Mój ranking. Oczywiście nie każdy się zgodzi, ale niech to będzie cegiełka, jakiś głos do Waszych planów.
Morze - wygrywa zdecydowanie w moim rankingu Chorwacja, potem AL, potem MNE. Oczywiście jako całokształt, bo mozna znaleźć też i przykłady przeczące mojemu rankingowi.
Góry - wygrywa MNE, tuz za nią AL, potem CRO
Apartamenty i ich wyposażenie, gust "projektantów" - CRO, potem MNE i AL, tam dużo się buduje ale różnie z pomysłem, poza tym liczy się całokształt (położenie, sąsiedztwo, parking, wystrój). Późnego Gierka nawet w Cro na bookingu można spotkać, co mnie zawsze bardzo dziwi.... Tak niewiele trzeba żeby odnowić apartament, który położony jest w pięknym miejscu a wystrój ma z lat 70, te krzesła, ceraty, meble i łazienki, które odstraszają...
Jedzenie - nie podpowiem, niestety w większości własne mam, choć kiedyś chce to zmienić, na razie tak jest wygodniej.
Ceny - Cro, potem MNE, potem AL (jeśli chodzi o wybrzeże)
Bezpieczeństwo - byłem wiele razy w tych krajach, okradli mnie dwa razy. Raz w górach Albanii zwędzili nam jedzenie z namiotu

, a raz w ubiegłym roku w Sarajewie "pożyczyli" bagaże z samochodu... i nie oddali... Samochody zostawiam w różnych miejscach, nigdy nie zwracam uwagi czy jest to miejsce bezpieczne czy nie. Więc pod tym kątem raczej jest tak jak wszędzie i bezpieczeństwo jest porównywalne. Wszędzie można mieć pecha...
Jeśli więc macie do wyboru tylko AL i MNE i tylko morze Was interesuje to ja wybrałbym AL. Ale to i tak nie dorówna CRO a szczególnie jej wyspom.