Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Albania Północna & Kosovo, Albania Płd 2015

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
Paulka
Croentuzjasta
Re: Albania Północna & Kosovo – aktywny urlop

Nieprzeczytany postnapisał(a) Paulka » 01.04.2014 09:06

Melkart napisał(a):
Obrazek
Obrazek
CDN

A co to dokładnie jest ?
Pudelek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pudelek » 01.04.2014 11:09

na początku myślałem, że to stanowiska do wyszywania, a to przecież są jakieś grobowce :D
Melkart
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Melkart » 01.04.2014 13:53

A co to dokładnie jest ?

Tak, Pudelek ma całkowitą rację, przybrane trumny.
Melkart
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Melkart » 01.04.2014 13:56

Co łączy odwiedzoną Djakovicę z miejscem, do którego się udajemy, czyli Decan ?
Obrazek
Niestety, takowe wydarzenia, jak to ostatnie z 2014 r.
http://balkanistyka.org/serbowie-zaatak ... apartheid/

Kierujemy się do zalesionej doliny, położonej w Decani Kanjon nad Decanską Bistricą.

Pokonując zapory przeciwczołgowe
Obrazek

oraz stanowisko obronne, dojeżdżamy pod sam monastyr.
Obrazek
Obrazek

Stawiamy się w punkcie kontrolnym KFOR
Obrazek

Pozostawiam paszport i otrzymujemy od przedstawiciela KFOR przepustkę na wejście do obiektu
Obrazek

Monastyr szczęśliwie nie został zniszczony podczas wojny w 1999 r. Zaraz po wojnie powstała tu baza KFOR.
Obrazek
Obrazek

Monaster Visoki Decani to główny serbski prawosławny klasztor położony w Kosovie oraz największy średniowieczny kościół na Bałkanach zawierająca liczne freski z epoki bizantyjskiej.
Obrazek

Monastyr uznano za zabytek kultury o wysokim znaczeniu i znajduje się od 2004 r. pod ochroną UNESCO. Miejsce kultu jest też pod ochroną Republiki Serbii od roku 1990.
Obrazek

Klasztor został założony w 1330 r. Wyróżnia się imponującą wielkością
Obrazek

Ze względu na możliwość ataków etnicznych Albańczyków, został on dodany w 2006 r. do listy Światowego Dziedzictwa w Zagrożeniu i jest on non stop chroniony przez wojska KFOR.
Obrazek

Z zewnątrz, bloki marmuru tworzące ściany układają się w poziome pasy.
Obrazek

Z kopułą, monastyr ma 30 m wysokości.
Obrazek

Mieści się tu także klasztorny sklep z ciekawymi trunkami
Obrazek
Obrazek

Udajemy się do środka a tu jest na co popatrzeć.

CDN
Melkart
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Melkart » 01.04.2014 15:58

Na gorąco, w temacie Kosova.
2 kwietnia a więc już jutro, w TTV będzie premiera filmu o Derwiszach w Kosovie (powtórka w czwartek)
http://ttv.pl/aktualnosci,926,n/derwisz ... 17072.html
Melkart
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Melkart » 02.04.2014 15:07

Znajduje się tu największa zachowana galeria serbskiej sztuki średniowiecznej.
Składa się ona z ponad 1000 kompozycji i kilka tysięcy portretów.
Katedra zawiera m.in. oryginalne XIV-wieczne drewniane ikonostasy.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Po tej dawce kultury, zgodnie z naszym planem udajemy się nad wodę :D .

CDN
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 03.04.2014 08:15

Na bogato... ale jedna fotka skojrzyła mi się zgoła z czym innym:

Melkart napisał(a):Obrazek

Obrazek
4.bp.blogspot.com

:mrgreen:

Pozdrawiam
Pudelek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pudelek » 03.04.2014 12:09

Decani zrobiło na mnie ogromne wrażenie - tamtejsza świątynia jest jedną z ładniejszych, które widziałem...

Ale, ale... robiłeś w środku zdjęcia? Kiedy ja tam byłem oprowadzał nas mnich (byliśmy we dwójkę sami) i doskonałym angielskim opisywał wszystkie malowidła, ale jednocześnie też pilnował, aby nie robić zdjęć.

W sklepiku innych mnich bardzo zachęcał mnie do degustacji wina na zapleczu - podśpiewywał sobie, że to najlepsze wino w Europie :D z racji bycia kierowcą nie skusiłem się, ale kupiłem za to rakiję produkowaną w serbskiej enklawie ;)
Melkart
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Melkart » 03.04.2014 12:36

Ale, ale... robiłeś w środku zdjęcia? Kiedy ja tam byłem oprowadzał nas mnich (byliśmy we dwójkę sami) i doskonałym angielskim opisywał wszystkie malowidła, ale jednocześnie też pilnował, aby nie robić zdjęć.

Tak, trochę pilnują, stąd tylko "kilka" zdjęć z wewnątrz :)

W sklepiku innych mnich bardzo zachęcał mnie do degustacji wina na zapleczu - podśpiewywał sobie, że to najlepsze wino w Europie :D z racji bycia kierowcą nie skusiłem się, ale kupiłem za to rakiję produkowaną w serbskiej enklawie ;)

Kupiliśmy po butelce tu (po degustacji) i w enklawie :D . Mnich w tym klasztorze mówił, iż Polacy są mu dobrze znani i zaglądają do tego sklepiku i zakupują tego rodzaju butelczane pamiątki :wink:
Melkart
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Melkart » 03.04.2014 12:41

ale jedna fotka skojrzyła mi się zgoła z czym innym:

U mnie pierwsze skojarzenie to stojąca busola na starym statku :)
Melkart
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Melkart » 03.04.2014 15:23

Przyszedł czas na popołudniową atrakcję wodną.

Wodospady i Kanion Mirusha to kilka wodospadów na rzece Miruša - dopływ Białego Drinu (Bieli Drim) w zachodnim Kosovie.

W przewodnikach o Kosovie i w necie prezentowana jest jedynie droga piesza do wodospadów, ja postaram się pokazać przetestowany alternatywny sposób.

Jesteśmy już trochę zmęczeni upałem i nie chcemy iść, jak to większość czyni kilka kilometrów (od Mirusha Fish Restaurant) pieszo, ścieżką wzdłuż rzeki do wodospadów. Chyba, że nie będzie wyjścia :( .

Zasięgnąwszy języka u miejscowych, udało nam się jednak przetrzeć szlak dojazdu autem, pod same wodospady znajdujące się w kanionie :D .
Obrazek

W kanionie znajdują się także otwory skalne i jaskinie.
Obrazek

Jadąc główną drogą M9-1 na północ – kierunek miasto Klina, ok. 2 km przed rzeką Miruša należy skręcić ostro w prawo do góry, w nieoznaczoną ale asfaltową drogę. Jeśli zobaczymy parking przy restauracji na rzece należy po prostu cofnąć się o owe 2 km – na głównej drodze brakuje zupełnie oznaczeń wodospadów.
Obrazek

Po przejechaniu ok. 4 km asfaltem, po lewej stronie pojawi się szkoła (po prawej stronie sprzedają w budzie ręczniki z wodospadem) należy skręcić w lewo, w szutrową drogę prowadzącą do zabudowań wsi.
Obrazek

Dalej należy kierować się w prawo między zamkniętymi wysokimi bramami domostw (na murze ogrodzenia jest wymalowana białą farbą strzałka i napis Ujvarat e Mirushes).
Obrazek

Następnie droga zmienia się w polny dukt biegnąc ze wsi na dół i prowadzi na płatny parking ( 1 EUR) pod sam wodospad. Od asfaltu jest to ok 3 km.
Obrazek

Na parkingu zastaliśmy dosłownie kilka aut na niemieckich blachach, zresztą zaraz odjechali.
Obrazek

Miejsce jest popularne niestety tylko w samym Kosovie. Rzeka wyrzeźbiła 10 km. długości kanion i stworzyła 13 jezior z wodospadami nazywane Plitvice z Metohiji. Najbardziej ciekawe są pierwsze z nich, dalej jest już trekkingowo, błotniście lub ślisko, po skałach do góry.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Ściany wokół wodospadów są w kolorze jasnym, natomiast woda w rzece Miruša jest naturalnie brązowa.
Obrazek
Obrazek

Zażywamy kąpieli bezpośrednio pod wodospadem.
Płyniemy do ściany jako pionierzy i ku zaskoczeniu odkrywamy pod wodą, przy ścianie... skalną półkę, na której będą mogły swobodnie postać sobie dzieci :D .
Obrazek
Obrazek
Warto wziąć gumowe obuwie dla dzieci
Obrazek

Proste pomysły na energię mają wszędzie przyszłość
Obrazek

Znajdują się tu dwie kafejki przy samej rzece,
Obrazek

Jedna z nich przylega do wodospadu i zalegamy w niej do zmroku :D .
Obrazek

Miejsce godne polecenia, zwłaszcza jako atrakcja dla dzieci. Temperatura wody w wodospadach przypomina polski Bałtyk, tak więc nie jest źle :D
Obrazek

Infrastruktura dopiero się buduje a więc należy się spieszyć, jeśli oczywiście komuś zależy na urokach dzikości miejsca.
Obrazek
Obrazek

Wariant z pionierskim dojazdem z dziećmi na pokładzie okazał się trafiony, po kąpieli przyszedł czas na sen w aucie, w drodze do hotelu.

CDN
KOL
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KOL » 03.04.2014 18:27

Na ten odcinek Twojej relacji czekałem, bo jakoś nie udało mi się do tej pory wodospadów Mirusha odwiedzić. Gdybym znał przetarty przez Ciebie szlak, pewnie by do tej wizyty doszło. Podobnie jak Ty nie chciałem już męczyć Rodzinki długim marszem po całodziennym zwiedzaniu.
Podziwiam świetne rozeznanie w terenie i w miejscowych atrakcjach.

Pozdrawiam
Melkart
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Melkart » 04.04.2014 15:39

Są w Kosovie różne „ciekawe” mosty, jak przykładowo ten nowy ale już zapadły w środkowej części i z ograniczonym „naturalnie” z dwóch stron wjazdem :) .
Obrazek
Ale już tak na poważanie, do tych wartościowych obiektów zalicza się z pewnością Terzijski Most (Most Krawców) na rzece Erenik, k. miejscowości Bistrazin.
Jest to ważny przykład budowy osmańskiej w Kosovie. Zbudowany został pod koniec XV w.
Ma ponad 190 m dł. 3,5 m szer. bruku oraz posiada 11 zaokrąglonych łuków.
Obrazek
Przy moście odnajdujemy nowsze świadectwo, co się tu wydarzyło podczas wojennych dni roku 1999.
Obrazek
Na sam koniec dnia, most doświetliło nam :D takowe oto zjawisko na niebie
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

CDN
wkrak
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) wkrak » 05.04.2014 08:21

Planowałem na ten rok te wodospady. Na szczęście nareszcie ktoś przetestował ten dojazd. Z map też wynikało, że od południowej strony będzie najbliżej. Rozumiem, że te 3 km po drodze szutrowo-gruntowej są spokojnie do przejechania?
Melkart
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Melkart » 07.04.2014 08:37

Rozumiem, że te 3 km po drodze szutrowo-gruntowej są spokojnie do przejechania?

Tak, jeśli nie sportowe (obniżane) zawieszenie, to spokojnie przejedziesz :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe

Albania Północna & Kosovo, Albania Płd 2015 - strona 18
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone