey ile masz kasiurki na sprzet. Generalnie mozesz A60 juz mozna za 1000 dostac ale tam 2,1 Mpix na wywolywanie zdjec 9x13, 10x13 wystarczy ale wieksze juz moga byc problemy. A70 i A80 cool no ale 1500 i 1900zl. Dodatkowo maja takie zaczepy (nie wiem jak to sie fachowo nazwywa) na filtry do obiektywu. Mozna np. zamontowac filtr antyrefleksyjny i jak bedziesz robic zdjecia np. na Plitvicach to na zdjeciach nie bedzie odblaskow swiatla w wodzie (w tym roku przestestuje czy to prawda :-) ). No ale :-) Canony serii PowerShot (czyli A60, A70...) sa troszke wieksze niz IXUSY. IXUS jest mniej wiecej jak paczka papierosow.. no moze ciut wyzszy o jakies 1 - 1,5 centymetra no i grubszy tez cos kolo 1 - 1,5 cm. Ma porzadna obudowe ale za to jest ciezki i drozszy o jakies 200 zloty od odpowiednika PowerShota. Canony potrzebuja kart Compact Flash ktore sa najtansze z posrod morza innych. A jest to wazne bo cyfrakiem robi sie duzo wiecej zdjec niz zwyklym aparatem i czasem miejsca moze braknac. Mozna sie przejsc do kafejki internetowej (jak jest) czy wzioasc laptopa (ja tak zrobilem) no ale to tez koszta... Uff.... Mam nadzieje ze cos zrozumialas / zrozumieliscie :-)

Do gladiatrixa: Taka rada szukaj kamer juz z wejsciem DV/AV nie tylko wyjsciem. Albo sprawdz czy dany model da sie przerobic w domu. Bo ja zaoszczedzilem 500 zeta i kupilem bez wejscia DV/AV myslac ze sobie przerobie. A tu sie okazalo ze od mojego modelu juz sie tego nie da zrobic przynajmniej teraz :-(. A wejscie DV/AV sie przydaje bo mozna z kamerki zrobic magnetowid cyfrowy i przegrywac starsze kasety bez straty na jakosci do kompa. A po obrobce mozna je z porotem wrzucic na kasetke DV jak ktos ma taka potrzebe.

Jak macie jakies pytania to smialo.

Aha. Nie jestem zadnym zawodowym fotografem ani filmowcem. To co tutaj napisalem sa to moje odczucia i wnioski jakie wyciagnolem przy szukaniu kamery czy aparatu. Wybralem Canon A80. Takze prosze mnie nie wyzywac ze ten model to wcale nie jest lepszy bo ten jest lepszy itp. OK?? :-)

Pozdrawiam wszytskich. Papapapa.
gladiatrix_24
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gladiatrix_24 » 05.02.2004 15:43

jasne Kobi....
mam na oku sony trv19E - kolejny dobry model to sporo wiekszy wydatek, aparat cyfrowy.... minimum matryca 3 mln pixeli, osobiscie posiadam pentaxa model 330 GS - wiadomo swietna optyka pozwala na naprawde rewelacyjnej jakosci fotki, a co do sony ma on oczywisce wejscie wyjscie DV to podstawa

pozdrawiam
espeso
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) espeso » 05.02.2004 18:13

:lol: o rany aż mi sie w głowie kreci od tych wszystich informacji :!: myślę że przekaze je mojej męskiej połowie która pewnie i tak będzie decydować o zqakupie. Szkoda ,że nie da sie tak za jednymn zamachem-dla kobiety to trudne wybrać miedzy zdjeciami a kreceniem filmików :D
pozdrowionka :smo:
gladiatrix_24
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gladiatrix_24 » 05.02.2004 21:49

poki co ja bym sie upieral przy zdjeciach..... naprawde warto :D

pozdr
Kobi
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kobi » 06.02.2004 08:07

Espeso, gladiatrix_24 ma racje kup najpierw aparat cyfrowy. Tak jakby wiecej jest z niego uzytku i pociechy. A kamerke pozniej. Wydrukuj te stronke i pozkaz swojemu drugiemu, bo moze o czyms zapomnial/ niewiedzial/ pominol przy swoich poszukiwaniach i moze mu pomoc. Gdybys miala jeszcze jakies pytania chetnie sproboje Ci pomoc i reszcie oczywiscie tez. Najlepiej jakbys okreslila ile mozesz / chcesz przeznaczyc na sprzet, wtedy bedzie latwiej.

Gladiatrix_24: Sony trv19E faktycznie fajny wybor. Tylko ze za sprzet SONY juz na poczatku placisz 1000 zl wiecej za "znaczek". Przemysl bo moze warto kupic sprzet innej marki z takimi samymi parametrami ale znacznie taniej. No ale SONY to Sony. Mialem ten sam problem...[/url]
Darmar
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Darmar » 06.02.2004 14:00

Kobi posiadam aparat Kodaka i zapewniam Cię że posiada asferyczy szklany obiektyw Retinar.Poza tym model który mam to był pierwszy na rynku amatorski aparat wyposażony w matryce 4mp.(DX 4900 )także doświadczenie w cyfrakach ma wielkie. Robię nim zdjęcia od roku i uważam że jest to bardzo dobry sprzęt.Razem z konwenterem, pierścieniem redukcyjnym i obiektywem szerokokątnym sporo mnie kosztował ale nie żałuje.No i jest jeszcze jeden firma godna polecenia to Minolta.No ale kazdy ma swoje zdanie.Oczewiście musi być szklana optyka ważna jest jasność obiektywu oraz szybkość migawki no i najlepiej jak aparat ma jak najwięcej ustawien manualnych.
Jeżeli kogoś zainteresuje jest dobra strona niestety w języku angielskim można tam przejżeć kilkaset modeli zapoznać się z menu aparatu i specyfikacją.http://www.steves-digicams.com/hardware_reviews.html
Pozdrawiam.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko