Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Albania - spotkania z synami orłów - oraz Kosowo

Nazwa Albanii wywodzi się ze źródeł greckich i rzymskich, nawiązując do koloru białego. Sami Albańczycy używają nazwy Shqipëria, co oznacza Krainę Orłów. Albania jest niewielkim krajem - jej powierzchnia wynosi to niewiele mniej niż powierzchnia województwa wielkopolskiego.
weldon
Legenda
Re: Albania

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 13.12.2012 18:42

mariusz-w napisał(a):Ostatnia fotka świetna ... :)

Dobrze, że to nie jest widok za plecami :D
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 13.12.2012 19:06

DarCro napisał(a):Synteza Bałkanów.

:lol: Jest w tym coś.

DarCro napisał(a):Zastanowiło mnie również to zdjęcie

które skojarzyłem ze swoim

Miałeś mniej chmur.

weldon napisał(a):Dobrze, że to nie jest widok za plecami :D

Wtedy by na mnie tak nie kurzyli. ;)

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 18.12.2012 13:04

Próbowałem przy pomocy google stworzyć mapkę przejazdów. Nie jestem w tym wystarczająco biegły i nie udało mi się pokazać wszystkiego na jednej, więc załączam trzy, ilustrujące kolejne etapy.

Trudności wyikły z kilku przyczyn.
1. Trasa po Albanii nie jest ciągła, gdyż była przerwana epizodem greckim.
2. Na pewnym odcinku nie mogłem zmusić google do pociągnięcia kreski trasą, którą jechałem.Dopiero wybór opcji pieszej zamiast samochodowej odniósł skutek. Widocznie google nie przewiduje, że ktoś mógłby tamtędy przejechać.
3. Na prom Koman - Fierze też nie udało mi się google namówić.

Oto trasa w trzech ratach:

AlbMapa1.jpg

AlbMapa2.jpg

AlbMapa3.jpg
DarCro
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) DarCro » 18.12.2012 16:37

Franz napisał(a): Na pewnym odcinku nie mogłem zmusić google do pociągnięcia kreski trasą, którą jechałem.

Tak, google potrafi być czasami bardzo asertywny. :)

Widzę, ze nie trafiłeś do kanionu Osumi. Ktoś z forum tam był?
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 18.12.2012 17:02

DarCro napisał(a):Widzę, ze nie trafiłeś do kanionu Osumi. Ktoś z forum tam był?

Nie. Google próbował mnie wysłać przez Corovode, ale to już po fakcie. ;)

Nawet nie wiem, czy tam są możliwości podziwiania kanionu z pozycji wędrowca. Mokre atrakcje mnie nie pociągają.
Musiałbym temat rozpoznać przed następną wizytą.

Pozdrawiam,
Wojtek
DarCro
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) DarCro » 18.12.2012 17:58

Rzeczka na tyle wysycha, że nie ma raftingu w lecie, ale nie wiem czy na tyle by dało się wejść.
Gdzieś pisało, że z góry kanion jakoś tam można "podziwiać".
Trzeba kogoś podpuścić, aby zbadał teren. :)
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 19.12.2012 12:06

DarCro napisał(a):Rzeczka na tyle wysycha, że nie ma raftingu w lecie, ale nie wiem czy na tyle by dało się wejść.
Gdzieś pisało, że z góry kanion jakoś tam można "podziwiać".
Trzeba kogoś podpuścić, aby zbadał teren. :)

Co się daje zobaczyć bez zamoczenia - jest dla mnie interesujące. ;)

Pozdrawiam,
Wojtek
Dorota_NS
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dorota_NS » 19.12.2012 12:38

Oglądaliśmy kanion Osumi we wrześniu tego roku. Zrobił na nas wrażenie, spotęgowane chyba całą otoczką związaną z podróżą. Dotarliśmy do niego przez góry od strony Permet w czasie załamania pogody. Wycięte w zboczach gór, rozmoknięte drogi sprawiały wrażenie, że zaraz "spłyną" w dół.
Czy podobał by nam się tak samo, gdybyśmy dotarli do niego od strony Corovode, w większości asfaltem? Nie wiem :wink:

Można go oglądać od góry i od dołu. W pewnym miejscu kanion jakby "zanika", tzn. jego brzegi obniżają się do poziomu wody by po kilkuset metrach gwałtownie się podnieść. Jest tam coś w rodzaju kamiennego chodnika, którym można wejść kawałek w głąb kanionu a nawet przejść mostkiem na drugą stronę.

Al_1.jpg
Początek kanionu "od strony" Permet

Al_1aa.jpg

Al_2.jpg

Al_3.jpg

Al_4a.jpg

Al_6.jpg

Al_ka.jpg

Na pewno warto tam zajrzeć.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 19.12.2012 13:18

Dorota_NS napisał(a):Oglądaliśmy kanion Osumi we wrześniu tego roku. Zrobił na nas wrażenie, spotęgowane chyba całą otoczką związaną z podróżą.

Ładnie wygląda. Wezmę go pod uwagę przy następnej okazji.
Dziękuję, Dorotko. :)

Dorota_NS napisał(a):Dotarliśmy do niego przez góry od strony Permet w czasie załamania pogody. Wycięte w zboczach gór, rozmoknięte drogi sprawiały wrażenie, że zaraz "spłyną" w dół.

Czyli tak, jak google usiłował mnie prowadzić z Permet do Beratu. A ja się uparłem na przejazd przez Kelcyre i potem przez góry. Baaardzo długi przejazd. ;)

Pozdrawiam,
Wojtek
DarCro
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) DarCro » 19.12.2012 13:36

Dorota_NS napisał(a):Oglądaliśmy kanion Osumi we wrześniu tego roku. Zrobił na nas wrażenie, spotęgowane chyba całą otoczką związaną z podróżą. Dotarliśmy do niego przez góry od strony Permet w czasie załamania pogody. Wycięte w zboczach gór, rozmoknięte drogi sprawiały wrażenie, że zaraz "spłyną" w dół.
Czy podobał by nam się tak samo, gdybyśmy dotarli do niego od strony Corovode, w większości asfaltem? Nie wiem :wink:

Można go oglądać od góry i od dołu. W pewnym miejscu kanion jakby "zanika", tzn. jego brzegi obniżają się do poziomu wody by po kilkuset metrach gwałtownie się podnieść. Jest tam coś w rodzaju kamiennego chodnika, którym można wejść kawałek w głąb kanionu a nawet przejść mostkiem na drugą stronę.

Dzięki za info.

1. Czy droga od strony Permet jest przejezdna dla osobówki (bo nie wiem czym podróżujecie)?
2. Rozumiem, że asfalcik od strony Corovode dla osobówki będzie spoko?
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 13.09.2013 13:16

Prolog

Wyjazd planowany był już wcześniej i z różnych przyczyn przekładany. Za każdym razem próbowałem dołączyć Albanię lub przynajmniej jej część do któregoś z sąsiednich krajów i jakoś to się nie udawało. Zatem tym razem ustawiam Albanię jako cel główny, a ewentualne inne rejony na doczepkę.

Wyjeżdżam z domu późno, gdyż znowu nie udało mi się zakończyć wieczornych przygotowań o przyzwoitej porze, a że kilka godzin snu muszę mieć, więc w efekcie startuję dopiero 14 czerwca o 8:40. Prognozy pogody na kilka najbliższych dni nie są rewelacyjne, ale... może się nie sprawdzą.

Trasa przez Żylinę i Ziar nad Hronom standardowa. Potem jednak wyjątkowo nie korzystam gościnnie z kilkunastokilometrowego odcinka drogi ekspresowej do Zvolenia, tylko kieruję się na południowy zachód. Na Węgry wjeżdżam w Esztergom - o ile jadąc tędy w chorwacki Velebit trzy lata wcześniej, żałowałem, że się nie zatrzymałem, by pstryknąć poprzez Dunaj ładną fotkę w wieczornym podświetleniu, to w świetle dziennym nie wygląda już aż tak atrakcyjnie. Krótki odcinek w stronę Budapesztu, po czym skracam sobie trasę krętymi drogami przez wzgórza Budai. Zamierzam się zatrzymać przy jakieś leśnej drodze, by ulżyć potrzebie, a kiedy takowa okazja się nadarza, okazuje się, ze miejsce... zajęte. Stoją dwie ładne dziewczyny - jedna w białym bikini, druga ma króciutki fartuszek - najwyraźniej dziewczyny w pracy. Trudno, zatrzymam się przy kolejnej drodze. Jakoż i po chwili trafia się; cóż, kiedy i to miejsce zajęte przez - tym razem w niebieskim - następną pracowitą dziewczynę. Trochę mnie to zaskakuje - u nas stoją przy głównych drogach, ale może mieszkańcy Budapesztu lubią te okolice.

Zaraz za wjazdem na M0 zjeżdżam na szóstkę, później odbicie na Mohacs i granica chorwacka. Węgierski celnik każe sobie swoim zwyczajem pokazać zawartość bagażnika i już kieruję się na Osijek. Na granicy bośniackiej również moje niezbyt nachalnie rzucające się w oczy dwie zgrzewki piwa nie wzbudzają zainteresowania. Za Tuzlą zaczyna się powoli ściemniać, więc rozglądam się za noclegiem. Gdy wjeżdżam na jakąś przełęcz, dostrzegam szeroką drogę szutrową, odbijającą w prawo. Może tutaj? Skręcam, zjeżdżam odrobinę niżej i zatrzymuję się na szerokim placu przy ścianie kamieniołomu bez rzucających się w oczy, świeżych śladów użytkowania. Na wszelki wypadek parkuję wóz jak najdalej od niej, na skraju trawiastego urwiska, ponad doliną, w której ulokował się Kladanj. Świeci się parę świateł w mieście, a ja przy piwku ścielę samochód. Dziś Bośnia, jutro zapewne Albania.
jesion
Globtroter
Re: Albania - spotkania z synami orłów

Nieprzeczytany postnapisał(a) jesion » 13.09.2013 14:39

Pisz pisz.Masz wiernego czytelnika.Porównam z tym co ja zwiedziłem.Czekam na dalszy ciąg.
Franz
Legenda
Re: Albania - spotkania z synami orłów

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 13.09.2013 15:16

jesion napisał(a):Pisz pisz.Masz wiernego czytelnika.Porównam z tym co ja zwiedziłem.Czekam na dalszy ciąg.

Trasę dojazdową mamy - jak dotąd - prawie identyczną.

Pozdrawiam,
Wojtek
DarCro
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) DarCro » 13.09.2013 16:32

Franz napisał(a): Stoją dwie ładne dziewczyny - jedna w białym bikini, druga ma króciutki fartuszek - najwyraźniej dziewczyny w pracy. Trudno, zatrzymam się przy kolejnej drodze.

Pewnie - nie należy przeszkadzać ludziom jak pracują. :wink:
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 13.09.2013 17:18

DarCro napisał(a):Pewnie - nie należy przeszkadzać ludziom jak pracują. :wink:

A tym bardziej zapaskudzać stanowiska pracy.

Pozdrawiam,
Wojtek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Albania - Shqipëria

Albania - spotkania z synami orłów - oraz Kosowo - strona 9
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone