Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Albania - spotkania z synami orłów - oraz Kosowo

Nazwa Albanii wywodzi się ze źródeł greckich i rzymskich, nawiązując do koloru białego. Sami Albańczycy używają nazwy Shqipëria, co oznacza Krainę Orłów. Albania jest niewielkim krajem - jej powierzchnia wynosi to niewiele mniej niż powierzchnia województwa wielkopolskiego.
Franz
Legenda
Re: Albania - spotkania z synami orłów

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 15.12.2014 19:49

Piotrek Byrdziak napisał(a):Jak to w muzeach

Z tym bywa różnie.

Piotrek Byrdziak napisał(a):jak jest zakaz też zdjęć nie robię.

Generalnie tego zakazu nie akceptuję.

Pozdrawiam,
Wojtek
JoannaG
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) JoannaG » 15.12.2014 21:44

Franz napisał(a):
JoannaG napisał(a):Też tam trochę pospacerowaliśmy urokliwymi zaułkami :) Natomiast muzeum było zamknięte, chętnie więc obejrzę je u Ciebie :)

Wiele nie zobaczysz - wspomniałem o zakazie fotografowania...

No tak, wspomniałeś... ale potem wkleiłeś zdjęcia ekspozycji wiejskich sprzętów, obok której wisiał zakaz ;)

Pozdrawiam
Asia :)
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 15.12.2014 23:21

JoannaG napisał(a):No tak, wspomniałeś... ale potem wkleiłeś zdjęcia ekspozycji wiejskich sprzętów, obok której wisiał zakaz ;)

Zdarzało się już, że na fotce załapała mi się wywieszka z przekreślonym aparatem fotograficznym. ;)

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 18.12.2014 21:48

Wracam pod muzeum Skanderbega, największego bohatera w historii Albanii, za którego panowania Kruja nie została przez Turków zdobyta mimo wielokrotnej przewagi liczebnej ottomańskiej armii nad obrońcami twierdzy.

P17G0602.JPG

P17G0603.JPG

P17G0604.JPG

P17G0605.JPG
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 27.12.2014 18:04

Opuszczam mury twierdzy, wsiadam do samochodu i zjeżdżam niżej. Mam zamiar rzucić jeszcze okiem na uliczki starego miasta i kiedy tylko parkuję w wolnym miejscu na ulicy, pędem biegnie do mnie znajomy już chłopaczek, wołając, że parking jest wyżej. Tłumaczę mu, że nie potrzebuję parkingu, a on na to, że nawet w tym miejscu mam mu zapłacić.
Nawet nie próbuję mu w naszej kilkujęzycznej rozmowie - wliczając w to język migowy - powiedzieć, co o nim myślę, niemniej nie chciałbym po powrocie zastać samochodu porysowanego. Wsiadam z powrotem i zjeżdżam trochę niżej, skręcając w jakąś przecznicę - może tu wreszcie da mi spokój.

P17G0606.JPG

P17G0607.JPG

P17G0608.JPG

P17G0610.JPG
MarDomi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MarDomi » 27.12.2014 18:33

Franz napisał(a):Nawet nie próbuję mu w naszej kilkujęzycznej rozmowie - wliczając w to język migowy - powiedzieć, co o nim myślę, niemniej nie chciałbym po powrocie zastać samochodu porysowanego. Wsiadam z powrotem i zjeżdżam trochę niżej, skręcając w jakąś przecznicę - może tu wreszcie da mi spokój.

Niemiła sytuacja. Chłopak swoim podejściem do turystów przypomina mi niektórych "przedsiębiorczych" w takich krajach jak Tunezja czy Egipt.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 28.12.2014 16:34

MarDomi napisał(a):Niemiła sytuacja. Chłopak swoim podejściem do turystów przypomina mi niektórych "przedsiębiorczych" w takich krajach jak Tunezja czy Egipt.

Rzeczywiście, był wyjątkowo nachalny.
Wiesz, nawet w Egipcie, kiedy sam spacerowałem po uliczkach, nie byłem zanadto nagabywany. Najgorzej było z tym w Indiach, ale i tam natarczywość zwiększała się w stosunku do grup turystów, a mniejsza już była, kiedy sam się przechadzałem.

Pozdrawiam,
Wojtek
MarDomi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MarDomi » 28.12.2014 16:46

Franz napisał(a):
MarDomi napisał(a):Niemiła sytuacja. Chłopak swoim podejściem do turystów przypomina mi niektórych "przedsiębiorczych" w takich krajach jak Tunezja czy Egipt.

Rzeczywiście, był wyjątkowo nachalny.
Wiesz, nawet w Egipcie, kiedy sam spacerowałem po uliczkach, nie byłem zanadto nagabywany. Najgorzej było z tym w Indiach, ale i tam natarczywość zwiększała się w stosunku do grup turystów, a mniejsza już była, kiedy sam się przechadzałem.

Pozdrawiam,
Wojtek

A może dasz się namówić na napisanie relacji np. pod tytułem "Jak nie Chorwacja to... Indie" Obrazek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 28.12.2014 17:49

MarDomi napisał(a):A może dasz się namówić na napisanie relacji np. pod tytułem "Jak nie Chorwacja to... Indie" Obrazek

Raczej nie. Nie spodziewam się na tym forum zainteresowania takim tematem.

Pozdrawiam,
Wojtek
SgwdYrEira
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SgwdYrEira » 28.12.2014 18:16

Franz napisał(a):
MarDomi napisał(a):A może dasz się namówić na napisanie relacji np. pod tytułem "Jak nie Chorwacja to... Indie" Obrazek

Pozdrawiam,
Wojtek

Jak najbardziej jestem zainteresowany, i myślę, że nie tylko ja. Wrzucę zdjęcie Hindusa na Klimczoku przy -20 st. C oczekując na Twoje zdjęcie w Indiach przy +40 ;)

_DSC2723.JPG

Pozdrawiam,
Pirat
MarDomi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MarDomi » 28.12.2014 18:25

SgwdYrEira napisał(a):
Franz napisał(a):

Jak najbardziej jestem zainteresowany, i myślę, że nie tylko ja.

Zainteresowanie na pewno będzie, tym bardziej, że relacje byłe bodajże dwie i to dawno temu :)

Ostatnia miała ponad 76 tyś odwiedzin, czyli było zainteresowanie.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 28.12.2014 18:32

SgwdYrEira napisał(a):Wrzucę zdjęcie Hindusa na Klimczoku przy -20 st. C oczekując na Twoje zdjęcie w Indiach przy +40 ;)

Hindus? A turban gdzie? ;)

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 28.12.2014 18:47

MarDomi napisał(a):
SgwdYrEira napisał(a):Jak najbardziej jestem zainteresowany, i myślę, że nie tylko ja.

Zainteresowanie na pewno będzie, tym bardziej, że relacje byłe bodajże dwie i to dawno temu :)

I tak muszę zmniejszyć czas poświęcany na to forum. Jeśli mi się uda sprawniej opracowywać kolejne odcinki już prowadzonych relacji, to ten fakt nie odbije się na nich zbyt znacząco. Jeśli mi się nie uda, to zmniejszę częstotliwość ich uaktualniania.
Tak czy owak - brak czasu na nowe relacje. Przynajmniej w najbliższym czasie.

Pozdrawiam,
Wojtek
SgwdYrEira
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SgwdYrEira » 28.12.2014 18:48

To Hindus urodzony w Anglii, a turban może na granicy mu zabrali ;)
Nie zmienia to faktu, że zmarzł biedak jak cholera - to była najniższa temperatura z jaką w życiu się spotkał. Nas to trochę śmieszyło, w każdym dostępnym miejscu wypijał coś ciepłego :)
SgwdYrEira
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SgwdYrEira » 28.12.2014 18:55

Franz napisał(a):I tak muszę zmniejszyć czas poświęcany na to forum.

Smutna to informacja :(

Franz napisał(a):Tak czy owak - brak czasu na nowe relacje.

Czas - tego też mi najbardziej brakuje...

Franz napisał(a):Przynajmniej w najbliższym czasie.

Ale jest nadzieja :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Albania - Shqipëria

Albania - spotkania z synami orłów - oraz Kosowo - strona 40
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone