Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Albania - spotkania z synami orłów - oraz Kosowo

Nazwa Albanii wywodzi się ze źródeł greckich i rzymskich, nawiązując do koloru białego. Sami Albańczycy używają nazwy Shqipëria, co oznacza Krainę Orłów. Albania jest niewielkim krajem - jej powierzchnia wynosi to niewiele mniej niż powierzchnia województwa wielkopolskiego.
typ
Cromaniak
Re: Albania - spotkania z synami orłów

Nieprzeczytany postnapisał(a) typ » 07.03.2014 09:32

Racibor napisał(a):
Franz napisał(a):Zmienia się na lepsze.
Ja jeszcze musiałem załatwiać (czysta formalność) zezwolenie, a ponoć już w następnym roku zniesiono ten obowiązek.
Rok wcześniej po albańskiej stronie nasłuchałem się opowieści, o tym, że zatrzymywano nawet pasterzy, którzy prowadzili owce ścieżką wzdłuż granicy, więc tak bardzo mnie na Koraba nie ciągnęło, I tak brakło urlopu na wszystko co chciałem zobaczyć. Szkoda mi Magaro bo było tak blisko. Ale to na trasie którą wraca się z południa Albanii, więc pewnie jeszcze będzie okazja żeby tam wejść.
Pozdrawiam
Racibor

W 2006 czy 2007 byliśmy na Korabie od strony albańskiej, oprócz karkołomnego dojazdu i agresywnych psów nie spotkaliśmy żadnych innych problemów. Teraz dojazd już super asfaltem, z tego co pamiętam.

EDIT:
Kurcze, ale mnie znowu tam niesie... Miałem rok przerwy ze względu na ACL, może w tym roku się znów uda? Miał być Pamir samochodem, ale niestety sytuacja za wschodnią granicą powoli mi ten pomysł wybija z głowy i rozwala plany... Może się więc zdarzyć że znów wyląduje w Bjeszkach albo znów w Gruzji.
I wcale nie będę żałował... :-)
Śledzę więc Twój wątek dalej i wspominam.
DarCro
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) DarCro » 07.03.2014 13:21

Franz napisał(a):To Buni i Gropavet, dwie sąsiadujące ze sobą kotliny, rozdzielone niewielkim uskokiem. Zwykle w jednej z nich się nocuje, by móc cały następny dzień przeznaczyć na wejście na szczyt.

Tak właśnie kiedyś kombinowałem, gdzie by tam się można zdrzemnąć, dzieląc to na dwa dni.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 07.03.2014 14:44

typ napisał(a):Miałem rok przerwy ze względu na ACL

Google wyrzuca: ACL - Access Control List.
Ale to pewnie artroskopia...

typ napisał(a):Miał być Pamir samochodem

Niezłe plany. :roll:

DarCro napisał(a):Tak właśnie kiedyś kombinowałem, gdzie by tam się można zdrzemnąć, dzieląc to na dwa dni.

To właśnie wykombinowałeś. :)

Pozdrawiam,
Wojtek
typ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) typ » 07.03.2014 15:34

Franz napisał(a):
typ napisał(a):Miałem rok przerwy ze względu na ACL

Google wyrzuca: ACL - Access Control List.
Ale to pewnie artroskopia...

Tak, tak - "rekonstrukcja więzadła krzyżowego", czyli wstawili mi w kolano takie śrubki i przez to po górach łazić nie mogę :-)
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 08.03.2014 13:42

typ napisał(a):Tak, tak - "rekonstrukcja więzadła krzyżowego", czyli wstawili mi w kolano takie śrubki i przez to po górach łazić nie mogę :-)

Przykręcili Ci śrubę... :(

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 08.03.2014 17:19

Obniżam się w stronę dna, próbując jakoś trawersować ponad nim, by nie stracić zbyt wiele ze zdobytej wysokości. Jednak teren jest dosyć stromy i trudny, więc w efekcie - tracąc niepotrzebnie czas, którego nie mam przecież zbyt wiele - przecinam pierwszą kotlinę tuż ponad jej wypłaszczeniem i nieznacznie podchodząc w górę trafiam na zielone trawy porastające drugą z kolei nieckę. Widzę wyraźną ścieżkę po mojej lewej ręce – gdybym szedł jak należy, trawersowałbym teraz przeciwległe zbocze. A tak – jestem na zielonej trawce.

P16G0287.JPG

P16G0288.JPG

P16G0289.JPG

P16G0290.JPG

P16G0291.JPG

P16G0292.JPG

P16G0293.JPG

P16G0294.JPG
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 12.03.2014 15:06

Spotykam kilka kamiennych obmurowań – zbyt małe jak na koszar, zbyt niskie i zrujnowane jak na szałas – ale wiem, że można tu w lecie spotkać pasterzy ze stadami owiec. Widzę po prawej stronie opadającą skosem ścieżkę, która wzbudza moje zainteresowanie. Być może mógłbym ją w drodze powrotnej wykorzystać; wtedy nie musiałbym się obniżać aż na samo dno tych dwóch kotlin. Zobaczymy, czy to się uda. Na razie jednak przecinam płaskie, trawiaste dno i docieram pod mocno przetykany kamieniami, ale wciąż jeszcze zielony stok. W miarę jak podchodzę, zakręcając szerokim łukiem w lewą stronę, zieleń traw stopniowo ulega szarości głazów, a ja lawirując pomiędzy kolejnymi delikatnymi obniżeniami - teraz zupełnie już bez jakiejkolwiek ścieżki – trzymam kurs na widoczną w przedzie skalistą grań z charakterystycznymi dwoma sterczącymi kłami w okolicach najniższej przełęczy. W prawo od niej wyrasta już masyw Maja e Jezerces.

P16G0295.JPG

P16G0297.JPG

P16G0298.JPG

P16G0299.JPG

P16G0300.JPG

P16G0301.JPG

P16G0302.JPG

P16G0303.JPG
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 12.03.2014 20:11

Nie wiem czy to niedawna wizyta u dentysty , czy jakieś moje skrzywienie , ale wydaje mi się , że obydwa kły posiadają ubytki :wink: Czy to jaskinie , czy tylko niewielkie zagłębienia i gra światła :?:

Ostatnio od znajomych usłyszałem : Co ty z tymi jakiniami . Po ziemi chodź , a pod ziemię i tak w końcu trafisz Niby rację mają :roll:

Pozdrawiam
Piotr
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 12.03.2014 21:21

piotrf napisał(a):Nie wiem czy to niedawna wizyta u dentysty , czy jakieś moje skrzywienie , ale wydaje mi się , że obydwa kły posiadają ubytki :wink: Czy to jaskinie , czy tylko niewielkie zagłębienia i gra światła :?:

Jakieś niezbyt wielkie dziury tam są...

piotrf napisał(a):Ostatnio od znajomych usłyszałem : Co ty z tymi jakiniami . Po ziemi chodź , a pod ziemię i tak w końcu trafisz Niby rację mają :roll:

:lol:
Ubawiłem się.

Lubisz takie zakamarki - pamiętam, jak zagadywałeś o takie zagłębienia przy okazji Gran Canarii.

Pozdrawiam,
Wojtek
DarCro
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) DarCro » 13.03.2014 08:37

O, krokusiki jak właśnie u mnie za oknem!
Tylko takich groźnych gór brakuje...
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 13.03.2014 15:25

DarCro napisał(a):O, krokusiki jak właśnie u mnie za oknem!
Tylko takich groźnych gór brakuje...

Też mam pod oknem - nawet dorodne.
Ale porządnego tła nie ma...

Pozdrawiam,
Wojtek
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 13.03.2014 21:48

i u mnie to samo....
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 13.03.2014 23:33

MWN napisał(a):i u mnie to samo....

Ale przebiśniegów w tym roku nie widziałem.
Może stwierdziły, że nie mają nic do roboty. ;)

Pozdrawiam,
Wojtek
DarCro
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) DarCro » 15.03.2014 08:05

Przebiśniegi mam od drugiej strony domu i to gdzieś od 20 lutego. 8O
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 15.03.2014 15:23

DarCro napisał(a):Przebiśniegi mam od drugiej strony domu i to gdzieś od 20 lutego. 8O

You win.

;)

Pozdrawiam,
Wojtek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Albania - Shqipëria

Albania - spotkania z synami orłów - oraz Kosowo - strona 29
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone