Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Albania - spotkania z synami orłów - oraz Kosowo

Nazwa Albanii wywodzi się ze źródeł greckich i rzymskich, nawiązując do koloru białego. Sami Albańczycy używają nazwy Shqipëria, co oznacza Krainę Orłów. Albania jest niewielkim krajem - jej powierzchnia wynosi to niewiele mniej niż powierzchnia województwa wielkopolskiego.
Franz
Legenda
Re: Albania - spotkania z synami orłów

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 02.11.2013 13:09

Zaglądam najpierw z prawej strony, potem jeszcze - przyglądając się przez moment szczegółom ikonostasu - przechodzę na lewą i również szybko naciskam spust migawki.

Do cerkwi wchodzą turyści - zapewne Chorwaci, gdyż taką rejestrację widziałem na samochodzie - i towarzyszący im tutejszy zakonnik. Odwracam się od ściany ikonostasu i mijając rozmawiającą grupkę, pochylam głowę w milczącym pozdrowieniu. Zakonnik z długą siwą brodą podchodzi do mnie szybkim krokiem i serdecznie ściska mi dłoń na przywitanie.

P15G0093.JPG

P15G0094.JPG

P15G0095.JPG

P15G0096.JPG

Ujmuje mnie tym bardzo i już szczerzę do niego zęby w serdecznym uśmiechu, po czym - mylnie zakładając, że teraz w wykonaniu nowoprzybyłych nastąpi cała procedura całowania poszczególnych ikon - przechodzę do narteksu, podziwiając misterne zdobienia umieszczonych w ścianie podwójnych drzwi.

P15G0098.JPG

P15G0099.JPG

P15G0100.JPG
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 05.11.2013 23:23

Okazuje się, że mała gromadka zabawiła dosłownie symbolicznie wewnątrz świątyni - jakby zrobiła zaledwie uprzejmość zakonnikowi. No, tak - jeśli to Chorwaci, to zapewne nie prawosławni, a najwyraźniej freskami również niezbyt zainteresowani. Mnie zaś trudno oczy od tych malowideł oderwać. Jakaż to mozolna praca musiała zostać wykonana, kiedy pochodzącą z XVI wieku cerkiew p.w. Zaśnięcia Bogurodzicy przenoszono na obecne miejsce, aby nie została zalana wodami spiętrzonymi przez zaporę na Pivie.

P15G0101.JPG

P15G0102.JPG

P15G0103.JPG

P15G0104.JPG

Wreszcie i ja opuszczam cerkiew, dokumentując obiektywem jej mało atrakcyjny wygląd z zewnątrz. Jedynie absydy - chociaż te, wieńczące boczne nawy są raczej symboliczne - urozmaicają bryłę świątyni.

P15G0105.JPG

P15G0106.JPG

P15G0107.JPG
tompie68
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tompie68 » 06.11.2013 15:52

Faktycznie, patrząc na bryłę zewnętrzną trudno odnieść wrażenie, że ukrywa w sobie takie cudowności. Malowidła rzeczywiście zapierają dech. A co do Chorwatów, to jako naród ultrakatolicki nie jest zainteresowany innymi kulturami. Tak mi się wydaję.
Pozdrawiam Tomek
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 06.11.2013 16:08

Przenoszenie tego typu zabytków w inne miejsce , to strasznie ciężka , wymagająca ogromnej precyzji robota .
Odwzorowanie fresków to jednak nie to samo co przeniesienie pięknego ikonostasu :wink:

Pozdrawiam
Piotr
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 06.11.2013 17:48

tompie68 napisał(a):Faktycznie, patrząc na bryłę zewnętrzną trudno odnieść wrażenie, że ukrywa w sobie takie cudowności. Malowidła rzeczywiście zapierają dech.

Wspaniałości. 8)

tompie68 napisał(a):A co do Chorwatów, to jako naród ultrakatolicki nie jest zainteresowany innymi kulturami. Tak mi się wydaje.

My jesteśmy bardziej ultra. ;)

piotrf napisał(a):Przenoszenie tego typu zabytków w inne miejsce , to strasznie ciężka , wymagająca ogromnej precyzji robota .
Odwzorowanie fresków to jednak nie to samo co przeniesienie pięknego ikonostasu :wink:

Ale wiesz, że to nie odwzorowanie, tylko przeniesienie oryginalnych malowideł?

Pozdrawiam,
Wojtek
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 06.11.2013 19:40

Franz napisał(a):
Ale wiesz, że to nie odwzorowanie, tylko przeniesienie oryginalnych malowideł?

Tak . Źle się wyraziłem . Poskładanie tego przy takim formacie bez zniszczenia graniczy z cudem . A jednak się udało :)

Pozdrawiam
Piotr
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 07.11.2013 12:40

piotrf napisał(a):Poskładanie tego przy takim formacie bez zniszczenia graniczy z cudem . A jednak się udało :)

Na Cyprze widziałem sporo cerkwi z ogołoconymi z malowideł ścianami. Myślałem, że wszystko to po prostu zostało zniszczone. A potem z programu w TV dowiedziałem się, że freski często były kradzione i nielegalnie sprzedawane kolekcjonerom. :roll:

Trudno sobie wyobrazić, ale zdziera się freski tak, by je jak najmniej przy tym uszkodzić...

Pozdrawiam,
Wojtek
tompie68
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tompie68 » 07.11.2013 17:48

Franz napisał(a):Trudno sobie wyobrazić, ale zdziera się freski tak, by je jak najmniej przy tym uszkodzić...

Bynajmniej ja nie mogę sobie tego wyobrazić. Fresk z natury swej rzeczy jest częściom ściany. To chyba musieli pół ściany również ze sobą zabrać.
Pozdrawiam Tomek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 07.11.2013 18:23

tompie68 napisał(a):Bynajmniej ja nie mogę sobie tego wyobrazić. Fresk z natury swej rzeczy jest częścią ściany. To chyba musieli pół ściany również ze sobą zabrać.

Tynk na pewno.
Też mi się oczy i uszy otwierały ze zdumienia, kiedy oglądałem ten program.

Pozdrawiam,
Wojtek
tompie68
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tompie68 » 07.11.2013 18:40

Franz napisał(a):Tynk na pewno.
Też mi się oczy i uszy otwierały ze zdumienia, kiedy oglądałem ten program.

Ale z drugiej strony na to patrząc to dla złodzieja rzeczy niemożliwe stają się możliwe. Przykładem mogą być choćby nasi rodzimi złomiarze.
Pozdrawiam Tomek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 07.11.2013 18:57

tompie68 napisał(a):Ale z drugiej strony na to patrząc to dla złodzieja rzeczy niemożliwe stają się możliwe. Przykładem mogą być choćby nasi rodzimi złomiarze.

Mnie jeszcze intryguje, w jakiej formie nabywcy tych fresków je potem przechowują. :roll:

Pozdrawiam,
Wojtek
tompie68
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tompie68 » 08.11.2013 16:17

Franz napisał(a):
tompie68 napisał(a):Ale z drugiej strony na to patrząc to dla złodzieja rzeczy niemożliwe stają się możliwe. Przykładem mogą być choćby nasi rodzimi złomiarze.

Mnie jeszcze intryguje, w jakiej formie nabywcy tych fresków je potem przechowują. :roll:

... i co za (wypikane) to kupują.
Pozdrawiam Tomek
DarCro
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) DarCro » 09.11.2013 07:47

Trzymają w lodówce, aby się nie ... zniszczyło. :)
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 09.11.2013 17:53

tompie68 napisał(a):... i co za (wypikane) to kupują.

Tacy zawsze się znajdą.

DarCro napisał(a):Trzymają w lodówce, aby się nie ... zniszczyło. :)

A tak serio - wyobraź sobie: olbrzymie płachty tynku z malowidłami...

Pozdrawiam,
Wojtek
tompie68
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tompie68 » 09.11.2013 23:14

Franz napisał(a):A tak serio - wyobraź sobie: olbrzymie płachty tynku z malowidłami...

Jakoś nie mogę nawet jak się nie wiem jak wytężę. Od razu takie malowidło mi się kruszy w wyobraźni.
Pozdrawiam Tomek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Albania - Shqipëria

Albania - spotkania z synami orłów - oraz Kosowo - strona 19
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone