Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Albania (Ksamil, Sarande, Butrint, Himare) + Korfu (2011)

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
am1974
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) am1974 » 31.03.2012 17:58

joajer napisał(a):Ale Ksamil jest na samym końcu Albani, jechaliśmy raz, tj dwa razy bo tam i z powrotem i powiem , że przejazd przez ten kraj jest inny niż przez inne nam znane kraje...nocą rzadko kto włącza światła, odkryte studzienki, rondo to wielka niewiadoma kto ma pierwszeństwo i w jakim kierunku okrąży rondo, czasem ktoś urządza sobie pogaduszki na środku drogi- gdzieś daleko od wszelkiej cywilizacji,sprzedać królików na środku autostrady (obok sprzedają dywany), generalnie trzeba bardzo uważać aby nie rozbić auta, poza tym ten kraj jest inny niż cała europa, fajny ale jednak jest tam inaczej. Piszę aby mieć swiadomość przy wyjeździe w tamte rejony.

Zawsze można wjechać od strony Grecji, tak jak my to zrobiliśmy i wtedy do Ksamilu jest jakieś 60 km dobrej drogi, a jakie widoki - wcześniej dużo autostrad po drodze, szybka i bezstresowa podróż - mam porównanie do innych tras np. do Bułgarii przez Rumunię i tu naprawdę dobrze się jedzie, a jakby nie było przejść granicznych to już w ogóle byłaby bajka... ;-)

Pozdrawiam.
Artur
joajer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) joajer » 31.03.2012 19:14

No tak, można od strony Grecji ale to dość duże kółko, my jechaliśmy od strony Czarnogóry, doświadczeń jeszcze więcej, mi się podobało ale na początku to myślałem o szybkim zawróceniu do Czarnogóry :D bo można doznać szoku. Ma to swoje dobre strony, po powrocie do Polski oceniłbym czystość naszego kraju na poziomie Szwajcarii!!
tamtam
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tamtam » 31.03.2012 21:37

joajer napisał(a):No tak, można od strony Grecji ale to dość duże kółko, my jechaliśmy od strony Czarnogóry, doświadczeń jeszcze więcej, mi się podobało ale na początku to myślałem o szybkim zawróceniu do Czarnogóry :D bo można doznać szoku. Ma to swoje dobre strony, po powrocie do Polski oceniłbym czystość naszego kraju na poziomie Szwajcarii!!

Niewiele nadrabiasz jadąc do południowej Albanii przez Grację, bo ok 50 km. To różnica m-dzy jazdą przez Tetowo, Struga w Macedonii.
Droga przez Grecję jest jednak szybsza i wygodniejsza.
Jadąc przez Czarnogórę zaoszczędzisz ok 150 km, ale umordujesz się drogą, zajmie Ci kilka godzin więcej przejazd.
Wg mnie najlepsza droga na południe Albanii jest przez Grecję.
Pozdrav
joajer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) joajer » 01.04.2012 07:05

Ale jak jadę przez Węgry, Bośnię... na wybrzeże Czarnogóry mam 1250km a do granicy z Albanią nawet troszkę bliżej, natomiast przez Grecję znaczy jechać przez Serbię a w sezonie są miliony Turków na granicach , bramkach i autostradach co powoduje straty czasu.
W 2011 straciłem 2,5h tylko na przejazd przez Belgrad bo remontowali jakiś most a Turków było tysiące...
No i sprawa opłat za drogi i droższego paliwa. Jadąc przez Bośnię dużo kilometrów i kasy zaoszczędziłem, mogłem to wykorzystać na przyjemny nocleg po drodze.
Ale wiadomo, każdy robi jak mu najwygodniej, Pozdr.
tamtam
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tamtam » 02.04.2012 07:35

joajer napisał(a):Ale jak jadę przez Węgry, Bośnię... na wybrzeże Czarnogóry mam 1250km a do granicy z Albanią nawet troszkę bliżej, natomiast przez Grecję znaczy jechać przez Serbię a w sezonie są miliony Turków na granicach , bramkach i autostradach co powoduje straty czasu.
W 2011 straciłem 2,5h tylko na przejazd przez Belgrad bo remontowali jakiś most a Turków było tysiące...
No i sprawa opłat za drogi i droższego paliwa. Jadąc przez Bośnię dużo kilometrów i kasy zaoszczędziłem, mogłem to wykorzystać na przyjemny nocleg po drodze.
Ale wiadomo, każdy robi jak mu najwygodniej, Pozdr.

Możesz podac dokłądną drogę przez Bośnię, Czarnowgórę na południe Albanii którą jeździsz?
joajer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) joajer » 02.04.2012 16:47

Przez Słowację i Węgry można różnie ale potem to Chorwacja Osijek i granica Slavonski Samac, potem na Sarajevo ale nie przez Tuzlę (bo potem trochę kręcić trzeba) ale przez Doboj, Zenica. Potem Foca i Pluzine (to już Czarnogóra) Niksić, Podgorica i stąd już do Albani Shkoder, Durres i Vlore.
Nielekki jest odcinek ok 20 km tuż przed granicą BIH-MNE ale za drugim razem człowiek się przyzwyczaja... :D
tamtam
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tamtam » 02.04.2012 19:04

joajer napisał(a):Przez Słowację i Węgry można różnie ale potem to Chorwacja Osijek i granica Slavonski Samac, potem na Sarajevo ale nie przez Tuzlę (bo potem trochę kręcić trzeba) ale przez Doboj, Zenica. Potem Foca i Pluzine (to już Czarnogóra) Niksić, Podgorica i stąd już do Albani Shkoder, Durres i Vlore.
Nielekki jest odcinek ok 20 km tuż przed granicą BIH-MNE ale za drugim razem człowiek się przyzwyczaja... :D

Via Michelin wyliczył mi z Krakowa spod domu do Sarande w Albanii Twoją trasę 1697 km i 23h:30 jazdy
Jadąc przez Grecję mam 1723km i 20h:31 jazdy też wg Via Michelin.
Korki na przejściu omijałem jadąc przez Tompa, albo jak jechałem w środku tygodnia, to stałem maks 45 min na przejściu w Szeged Węgry-Serbia i nie opłacało się jechać prze Tompa.
Belgrad zawsze przejeżdżałem w nocy, więc korków nie było.
Ta droga przez Bośnię jest za długa i męcząca , nie dla mnie.

Pozdrav
joajer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) joajer » 02.04.2012 21:13

Faktycznie, jak policzyć... mi wyszło 180km dalej jadąc przez Grecję, niby niedużo ale dochodzą opłaty za autostrady i droższe paliwo, w 2011 była wielka różnica między ceną paliwa w BIH a GR, a i Serbia do tanich nie należała, Macedonia była tania jak BIH, ale co się przeżyje jadąc przez Albanię... bezcenne :D
Myślę jednak w tym roku połączyć te dwie trasy tj do Macedonii jechać Serbią a potem Ohrid i Albania, nie lubię jeździć tymi samymi drogami, więc trzeba kombinować aby nudy nie było...
to ja ewa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) to ja ewa » 03.04.2012 10:12

joajer napisał(a):....Myślę jednak w tym roku połączyć te dwie trasy tj do Macedonii jechać Serbią a potem Ohrid i Albania, nie lubię jeździć tymi samymi drogami, więc trzeba kombinować aby nudy nie było...

Też mamy taki pomysł na trasę.W jedną stronę przez Serbię,Ohrid i docelowo np.Dhermi(ok.1 tygodnia).Potem np.Ksamil_tez 1 tydzień i powrót przez Grecję i Serbię.
Takie są plany, a jak będzie to się okaże.
tamtam
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tamtam » 03.04.2012 23:04

to ja ewa napisał(a):
joajer napisał(a):....Myślę jednak w tym roku połączyć te dwie trasy tj do Macedonii jechać Serbią a potem Ohrid i Albania, nie lubię jeździć tymi samymi drogami, więc trzeba kombinować aby nudy nie było...

Też mamy taki pomysł na trasę.W jedną stronę przez Serbię,Ohrid i docelowo np.Dhermi(ok.1 tygodnia).Potem np.Ksamil_tez 1 tydzień i powrót przez Grecję i Serbię.
Takie są plany, a jak będzie to się okaże.

Może to moje błędne wyobrażenie, ale przez Macedonię jedzie się lepiej do Grecji, niż z powrotem. Zastanawiam się czy czasem nitka autostrady która jest poprowadzaona do Grecji wokół gór z w stronę Grecji jest dłuższa niż od granicy Grecji. Różnica może wynikać z tego że nitki są poprowadzone rozdzielnie wzdłóż gór - są tak strome że nie było jak wyciąć w nich nitki w obie strony. Dzięki temu widoki zapierające dech w piersiach, ale też włos jeżący się na głowie, bo ograniczenia do 50 na autostradzie to jeszcze nigdzie nie widziałem... a tam takich ograniczeń jest duuuużo i zakrętów też baaaardzo dużo.

Pozdrav
to ja ewa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) to ja ewa » 04.04.2012 09:17

w zeszłym roku jechalismy do Grecji i z powrotem przez Macedonię.Moze i jest jakaś różnica ,ale ja takiej nie zauważyłam.Jechało sie dobrze w obydwie strony.
Bardziej martwi mnie jakość drogi od przejścia z Gercją do Ksamila.Pewnie dlatego,ze nic konkretnego niewiem na jej temat
am1974
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) am1974 » 04.04.2012 11:44

to ja ewa napisał(a):Bardziej martwi mnie jakość drogi od przejścia z Gercją do Ksamila.Pewnie dlatego,ze nic konkretnego niewiem na jej temat

Jakościowo droga jest dobra poza kilkoma małymi fragmentami, które były w zeszłym roku w remoncie lub w budowie (szutrowe, utwardzone odcinki).
Plusem jest to, że od granicy mamy jakieś 60 km do Ksamil przez Sarandę.
Minusem dla niektórych może być górski odcinek tej trasy (jakościowo bdb), wspinamy się po bardzo malowniczej serpentynie, ale widoki są czasami hardcorowe...
Dla kogoś kto ma doświadczenie w jeździe po takich drogach, przejazd nie powinien stanowić większego problemu. Gorzej z samym oznakowaniem w Grecji, gdyby nie nawigacja to nie bardzo wiedziałem, gdzie mam jechać do przejścia z Albanią, że o zachowaniu greckich celników nie wspomnę - opisałem to w tej relacji, ale może akurat miałem pecha i po prostu źle trafiłem... Było - minęło... ;)

Pozdrawiam.
Artur
damian_zieba
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) damian_zieba » 11.04.2012 11:56

Witaj,

Przeważnie od orku codziennie tylko czytałem całe forum, ale twoja wyprawa zdjęcia, skłoniły mnie do rejestracji.

Czy posiada Pan namiary na ten hotel w Ksamil?
Jak wygląda pogoda w drugiej połowie września, opłaca się wtedy tam wybrać (do 15.09 jesteśmy w CRO)

Pozdrawiam,
Damian Zięba
am1974
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) am1974 » 12.04.2012 11:08

damian_zieba napisał(a):Witaj,

Przeważnie od orku codziennie tylko czytałem całe forum, ale twoja wyprawa zdjęcia, skłoniły mnie do rejestracji.

Jak wygląda pogoda w drugiej połowie września, opłaca się wtedy tam wybrać (do 15.09 jesteśmy w CRO)

Pozdrawiam,
Damian Zięba

Witam,
Namiary mam jedynie z gps'a albo mogę opisać jak tam trafić - zresztą te informacje już tu podawałem wcześniej. Czekam właśnie na numer telefonu do właściciela hotelu, jak będę miał to go udostępnię...
Odnośnie pogody we wrześniu znalazłem informację w innej relacji, my byliśmy w lipcu...
http://www.libertas.pl/ksamil_albania_r ... odnik.html
Moim zdaniem wrzesień to naprawdę dobry okres by tam pojechać.

Pozdrawiam.
Artur
tamtam
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tamtam » 12.04.2012 11:16

am1974 napisał(a):
damian_zieba napisał(a):Witaj,

Pozdrawiam,
Damian Zięba

Witam,
Namiary mam jedynie z gps'a albo mogę opisać jak tam trafić - zresztą te informacje już tu podawałem wcześniej. Czekam właśnie na numer telefonu do właściciela hotelu, jak będę miał to go udostępnię...
Odnośnie pogody we wrześniu znalazłem informację w innej relacji, my byliśmy w lipcu...
http://www.libertas.pl/ksamil_albania_r ... odnik.html
Moim zdaniem wrzesień to naprawdę dobry okres by tam pojechać.

Pozdrawiam.
Artur

Możesz podać namiary z GPS'a też się bardzo przydadzą.
Można wpisać do swojego GPS'a albo znaleźć na maps.google.pl

Pozdrav
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe

Albania (Ksamil, Sarande, Butrint, Himare) + Korfu (2011) - strona 7
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone