kulka53 napisał(a):Kaczaza napisał(a):I wychodzi na to, że jednak w Macedonii i Albanii nie ma obowiązku posiadania paszportu. Ciekawe jak to jest w praktyce...
W praktyce jest tak, że w zeszłym roku przejechaliśmy do Grecji przez Serbię i Macedonię na dowód
Odnośnie Albanii tylko czytałem na forum o tym, że dało radę bez paszportów. Myśmy mieli, ale to było 2 lata temu. Potrzebna też była ZK.
Kaczaza napisał(a):A mam jeszcze pytanie odnośnie przekraczania granic- otóż z doświadczenia wiem, że na granicy węgiersko-serbskiej wystraczy dowód osobisty. Jak ma się sprawa z Macedonią i Albanią? Gdzieś wyczytałem, że w Albanii do 90 dni można wjechać na dowód.
edit:
Znalazłem taki wykaz na stronie Polskiego MSZ
http://www.msz.gov.pl/Informacje,wizowo-paszportowe,dla,obywateli,polskich,i,cudzoziemcow,1799.html
I wychodzi na to, że jednak w Macedonii i Albanii nie ma obowiązku posiadania paszportu. Ciekawe jak to jest w praktyce...
typ napisał(a): Na jednej z nich nie byłem i żałuję, jeśli się nie mylę to ta plaża - drogowskaz kieruje na monastyr chyba, kilka razy miałem ochotę odbić od głównej drogi w tym miejscu ale niestety nie pojechałem, a z tego co widzę warto.
typ napisał(a):No właśnie to chyba w Twojej relacji jakiejś "przedsezonowej" widziałem zdjęcia , jeśli mnie pamięć nie myli....
Mrowkad napisał(a):Thx za info. Wszyscy polecają raczej południe jak widzę .
Może rozdwoje wątek - jakoś ciągle chodzi mi po głowie Durres - jest tam chociaż jakaś w miarę plaża aby posiedzieć przez kilka dni?
Co do polecanych przez was lokalizacji - proponujecie coś wynająć z góry, czy we wrześniu można jechać spokojnie w ciemno? Jedziemy z dwuletnim dzieckiem i wiadomo jak to z dzieciakami
Mrowkad napisał(a):Masz jakiś dobry namiar na miejscówkę, którym możesz się podzielić