Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Album foto

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
espeso
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) espeso » 13.02.2004 09:21

Witam wszystkich!!
:wink:
Bardzo dziękuję za pomoc nigdzie nie zanalazłam tylu ciekawych informacji co tutaj :!: :!: :!:
Zakupiliśmy w końcu tego ...kodaka (staram się nie pomylić nazw)
na razie muszę się nauczyć obsługiwać to cudo bo nieustająco drży mi ręka
ale jak już będzie ok to sprubuję jakoś pokazać na forum jakie są zdjęcia
Pozdrawiam
jacek gryczewski
Cromaniak
milego

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek gryczewski » 16.02.2004 09:30

milego uzytkowania :)))))))
Piotr Lutynski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotr Lutynski » 16.02.2004 13:04

Kobi napisał(a):Witam.

Pogrzebalem troche po necie i znalazlem takie cos. Moze sie komus przydac. (komu sie nie chce klikac to sa to strony o apatach cyfowych, jak wybierac, na co zwracac uwage i propozycje...).

http://www.foto-net.pl/sklep/poradnik_aparat.php

http://www.v.fotoexpert.pl/artykuly.php?id=12

http://www.gniazdkodomowe.pl/stoen/6.htm

Co do aparatow to polecam strone z testami i opisami: http://www.steves-digicams.com/

Ja kupilem Canon G5 i jestem zadowolony (zaawansowany kompakt z ustawieniami manualnymi takze) ale dobry jest tez Olympys C5050.
Co do produkltow Sony to mam mieszane uczucia - 2 lata temu kupilem kamere Sony TRV30 1.55Mpx... i naprawy kosztowaly mnie coc ok 2000pln (sprowadzana indywidualnie)- poza tym wiekszosc kamer (miniDV) Sony ma prawie wszystko w automacie... zwlaszcza manualny balans bieli przydalby sie. Widze ze pomimo cen i reklam firma Sony ulierunkowuje sie na uzytkownika "malpek" a nie na wymagajacego, swiadomego uzytkownika. Co do jakosci obrazu nie mam zastrzezen.
Piotr
Piotr Lutynski
Cromaniak
A Propos pojemnosci strony ze zdjeciami...

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotr Lutynski » 16.02.2004 13:22

Na stronie www.pbase.com daja np 200MB na galerie zdjec na rok za ok. 160 PLN (moze byc i wiecej) ... moze moznaby zrobic jakosc zrzutke i tam umieszczac nawet w wiekszej rozdzielczosci by podziwiac w pelnej okazalosci. Ja tam mam swoja galerie i zdjecie z aparatu 5mpx (2592x1944) - mozna skompresowac bez zauwazalnej utraty nawt do jakosci do ok. 400kb- ale mozna ustawic np 1024x768 i bedzie odpowiednio mniej. Jesli zdjecie kopresuje sie odpowiednim programem, ktory nie kasuje z pliku JPG informacji EXIF to na stronce od razu wyswietla sie typ aparatu i ustawienia (przyslona, czas..itp)

Co Wy na to???

Piotr

(PS: moje zdjecia: www.pbase.com/lutek)
Ostatnio edytowano 17.02.2004 13:05 przez Piotr Lutynski, łącznie edytowano 1 raz
meeg
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) meeg » 17.02.2004 09:18

Mam pytanie, czy ktoś ma może cyfrówkę Sony Mavica cd 500? Chodzi mi o wrażenia z fotografowania i o jakość zdjęć. Jak też wygląda w praktyce zapis na cd? I czy warto go zakupić?

Pozdrawiam
meeg
Piotr Lutynski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotr Lutynski » 17.02.2004 09:45

meeg napisał(a):Mam pytanie, czy ktoś ma może cyfrówkę Sony Mavica cd 500? Chodzi mi o wrażenia z fotografowania i o jakość zdjęć. Jak też wygląda w praktyce zapis na cd? I czy warto go zakupić?

Pozdrawiam
meeg

Na stronie http://www.steves-digicams.com/2003_reviews/cd500.html i podstronach jest test.

Piotr
Piotr Lutynski
Cromaniak
Re: A Propos pojemnosci strony ze zdjeciami...

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotr Lutynski » 18.02.2004 10:50

Piotr Lutynski napisał(a):Na stronie www.pbase.com daja np 200MB na galerie zdjec na rok za ok. 160 PLN (moze byc i wiecej) ... moze moznaby zrobic jakosc zrzutke i tam umieszczac nawet w wiekszej rozdzielczosci by podziwiac w pelnej okazalosci. Ja tam mam swoja galerie i zdjecie z aparatu 5mpx (2592x1944) - mozna skompresowac bez zauwazalnej utraty nawt do jakosci do ok. 400kb- ale mozna ustawic np 1024x768 i bedzie odpowiednio mniej. Jesli zdjecie kopresuje sie odpowiednim programem, ktory nie kasuje z pliku JPG informacji EXIF to na stronce od razu wyswietla sie typ aparatu i ustawienia (przyslona, czas..itp)

Co Wy na to???

Piotr

(PS: moje zdjecia: www.pbase.com/lutek)

Naprawdę nikt nie ma zdania na ten temat... i nie chcialby doskonalej strony z galeriami zdjec forumowiczów w b dobrej jakosci???
Piotr
espeso
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) espeso » 19.02.2004 13:10

Naprawdę nikt nie ma zdania na ten temat... i nie chcialby doskonalej strony z galeriami zdjec forumowiczów w b dobrej jakosci???
Piotr[/quote]

:lol: osobiście jestem kompletnie szurnięta na punkcie zdjęć :!:
różnego rodzaju-obawiam się że to się nawet w nałóg przerodziło 8O
ta stronka suuuuuuper :!: :!:
jeśli chodzi o galerie i takie tam to nistety nie kumam jeszcze i nawet nie bardzo wiem jak zmniejszać zdjęcia ALE SIE DOWIEM tu byłaby fajna galeria :wink:
Piotr Lutynski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotr Lutynski » 19.02.2004 13:57

espeso napisał(a):Naprawdę nikt nie ma zdania na ten temat... i nie chcialby doskonalej strony z galeriami zdjec forumowiczów w b dobrej jakosci???
Piotr

:lol: osobiście jestem kompletnie szurnięta na punkcie zdjęć :!:
różnego rodzaju-obawiam się że to się nawet w nałóg przerodziło 8O
ta stronka suuuuuuper :!: :!:
jeśli chodzi o galerie i takie tam to nistety nie kumam jeszcze i nawet nie bardzo wiem jak zmniejszać zdjęcia ALE SIE DOWIEM tu byłaby fajna galeria :wink:[/quote]

Ja tez jestem szurniety na punkcie zdjec... zwlaszcza z wakacjiw Chorwacji.... a na stronie www.pbase.com zdjecia umieszcza sie w pelnej rodzielczosci i to dopiero ogladajacy wybiera opcje wielkosci zdjec... dzieki temu strona wczytuje sie szybko ale i mozna sobie sciagnac zdjeia w pelnej rozdzielczosci na dysk... przyklad: obejrz moje rozne zdjecia www.pbase.com/lutek

Ja wykupilem opcje 200MB i mnie to kosztuje ok. 160PLN... mozna dokupic nawet 1GB... (chyba 250$)... ale gdyby zrobic jakas "zrzutke" to byloby wspaniale miesce dla forumowiczow!
Powstala strona ze zdjeciami forumowiczow ale ze wzgledu na malosc miesca jakosc zdjec ze wzgledu na zmniejszanie jakosci i kompresje jest fatalna.

PS: te z Chrwacji byly robione kamera cyfrowa.. a te pozniejsz juz normalna cyfrowka.

Pozdrawiam: Piotr
Poprzednia strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko