Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Albania - spotkania z synami orłów - oraz Kosowo

Nazwa Albanii wywodzi się ze źródeł greckich i rzymskich, nawiązując do koloru białego. Sami Albańczycy używają nazwy Shqipëria, co oznacza Krainę Orłów. Albania jest niewielkim krajem - jej powierzchnia wynosi to niewiele mniej niż powierzchnia województwa wielkopolskiego.
Franz
Legenda
Re: Albania - spotkania z synami orłów

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 28.06.2016 00:05

Zarówno na spadające do morza wzgórza, jak i na ściągające z morza w przedwieczornej porze kutry, a przede wszystkim na mury fortu, opromienione chylącym się ku zachodowi słońcem.

P18G0897.JPG

P18G0899.JPG

P18G0901.JPG

P18G0902.JPG
ajdadi
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajdadi » 30.06.2016 16:29

Franz napisał(a):Już wybieram fotki do kolejnego odcinka.

Jestem na bieżąco... :wink: Pozdrawiam
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 30.06.2016 17:24

ajdadi napisał(a):Jestem na bieżąco... :wink:

Daleko mi się odskoczyć nie udało...

Pozdrawiam,
Wojtek
Pudelek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pudelek » 01.07.2016 13:08

w sumie do twierdzy w Porto Palermo warto wejść głównie dla widoków, bo w środku nic nie ma ;) Aaa, pamiętam że dwa lata temu facet sprzedający bilety umiał trochę po polsku ;)
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 01.07.2016 15:50

Pudelek napisał(a):w sumie do twierdzy w Porto Palermo warto wejść głównie dla widoków, bo w środku nic nie ma ;) Aaa, pamiętam że dwa lata temu facet sprzedający bilety umiał trochę po polsku ;)

Poszerzył słownictwo. Pewnie coraz więcej Polaków zagląda.

Pozdrawiam,
Wojtek
JurekM73
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) JurekM73 » 01.07.2016 15:51

Umie po polski i pa ruski. Częstuje figami rosnącymi przy wejściu
ajdadi
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajdadi » 01.07.2016 16:22

Franz napisał(a):Pewnie coraz więcej Polaków zagląda.

Dla takich widoków...nie ma co się dziwić... :wink: Pozdrawiam
AniaSK
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) AniaSK » 01.07.2016 16:29

Przeglądnęłam ten wątek i zaczynam trochę żałować, że gdy byłam na wycieczce w Albanii dwa lata temu nie widziałam nic więcej oprócz paralotni. Ale trzeba przyznać, że nawet z góry wyglądała pięknie. Dorzucę może moje 3 grosze.

@Franz zdjęcia odzwierciedlają prawdziwy charakter Albani. Aż chce się tam wrócić!
Załączniki:
DSC02659.JPG
DSC02640.JPG
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 01.07.2016 17:16

AniaSK napisał(a):Przeglądnęłam ten wątek i zaczynam trochę żałować, że gdy byłam na wycieczce w Albanii dwa lata temu nie widziałam nic więcej oprócz paralotni. Ale trzeba przyznać, że nawet z góry wyglądała pięknie. Dorzucę może moje 3 grosze.

Miło mi, że Cię wątek zainteresował.

AniaSK napisał(a):@Franz zdjęcia odzwierciedlają prawdziwy charakter Albani. Aż chce się tam wrócić!

Może uda Ci się w najbliższym czasie zawrzeć z tym krajem bliższą znajomość...

Pozdrawiam,
Wojtek
korbaczik
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) korbaczik » 06.07.2016 11:34

Franz, bo Ci słońce zajdzie.
ajdadi
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajdadi » 06.07.2016 16:09

korbaczik napisał(a):Franz, bo Ci słońce zajdzie.

A może na to czeka...
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 06.07.2016 16:48

ajdadi napisał(a):
korbaczik napisał(a):Franz, bo Ci słońce zajdzie.

A może na to czeka...

Po zmierzchu też jeszcze fotkę pstryknę, ale najpierw będzie jeszcze kilka w świetle zachodzącego słońca.

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 07.07.2016 00:12

Niewiele zostało do oglądania z fortu zbudowanego na rozkaz słynnego z zuchwałości Ali Paszy z Tepeleny, ale klimat wynikający z położenia i zapewne z pory dnia, zapadnie mi w pamięć na długo...

P18G0903.JPG

P18G0905.JPG

P18G0906.JPG

P18G0907.JPG
ajdadi
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajdadi » 07.07.2016 15:47

Fort A.Paszy...piękne widoczki...biletier mówiący po polsku...czego więcej chcieć... :)
Pozdrawiam
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 07.07.2016 18:39

ajdadi napisał(a):Fort A.Paszy...piękne widoczki...biletier mówiący po polsku...czego więcej chcieć... :)

Czego? No... poznać osobiście...

Pozdrawiam,
Wojtek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Albania - Shqipëria

Albania - spotkania z synami orłów - oraz Kosowo - strona 57
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies