Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Albania - spotkania z synami orłów - oraz Kosowo

Nazwa Albanii wywodzi się ze źródeł greckich i rzymskich, nawiązując do koloru białego. Sami Albańczycy używają nazwy Shqipëria, co oznacza Krainę Orłów. Albania jest niewielkim krajem - jej powierzchnia wynosi to niewiele mniej niż powierzchnia województwa wielkopolskiego.
Franz
Legenda
Re: Albania - spotkania z synami orłów

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 28.12.2014 19:03

SgwdYrEira napisał(a):To Hindus urodzony w Anglii, a turban może na granicy mu zabrali ;)
Nie zmienia to faktu, że zmarzł biedak jak cholera - to była najniższa temperatura z jaką w życiu się spotkał. Nas to trochę śmieszyło, w każdym dostępnym miejscu wypijał coś ciepłego :)

Ja też z niższą temperaturą się nie spotkałem. Ale przy takich okazjach ten mróz widać na mojej twarzy. A ten - luz i poker face. ;)

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 28.12.2014 19:06

SgwdYrEira napisał(a):
Franz napisał(a):I tak muszę zmniejszyć czas poświęcany na to forum.

Smutna to informacja :(

Oczy mi powoli wysiadają...

Pozdrawiam,
Wojtek
SgwdYrEira
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SgwdYrEira » 28.12.2014 19:08

Franz napisał(a):
SgwdYrEira napisał(a):To Hindus urodzony w Anglii, a turban może na granicy mu zabrali ;)
Nie zmienia to faktu, że zmarzł biedak jak cholera - to była najniższa temperatura z jaką w życiu się spotkał. Nas to trochę śmieszyło, w każdym dostępnym miejscu wypijał coś ciepłego :)

Ja też z niższą temperaturą się nie spotkałem. Ale przy takich okazjach ten mróz widać na mojej twarzy. A ten - luz i poker face. ;)

Pozdrawiam,
Wojtek

Szykowaliśmy się do wieczoru kawalerskiego więc nie mógł inaczej ;)
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 28.12.2014 19:12

SgwdYrEira napisał(a):Szykowaliśmy się do wieczoru kawalerskiego więc nie mógł inaczej ;)

Fajne miejsce na taką imprezę. :)

Pozdrawiam,
Wojtek
SgwdYrEira
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SgwdYrEira » 28.12.2014 19:31

Nie było aż tak pięknie, impreza odbyła się w Żywcu w browarze Krajcar :) Natomiast następnego dnia na Górze Żar było tylko -7 więc stwierdził, że jest ciepło ;)

Plany natomiast mieliśmy ambitniejsze, mieliśmy rywalizować w biathlonie w Szczyrku (oczywiście między sobą) oraz wleźć do Jaskini w Trzech Kopcach. Jednak brak śniegu na kilka tygodni przed planowaną imprezą i niepewność co do jego obecności w planowanym czasie zmusił nas do odwołania rezerwacji. Firma organizująca powyższe nie zwracała zaliczki w razie braku warunków do przeprowadzenia imprezy :( Tak więc obeszliśmy się smakiem. Ale zorganizowaliśmy coś alternatywnego - wszyscy byli zadowoleni.

Dobra, kończę śmiecenie w Twoim wątku.

Pozdrawiam,
Pirat.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 28.12.2014 19:47

SgwdYrEira napisał(a):Natomiast następnego dnia na Górze Żar było tylko -7

Te -7C spowodowało, że się cofnąłem do tego Klimczoka, bo nie wydawało mi się możliwe, by tak szybko przeszło w -40C. :lol:

Doczytałem teraz - może założyłem lepsze okulary ;) - że to było -20C. To jednak zdarzały mi się niższe temperatury.

Eech te oczy...

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 30.12.2014 22:47

Ruszam spacerkiem brukowanymi uliczkami, gdzie wysunięte dachy gęsto usianych kramików niemal stykają się nad moją głową, znacznie ograniczając ilość wpadającego światła. A kiedy dostrzegam między nimi lukę ze schodkami, prowadzącymi do otwartej bramy, od razu w nią skręcam.

P17G0611.JPG

P17G0612.JPG

P17G0613.JPG

P17G0614.JPG
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 05.01.2015 00:39

To wejście do meczetu, który pachnie nowością, ale sprawia miłe wrażenie.

