Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Albania - spotkania z synami orłów - oraz Kosowo

Nazwa Albanii wywodzi się ze źródeł greckich i rzymskich, nawiązując do koloru białego. Sami Albańczycy używają nazwy Shqipëria, co oznacza Krainę Orłów. Albania jest niewielkim krajem - jej powierzchnia wynosi to niewiele mniej niż powierzchnia województwa wielkopolskiego.
ASIULA HK
Legenda
Re: Albania - spotkania z synami orłów

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 23.01.2015 21:44

Franz napisał(a):Zostaję sam, zapadły ciemności, na niebo wzeszedł księżyc, w zupełnej ciszy słabo dobiega szum fal.

Można tak siedzieć...i siedzieć...

Pozdrawiam.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 26.01.2015 00:52

ASIULA HK napisał(a):Można tak siedzieć...i siedzieć...

Kilka lat wcześniej w analogicznej sytuacji witałem zapadający zmierzch na tureckim wybrzeżu. A do tego z radia dobiegała wspaniała muzyka...

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 16.02.2015 16:48

Dzień czwarty

Budzik próbuje mnie przywrócić do świata żywych - czy chociażby przytomnych - o piątej, ale mu się nie daję i śpię jeszcze przez całą godzinę, w efekcie wstając o szóstej. Pusto na plaży, nikt się jeszcze przy sieciach nie uwija. Poranną potrzebę zaspokajam przy zauważonym wczoraj ustrojstwie - parawanikiem dyskretnie ochraniana dziura w piachu - gdzie wieczorem widziałem analogiczną czynność wykonywaną przez jednego z synów sympatycznego pana. Kiedy już spakowany opuszczam to miejsce, rowerem zajeżdża młodszy z synów, więc się witamy i żegnamy zarazem.

P18G0634.JPG

Odbijam prostopadle od linii brzegowej, a kiedy mijam kolejny rower, ktoś - najwyraźniej z wczorajszej ekipy - macha do mnie wesoło, więc odpowiadam w podobny sposób. Nie ujeżdżam daleko, kiedy z naprzeciwka jadący na rowerze gość również energicznie wymachuje ręką. Zatrzymuję się tym razem - to głowa rodziny, z którą wymieniam ostatnie grzeczności o pozdrowienia.

Być może powinienem był skręcić przez most w lewo, jadę jednak wciąż prosto i w efekcie polną już drogą, obok jakichś fabrycznych zabudowań, wylatuję na szosę. Skręcam na południe, mijam Kavaje - droga w porównaniu z pierwszym przejechanym albańskim odcinkiem jest w całkiem dobrym stanie - i na rozwidleniu w Lushnje skręcam w prawo, zostawiając tym samym Berat na drogę powrotną. Dojeżdżam do Fier, gdzie znajduję drogowskaz na Apollonię. Po chwili mam trochę błądzenia, gdyż natrafiam na zakaz wjazdu, który próbuję objechać w prawo, co po kolejnym nakazie skrętu w prawo cofa mnie w kierunku przeciwnym do zaplanowanego. Po chwili podejmuję drugą próbę, tym razem na rondzie wybierając inny wariant zjazdu i to jest strzał w dziesiątkę.

Na rogatkach patrol policyjny zatrzymuje jadący na albańskich numerach samochód, a dzielący mnie od niego wóz na greckich tablicach próbuje ominąć tę przeszkodę, jednak szybka reakcja policjantów kończy się jakimś ustnym upomnieniem tego Greka. Mnie pokazują, że mam jechać, więc omijam ich, gdy tylko przeciwny pas ruchu na to pozwala.

Wkrótce nieco pordzewiały drogowskaz informuje o zjeździe w lewo na Pojan i Apollonię, więc już po chwili parkuję na sporej wielkości placu.

P18G0635.JPG

P18G0636.JPG

P18G0637.JPG
Ostatnio edytowano 05.03.2015 00:02 przez Franz, łącznie edytowano 1 raz
Piotrek Byrdziak
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotrek Byrdziak » 16.02.2015 22:23

Apolonia-miło wspominam,moc żółwi.
Pozdrawiam.
Piotr
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 16.02.2015 23:21

Piotrek Byrdziak napisał(a):Apolonia-miło wspominam,moc żółwi.

Mnie również witały. :)

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 23.02.2015 00:03

Zapomniałem dać mapkę przejazdów na zakończenie poprzedniego dnia, więc teraz już wersja przedłużona o kolejny punkt na trasie.

AlbMapa.jpg

A - Theth
B - Ura e Mesit
C - Drisht
D - Szkodra
E - Lezhe
F - Kruje
G - nocleg
H - Apollonia
Ostatnio edytowano 05.03.2015 00:03 przez Franz, łącznie edytowano 1 raz
JoannaG
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) JoannaG » 23.02.2015 20:15

Apolonii niestety nie odwiedziliśmy, wybraliśmy Berat, a drogi powrotnej przez tą cześć Albanii już nie było ;)

Pozdrawiam
Asia :)
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 23.02.2015 23:14

JoannaG napisał(a):Apolonii niestety nie odwiedziliśmy, wybraliśmy Berat, a drogi powrotnej przez tą cześć Albanii już nie było ;)

Jeśli musiałbym wybierać, też bym wybrał Berat.

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 27.02.2015 16:01

W kasie widnieje informacja, że bilet kosztuje 300 leków, ale... kasa zamknięta. Podchodzę wyżej, trafiając na drugi plac, gdzie stoi kilka samochodów - w niektórych chyba jeszcze śpią ludzie, zdaje się, że po imprezie nocnej. Niestety, brama do monastyru zamknięta. Jestem nazbyt rannym ptaszkiem - zamiast spać, jak ci w tych samochodach obok.
W tej sytuacji kieruję się w drugą stronę.

P18G0638.JPG

P18G0639.JPG

P18G0640.JPG

P18G0641.JPG
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 05.03.2015 00:19

Co się od razu rzuca w oczy, to obiekt opatrzony tablicą informacyjną: "Prytaneion", zaś w przewodniku figuruje pod określeniem: "Bouleuterion". Sześć kolumn porządku korynckiego podtrzymuje - w sporej części oryginalny - rzeźbiony architraw.

P18G0642.JPG

P18G0643.JPG

P18G0644.JPG

P18G0645.JPG
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 12.03.2015 00:36

Tuż obok, na nawet dosyć znacznie nachylonym zboczu znajduje się odeon.

P18G0646.JPG

P18G0647.JPG

P18G0648.JPG

P18G0649.JPG
Pudelek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pudelek » 12.03.2015 12:26

u Ciebie monastyr był zamknięty bo zbyt wcześnie, ja go zobaczyłem, ale z kolei zamknięte było muzeum... :( z tą Apollonią fajna sprawa, że teren jest na tyle rozległy, że nawet jak się pojawi więcej ludzi to nie ma korków ;) w moim przypadku zwiedzających było może z 5-7 osób plus, standardowo, młoda para focąca się na tle odeonu :D
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 12.03.2015 14:29

Pudelek napisał(a):u Ciebie monastyr był zamknięty bo zbyt wcześnie

Może, kiedy obejdę teren, to już otworzą. ;)

Pudelek napisał(a):w moim przypadku zwiedzających było może z 5-7 osób plus, standardowo, młoda para focąca się na tle odeonu :D

Takie zdarzenie zawsze miło urozmaica historyczne obiekty. :)

Pozdrawiam,
Wojtek
Pudelek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pudelek » 12.03.2015 17:10

Franz napisał(a):Takie zdarzenie zawsze miło urozmaica historyczne obiekty. :)

mi akurat niemiło, bo wolę historyczny obiekt bez sukni weselnej, a tym się nie spieszyło ;)
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 12.03.2015 17:49

Pudelek napisał(a):mi akurat niemiło, bo wolę historyczny obiekt bez sukni weselnej, a tym się nie spieszyło ;)

A ja na ogół, starając się nie być nachalnym, próbuję jakąś fotkę parze młodej strzelić. Lub chociażby pannie młodej. ;)

Pozdrawiam,
Wojtek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Albania - Shqipëria

Albania - spotkania z synami orłów - oraz Kosowo - strona 43
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone