Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Albania)

Nazwa Albanii wywodzi się ze źródeł greckich i rzymskich, nawiązując do koloru białego. Sami Albańczycy używają nazwy Shqipëria, co oznacza Krainę Orłów. Albania jest niewielkim krajem - jej powierzchnia wynosi to niewiele mniej niż powierzchnia województwa wielkopolskiego.
artur77
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) artur77 » 22.07.2011 11:50

espeso napisał(a):wielkie dzięki,
na razie czytam dalej i oglądam zdjęcia ... ah napawam się nimi poi prostu
rodzina straszy - gdzie wy jedziecie!? w taką dzicz i korupcje? albo was zjedza albo zamnkną albo okradną .... :lol:
a nam się w łaśnie w dzicz chce jechac póki jeszcze dzika jest - jak dla mnie to i tak już za dużo asfaltu :wink:

hahaha...dokładnie nas też pytali co to za kraj i czy się nie boimy :wink:
Nie ma czego)
piotrmks
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrmks » 24.07.2011 14:56

Jak dla mnie klimaty w Albanii przypominaja troche te z zachodniego interioru Turcji.
Z tym, ze w Turcji są lepsze drogi i ciekawsze meczety. Natomiast jagniecine w hotelu panorama w Kruji polecam. Palce lizać. Nawet ta z BiH sie nie umywa.
Co do smieci, to w Turcji też jest sporo. Taki południowy zwyczaj. Chociaż u nas jest moze wiecej. Tylko lasy mają gęstsze podszycie i nie widac co nasz miejscowa fauna zostawia w lesie.
Natomiast w Albanii fatalnie oznakowane sa drogi.
artur77
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) artur77 » 24.07.2011 22:26

tak , drogi nie są super oznakowane :?
Intrygowała mnie też sprawa ich pewnej powściągliwości- Albańczyków - być może tak po prostu mają. Głównie chodzi o kelnerów w restauracji, próbowałem nawiązać jakiś kontakt, chwalić ich za potrawy, próbować zagadać ale z ich strony duża powściągliwość. Zostawialiśmy im napiwki - 100-150, czasem 200 LEK, nie wiedzieliśmy czy dużo czy mało, dopiero później dowiedzieliśmy się od pilotki, że taka suma wystarczy.
Z opowieści innych dowiedzieliśmy się, że Albańczycy są mili i uprzejmi ale przy głębszym poznaniu wydają się być obojętni na drugiego człowieka. Oczywiście nie krytykuje ani nie osądzam :wink:
Dziwi mnie jedna rzecz- oni bardzo dbają o swoją powierzchowność: faceci są wymuskani, fryzurka jak rurka, kobiety pachną tak że kilka razy miałem ochotę umknąć żonie :) a niestety nie dbają o własne środowisko rzucając śmieci gdzie popadnie....
piter83pl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) piter83pl » 24.07.2011 23:28

Ja też zostawiałem podobne napiwki. Co do kelnerów - to było bardzo różnie, ale raczej w tych miejscach gdzie rzadziej trafiają się obcokrajowcy byliśmy traktowani troszkę inaczej tzn. byli nas ciekawi. Ja generalnie mam bardzo dobre zdanie o tym jak byłem traktowany przez Albańczyków, z drugiej strony jednak jak czytam książki albańskich autorów o Albanii i ludziach tam żyjących to coś musi być w tym co piszesz... z drugiej strony zaś gościnność jest głęboko wpisana w ich zwyczaje.

Pozdrawiam
Bartek_TG
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bartek_TG » 25.07.2011 22:29

Mógł by ktoś doradzić jak się dostać do Albanii? Będę w Czarnogórze 5 dni. Potem chcę się udać do Albanii. Z jakiej miejscowości startować (chodzi mi o wybrzeże)? Ulcinj? czy może coś innego. Oczywiście bez auta, bo wtedy by nie było pytania. Czy może jakieś niedrogi TAXI czy coś jeździ? będziemy w 4 osoby to wiadomo kosztami się dzielimy.

Do jakiej miejscowości najlepiej pojechać tak żeby nie było zbyt drogo? na pewno na samo południe Albanii bez auta się zapuścić nie będę mógł z racji późniejszego powrotu na pociąg do Baru. Może coś zaraz przy granicy z MNE czy nie warto?
artur77
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) artur77 » 26.07.2011 10:55

Bartek_TG napisał(a):Mógł by ktoś doradzić jak się dostać do Albanii? Będę w Czarnogórze 5 dni. Potem chcę się udać do Albanii. Z jakiej miejscowości startować (chodzi mi o wybrzeże)? Ulcinj? czy może coś innego. Oczywiście bez auta, bo wtedy by nie było pytania. Czy może jakieś niedrogi TAXI czy coś jeździ? będziemy w 4 osoby to wiadomo kosztami się dzielimy.

Do jakiej miejscowości najlepiej pojechać tak żeby nie było zbyt drogo? na pewno na samo południe Albanii bez auta się zapuścić nie będę mógł z racji późniejszego powrotu na pociąg do Baru. Może coś zaraz przy granicy z MNE czy nie warto?

Witam
Nie byłem za bardzo w północnej Albanii. Co do miejscowości to chyba najlepiej startować z Ulcinj. Jesli nie chcesz za bardzo na południe jechać to wybierz Jezioro Szkoderskie na początek, później Kruje, dawną stolicę kraju.
Mam pytanie - czy zamierzasz zostać w Albanii kilka dni czy miałby to być taki jednodniowy wypad?
Myślę, że z Ulcinja są autobusy do Albanii.
Bartek_TG
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bartek_TG » 26.07.2011 11:42

artur77 napisał(a):
Bartek_TG napisał(a):Mógł by ktoś doradzić jak się dostać do Albanii? Będę w Czarnogórze 5 dni. Potem chcę się udać do Albanii. Z jakiej miejscowości startować (chodzi mi o wybrzeże)? Ulcinj? czy może coś innego. Oczywiście bez auta, bo wtedy by nie było pytania. Czy może jakieś niedrogi TAXI czy coś jeździ? będziemy w 4 osoby to wiadomo kosztami się dzielimy.

Witam
Nie byłem za bardzo w północnej Albanii. Co do miejscowości to chyba najlepiej startować z Ulcinj. Jesli nie chcesz za bardzo na południe jechać to wybierz Jezioro Szkoderskie na początek, później Kruje, dawną stolicę kraju.
Mam pytanie - czy zamierzasz zostać w Albanii kilka dni czy miałby to być taki jednodniowy wypad?

Chciałbym zostać na 5-6 dni i dalej plażować. Interesowała by mnie rozsądna odległość od granicy tak, żeby bez stresu zdążył na pociąg na 19 do Baru.
artur77
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) artur77 » 26.07.2011 15:23

Bartek_TG napisał(a):
artur77 napisał(a):

Witam

Chciałbym zostać na 5-6 dni i dalej plażować. Interesowała by mnie rozsądna odległość od granicy tak, żeby bez stresu zdążył na pociąg na 19 do Baru.

Hmm...zdążysz na pociąg, zależy o której wyjedziesz. Proponuje jeszcze zahaczyć o jezioro Komani - jak poszukasz na forum to zobaczysz, kto z kolegów napisał super relację ze zdjęciami. W sumie jaki 5-6 dni chciałbyś zostać to można odwiedzić Tirane - jakieś 3,5h jazdy
piotrmks
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrmks » 31.07.2011 17:18

artur77 napisał(a):Witam

Trudno mi oceniać kraj po 24h pobycie. W drodze z MNE do MK zatrzymałem się w Kruji. Oczywiście, jeżeli nie byliśmy nigdy w panstwie muzułmańskim albo poza UE to wrazenia beda ciekawsze niz dla kogos kto sporo widział.
Na mnie Kruja nie zrobiła wiekszego wrazenia.
Zamek Skadenberga to w rzeczywistosci wariacje zony Hodży na temat jak to drzewiej wygladało. Muzeum w srodku ubogie.
Uliczka starych sklepów w Kruji, ktora na cro.pl opisywano jako nie wiem co to kilkadziesiat metrow i kilkanscie sklepów. Byle miasto w krajach muzułmanskich ma taka. Sama Kruja to tez nie robi wrazenia. na pewno nie ma w niej tego wschodniego klimatu. Nawet nie warto porównywac z Mostarem.
Plusy Kruji to: hotel panorama. tani, nowa czesc bardzo zadbana. Widok z tarasu wieczorem w strone Tirany i rownin nad morzem bardzo ładny.
Jak ktos zainteresowany to polecam zajrzec do meczetu koło hotelu. Jest tam młody mułla, Albanczyk pochodzacy z kanady. jezeli znamy angielski mozna sobie z nim pogadac o islamie w Albanii, o samym kraju i Albanczykach.
aluszka
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) aluszka » 06.08.2011 18:01

Witam!
Właśnie 14.08 wyruszamy z rodzinką do Denty. Wkońcu znalazłam kogoś kto tam był! :D
Też się na początku bałam tego wyjazdu ale jakoś udało mężowi się mnie przekonać i wygląda na to, że nie pożałuję. Jedziemy na szczęście własnym transportem, co jak widzę też była słuszna decyzja.
Proszę jeśli możesz napisać jak to jest jeśli chodzi o sam hotel. Czytałam, że nie można wnosić tam jedzenia do pokoi, gdyż boją się robactwa... Jak to wygląda? Jedziemy z dziećmi, więc przydałoby się mieć coś do przekąszenia...
No i jeszcze kwestia klimatyzacji - czy jest wkońcu darmowa czy odpłatna, bo różnie piszą...
Będę wdzięczna za odpowiedź!
Pozdrawiam :)
artur77
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) artur77 » 07.08.2011 14:16

witam
KLIMATYZACJA JEST BEZPŁATNA
Mago
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mago » 08.08.2011 10:39

A jak wygląda płacenie w sklepach i knajpach, można płacić w euro, czy lepiej w lekach, no i w jakim języku jest pisane menu??
artur77
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) artur77 » 08.08.2011 13:04

Mago napisał(a):A jak wygląda płacenie w sklepach i knajpach, można płacić w euro, czy lepiej w lekach, no i w jakim języku jest pisane menu??

Najlepiej płacić w lekach w sklepach i knajpach, w dużych miastach typu Tirana/Vlore/Saranda bez problemu znajdziesz kantory gdzie wymienisz walute.
Menu jest pisane po albańsku,czasem po angielsku. W restauracji Denta menu było także po polsku
Mago
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mago » 08.08.2011 13:47

po Albańsku powiadasz, no to właściwie zamawiasz w ciemno, a to co otrzymasz będzie wielką niewiadomą :D
artur77
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) artur77 » 08.08.2011 14:37

Mago napisał(a):po Albańsku powiadasz, no to właściwie zamawiasz w ciemno, a to co otrzymasz będzie wielką niewiadomą :D

My nie jedliśmy nic poza restauracją Denta bo jedzenie było tam pyszne)
Młodzi ludzie w mieście raczej znają angielski. Zawsze zostają Ci migi)
To nie problem :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Albania - Shqipëria

Albania) - strona 4
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies