Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Albania - plaże i noclegi

Nazwa Albanii wywodzi się ze źródeł greckich i rzymskich, nawiązując do koloru białego. Sami Albańczycy używają nazwy Shqipëria, co oznacza Krainę Orłów. Albania jest niewielkim krajem - jej powierzchnia wynosi to niewiele mniej niż powierzchnia województwa wielkopolskiego.
joajer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) joajer » 14.09.2008 12:56

Witam, ciekaw jestem Albańskich plaż , jakości, dostępności i cen noclegów. Gdzie najlepiej pojechać, jakie tam wybrzeże(skały, piasek, góry, płasko?) itd ewentualnie gdzie znajdę dużo info na ww temat.
hellraider
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) hellraider » 14.09.2008 15:02

Na przykład tu ... http://www.alban.hu/ ...jest wersja polskojęzyczna ... a poza tym skontaktuj się z Tiborem Dienesem ... on organizuje wyjazdy do Albanii więc wie chyba sporo na ten temat .
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.09.2008 16:01

pirogirl
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pirogirl » 19.10.2008 17:44

Byłam w tym roku w Albanii-zjechałam praktycznie calą.
Na odcinku od Czarnogóry do Vlory tzn. odcinek morza adriatyckiego plaze piaszczyste, ale raczej brudne, miasteczka niezbyt urodziwe -ogólnie nie polecam.
Na tym odcinku najgorsze, najbrudniejsze i najbrzydsze Durres -omijać z daleka!!! Pomijając wymienione minusy, pojawia sie jeszcze jedna kwestia -zapewne z powodu bliskości stolicy spędzaja tam urlopy stołeczni albańczycy w ilośći... zastraszającej. Na plazy nie ma ani centrymetra wolnej przestrzeni, podobnie w wodzie -nigdy nie widziałam czegoś takiego:)

Natomiast bardzo polecam miejscowości wypoczynkowe na odcinku Vlora -granica grecka tzn. odcinek morza jońskiego, główny kurort to Saranda (bardzo malowniczy i klimatyczny). Jest czysto, ładnie, całkiem kameralnie.Plaze -mieszane skalisto-żwirowe.

Ceny? Mmmm..bajka
Hotel na głównej promenadzie we Sarandzie o standardzie naszych 3 gwiazdek około 80 zł za pokój dla 2 osób.

We Vlorze jeszcze taniej, bo za około 80 zł hotel o standardzie naszych 4 gwiazdek (również na głównej ulicy).

Jedzenie w restauracjach również bardzo tanie, jedynie produkty importowane w cenach jak w Polsce np. red bull itd
joajer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) joajer » 19.10.2008 18:49

Jeśli coś wiesz o wynajmie (nie wiem czy w ogóle istnieją) prywatnych Apartamentów, albo gdzie szukać w tamtych rejonach nocleg przy plaży to napisz, planuję przejazd całą Albanią do Grecji a może jak byłoby fajnie to odpuszczę Grecję...
pirogirl
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pirogirl » 19.10.2008 19:40

Prywatne apartamenty -podobno isteniają, ale jest ich bardzo niewiele; ja nie widziałam wogóle

Wydaje mi się jednak, iż hotele sa tak tanie, iż nie warto marnować czasu na poszukiwania apartamentów.

Byłam, w lipcu, a mimo to większość hoteli miala pełno wolnych miejsc.
Wystarczy sie przejść główną ulicą, wchodzic i pytać -hoteli jest naprawdę dużo, miejsca są.
Można wybierać i przebierać -mowię oczywiscie o kurortach typu Vlora, Saranda.
pirogirl
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pirogirl » 19.10.2008 19:45

kolejny plus hotelu w stosunku do aparatamentu, ze w hotelu można zatrzymac sie na jedną-dwie noce (my robilismy objazdówkę po całej Albanii, Czarnogóre + Belgrad, Sarajewo, Mostar), a apartament najczęściej trzeba wynająć na dłużej
joajer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) joajer » 19.10.2008 20:08

To super że można tak niedrogo znaleźć noclegi, byłem raz a Szkodrze więc mam małe pojęcie jak ten kraj wygląda, dla mnie na plus jest to że tam nie paraduje się topless, co nie każdemu odpowiada jak np w Chorwacji albo Czarnogórze. Powiedz, można naprawdę w sezonie bez problemu zatrzymać się w hotelu i są wolne miejsca i w takich cenach?
pirogirl
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pirogirl » 19.10.2008 22:05

Albania wbrew pozorom jest bardzo różnorodna.

Szkodra -najczęściej jedyne odwiedzane przez Polaków miasto albańskie (ze względu na bliskość granicy), jakoze jedyne odwiedzone Polacy utozsamiają cały kraj z wizerunkiem Szkodry. To błąd. Szkodra jest zdecydowanie najbardziej brudnym miastem Albanii. Jest to miasto ciekawe do obejrzenia (ze względu na swoj egzotyczny, brudny klimat), aczkolwiek rozumiem, iz moze zniechęcic typowego turyste do zapuiszczenia się w głąb kraju.

Hmm..jak rozumiem Tobie chodzi głównie o plazowanie i tak jak napisałam od Vlory w dół sa ku temu odpowiednie warunki (ceny + jest ładnie).
Najpiękniejsza plaża to Ksamil -położona miedzy sarandą a butrint-em.

Aczkolwiek gdybym była miłośniczką plaż i one byłyby głównym celem mojej wyprawy, zostałabym w Czarnogórze, ew. w Chorwacji.

Albania jest dobra dla tych, którzy szukaja czegos innego..

-Szkodra przywodzi na myśl egzotyke i "brud" Kairu

-Tirana -postkomunistyczne bloki pomalowane na wszystkie kolory swiata, by ukryc ich kiepski stan (dla mnie magia)

-Gjirokasta -ogromna twierdza, której nie zwiedzał nikt poza mną i moim chłopakiem, pilnującemu nie przeszkadzało, ze niosę piwko, pale papierosa i wspinam się do zestrzelonego samolotu "złowrogich mocarstw"

-Berat -zdecydowanie najpiękniejszy "miasto tysiąca okien", mimo iż tak urokliwe chyba rzadko kto tu zaglada, gdyż stanowilismy niesamowitą atrakcję dla miejscowych, a wieczorem gdy przechadzaliśmy sie główna ulicą właściciele restauracji wybiegali, by zaprosic nas do srodka i pokazać "konkurencji" ze to wlasnie u nich wypijemy drinka -pierwszy raz w zyciu czułam się jak prawdziwy VIP;)
Dodatkowo niezywkła twierdza na szczycie, na terenie której znajdują się dzielnice, szkoła letnia -kazde z dzieci walczyło by zostac przez nas sfotografowanym

-Kruja (czuć zapach historii w powietrzu, a dodatkowo aromat
przepyszynych i tanich serow serwowanych w miejscowych restauracjach)
http://albania.pxd.pl/zdjecie/70135/1/balkany2008krujaalbania

- bunkry http://albania.pxd.pl/zdjecie/70132/1/balkany2008bunkryalbania

- samowlka i spontan http://albania.pxd.pl/zdjecie/70133/1/albanialisciena ulicach, pościigi z Albańczykami na ostatnim fragmencie szutrowej drogi-wygraliśmy:)

-a i te mosty! http://albania.pxd.pl/zdjecie/70134/1/balkany2008albanskimost

mmm...na pewno tam jeszcze wrócę
joajer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) joajer » 20.10.2008 20:03

Właśnie szukam czegoś innego. Zjechałem już całą
Chorwację i Czarnogórę i to kilkakrotnie. Północne Włochy mi nie odpowiadają a na południowe za daleko. Bułgarię też zaliczyłem ale tam kiepska kuchnia i warunki. A plaża to podstawa ale muszę mieć miejsca aby pojeździć i pooglądać bo na jednym miejscu nie posiedzę. Po samej Czarnogórze w przerwach w plażowaniu nabiłem 1500km i na tak mały kraj to dużo, ale tam było co pooglądać. W Bułgari nie zrobiłem dużo km bo tam nic ciekawego nie było(no może gdzieś dalej było) Albania myślę że może spełnić moje oczekiwania. Mało turystów, dzikie plaże a jak nie to przynajmniej nie aż tak zatłoczone, dobre ceny, dobra kuchnia i miejsca godne odwiedzenia. Niestety mało wiadomości o tym kraju co może świadczyć też na plus (nikt tam nie jeździ więc jest luz)
ziomek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziomek » 30.03.2009 11:41

Chcieliśmy wybrać się do Grecji i wracać przez Chorwację ale na drodze stanęła Albania więc mam pytanie do tych którzy tam bywają:
1/przekraczając granicę czy są jakieś dodatkowe opłaty/jadac tylko tranzytem/
2/czy można w miarę bezpiecznie poruszać się od Macedońskiego Ohrydu
potem przez Albanię, Czarnogórę do Chorwacji :?:
3/jakieś zielone karty lub coś podobnego
4/inne
relację PAP-y przeczytałam /chodzi mi o w miarę nowe zasady nie te z przed 2-ch czy 3 -ch lat wstecz/
joajer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) joajer » 30.03.2009 15:50

Jeden raz byłem, co prawda kilka lat temu i w innym rejonie ale zasady chyba wciąż te same, czyli 1 euro za 1 dzień pobytu auta na terenie Albani, zielona karta i granica typowa dla granic nie unijnych, jakiś celnik trochę pokopiący w aucie to wszystko, ogólnie spoko. Niestety mało pojeździłem po tym kraju, więc zapewne go ledwo liznąłem, w tym roku to chcę nadrobić i wakacje lekko objazdowe zacząć od Czarnogóry, poprzez całą Albanię aż do Grecji- na Lefkadę i z powrotem.
ziomek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziomek » 30.03.2009 16:58

Dziękuję jeszcze poszperam ale faktycznie chyba się nic nie zmieniło :lol:
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 30.03.2009 19:19

Ziomek
Za kilka dni spotkam się z dobrym znajomym, który od kilku lat jeździ co rok do Albanii i napiszę ci odp. na twoje pytania. Jeśli masz jeszcze jakieś to napisz. Zadam je znajomemu za jednym zamachem.
Na te wakacje mamy kilka opcji, z których jedna przywiduje 10 dni w Albanii i potem tydzień w Czarnogórze. Dlatego też mam zamiar wypytać znajomego o wszystko istotne szczegóły.
Na razie zaczynam zbierać info. Przejrzałem też dokładnie Google Earth i pościągałem prawie wszystkie tam zamieszczone zdjęcia z miejscowości nadmorskich (z ładnymi plażami) pomiędzy Vlore a Sarandą.
Rewelacja!
Szczególnie spodobało nam się Dhermi i plaże na poziomie Quaprato.

Pirogirl (lub ktokolwiek, kto bywał w tych terenach)!
Jaka jest w tych okolicach temperatura wody w morzu (w sierpniu)?
pozdrav
ziomek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziomek » 30.03.2009 20:04

Dziękuję wszystkim za zainteresowanie :
tak na szybko nie wiem o co jeszcze można pytać ale może o przejścia graniczne jak to wygląda czy sprawdzaja czy jest luz no i czy ta droga nad morzem jest już czynna bo w zasadzie myśleliśmy jechać przez Ohryd i dalej Albanię ale może wybierzemy opcję wzdłuż wybrzeża Albanii,
zawsze to coś innego i lepiej wiedzieć z czym się tam można spotkać
pozdrawiam :lol:
Następna strona

Powrót do Albania - Shqipëria

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone