Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Albania za rok- proooszę o rady :)

Nazwa Albanii wywodzi się ze źródeł greckich i rzymskich, nawiązując do koloru białego. Sami Albańczycy używają nazwy Shqipëria, co oznacza Krainę Orłów. Albania jest niewielkim krajem - jej powierzchnia wynosi to niewiele mniej niż powierzchnia województwa wielkopolskiego.
artur77
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) artur77 » 01.09.2011 19:00

ziemniak napisał(a):
artur77 napisał(a):Zgadzam się że w ludziach, zwłaszcza starszych widać smutek....
espeso, 100% racji jeśli chodzi o oznakowanie i poruszanie się na drogach

janniko napisał(a):
ziemniak napisał(a): ... Ludzie bardzo mili i życzliwi lecz widać w nich smutek...

A to widocznie przez rok posmutnieli.. :(

Trochę chyba mnie nie zrozumiałeś janniko. Owszem uśmiechają się do turystów, ale jak z nimi nie rozmawiasz to za weseli nie są. My Polacy przeżywamy 123 lata zaboru. U nich było 500! Poza tym Ty sobie wjedziesz i wyjedziesz z Albanii bez żadnego problemu. Oni już tak nie mogą.

Kraj dopiero się rozwija i są dużymi patriotami. Pieniądze zarobione zagranicy przywożą do kraju i inwestują. Niesamowite podejście mają do religii. Odpowiedzą, że ich religią jest Albania. Jest dużo małżeństw katolicko/islamskich i nie ma żadnego problemu.

Zgadza się, oni są smutni przez swoją izolację od innych. Dziś wyczytałem w gazecie, że Albania to 3 kraj na świecie pod względem samobójstw i prób samobójczych 8O obok Rosji i Chin
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 01.09.2011 20:17

artur77 napisał(a): Dziś wyczytałem w gazecie, że Albania to 3 kraj na świecie pod względem samobójstw i prób samobójczych 8O obok Rosji i Chin

Na początek bardzo przepraszam za OT :oops:
Nie wiem która gazeta podaje takie wiadomości :wink: , ale z czystym sumieniem piszę te słowa : nie czytaj więcej tej gazety :!:
To jakieś . . . dziwne :roll: statystyki moim skromnym zdaniem , a jest ono poparte dwumiesięcznym pobytem w Rosji i obcowaniem z różnymi ludźmi - od pracowników przepotężnych korporacji i administracji miejskiej Moskwy , po zwykłych zjadaczy chleba , spędzających wolne chwile na " podmoskowskich wieczierach " , gdzie rozmawia się szczerze :!: o wszystkich problemach życia codziennego i życia w ogóle 8)

Do Chin jeszcze nie dotarłem , ale kiedyś , dawno temu miałem sąsiadów z tego kraju i mogę o nich wyrażać się tylko w samych superlatywach 8)
i dziwi mnie , że ten spokojny , pracowity naród ma aż takie problemy psychiczne . . .
A może to tylko kwestia skali . . .
Zastrzegam - socjologii nie studiowałem . Jest to tylko moje zdanie .

O Albańczykach się nie wypowiem , bo nie miałem z nimi zbyt wiele okazji przebywać , jak tylko to się zmieni ( może już wkrótce :?: :wink: ) - dam znać :lol:

Pozdrawiam
Piotr
pelkin1971
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pelkin1971 » 01.09.2011 20:28

Na discovery oglądałem program ... oczywiście nie pamiętam jaki ale sedno, w Albanii jest najwyższa średnia życia na świecie. Zapewne nie żyją w takim stresie jak my :D Za dwa tygodnie zbadam sprawę i oczywiście Wam napiszę :D
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 01.09.2011 21:02

pelkin1971 napisał(a): Za dwa tygodnie zbadam sprawę i oczywiście Wam napiszę :D

Witaj , czy możesz napisać w jakim rejonie będzie można Cię spotkać :?: :)

Sorki heca7

:oops:

Pozdrawiam
Piotr
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 01.09.2011 21:18

Saranda

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

tylko 4E w nadmorskiej knajpce

Obrazek
pelkin1971
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pelkin1971 » 01.09.2011 21:25

piotrf napisał(a):
pelkin1971 napisał(a): Za dwa tygodnie zbadam sprawę i oczywiście Wam napiszę :D

Witaj , czy możesz napisać w jakim rejonie będzie można Cię spotkać :?: :)

Sorki heca7

:oops:

Pozdrawiam
Piotr

Totalny spontan a więc .... kto wie?!
Ale na pewno południe Albanii :D
Ostatnio edytowano 02.09.2011 06:32 przez pelkin1971, łącznie edytowano 1 raz
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 01.09.2011 22:05

pelkin1971 napisał(a):Totalny sponton a więc .... kto wie?!

To podobnie jak u nas 8)
Do zobaczenia na trasie :D
pelkin1971
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pelkin1971 » 02.09.2011 06:31

piotrf napisał(a):
pelkin1971 napisał(a):Totalny sponton a więc .... kto wie?!

To podobnie jak u nas 8)
Do zobaczenia na trasie :D

Przejadę całe Albańskie wybrzeże w jakimś fajnym miejscu się zatrzymamy na 4-7 dni a później dalej na Lefkadę. Tam kilka dni i na Meteory następnie Ohrid.
A wcześniej będziemy w Mostarze, Dubrowniku i naszej ukochanej Czarnogórze :D
Trzy tygodnie urlopu muszę jakoś zorganizować żeby było zwiedzanko i opalanko :wink:

Może się gdzieś na trasie spotkamy :lol:
espeso
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) espeso » 02.09.2011 07:16

mam podobne odczucia po wycieczce do Albanii :)
zachwyciły mnie góry ale do letniego wypoczynku niezbedne jest mi ciepłe morze :D niestety tamte plaze ... no właśnie za Llogara jest już ładnie ale przed to nie to , chyba że ktoś lubi piasek ... o śmieciach nie mówię, poprostu zeby ulokować się na plaży trzeba sobie posprzątać i tyle.
jednak myślę że te obrazki tzreba zobaczyć raz w życiu :)
dla mnie rozczulający widok policjantów łapiących stopa :lol: bezcenne
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 03.09.2011 06:15

am1974 napisał(a):... Pentax K10D + Tamron SP AF 17-35 f/2.8-4 Di LD Aspherical (IF) (najwięcej zdjęć tym obiektywem w sumie zrobiłem) a do tego polar + szara połówka (bez nich nie było by tak efektownie i kolorowo...).
Pozdrawiam.
Artur

Dzięki za info
Mi się b. te zdjęcia podobają.
Czy to są fotki wywołane z RAW czy jpg-i?

A dlaczego sprzedajesz tego Pentaksa?
Czy kupujesz coś nowego?
am1974
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) am1974 » 03.09.2011 08:29

am1974 napisał(a):Dzięki za info
Mi się b. te zdjęcia podobają.
Czy to są fotki wywołane z RAW czy jpg-i?

A dlaczego sprzedajesz tego Pentaksa?
Czy kupujesz coś nowego?

A skąd wiadomo, że sprzedaję - na tym forum nic o tym nie wspominałem...? 8O
Mam jeszcze drugi ten sam model Pentaksa, a że właśnie skusiłem się na Sigmę SD14 + 10-20 (moje marzenie do krajobrazu i architektury) to tego szczęścia już jest jak na moje amatorskie zastosowania za dużo.
Właściwie robię tylko RAWy od pewnego czasu, zawsze to jednak daje większe pole do naprawienia pewnych błędów... Z RAWa można jeszcze dużo uratować a z JPGa wiadomo...
Polecam Bibble Pro do wywoływania RAWów, bardzo konkretne i sprawne narzędzie.
http://bibblelabs.com/products/bibble5/

Pozdrawiam.
Artur
artur77
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) artur77 » 03.09.2011 09:47

piotrf napisał(a):
artur77 napisał(a): Dziś wyczytałem w gazecie, że Albania to 3 kraj na świecie pod względem samobójstw i prób samobójczych 8O obok Rosji i Chin

Na początek bardzo przepraszam za OT :oops:
Nie wiem która gazeta podaje takie wiadomości :wink: , ale z czystym sumieniem piszę te słowa : nie czytaj więcej tej gazety :!:
To jakieś . . . dziwne :roll: statystyki moim skromnym zdaniem , a jest ono poparte dwumiesięcznym pobytem w Rosji i obcowaniem z różnymi ludźmi - od pracowników przepotężnych korporacji i administracji miejskiej Moskwy , po zwykłych zjadaczy chleba , spędzających wolne chwile na " podmoskowskich wieczierach " , gdzie rozmawia się szczerze :!: o wszystkich problemach życia codziennego i życia w ogóle 8)

Do Chin jeszcze nie dotarłem , ale kiedyś , dawno temu miałem sąsiadów z tego kraju i mogę o nich wyrażać się tylko w samych superlatywach 8)
i dziwi mnie , że ten spokojny , pracowity naród ma aż takie problemy psychiczne . . .
A może to tylko kwestia skali . . .
Zastrzegam - socjologii nie studiowałem . Jest to tylko moje zdanie .

O Albańczykach się nie wypowiem , bo nie miałem z nimi zbyt wiele okazji przebywać , jak tylko to się zmieni ( może już wkrótce :?: :wink: ) - dam znać :lol:

Pozdrawiam
Piotr

Takie informacje przekazała gazeta '"Angora", też nie wiem jak sprawdzić wiarygodność :?
typ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) typ » 03.09.2011 13:54

Lubię statystyki, wiem że można przy nich manipulować, ale aż tak chyba się nie da. To są statystyki samobójstw wg WHO. Co prawda różne kraje badane w różnych latach, ale jeśli w 2003 Albania miała odsetek 4 na 100.000 i jest to 7-krotnie mniej niż Litwa, Rosja czy Węgry i 4-krotnie mniej niż Polska to w ciągu kilku lat chyba nie wyszła na prowadzenie....
Swoją drogą nie wiedziałem że Litwa czy Węgry są w czołówce.
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 04.09.2011 07:39

am1974 napisał(a):A skąd wiadomo, że sprzedaję - na tym forum nic o tym nie wspominałem...? 8O

Zaszpiegowałem na forum Pentaksa i tam cię wyczaiłem
:P
Areks
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Areks » 07.09.2011 13:53

Polecam Himare i plażę za Himare na zachód (przed Jale) - Livadhi - cicha, duża plaża. Himare w sam raz dla rodziny. Małe stosunkowo cich miasteczko. Znajdziesz tam i hoteliki i kwatery. Fajna plaża jest też na Jale ze sklepikami, knajpkami. Trochę zbyt gwarno jak dla mnie i trochę jakby budniej. Ksamil - wielki zapylony i coraz droższy plac budowy. Dures, Tirana, Vlore - duże gwarne miejscowości. Ja takie omijam dużym łukiem. Polecam cypelek pod Orikum. Tylko tam chyba nie da się wjechać samochodem. Jedź samochodem oczywiście. Najfajniej bo zawsze możesz się zatrzymać tam gdzie chcesz na jak długo chcesz. Czy z dziećmi? Oczywiście! Przecież w Albanii też są dzieci. No chyba że masz roczne i dwu letnie. To nie wiem. Ja jeżdżę z dziećmi od ich 8 roku życia i tak już 8 lat rok w rok pod namiot na bałkany. Przewodnik, mapa, kasa, jakieś tam ubezpieczonko turystyczne, info z netu i hejka. Warto zobaczyć Butrint. Warto zameldować się na jedną noc w Beracie, żeby poczuć klimat staroosmańskiej miejscowości. Warto zobaczyć Girocaster. Na pewno znajdziecie coś dla siebie. Albania jest ładna, ciepła, egzotyczna i w dodatku tania. Jest stosunkowo niewielka więc łatwo sobie zarysować plan zwedzania.
Ja też mam ochotę na Albanię po raz drugi ale maży mi się taki cypel jak ten pod Orikum z dziewiczą plażą pod namiotem.... W Albanii o wiele łatwiej znaleźć hotelik, kwaterę niż pole namiotowe.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Albania - Shqipëria

Albania za rok- proooszę o rady :) - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone