Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Albania Północna & Kosovo, Albania Płd 2015

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
Melkart
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Melkart » 28.01.2016 15:11

Ruszamy riwierą na północ, starając się odznaczać w pamięci swojskie plaże
Obrazek
Bardziej ucywilizowana (bez dużych bunkrów) już plaża Bunec
Obrazek
Obrazek
Długie i bardziej monotonne plaże w Borsh i Qeparo
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Dalej wybrzeże znów staje się skaliste
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Urokliwe Porto Palermo
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Baza marynarki wojennej ze schronem dla okrętów podwodnych
Obrazek
Obrazek
A parasol na plaży wojskowej stoi… i ktoś się nawet tutaj kąpie
Obrazek
Twierdza Alego Paszy
Obrazek
W całości, twierdza ciekawiej prezentuje się z daleka
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Kościół Vasiliqiasa na cyplu w Porto Palermo
Obrazek
Obrazek
Port Porto Palermo, dla mnie raczej molo
Obrazek
Jedna z „wykrojonych” plaż w okolicy Porto Palermo
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Kierować się będziemy w góry tak aby sprawnie rozpocząć zwiedzanie
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Dzień ma zakończyć się burzą...
Melkart
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Melkart » 01.02.2016 14:09

Zamek Karos w Qeparo

Z Qeparo

Obrazek
kierujemy się utwardzoną, dość stromą drogą do góry

Obrazek
Obrazek

Ufortyfikowana warownia znajduje się poza centrum Starego/górnego Qeparo, w miejscu zwanym Gradishta.
Spacer do ruin prowadzi ścieżka ze Starego Qeparo

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

poprzez gaje oliwne
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Ciekawe kto tam mieszka w tym domku z czerwonym dachem ?

Obrazek

Naturalna lokalizacja na wys. 490 n p. m. i 3.5 km od linii brzegu morza była wybrana klasycznie, dla łatwiejszej obrony zamku.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Twierdza znajduje się na skalistym zboczu. Mury obronne miały tylko jedno wejście. Obecny stan ścian jest tylko częścią całości ale zamek i tak rozciąga się na pow. 350 m a grubość murów to ok. 3 m. a wysokość 1,5 m (były ich trzy rzędy). Za bramą wjazdową są dodatkowe wzmocnienia.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Początki osady nie są dokładnie znane, ale prowadzone wykopaliska świadczą, że mieszkano tutaj w IV w n. e. Na zamku wykopano naczynia z epoki żelaza.
anazaw
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) anazaw » 01.02.2016 16:04

Zamarzyły mi się wakacje... A z tej twierdzy to pewnie niezły widok?
Melkart
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Melkart » 01.02.2016 16:38

Zamarzyły mi się wakacje... A z tej twierdzy to pewnie niezły widok?

Powoli już czas dopinać marzenia, czego Tobie życzę :)

Co do widoku to nie byłbym sobą jakbym czegoś tam nie wrzucił niebawem ale w tej części wybrzeża widok nie
rzuca na kolana, same położenie ruin ma swój urok. Także ścigająca nas tutaj burza zaburzyła nam trochę dalszą perspektywę :(
Melkart
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Melkart » 04.02.2016 14:39

Widoki przed burzą stają się coraz bardziej groźne,

Obrazek

wracamy więc do Starego Qeparo

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Auta zaparkowaliśmy (co zdaniem żon nie było technicznie łatwe :) ) przy tubylcach, w centrum wsi i udaliśmy się na… przedburzowy spacer

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Stare Qeparo to starożytna miejscowość położona na zachodnim stoku góry Gjivlash, ok. 450 m n.p m. nad poziomem morza.

Obrazek

Miasteczko posadowione pomiędzy drzewami oliwnymi, ze swoim widokiem na morze i (Nowe) Qeparo sprawia wrażenie, jakby spacerowało się po ruinach jakiegoś zamku

Obrazek
Obrazek

Osada jest częściowo opuszczona, stąd w połączeniu z burzą można uzyskać niezły plan filmowy :?:

Obrazek
Obrazek

Ale generalnie bardzo klimatyczne uliczki i różnego rodzaju zaułki :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tradycyjny kamienny dom z 1800 r. wynajmowany na noclegi. Tylko to dojście lub dojazd na plaże :( ale za to klimat jest :)

Obrazek

No i ta ciekawa architektura

Obrazek

Obrazek

Zamykamy bramę miasteczka :) :) , burza pozostała jednak wyżej w górach :D

Obrazek
mimi1
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) mimi1 » 12.02.2016 22:34

anazaw napisał(a):Zamarzyły mi się wakacje... A z tej twierdzy to pewnie niezły widok?

Nie wiem, czego konkretnie szukacie,
ale Ksamil to faktycznie miasteczko kurortowe zwłaszcza obecnie dużo Polaków robi tam bazę.
Saranda - ładne miasteczko większe z klimatem, pięknym deptakiem, starą albańską tradycyjną cukiernią.
W dwóch powyższych miastach mieliśmy noclegi (a do Albanii jeździmy od 5 lat),
jednak najbardziej pod wieloma względami spodobał nam się Borsh,
mieści się w wspaniałym gaju oliwnym, a nasz apartament przy samej plaży, w cenie apartamentu są leżaki i baldachimy.
Ponad to w wyposażeniu i cenie pobytu jest możliwość korzystania z siatkówki, bilarda i ping ponga.
Właściciel Albańczyk mieszkający od 30 lat w Austrii
W pobliżu tania knajpka jak ktoś nie chce gotować
Zawsze o 11 idzie z osiołkiem dziadunio i sprzedaje swoje świeże warzywa lub owoce, czasami pojawia się tez rybak i sprzedaje swoje świeże rybki
Właściciel często częstuje owocami i ogólnie dba o klienta (wg dewizy klient nasz Pan)
Na przełęczy Llogara sprzedają najlepszy i najtańszy miód, ale tylko od rolników kupujcie łatwo poznać - my kupujemy zaraz po zjeździe z przełęczy stoi takie starsze małżeństwo
Ponad to z Borsh jest niedaleko do Sarandy
Będąc na południu Albanii polecam koniecznie zwiedzić Butrint, Niebieskie Oko, Girokaster (miasto rodzinne Hodży)
APARTAMENT, do którego jeździmy mogę szczerze polecić jak ktoś szuka i jest zainteresowany
Melkart
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Melkart » 15.02.2016 14:52

Nie wiem, czego konkretnie szukacie,
ale Ksamil to faktycznie miasteczko kurortowe zwłaszcza obecnie dużo Polaków robi tam bazę.
Saranda - ładne miasteczko większe z klimatem, pięknym deptakiem, starą albańską tradycyjną cukiernią.
W dwóch powyższych miastach mieliśmy noclegi (a do Albanii jeździmy od 5 lat),
jednak najbardziej pod wieloma względami spodobał nam się Borsh,
mieści się w wspaniałym gaju oliwnym, a nasz apartament przy samej plaży, w cenie apartamentu są leżaki i baldachimy.
Ponad to w wyposażeniu i cenie pobytu jest możliwość korzystania z siatkówki, bilarda i ping ponga.
Właściciel Albańczyk mieszkający od 30 lat w Austrii
W pobliżu tania knajpka jak ktoś nie chce gotować
Zawsze o 11 idzie z osiołkiem dziadunio i sprzedaje swoje świeże warzywa lub owoce, czasami pojawia się tez rybak i sprzedaje swoje świeże rybki
Właściciel często częstuje owocami i ogólnie dba o klienta (wg dewizy klient nasz Pan)
Na przełęczy Llogara sprzedają najlepszy i najtańszy miód, ale tylko od rolników kupujcie łatwo poznać - my kupujemy zaraz po zjeździe z przełęczy stoi takie starsze małżeństwo
Ponad to z Borsh jest niedaleko do Sarandy
Będąc na południu Albanii polecam koniecznie zwiedzić Butrint, Niebieskie Oko, Girokaster (miasto rodzinne Hodży)
APARTAMENT, do którego jeździmy mogę szczerze polecić jak ktoś szuka i jest zainteresowany

Jak widać coraz więcej osób ma przesilenie zimowe i marzy o wakacjach :)
Melkart
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Melkart » 15.02.2016 14:59

Koniec ferii zimowych :( i można kontynuować relację :)

Wizyta w restauracji na wodzie „Ujevara” ucieszyła zwłaszcza dzieci :D

Obrazek

Popas w „towarzystwie „

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W drodze powrotnej przystajemy przy ruinkach

Obrazek

Obrazek

ale także rzucamy okiem na inne obiekty, w tym wypadku sakralne (centrum Lukova)

Obrazek

Ciekawe w jaki sposób gość się tu dostaje :o

Obrazek

i co tu można uprawiać na tych kamieniach na zboczu?

Obrazek

"Życie pod skałą"

Obrazek

Na riwierę jeszcze wrócimy podczas tej wyprawy. Przeniesiemy się teraz w inną część gór.
mimi1
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) mimi1 » 15.02.2016 15:13

BRAWO Melkart
my mamy dokładnie takie same zdjęcia
ta sama trasa
dech zapiera i sympatyczni miejscowi :papa: :hut:

i w tym roku powtórka
Melkart
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Melkart » 16.02.2016 11:30

BRAWO Melkart
my mamy dokładnie takie same zdjęcia
ta sama trasa
dech zapiera i sympatyczni miejscowi :papa: :hut:

i w tym roku powtórka

Brawo Ty :)
Melkart
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Melkart » 16.02.2016 11:32

Jako przerywnik polecam bardzo fajnie uporządkowany temat wjazdu i wyjazdu z Kosova

http://www.naszcalyswiat.pl/kosowo/jak- ... -z-kosowa/
Pudelek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pudelek » 16.02.2016 19:40

usiłowałem tam odpisać, ale mi się nie udało, bo coś jest zablokowane, więc: w 2014 roku przekraczałem granicę serbsko-kosowską na dowód, stary dowód (nie żaden biometryczny), i nie było żadnych problemów. Do Serbii nie wjeżdżałem od strony Kosowa, ale z innych tak i prawie zawsze też na dowód. Tak więc nie jest to wjazd "teoretyczny".

Do tego chciałem opisać, że wtedy nie było możliwości kupienia ichniejszego ubezpieczenia na granicy i musiałem jechać "na dziko" aż do Kosovskiej Mitrovicy, gdzie dostałem ją w jakimś głównym urzędzie celnym (trafić tam to osobna sprawa). Oczywiście od tego czasu mogło się to zmienić, bo widać, że już cena spadła :)
Melkart
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Melkart » 18.02.2016 11:26

w 2014 roku przekraczałem granicę serbsko-kosowską na dowód, stary dowód (nie żaden biometryczny), i nie było żadnych problemów. Do Serbii nie wjeżdżałem od strony Kosowa, ale z innych tak i prawie zawsze też na dowód. Tak więc nie jest to wjazd "teoretyczny".

Jak połączą nam dowody osobiste w jeden plastik z kartą płatniczą (rozważany w PL projekt - 2019) to nie chciałbym go oddawać do rąk celnika w budce …
http://tech.wp.pl/kat,130036,title,Nowe ... aid=11680b
Melkart
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Melkart » 18.02.2016 11:30

Libohove to bardzo urokliwe miasteczko, którego szczyt rozwoju przypada na XVII w.

Obrazek

Położone jest nad jeziorem L.I Suhes u podnóża Gór Bureto

Obrazek

Obrazek

Miasteczko leży na dość sporym wzniesieniu a wjazd i zjazd z niego odbywa się wyłącznie jednokierunkowo

Obrazek

Centrum miasteczka jest rzadko odwiedzane a szkoda

Obrazek

W centrum miejscowości rośnie platan 30 m wysokości

Obrazek

a wiek drzewa to ponad 500 lat

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W cieniu platana posadowiła się na wodzie całkiem fajna knajpka

Obrazek

Rybki na obiad wyławia się bezpośrednio z akwarium :)
Obrazek

Ponad centrum znajduje się zbudowana z bloków kamiennych forteca z czterema narożnymi wieżami

Obrazek

Obrazek

Wzniesiona została przez Alę Paszego w roku 1798

Obrazek

Z zamku można ustrzelić urokliwe widoczki na okoliczne doliny

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pudelek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pudelek » 19.02.2016 00:48

Melkart napisał(a):
w 2014 roku przekraczałem granicę serbsko-kosowską na dowód, stary dowód (nie żaden biometryczny), i nie było żadnych problemów. Do Serbii nie wjeżdżałem od strony Kosowa, ale z innych tak i prawie zawsze też na dowód. Tak więc nie jest to wjazd "teoretyczny".

Jak połączą nam dowody osobiste w jeden plastik z kartą płatniczą (rozważany w PL projekt - 2019) to nie chciałbym go oddawać do rąk celnika w budce …
http://tech.wp.pl/kat,130036,title,Nowe ... aid=11680b

nawet gdyby ten dziwaczny projekt wszedł w życie, to przecież nikt nikogo nie zmusi, aby była to karta płatnicza do jego konta bankowego, a więc i pieniędzy :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe

Albania Północna & Kosovo, Albania Płd 2015 - strona 29
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone