Re: Albania - spotkania z synami orłów
napisał(a) Racibor » 11.02.2014 11:18
Franz napisał(a):Aktualnie prowadzę równolegle wiele bałkańskich relacji. Nazbierało się ich trochę.
Na Bałkany chętnie wracam, również wirtualnie za sprawą Twojej relacji. I za to bardzo Ci dziękuję. Czekam na kolejne opowieści i zdjęcia z gór które szczególnie mnie zauroczyły.
Ścieżka zagłębia się w las, a kopczyki co jakiś czas upewniają mnie o właściwym kierunku... Zamiast kierować się bardziej w prawo, w stronę przełęczy Qafa Pejes, podchodzę wprost pod ściany Maja e Harapit, a w końcu zaczyna mnie ściągać jeszcze bardziej w lewo.
To zapewne ścieżka prowadząca na przełęcz między m. Harapit i m. Stogut. Widziałem jej górny koniec, później, schodząc z q. Pejes, usiłowałem znaleźć jej początek powyżej linii bunkrów w dolinie. Chociaż ścieżka widnieje na wszystkich mapach, nie udało mi się go wypatrzyć. Z twojej relacji wynika, że ścieżka nie zarosła i da się nią przejść.
DarCro napisał(a):Myślałe, że tam żadnych znakowanych szlaków nie ma...
Jest już sporo znakowanych szlaków, ale też wiele szlaków zaznaczonych na mapach nie zostało jeszcze wyznakowanych. Wykaz takich map opublikował niedawno Melkart
w swojej relacji.
Na niektórych znaki widać tylko idąc w górę. Zawsze trzeba mieć mapę i wiedzieć gdzie się idzie. Nie można liczyć na to, że pójdzie się od znaczka do znaczka tak jak w naszych Beskidach.
Nawet znając teren, idąc ponownie tym samym szlakiem czasem trzeba się wycofać bo sytuacja zmienia się po każdej zimie.
Pozdrawiam
Racibor