Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Albania - plaże i noclegi

Nazwa Albanii wywodzi się ze źródeł greckich i rzymskich, nawiązując do koloru białego. Sami Albańczycy używają nazwy Shqipëria, co oznacza Krainę Orłów. Albania jest niewielkim krajem - jej powierzchnia wynosi to niewiele mniej niż powierzchnia województwa wielkopolskiego.
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 18.05.2009 07:29

No to czekamy niecierpliwie na relację i fotki.
Abnetetuer, jeśli zauważysz w Borsh lub w jakiejś innej w miarę "dzikiej" miejscowości jakąś ciekawą kwaterę to spytaj ile kosztuje pokój dla 3 osób (2+1). Oczywiście kwatera "musi" być nad samym morzem, no... do 100 metrów.. :P.
No i jeszcze bardzo mnie ciekawi jak zaplanowałeś z walutą: bieresz ojro? czy masz zamiar wypłacać z karty? Balkandriver mówił, by uważać na bankomaty, bo np. wielu kart nie akceptują, lub okazuje się, że bankomaty tej samej sieci wypłacają tylko w Tiranie a w innych miejscowościach nie wypłacają i kupa.. :(
No i ciekaw jestem gdzie i co warto jadać.

Najistotniejszą dla nas będzie info o pieniądzach i bankomatach.
Reszta to na żywioł - witaj przygodo!!!
Ech .. już doczekać się nie mogę. :wink:
KOL
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KOL » 18.05.2009 14:52

claude napisał(a):Podlacze sie do tematu , ktos z Was moze korzystal z rezerwacji hoteli w Albanii (Berat, Sarande) za posrednictwem edialtour - moje watpliwosci budzi w tej firmie chec pobrania zaliczki w wysokosci az 50% kosztow noclegow i jednoczesnie nie moge sie doprosic o zasady anulowania takiego bookingu

Ja bym dał sobie z nimi spokój,chcieli ode mnie dużo, dużo więcej niż bezpośrednio w hotelu. Pozdrawiam
claude
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) claude » 19.05.2009 09:33

Ok, juz odpuscilem sobie proby rezerwacji noclegow w Albanii , wjade tam w ciemno , no prawie :wink: , kupie jakis badziewny namiot w lidlu i wrzuce do bagaznika - nienawidze spania w samochodzie
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 19.05.2009 11:05

claude napisał(a):... nienawidzę spania w samochodzie

W pełni cię rozumiem. Kiedyś musieliśmy zanocować nieopodal Suboticy w naszym kochanym starym Golfie II, wypchanym po brzegi. Brrrr.. makabra. Dlatego też zakupiliśmy potem Opel Omega B combi - super! potem - Toyota Previa - super hiper zajebiście! a teraz znów trochę się zmniejszyliśmy - Toyota Avensis Verso - jak na razie OK. To będą nasze pierwsze wakacje w tym autku i zobaczymy jak będzie się w nim spało, bo my zawsze co najmniej kilka noclegów spędzamy w autku, taki już mamy styl.
I gratulację z okazji podjętej decyzji.
Nie ma to jak przygoda!
:P :P :P
jacky6
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacky6 » 19.05.2009 11:37

claude napisał(a):Ok, juz odpuscilem sobie proby rezerwacji noclegow w Albanii , wjade tam w ciemno , no prawie :wink: , kupie jakis badziewny namiot w lidlu i wrzuce do bagaznika - nienawidze spania w samochodzie

wrzucisz, żeby na jednym z pierwszych "parkingów" się pozbyć...
...
a wystarczy jedno rozejrzeć się za noclegiem 2 h przed zmrokiem...
...
2 lata temu w połowie lipca było w Albanii tyle wolnych miejsc...
...
i budowano / wykańczano nowe...
...
Mocna rada - zabrać z sobą kilka dobrych świec, w tym antykomarowych i mieć pod ręką latarkę...
...
autentycznie, komary gryzą, światło pada często wieczorem - bo zaopatrzenie w energię nie nadąża za rozwojem infrastruktury turystycznej, dotyczy to zarówno apartamentów jak i pensjonatów i kempingów...
:wink: :P
claude
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) claude » 19.05.2009 12:02

Sporo juz poczytalem o Albanii i o latarkach pomyslalem, nawet specjalnie na okazje tych wylaczen pradu kupilem ladowarki samochodowe do aparatu foto i kamery ale o komarach nie wiedzialem a zle znosze ich towarzystwo (one za to przepadaja za mna )- faktycznie trzeba o to uzupelnic bagaze :D
Jo_Anna
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jo_Anna » 18.08.2009 13:58

Czy ktoś z Szanownych Forumowiczów jeszcze się wybiera w tym sezonie do Albanii? Właśnie wróciłam i stwierdziłam z rozpaczą, że zagubiłam pamiątkę w formie etnicznej czapeczki :( Bardzo mi na niej zależy i chciałam prosić jakiegoś dobrego człowieka z naszego Forum o drobny zakup w Albanii... A więc - czy ktoś jedzie (najlepiej do Kruje ;))

pozdarv :)
Poprzednia strona

Powrót do Albania - Shqipëria

Albania - plaże i noclegi - strona 4
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone