Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Albania-pierwszy raz...dla tych co...planują pierwszy raz

Nazwa Albanii wywodzi się ze źródeł greckich i rzymskich, nawiązując do koloru białego. Sami Albańczycy używają nazwy Shqipëria, co oznacza Krainę Orłów. Albania jest niewielkim krajem - jej powierzchnia wynosi to niewiele mniej niż powierzchnia województwa wielkopolskiego.
Sol-Wagon
Cromaniak
Re: Albania-pierwszy raz...dla tych co...planują pierwszy ra

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sol-Wagon » 09.11.2014 13:14

wszystkie koszty wyjazdu przedstawię na końcu przeliczone na PLN, nawet z podziałem na poszczególne kraje:)
jak najbardziej można było je jeszcze ograniczyć:) np. nie ruszając się wcale na miejscu (w sensie w Albanii), tylko plaża, ale wtedy lepiej jechać bliżej, na ciepłe wody na Węgry czy na Istrię...
Ostatnio edytowano 09.11.2014 13:17 przez Sol-Wagon, łącznie edytowano 1 raz
czekor68
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) czekor68 » 09.11.2014 13:14

Nie wiem co mi się dzieje z laptopem lub netem ale stronka mi sie robi pusta w gogle maps
I jeszcze mi się pojawia informacja z antywirusa ze wykryto program szpiegowski.Typ adware,rodzina Nazwa Adware.SwiftBrowse.CH.
Moze ktos kuma o co chodzi?
czekor68
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) czekor68 » 09.11.2014 13:16

Sol-Wagon napisał(a):wszystkie koszty wyjazdu przedstawię na końcu przeliczone na PLN, nawet z podziałem na poszczególne kraje:)
jak najbardziej można było je jeszcze ograniczyć:) np. nie ruszają się wcale na miejscu, tylko plaża, ale wtedy lepiej jechać bliżej, na ciepłe wody na Węgry czy na Istrię...

No siedzieć na plaży i nic nie zwiedzać to masz rację lepiej siedzieć w kraju.
Sol-Wagon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sol-Wagon » 09.11.2014 13:16

czekor68 napisał(a):Nie wiem co mi się dzieje z laptopem lub netem ale stronka mi sie robi pusta w gogle maps
I jeszcze mi się pojawia informacja z antywirusa ze wykryto program szpiegowski.Typ adware,rodzina Nazwa Adware.SwiftBrowse.CH.
Moze ktos kuma o co chodzi?

jak u innych? ja sprawdziłem, u mnie idealnie się otwiera...
czekor68
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) czekor68 » 09.11.2014 13:33

Wywaliłem zainstalowany nowy program czyszczący i już mi się wszystko normalnie wyświetla.
Z tej mapki wynika ze spokojnie z jednym noclegiem szło by dojechać.
Sol-Wagon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sol-Wagon » 09.11.2014 13:34

bez problemu, tak też wracałem, miałem do przejechania ok. 1.820 km...
czekor68
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) czekor68 » 09.11.2014 14:28

Najwcześniej to za 2 lata będę chciał na dłużej pojechać ale na pierwszy raz spróbuję od strony Czarnogóry na wybrzeże Albanii dojechać.Ale wtedy będę miał czas i na spokojnie cos sie rozplanuje mam nadzieje ze mi się uda to spełnić.To będzie prawdopodobnie moja pierwsza na emeryturze wyprawa bez myślenia o pracy i ze urlop się kończy.
Sol-Wagon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sol-Wagon » 09.11.2014 15:02

wróćmy zatem do dnia naładowanego baterią z szaty:)

Drugi raz jedziemy drogą Himara-Saranda i Mesopotam-Jorgucat, ale jeszcze za wcześnie by serpentyny mnie zmęczyły albo znudziły:)
Coś mnie tknęło i delikatnie zaciągam ręczny podczas dźwięku ocierania i bingo-przestaje. Teraz wiem, że to tył i dodatkowo to najprawdopodobniej szczęka hamulcowa ociera gdzieś wewnątrz tarczo-bębna. Tyle wiem. Znajomy mechanik zmieniał mi przecież tarcze kotwiczne i może za bardzo podciągnął ręczny...

Tymczasem przed nami pierwsza atrakcja: Syri i Kalter. Podpowiadam, że nie ma sensu jechać dalej „za szlaban”, można się przespacerować ten 1 km, ja niestety pojechałem i musiałem pokonywać na jedynce nierówności (zderzak mam dość nisko nad asfaltem), czy cofać by rozminąć się z autokarem z Republiki Kosowa.
Swoją drogą zauważyłem podczas naszego pobytu autobusy, busy czy samochody osobowe turytów z rejestracją RKS. W sumie to nic dziwnego.
Na przełomie września/października w Albanii widziałem tylko kilka samochodów z PL, najwięcej zaś z rejestracją A, potem D i F. Trafił się Litwin i Słowak z miasta oddalonego ok. 100 km od mojej miejscowości (ale to w Grecji).
Obrazek

Za wstęp płacimy od osoby 50 leka.
Nie rozumiem tego fenomenu co Albańczycy widzą w nas:) w sensie w ludziach z PL, a może do wszystkich turystów są tak przyjaźnie nastawieni i znają kilka słów w każdym języku? Pan z ochrony (od szlabanu) powtarza kilka razy z uśmiechem: Polska, Polska, Do Widzenia, Do Widzenia:)
Zdarza się nam to jeszcze wielokrotnie podczas pobytu:) To bardzo miłe i świadczy, że nie robimy chyba jednak sobie obciachu na wakacjach:)

Obrazek

Obrazek

W sumie podobało mi się, ale czyste jeziorka i wąwozy Słowenii czy Szwajcarii też są ładne:)

Kierujemy się do miejscowości Gjirokaster, by zaatakować twierdzę i starówkę UNESCO:)
Obrazek

Parkujemy bez problemu na „głównym” parkingu „miejskim” i ruszamy do twierdzy. Koszt parkingu to 50 leka.
Obrazek

Jako że jest poniedziałek, to wstęp do twierdzy jest darmowy. Innym razem płaci się za osobę dorosłą 200 leka.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Z góry zauważam ciekawą restaurację i po głowie chodzi mi myśl by zjeść tam byrek i lody:)
Obrazek

W sklepiku na skrzyżowaniu kupujemy drobne pamiątki i bez trudu i dość przypadkowo odnajduję restaurację.
Obrazek

Rezolutny młody kelnero-obsługiwacz szybko podaje co chcemy. Jem najlepsze lody na świecie z migdałami i widokiem na miasto i twierdzę:)
Temperatura powietrza w okolicach 24-25 stopni.

Wracamy spokojnie do domu tą samą drogą i przed zachodem słońca ściągam koło z tyłu. Popuszczam rozchylenie szczęk i robię próbny przejazd, niestety raz ociera, a raz nie...
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Ostatnio edytowano 09.11.2014 15:16 przez Sol-Wagon, łącznie edytowano 1 raz
Sol-Wagon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sol-Wagon » 09.11.2014 15:10

Dzień 6 / 30 września
(6 dzień urlopu / 3 dzień zwiedzania)

szata na dzisiaj:
Obrazek

trasa na dzisiaj / ok.600 km:
Obrazek
(uprzedzam, iż odcinek od miejscowości Kalpaki do pkt.H i z powrotem do pomyłka na drodze, ale dzięki temu coś nowego się dowiedziałem)

powiększenie części Greckiej mapy (tam gdzie na poprzedniej jest pkt.C):
Obrazek

poprzedniego dnia wypatrywałem warsztatów i kilka by się bez problemu przy drodze znalazło, ale że jako nie było "większych" objawów, to zrezygnowałem, "odwlokłem" temat...
dzisiaj w Grecji najbardziej postraszy...:/
ajdadi
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajdadi » 09.11.2014 16:16

Witam
Fajnie opisana relacja...będę zaglądał...pozdrawiam
Pudelek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pudelek » 10.11.2014 00:36

JoannaG napisał(a):Sporo cen jednak niższych niż w Pl.
Za kemping dla naszej 5os. rodziny w Pl w sezonie płacimy 80-100zł, nad morzem nawet ceny wyższe bywają. W Albaniu płaciliśmy od 40 do 80 zł (za 5 os.).

myśmy płacili za kemping w Ksamil (ten na dachu) po 3 euro od osoby :)

ceny w sklepach faktycznie podobne jak w Polsce, ale jedzenie w knajpach zazwyczaj niższe i to nawet w kurorcie typu Ksamil. Zaryzykuję stwierdzenie, że taniej chyba na Bałkanach zjeść się nie da, może poza niektórymi regionami Macedonii (na prowincji serbskiej będzie ciut drożej).

Nie rozumiem tego fenomenu co Albańczycy widzą w nas:)

nie byłbym taki polonocentryczny - mi się wydaje, że oni po prostu lubią cudzoziemców, tych normalnych, nie zmanierowanych. Po latach zamknięcia turysta nadal jest czymś miłym. Nie tylko z Polski. Słyszałem jak tak samo pozdrawiali Czechów, Węgrów itp.. Zresztą nie tylko w Albanii, w Macedonii nawet na bramkach zdarzało się, że podrawiali pracownicy ;) (w Skopje starszy pan, który przedstawił się jako weteran, chwalił polskie kobiety i przestrzegał przed Czeszkami i Słowaczkami bo mają mieć syfilis, kiłę i inne przyjemności :D)
Buber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buber » 10.11.2014 07:43

Sol-Wagon cieszę się, że nadajesz ...
Dobrze się czyta, a poza tym jak zwykle będzie gotowiec, na możliwą wyprawę w tamte strony :D .
Sol-Wagon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sol-Wagon » 10.11.2014 08:46

staram się jak mogę:)
dzielę się wszystkim pożytecznym bo ja też mega dużo informacji mam z tego forum:)
Sol-Wagon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sol-Wagon » 10.11.2014 08:49

Pudelek napisał(a):
JoannaG napisał(a):Sporo cen jednak niższych niż w Pl.
Za kemping dla naszej 5os. rodziny w Pl w sezonie płacimy 80-100zł, nad morzem nawet ceny wyższe bywają. W Albaniu płaciliśmy od 40 do 80 zł (za 5 os.).

myśmy płacili za kemping w Ksamil (ten na dachu) po 3 euro od osoby :)

czy w tej cenie 3 EUR jest już "wszystko"? za samochód albo namiot coś się płaci?
LRobert
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) LRobert » 10.11.2014 09:27

Fajna relacja. Miło powspominać tegoroczne wakacje. Może ja w końcu się też zabiorę za relację. Na razie jakoś nie mogę się zebrać no chyba. :?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Albania - Shqipëria

Albania-pierwszy raz...dla tych co...planują pierwszy raz - strona 6
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone