napisał(a) Kobi » 05.02.2004 08:14
Hi
Espeso kamera nawet cyfrowa nie zrobisz jeszcze zdjec nadajacych sie do wywolania. Poprostu kamery maja jeszcze za mala matryce ok. 0,4 Mpix efektywnych. Zdjecia te beda moze i fajnie wygladaly na telewizorze ale jak juz je wydrukujesz to bedzie straszna kaszana. Co prawda jest juz jakis tam soniak (kamera) z 1 MBPix ale kosztuje cos kolo 10 000 (Moze juz stanial). Wiec lepiej kupic cyfowy aparat i osobno cyfrowa kamere.
Tylko jezeli kupujesz aparat to tez nie wolno "oszczedzac". Odradzam HP, Kodaki a juz napewno Trusty, Manta itp. Te ostatnie to zwykle zabawki a te pierwsze no coz... Napisze tak: cyfrak nie moze miec plastykowej optyki. Hp coprawda juz robi "normalna" optyke ale sa to modele zdecydowanie za drogie albo nie konkurencujne. Jedyne co Ci zaproponuje to Sony, Olympus, Canon i kilka innych ale cenowo juz nie fajnych. Sony jest dobry ale od PS DSP-51 (czy jakos tak) w zwyz bo reszta nie ma optycznego zooma a to podstawa. Np. DSP-32 w promocji makro za 730 zeta ma tylko cyfrowy czyli chala. No ale Sony uzywa Memory Stickow a one sa drogie!!! A 512 MB trzeba miec minimum na 2 tygodniowy wyjazd. Olumpus dobry. Kiedys bawilem sie C-220 zoom 1,3Mpix zdjecia wychodzily przyzwoite. Teraz jest duzo nowszych modeli ale nie potrwafie Ci doradzic ktory bo.... ja skladam na Canona a80. Zdjecia (link w poprzednich postach) ktore robilem ostatnio w Cro sa wlasnie z Canona IXUSa 300 z 2,1 Mpix (pozyczony) oraz (kumpla) Canon A70 3 Mpix. Zalezey ile masz kasiurki na sprzet. Generalnie mozesz A60 juz mozna za 1000 dostac ale tam 2,1 Mpix na wywolywanie zdjec 9x13, 10x13 wystarczy ale wieksze juz moga byc problemy. A70 i A80 cool no ale 1500 i 1900zl. Dodatkowo maja takie zaczepy (nie wiem jak to sie fachowo nazwywa) na filtry do obiektywu. Mozna np. zamontowac filtr antyrefleksyjny i jak bedziesz robic zdjecia np. na Plitvicach to na zdjeciach nie bedzie odblaskow swiatla w wodzie (w tym roku przestestuje czy to prawda
). No ale
Canony serii PowerShot (czyli A60, A70...) sa troszke wieksze niz IXUSY. IXUS jest mniej wiecej jak paczka papierosow.. no moze ciut wyzszy o jakies 1 - 1,5 centymetra no i grubszy tez cos kolo 1 - 1,5 cm. Ma porzadna obudowe ale za to jest ciezki i drozszy o jakies 200 zloty od odpowiednika PowerShota. Canony potrzebuja kart Compact Flash ktore sa najtansze z posrod morza innych. A jest to wazne bo cyfrakiem robi sie duzo wiecej zdjec niz zwyklym aparatem i czasem miejsca moze braknac. Mozna sie przejsc do kafejki internetowej (jak jest) czy wzioasc laptopa (ja tak zrobilem) no ale to tez koszta... Uff.... Mam nadzieje ze cos zrozumialas / zrozumieliscie
Do gladiatrixa: Taka rada szukaj kamer juz z wejsciem DV/AV nie tylko wyjsciem. Albo sprawdz czy dany model da sie przerobic w domu. Bo ja zaoszczedzilem 500 zeta i kupilem bez wejscia DV/AV myslac ze sobie przerobie. A tu sie okazalo ze od mojego modelu juz sie tego nie da zrobic przynajmniej teraz
. A wejscie DV/AV sie przydaje bo mozna z kamerki zrobic magnetowid cyfrowy i przegrywac starsze kasety bez straty na jakosci do kompa. A po obrobce mozna je z porotem wrzucic na kasetke DV jak ktos ma taka potrzebe.
Jak macie jakies pytania to smialo.
Aha. Nie jestem zadnym zawodowym fotografem ani filmowcem. To co tutaj napisalem sa to moje odczucia i wnioski jakie wyciagnolem przy szukaniu kamery czy aparatu. Wybralem Canon A80. Takze prosze mnie nie wyzywac ze ten model to wcale nie jest lepszy bo ten jest lepszy itp. OK??
Pozdrawiam wszytskich. Papapapa.