P17G0615.JPG

P17G0616.JPG

P17G0617.JPG

P17G0618.JPG
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 08.01.2015 16:36

P17G0619.JPG

P17G0620.JPG

P17G0621.JPG

P17G0622.JPG
balkanyrudej
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) balkanyrudej » 09.01.2015 08:35

Co do temperatur w Albanii, 30 i 30 grudnia było -10, a momentami nawet -12 stopni. Owszem, lampa, słonki, trochę wiatru, ale nawet sami Albańczycy byli w szoku, że jest tak zimno. Niestety, jadąc zimą do Albanii trzeba spakować ciepłe śpiwory, a najlepiej farelkę, gdyż w wielu miejscach nie m ogrzewania (pół biedy, jak jest klima z funkcją grzania). Ale np. w hostelu w Shkodrze (które polecam raczej na lato), ogrzewanie było jedynie w pokoju, w którym urzędował opiekun. W całej reszcie pomieszczeń, było tylko nie wiele cieplej niż na dworze. Generalnie, kiedy szykowaliśmy się do grudniowego wyjazdu (a szykowaliśmy się całe dwa dni), to krążyły prognozy z cieplejszymi temperaturami (sporo powyżej zera), więc radośnie spakowaliśmy namiot. Szybko pogoda zweryfikowała nasze obozowe zapędy ;)
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 09.01.2015 14:54

balkanyrudej napisał(a):Co do temperatur w Albanii, 30 i 30 grudnia było -10, a momentami nawet -12 stopni.

Czyli Sylwester w Albanii! :)

balkanyrudej napisał(a):więc radośnie spakowaliśmy namiot. Szybko pogoda zweryfikowała nasze obozowe zapędy ;)

To raczej nie było okazji go rozstawić. ;)

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 14.01.2015 21:24

Jestem zupełnie sam, więc czuję pełną swobodę w robieniu fotek, a następnie wracam na uliczkę. Idę wolno pośród straganów - jestem grzecznie i niezbyt nachalnie zapraszany do oglądania, wybierania, kupowania, jednak nie wstępuję nigdzie, tylko z uśmiechem pozdrawiam, kierując się w stronę samochodu.

P17G0624.JPG

P17G0626.JPG

P17G0627.JPG

P17G0628.JPG
andeo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) andeo » 14.01.2015 22:13

Oj,ale pasjonująca lektura...wyczytałam wszystko ,jestem na bieżąco.Rozbawiła mnie przygoda w banku w Szkodrze i Wasz dialog pod zdjęciami :oczko_usmiech:
Legenda z Rozafą mrożąca krew w żyłach .Wojtku pewnie kilka razy się powtórzę,ale podziwiam Cię,bo ja czytając zmachałam się nieźle,a co dopiero Ty,wspinając się,robiąc zdjęcia i nagrywając swoje przeżycia...toć to prawie niemożliwe! 8O
Bardzo mi się podoba Twoje zdjęcie na szczycie Maja Jezerce ,po opisie jestem przekonana,że było bardzo ciężko i ryzykownie,ale satysfakcja bije z tego zdjęcia i aż razi w oczy :wink:
14 godzin!!! szok!!!masz Ty zdrowie człowieku.
Kliknęłam na odnośnik i widziałam .....niedźwiedzia ..czytam a Ty o jakiejś godności prawisz :oczko_usmiech:
Ja chyba bym udawała trupa w tej sytuacji :mrgreen: pal sześć godność :P
Spotkanie z młodymi orłami fajne,sympatyczne,nie wyglądali na głodnych i chorych :wink:
No i na koniec zacytuję Ciebie :
"Teraz plan jest tylko ogólnym zarysem, a decyzje podejmowane są praktycznie na bieżąco. Jakoś mi z tym dobrze "...wydaje mi się ,że tak wygląda WOLNOŚĆ .
Wojtku,życzę Ci ,żebyś zawitał jeszcze w Przeklętych górach,bo wiem że bardzo byś chciał.Dzięki za poświęcony nam czas,a Indie to i ja z wielką ciekawością bym zobaczyła,ale mam jeszcze trochę stron świata do poznania dzięki Twoim relacjom.Podziwiam .
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 15.01.2015 00:43

andeo napisał(a):Oj,ale pasjonująca lektura...

Napisałaś tyle miłych rzeczy, że nie dam nawet rady ustosunkować się do każdej z osobna.
Powiem po prostu: dziękuję. :)

andeo napisał(a):widziałam .....niedźwiedzia ..czytam a Ty o jakiejś godności prawisz
:oczko_usmiech:

Wiesz, w takich okolicznościach ważne jest, by zachować twarz, a jeszcze bardziej - całą d... ;)

andeo napisał(a):"Teraz plan jest tylko ogólnym zarysem, a decyzje podejmowane są praktycznie na bieżąco. Jakoś mi z tym dobrze "...wydaje mi się ,że tak wygląda WOLNOŚĆ .

Może jestem odrobinę bardziej wolny od innych, ale któż tak naprawdę jest całkowicie wolny...

Pozdrawiam,
Wojtek
andeo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) andeo » 15.01.2015 11:13

Franz napisał(a):Wiesz, w takich okolicznościach ważne jest, by zachować twarz, a jeszcze bardziej - całą d... ;)

Dokładnie :lool:

Co do wolności ,to w tym konkretnym przypadku ,Twoim panem była tylko pogoda,jeśli okazała swoją łaskawość ,to mógłbyś nawet "góry przenosić" :) Wielka to przyjemność czytać takie relacje.Teraz zapewne pójdę śladem niedźwiedzia :P
pozdrawiam ,Aldona.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Albania - Shqipëria

Albania - spotkania z synami orłów - oraz Kosowo - strona 41
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone