Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Albania - plaże i noclegi

Nazwa Albanii wywodzi się ze źródeł greckich i rzymskich, nawiązując do koloru białego. Sami Albańczycy używają nazwy Shqipëria, co oznacza Krainę Orłów. Albania jest niewielkim krajem - jej powierzchnia wynosi to niewiele mniej niż powierzchnia województwa wielkopolskiego.
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 18.05.2009 08:29

No to czekamy niecierpliwie na relację i fotki.
Abnetetuer, jeśli zauważysz w Borsh lub w jakiejś innej w miarę "dzikiej" miejscowości jakąś ciekawą kwaterę to spytaj ile kosztuje pokój dla 3 osób (2+1). Oczywiście kwatera "musi" być nad samym morzem, no... do 100 metrów.. :P.
No i jeszcze bardzo mnie ciekawi jak zaplanowałeś z walutą: bieresz ojro? czy masz zamiar wypłacać z karty? Balkandriver mówił, by uważać na bankomaty, bo np. wielu kart nie akceptują, lub okazuje się, że bankomaty tej samej sieci wypłacają tylko w Tiranie a w innych miejscowościach nie wypłacają i kupa.. :(
No i ciekaw jestem gdzie i co warto jadać.

Najistotniejszą dla nas będzie info o pieniądzach i bankomatach.
Reszta to na żywioł - witaj przygodo!!!
Ech .. już doczekać się nie mogę. :wink:
KOL
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KOL » 18.05.2009 15:52

claude napisał(a):Podlacze sie do tematu , ktos z Was moze korzystal z rezerwacji hoteli w Albanii (Berat, Sarande) za posrednictwem edialtour - moje watpliwosci budzi w tej firmie chec pobrania zaliczki w wysokosci az 50% kosztow noclegow i jednoczesnie nie moge sie doprosic o zasady anulowania takiego bookingu

Ja bym dał sobie z nimi spokój,chcieli ode mnie dużo, dużo więcej niż bezpośrednio w hotelu. Pozdrawiam
claude
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) claude » 19.05.2009 10:33

Ok, juz odpuscilem sobie proby rezerwacji noclegow w Albanii , wjade tam w ciemno , no prawie :wink: , kupie jakis badziewny namiot w lidlu i wrzuce do bagaznika - nienawidze spania w samochodzie
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 19.05.2009 12:05

claude napisał(a):... nienawidzę spania w samochodzie

W pełni cię rozumiem. Kiedyś musieliśmy zanocować nieopodal Suboticy w naszym kochanym starym Golfie II, wypchanym po brzegi. Brrrr.. makabra. Dlatego też zakupiliśmy potem Opel Omega B combi - super! potem - Toyota Previa - super hiper zajebiście! a teraz znów trochę się zmniejszyliśmy - Toyota Avensis Verso - jak na razie OK. To będą nasze pierwsze wakacje w tym autku i zobaczymy jak będzie się w nim spało, bo my zawsze co najmniej kilka noclegów spędzamy w autku, taki już mamy styl.
I gratulację z okazji podjętej decyzji.
Nie ma to jak przygoda!
:P :P :P
jacky6
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacky6 » 19.05.2009 12:37

claude napisał(a):Ok, juz odpuscilem sobie proby rezerwacji noclegow w Albanii , wjade tam w ciemno , no prawie :wink: , kupie jakis badziewny namiot w lidlu i wrzuce do bagaznika - nienawidze spania w samochodzie

wrzucisz, żeby na jednym z pierwszych "parkingów" się pozbyć...
...
a wystarczy jedno rozejrzeć się za noclegiem 2 h przed zmrokiem...
...
2 lata temu w połowie lipca było w Albanii tyle wolnych miejsc...
...
i budowano / wykańczano nowe...
...
Mocna rada - zabrać z sobą kilka dobrych świec, w tym antykomarowych i mieć pod ręką latarkę...
...
autentycznie, komary gryzą, światło pada często wieczorem - bo zaopatrzenie w energię nie nadąża za rozwojem infrastruktury turystycznej, dotyczy to zarówno apartamentów jak i pensjonatów i kempingów...
:wink: :P
claude
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) claude » 19.05.2009 13:02

Sporo juz poczytalem o Albanii i o latarkach pomyslalem, nawet specjalnie na okazje tych wylaczen pradu kupilem ladowarki samochodowe do aparatu foto i kamery ale o komarach nie wiedzialem a zle znosze ich towarzystwo (one za to przepadaja za mna )- faktycznie trzeba o to uzupelnic bagaze :D
Jo_Anna
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jo_Anna » 18.08.2009 14:58

Czy ktoś z Szanownych Forumowiczów jeszcze się wybiera w tym sezonie do Albanii? Właśnie wróciłam i stwierdziłam z rozpaczą, że zagubiłam pamiątkę w formie etnicznej czapeczki :( Bardzo mi na niej zależy i chciałam prosić jakiegoś dobrego człowieka z naszego Forum o drobny zakup w Albanii... A więc - czy ktoś jedzie (najlepiej do Kruje ;))

pozdarv :)
Poprzednia strona

Powrót do Albania - Shqipëria

Albania - plaże i noclegi - strona 4
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies