Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Albania - spotkania z synami orłów - oraz Kosowo

Nazwa Albanii wywodzi się ze źródeł greckich i rzymskich, nawiązując do koloru białego. Sami Albańczycy używają nazwy Shqipëria, co oznacza Krainę Orłów. Albania jest niewielkim krajem - jej powierzchnia wynosi to niewiele mniej niż powierzchnia województwa wielkopolskiego.
Franz
Legenda
Re: Albania - spotkania z synami orłów

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 21.06.2014 14:17

DarCro napisał(a):Tak, do tego mostku tez chciałbym kiedyś dotrzeć...

piotrf napisał(a):Widoki - wspaniałości :D z mostem włącznie

W takim razie siądę i skrobnę kilka zdań do tych fotek.

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 22.06.2014 22:43

Kilka zdań tekstu do zamieszczonych ostatnio fotek:

Tyle, co zamknąłem wóz, a już szybkim krokiem zbliża się do mnie jakiś młody człowiek, za nim podąża następny, z drugiej strony też ktoś nadciąga. Początek rozmowy standardowy:

- Do you speak English?

I w zasadzie na tym się kończy znajomość języka angielskiego. Nie znaczy to, że narzekam - moja znajomość albańskiego jest jeszcze słabsza. Rozmowa toczy się jednak dalej: Skąd jesteś? Odpowiadam i nadal się rozumiemy. W następnej kolejności udaje mi się wydedukować, bardziej już z gestów, że moi rozmówcy są głodni i potrzebują leki. Jeden pokazuje, że jest chudy i że coś by zjadł; odwzajemniam mu się, wskazując, że i ja do grubych nie należę. Trochę się obawiam, jak ta sytuacja może się rozwinąć, wygląda jednak na to, że chłopcy nie są niebezpieczni i chyba mogę się od samochodu oddalić, zwłaszcza, że rozmowa z braku wspólnego języka najwyraźniej się rwie.

Przechodzę nową drogą w bliskiej odległości od pochodzącego z XVIII wieku mostu, liczącego sobie ponad 100m długości i mającego w najwyższym punkcie 18m wysokości. Rozmiary świadczą o istotnym znaczeniu, jakie ten most miał w ówczesnym czasie, kiedy nastąpił boom ekonomiczny w zachodnim Kosowie, a - w co obecnie aż trudno uwierzyć - to właśnie tędy prowadził główny trakt do Kosowa.
Kiedy wracam zabytkowym mostem, dostrzegają mnie ponownie chłopcy i wołają, żebym im zrobił zdjęcie. Ale jak wam je potem wysłać? Nie trzeba, najważniejsze, żebym ich uwiecznił.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 26.06.2014 21:14

Wsiadam do wozu, uśmiechając się do tego pierwszego spotkania z synami orłów - obawy, które poczułem w pierwszej chwili przed młodocianymi wyrostkami, były najzupełniej niepotrzebne. Dobrze, co dalej? Po drugiej stronie rzeki zauważyłem drogowskaz na kaleja Drisht. Może spróbuję dotrzeć do tego zamku?

Przejeżdżam na południowy brzeg i skręcam w lewo. Po chwili mijam wieś o tej samej nazwie - ciekawe, gdzie mogą mieć zamek? Kiedy droga się rozwidla, wybieram prawy wariant, wiodący w górę, zakładając, że gdybym ja miał stawiać fortyfikacje, zrobiłbym to na jakimś wzniesieniu. Niestety, nawierzchnia szybko staje się bardzo nieprzyjemna, więc widząc kobietę z dwoma krowami, próbuję złapać języka.

- Drisht? - pokazuję ręką.
- Drisht - zgadza się moja rozmówczyni.
- Kaleja?

Tu już mamy problemy językowe. W końcu chyba udaje nam się dojść do porozumienia i okazuje się, że mam zawrócić i jednak pojechać w górę rzeki. W porządku, zjeżdżam w dół i kontynuuję jazdę wzdłuż rzecznego koryta. Po chwili ogarniają mnie wątpliwości, co do sensu tej jazdy, ale droga zaczyna się wznosić. Dolina Kir zostaje coraz niżej, następnie tracę ją z pola widzenia, kiedy droga szerokim łukiem omija wierzchołek wzniesienia i obok rozłożystego drzewa oliwnego wjeżdżam przez ruiny dawnej bramy na ogrodzony bardzo zniszczonymi murami teren twierdzy.

P17G0453.JPG

P17G0454.JPG

P17G0455.JPG

P17G0456.JPG
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 26.06.2014 21:21

Zupełnie inaczej to sobie wyobrażałem - myślałem, że to po prostu rodzaj zamku, a tymczasem ta kaleja jest rozległym terenem, obejmującym sięgające późnego antyku osiedle Drivastium, na którym obecnie stoi kilka zamieszkanych kamiennych domostw, a wszystko to nosi już współczesną nazwę wioski: Kale.

P17G0457.JPG

P17G0458.JPG

P17G0459.JPG

P17G0460.JPG
DarCro
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) DarCro » 01.07.2014 06:59

Franz napisał(a):Zupełnie inaczej to sobie wyobrażałem - myślałem, że to po prostu rodzaj zamku, a tymczasem ta kaleja jest rozległym terenem, obejmującym sięgające późnego antyku osiedle Drivastium, na którym obecnie stoi kilka zamieszkanych kamiennych domostw, a wszystko to nosi już współczesną nazwę wioski: Kale.

A to chyba dosyć typowe dla albańskich twierdz.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 01.07.2014 15:52

DarCro napisał(a):A to chyba dosyć typowe dla albańskich twierdz.

Zanim tutaj zawitałem, poznałem jedynie twierdzę w Szkodrze, która - zapewne zgodzisz się ze mną - jest jednak dosyć zwarta i zajmuje teren dający się wzrokiem ogarnąć.

Pozdrawiam,
Wojtek
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 02.07.2014 22:49

Jak obiecałam odrabiać lekcje...tak czynię :wink:
Po kolei...systematycznie :wink:

Pozdrawiam.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 02.07.2014 23:22

ASIULA HK napisał(a):Jak obiecałam odrabiać lekcje...tak czynię :wink:
Po kolei...systematycznie :wink:

Masz tyle czasu? ;)

Pozdrawiam,
Wojtek
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 02.07.2014 23:25

Franz napisał(a):Masz tyle czasu?

Aż nadto :wink: , chyba, że mi oczy padną od czytania :wink:

Pozdrawiam.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 02.07.2014 23:42

ASIULA HK napisał(a):Aż nadto :wink: , chyba, że mi oczy padną od czytania :wink:

Tego Ci nie życzę. Oszczędzaj wzrok.
Mój się bardzo ostatnio popsuł...

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 04.07.2014 14:24

Przy ujęciu wody w centrum wioski kilka kobiet robi pranie, parę dzieciaków przerywa zabawę, przyglądając mi się badawczo - chyba rzadko tu ktoś obcy dociera - na dachu nowo budowanego domu uwijają się trzej mężczyźni. Nikt mnie nie atakuje, nie prosi o wsparcie - widać, że to w najmniejszym nawet stopniu nie jest miejsce turystyczne.

P17G0461.JPG

P17G0462.JPG

P17G0463.JPG

P17G0468.JPG
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 04.07.2014 14:31

Wysoko widać jakieś ruiny, ale jest gorąco i nie chce mi się zasuwać na szczyt tego wzgórza - to jednak kawał drogi. Zawracam w stronę samochodu.

P17G0469.JPG

P17G0464.JPG

P17G0466.JPG

P17G0467.JPG
katja_24
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) katja_24 » 05.07.2014 10:12

Zazdroszczę Ci tego "włóczęgostwa". Widzisz miejsca nie ujęte w żadnym przewodniku i nigdzie się nie spieszysz.
Anesia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anesia » 05.07.2014 11:18

Witam mam pytanie gdzie w Boge można zostawić samochód ,mamy zamiar dojechać do Theth busem .pozdrawiam
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 05.07.2014 13:25

katja_24 napisał(a):Zazdroszczę Ci tego "włóczęgostwa". Widzisz miejsca nie ujęte w żadnym przewodniku i nigdzie się nie spieszysz.

Kiedyś bardziej się przywiązywałem do zaplanowanej trasy. Teraz plan jest tylko ogólnym zarysem, a decyzje podejmowane są praktycznie na bieżąco. Jakoś mi z tym dobrze. :)

Anesia napisał(a):Witam mam pytanie gdzie w Boge można zostawić samochód ,mamy zamiar dojechać do Theth busem .pozdrawiam

Ja bym optował za przejazdem własnym wozem do Theth, o ile nie macie samochodu z wyjątkowo niskim zawieszeniem. Jeśli bym już musiał wóz zostawić, to zwykle stawiam tam gdzie nikomu nie przeszkadza, licząc na to, że również nikogo nie skusi. Jeśli macie obawy, to warto pogadać z kimś, żeby zostawić samochód w pobliżu jego chałupy - wtedy wypada jakąś opłatę za to zaproponować. Na miejscu bez trudu znajdziecie kilka takich potencjalnych miejsc.

Pozdrawiam,
Wojtek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Albania - Shqipëria

Albania - spotkania z synami orłów - oraz Kosowo - strona 34
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone