Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Albania)

Nazwa Albanii wywodzi się ze źródeł greckich i rzymskich, nawiązując do koloru białego. Sami Albańczycy używają nazwy Shqipëria, co oznacza Krainę Orłów. Albania jest niewielkim krajem - jej powierzchnia wynosi to niewiele mniej niż powierzchnia województwa wielkopolskiego.
piotrmks
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrmks » 09.08.2011 20:59

Mago napisał(a):po Albańsku powiadasz, no to właściwie zamawiasz w ciemno, a to co otrzymasz będzie wielką niewiadomą :D

W turystycznych knajapch menu jest po angielsku a mlodzi kelnerzy tez znaja ten jezyk. W lokalnych przydroznych moze byc problem Ale nie widziałem w Albanii turystow umierajacych z glodu. Jak sie boisz to kup 1/ rozmówki 2/translator. Chociaz ja uwazam, że jak nie za pomoca jezyka, to za pomoca raczek mozna si dogadac z kazdym. nawet z niemym.
artur77
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) artur77 » 10.08.2011 12:40

piotrmks napisał(a):
Mago napisał(a):po Albańsku powiadasz, no to właściwie zamawiasz w ciemno, a to co otrzymasz będzie wielką niewiadomą :D

W turystycznych knajapch menu jest po angielsku a mlodzi kelnerzy tez znaja ten jezyk. W lokalnych przydroznych moze byc problem Ale nie widziałem w Albanii turystow umierajacych z glodu. Jak sie boisz to kup 1/ rozmówki 2/translator. Chociaz ja uwazam, że jak nie za pomoca jezyka, to za pomoca raczek mozna si dogadac z kazdym. nawet z niemym.

Podpisuję się obiema rękoma)
Wstawiam link do krótkiego filmiku z przejazdu główną ulicą Vlory
aluszka
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) aluszka » 12.09.2011 02:56

Ja również w 100% podpisuję się pod wszystkim co napisał autor :) Jest tam przecudownie! Jedzenie w Dencie przepyszne (również nigdzie indziej nie jedliśmy :P) W bankomatach wybieraliśmy pieniądze bez żadnego problemu. A co do owoców i warzyw na bank są naturalne. :) A dogadać też się szło z każdym nawet bez znajomości języka :) No i jazda autem jest tam ekstremalnym doświadczeniem ;) Za rok jak się uda również tam zawitamy ;) Pozdrawiam i POLECAM! :)
wajek
Autostopowicz
Pozdrawiam

Nieprzeczytany postnapisał(a) wajek » 08.11.2011 22:04

Witam.
Bardzo fajne przedstawienie Albanii. Ja pierwszy raz byłem w tym kraju w poprzednim wieku (1993 r.). Spędziłem w Albanii 6 miesięcy. Zwiedziłem Ją dosyć dokładnie. Teraz po 18-stu latach pojechałem z rodziną "pochwalić się" tym krajem. Moja Żona i Córka znały Albanię tylko z moich opowiadań i zdjęć. Ani one ani ja nie byliśmy zawiedzeni wyjazdem. Ubyło co prawda bunkrów, ale przybyło hoteli (większość nie dokończonych). Jedno, ku mojej wielkiej radości, się nie zmieniło, a mianowicie Albańczycy. Życzliwi i gościnni jak wtedy 18 lat temu. Mieszkaliśmy w hotelu DENTA i mieliśmy wykupione posiłki w hotelowej restauracji. Byliśmy tam we wrześniu 2011. Jedyne co się zmieniło (z opisanej przez Ciebie sytuacji) to leżaki mieliśmy gratis, a z karty można było zamawiać co się chciało z jedną poprawką, jeżeli wartość zamawianego dania przekraczała 500 leków to dopłacaliśmy różnicę.
Byliśmy też na wycieczkach, o których pisałeś, ponadto wynajeliśmy busa na cały dzień i pojechaliśmy do DURRES (tam mieszkałem w 1993 r.). Koszt wynajęcia busa 100 euro.
Pozdrawiam i gratuluję rzetelnej relacji.
piter83pl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) piter83pl » 08.11.2011 22:36

A masz fotki z 1993 roku z Albanii, może jakaś mała relacja? To może być bardzo ciekawe. Z tego co wiem to w Durres mieszkali Polacy w związku ze współpracą stoczni bodajże Gdynia-Durres. Jeden z Albańczyków w Durres opowiadał mi, że pływał statkiem z Gdyni. Swoją drogą Albania to jeden z moich dwóch ulubionych krajów ;)
Pozdrawiam
wajek
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) wajek » 08.11.2011 23:08

Witaj.
Mam oczywiście fotki z tamtych lat. W dzisiejszych czasach to pewnie dziwne, ale foto są papierowe. Mam akurat mały remoncik w domu i skaner jest spakowany, jak tylko skończę prace to zeskanuję kilka fotek i je umieszczę. Co do relacji to nie mam talentu literackiego, choć kto wie może się pokuszę. Mała poprawka. To nie Gdyńska, a Gdańska stocznia miała układy z Durres, ale byłeś blisko. Konkretnie to Gdańska Stocznia Remontowa wykupiła stocznię albańską. Teraz w czasie wrześniowego pobytu próbowałem zobaczyć tę stocznię, ale jest to teraz teren portu i nie można się było tam dostać. Spotkałem w Durres znajomego z dawnych lat (miał wtedy sklep i robiłem u Niego zakupy). Od Niego dowiedziałem się, że stocznia nie pracuje już od dawna i wszystko marnieje. Co do rankingu ulubionych krajów to Albania zajmuje u mnie II miejsce. Pierwsze oczywiście nasza kochana Ojczyzna.
Pozdrawiam Wajek
piter83pl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) piter83pl » 08.11.2011 23:38

:) Źle się wyraziłem, bo Ojczyzna jest poza rankingiem.
Nie mogę się doczekać tych fotek, pamiętam że jeszcze jako dzieciak miałem Poznaj Świat z 92 czy 93 roku i artykuł o Albanii strasznie mnie zainteresował... obiecałem sobie że tam pojadę no i tak jeżdżę (co widać po relacjach;) ) i chcę jeszcze. Niestety nie mogę znaleźć tego egzemplarza, ale dla wielu miłośników Albanii tutaj te fotki byłyby bezcenne. Poza tym, w relacji ważniejsza jest treść :)
Pozdrawiam i witam na forum!
adamk3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamk3 » 09.11.2011 22:11

wajek napisał(a):Witaj.
Mam oczywiście fotki z tamtych lat. W dzisiejszych czasach to pewnie dziwne, ale foto są papierowe. Mam akurat mały remoncik w domu i skaner jest spakowany, jak tylko skończę prace to zeskanuję kilka fotek i je umieszczę. Co do relacji to nie mam talentu literackiego, choć kto wie może się pokuszę. Mała poprawka. To nie Gdyńska, a Gdańska stocznia miała układy z Durres, ale byłeś blisko. Konkretnie to Gdańska Stocznia Remontowa wykupiła stocznię albańską. Teraz w czasie wrześniowego pobytu próbowałem zobaczyć tę stocznię, ale jest to teraz teren portu i nie można się było tam dostać. Spotkałem w Durres znajomego z dawnych lat (miał wtedy sklep i robiłem u Niego zakupy). Od Niego dowiedziałem się, że stocznia nie pracuje już od dawna i wszystko marnieje. Co do rankingu ulubionych krajów to Albania zajmuje u mnie II miejsce. Pierwsze oczywiście nasza kochana Ojczyzna.
Pozdrawiam Wajek

Też czekam na fotki i wkleję swoje z tego roku.

pozdrav.
artur77
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) artur77 » 10.11.2011 22:13

Witam,

ALBANIA TO TEŻ MÓJ ULUBIONY KRAJ )
TEŻ CZEKAM NA FOTKI Z 1993...)))
Motoschiza
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Motoschiza » 12.11.2011 16:19

Również bardzo mi odpowiada Albania. Byłem w niej w tym roku przez chwilę robiąc objazd po Bałkanach. Kraj ten ma w sobie coś co Chorwacja już niestety straciła.
Balkanica
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Balkanica » 16.12.2011 00:01

Witam :*

Pozdrawiam baaaardzo "moich" turystów z Vlory! Fajnie znaleźć takie fajnie wpisy i relacje.
leoncjo1
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) leoncjo1 » 30.04.2012 14:08

Balkanica napisał(a):Witam :*

Pozdrawiam baaaardzo "moich" turystów z Vlory! Fajnie znaleźć takie fajnie wpisy i relacje.

witam wnioskuję ze świadczysz usługi turystyczne w Albanii, Vlore to mój tegoroczny cel przedstaw ofertę a może się dogdamy
mutiaq
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mutiaq » 30.04.2012 15:15

artur77 napisał(a):Z Sarandy można przepłynąć promem na grecką wyspę Korfu, którą widać na zdjęciu. Z tego co opowiadał znajomy, jest to najmniej "grecka" wyspa. Duże są tam wpływy włoskie.
Obrazek

Zgadzam się z tym stwierdzeniem, 9 lat temu byłam na Korfu, bardzo dużo było tam Włochów, a w weekend, to już pogrom, bo mieli blisko - promem z Brindisi płynęło się w nocy i na rano było się na Korfu. Mimo to polecam tą wyspę. Byłam w Dassi.
A jeżeli chodzi o Albanię, to Ksamil bardzo mnie urzekł :)
Pozdrawiam.
jerry.ie
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jerry.ie » 02.11.2013 23:12

W planie w 2014r
auganov
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) auganov » 03.11.2013 00:23

A ja z rodziną byłem w Albanii w lipcu 2013r. i jestem zauroczony tym dla nas jeszcze egzotycznym krajem. Jechaliśmy przez Czechy, Słowację, Węgry, Serbię i Macedonię. Odpoczywaliśmy w Dhermi w pensjonacie (15 euro/os/dzień w pokoju z klimatyzacją, śniadaniem, całodobową ochroną samochodu, własnym leżakiem i parasolem na oddalonej 10 m plaży), a powrót był przez Czarnogórę, Chorwację, kilka km BiH, Słowenię, Austrię i Czechy. Odległość w obie strony - identyczna, lecz szybciej tą pierwszą trasą. Ok. 500 m od plaży mogliśmy mieć noclegi bez klimy i śniadania w cenie po 7 euro/os/dobę. Za rok wracam do Albanii, przedtem "liznę" Kosowo. Mam niedosyt tego pięknego kraju, gdzie ludzie potrafią być bezinteresownie uśmiechnięci i gościnni jak nigdzie indziej. No i może nauczę się jeszcze kilku innych słów po albańsku oprócz "faleminderit" - dziękuję.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Albania - Shqipëria

Albania) - strona 5
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies