-------------------------------------------------------------------------------
Więcej moich relacji znajdziesz tutaj
-------------------------------------------------------------------------------
Pan Zdzisław z Wólki Polskie chce wiedzieć jak zachęcić małżonkę do spania na dziko pod namiotem. Pan Zdzisław skarży się, że wspominanie o oszczędnościach, za które będzie można kupić małżonce kolejną parę butów i torebkę nie wystarcza.
A seks pod gwiazdami, Panie Zdzisławie, to Pikuś?!
To mogłoby być jakieś motto na zachętę, aby ktoś chciał tę relacje czytać. Oprócz seksu, oczywiście bardzo sprawdza się w pierwszej linijce trup. Stosunkowo nieczęsto, na rozpoczęcie tekstu, spotykamy kombinację tych dwóch elementów: seksu i trupa – trudno powiedzieć dlaczego.
Motyw seksu wyczerpię w dzisiejszym odcinku, a co do trupa… Owszem, mam jedno wakacyjne wspomnienie, które mogłoby zawierać przejście na tamten świat: wspomnienie z Wenecji. Śmierć w Wenecji - prawda, że brzmi romantycznie? Ale o tym może w kolejnym odcinku, jak mi przypomnicie, albo sam będę jeszcze pamiętał.
No i co jeszcze na początek? Wiele osób dołącza fotki-zachęcajki, by dać wyobrażenie jakie cuda się widziało. Nie będę gorszy. Wystarczy jedna, zrobiona przez mnie samego widokówka:
Już zapewne czujecie klimat tej plaży, dzikiej przyrody i siebie samych, leniwie nurzających się w tej wodzie…Chcecie tam być, dotknąć i samemu wysłać taką pocztówkę sąsiadom, szefowi, rodzicom…
1) Na niebiesko zaznaczyłem na poniższych mapach miejsca,
które opiszę w tej relacji, czyli:
Szkodra - twierdza Rozafa - Route 72
Shengjin – formatowanie Boga
Z Shengjin do Kanionu Ossumi – wzdłuż Brudnej Rzeki
Kanion Ossumi i przez Corovode oraz Polican do klimatyzacji – Ostatni odcinek relacji?
Ardenica, Apollonia, Zvernec - Bezdroża wiary i ateizmu
Vlore – niepodległość, Kusum Baba, ale przede wszystkim upał i bałkanizacja między Vlore a Tepelene
Droga Tepelene-Permet, a dla zabicia czasu bektaszyci,czyli zdrowe oblicze islamu
Permet - kwestia śniadania
Lengarica i Benje - most, ciepłe źródła i kanion + coś special
Lengarica - ponad kanionem i dalej, nieuchronnie, na nocleg lęku
Byllis i Diviake - Bóg, besa i plaża
Park Narodowy Diviake - adriatycka laguna
Durrës - Ave Caesar morituri te salutant…
Kruje – Zamek Skanderbega
Szkodra – Upadek twierdzy
2) Na czerwono oznaczyłem miejsca opisane już w
serbia-macedonia-i-albania-tropem-tureckich-toalet-t38890.html