Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Albania (Ksamil, Sarande, Butrint, Himare) + Korfu (2011)

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
Z
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Z » 06.01.2012 21:16

To ostatnie zdjęcie to prom który był w programie TOP GEAR jak się goście do Albanii wybrali i przeprawiali się nim trzema autami za 500.000 funtów w tym jedną zastawą :D
pelkin1971
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pelkin1971 » 07.01.2012 12:11

Z napisał(a):To ostatnie zdjęcie to prom który był w programie TOP GEAR jak się goście do Albanii wybrali i przeprawiali się nim trzema autami za 500.000 funtów w tym jedną zastawą :D

Widziałem ten odcinek :D

A we wrześniu przeprawiałem się tym promem :D
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 07.01.2012 13:44

Ładna ta Twoja Albania, tym bardziej, że natrzaskałeś fotek niesamowite ilości. :lol: Dla kogoś, kto tam nie był, daje to jakiś obraz tego pięknego kraju.
am1974
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) am1974 » 10.01.2012 13:29

p28piotr napisał(a):Ja tez zostałem zarażony Albanią
czekam na dalszy ciąg

Czyli jednak wirus... 8O

adam155 napisał(a):Ehh te widoki ale napawam się tą Albanią której nie znam bo byłem w północnej części ale południe jest cudne, przeczytałem już kilka relacji miedzy innymi z południa europy ( Grecja, Albania) ostatnią kolegi KOL -a i powiem że te widoki w połączeniu z fajną ceną to może być ostra rywalizacja z CRO. Super relacja, super widoki, fajnie że wklejasz dużo fotek i to jakiej jakości - pozazdrościć :lol: , pisz i wklejaj czekamy na więcej pozdrawiam Adam

Fotki się powoli kończą niestety... ale coś tam jeszcze znajdę... ;)

kasiula_4 napisał(a):Rewelacja!
Niech ja tylko namówię ekipę i na wakacje do Albanii!
Po te wszystkie "zdjęcia w pamięci" :) Też takie chcę:P
Czekam i ja na ciąg dalszy... Mnie już "kupiłeś" ;) :twisted:

Tak się zastanawiałem ile osób weźmie pod uwagę kierunek Albania po mojej relacji i nawet szczerze nie spodziewałem się tylu chętnych... ;)

mirass napisał(a):Super fotki! relacja bardzo fajna i potrzebna dla tych co się wybierają.U mnie ekipa już jest wyjazd 7 lipca udamy się twoim tropem-pozdrowienia

To jest szansa spotkać się na miejscu, bo ja też celuję w ten termin... ;)

jan_s1 napisał(a):Ładna ta Twoja Albania, tym bardziej, że natrzaskałeś fotek niesamowite ilości. :lol: Dla kogoś, kto tam nie był, daje to jakiś obraz tego pięknego kraju.

Niesamowite ilości to raczej nie, są dużo bardziej rozbudowane fotograficznie relacje niż moja... starałem się jak najlepiej i najciekawiej pokazać miejsca, w których byłem... zdjęcia i tak nie oddają tego wszystkiego, co chciałoby się przekazać... ;)

Pozdrawiam wszystkich.
Artur
am1974
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) am1974 » 11.01.2012 17:57

Wycieczka do Himare:
Z Ksamil do Himare jest ok. 60 km, ale pokonanie tej drogi zajęło nam 2 godziny. Sama droga widokowo jest rewelacyjna, do tego niedawno musiała zostać zbudowana bo jest równa jak stół. Jedzie się praktycznie większość trasy wzdłuż morza, trasa jest typowo górska. Momentami jesteśmy dość wysoko n.p.m. i widoki są nie do opisania... Po drodze do Himare mijamy miejscowości Lukove, Borsh, Qeparo i Porto Palermo - można właściwie zrobić z tego całodzienną wycieczkę i naprawdę warto...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ostatnio edytowano 12.01.2012 08:36 przez am1974, łącznie edytowano 1 raz
andrzej.k
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) andrzej.k » 11.01.2012 18:47

Zdiecia pierwsza klasa :)
klimaty bardzo podobne do CRO :)
am1974
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) am1974 » 11.01.2012 19:35

andrzej.k napisał(a):Zdiecia pierwsza klasa :)

a bunkry w CRO występują...? :lol:
mutiaq
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mutiaq » 11.01.2012 23:13

pelkin1971 napisał(a):
Z napisał(a):To ostatnie zdjęcie to prom który był w programie TOP GEAR jak się goście do Albanii wybrali i przeprawiali się nim trzema autami za 500.000 funtów w tym jedną zastawą :D

Widziałem ten odcinek :D

A we wrześniu przeprawiałem się tym promem :D

Też oglądałam, ale dali czadu :D

am1974 napisał(a):
andrzej.k napisał(a):Zdiecia pierwsza klasa :)

a bunkry w CRO występują...? :lol:

i takie pustki ? ;)
kamil1929
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kamil1929 » 12.01.2012 05:48

Dotarlem do tej relacji teraz.Super relacja,piekne fotki :wink: Kurcze jaka ta Albania piekna.Inna Albenie mialem w glowie.NO no. :wink:
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 12.01.2012 07:19

Śliczne fotki i b. fajna relacja.
Potwierdzam to co pisze Artur na temat życzliwości i gościnności nie za pieniądze (swego czasu pisałem o tym samym).
Spędziliśmy 3 lata temu cudowny tydzień w Borsh (to na północ od Serande) i do dziś wspominam te wakacje z łezką w oku.
To niesamowity kraj i wspaniali gościnni ludzie. Mam nadzieję, że cywilizacja ich nie zniszczy.
Jak mało kto na świecie dostali w d... od komunizmu. A dziś jest to jeden z nielicznych krajów, gdzie przeprowadzono prawdziwą, a zarazem bezkrwawą, dekumonizację. Jedyną "karę" za wyczyny kacyków komunistycznych było całkowite pozbawienie ich możliwości pełnienia jakichkolwiek funkcji kierowniczych i konfiskata mienia. Dziś większość z tych byłych możnowładców egzystuje marnie na marnych emeryturkach, a kto mógł to coś tam ukradł i uciekł. Nikogo nie sadzali, nikogo nie musieli zabijać i żadnych układów z post-komunistami!
Pomarzyć...
Niestety mają też swój ogromny problem w postaci mafii.
Ale przynajmniej jedno mafia im zapewnia - bezpieczeństwo. Bo wbrew pozorom jest to jeden z najbezpieczniejszych krajów na Bałkanach, bo jak mówią sami Albańczycy, mafia bardzo dba o ład i porządek, czyli o pozory, by mogli czynić sobie spokojnie swoje mafijne machlojki.
Ale i z tego powoli się wygrzebują, bo takich gości jak właściciel hotelu, w którym był autor tego wątku jest coraz więcej, ludzi, którzy dużo czasu spędzili w normalnych krajach i którzy wiedzą jak się prowadzi biznes.

Trzymam kciuki za Albanię!
Jest szansa, że turyści jej tak szybko nie zniszczą, bo nie jest łatwo tam dojechać, no i na miejscu jest jeszcze wiele do zrobienia, by poziomem dorównać Grecji czy choćby Chorwacji.
menia
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) menia » 12.01.2012 11:31

Witam.
Prośba do am1974, proszę namiar na kwaterę w Ksamil adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
Wybieramy się na początku lipca w cztery rodziny -okolice Sarandy lub Himare
am1974
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) am1974 » 12.01.2012 15:53

menia napisał(a):Witam.
Prośba do am1974, proszę namiar na kwaterę w Ksamil adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
Wybieramy się na początku lipca w cztery rodziny -okolice Sarandy lub Himare

Wysłałem namiary... ;)
armar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) armar » 12.01.2012 15:54

janniko napisał(a):A dziś jest to jeden z nielicznych krajów, gdzie przeprowadzono prawdziwą, a zarazem bezkrwawą, dekumonizację. Jedyną "karę" za wyczyny kacyków komunistycznych było całkowite pozbawienie ich możliwości pełnienia jakichkolwiek funkcji kierowniczych i konfiskata mienia. Dziś większość z tych byłych możnowładców egzystuje marnie na marnych emeryturkach, a kto mógł to coś tam ukradł i uciekł. Nikogo nie sadzali, nikogo nie musieli zabijać i żadnych układów z post-komunistami!

Oj Janniko trochę na bakier jesteś ze znajomością historii tego kraju . Twoje postrzeganie świata polityki w postaci zero-jedynkowej bez żadnych szarości prowadzi czasem do ośmieszania się ..... :?

Kto jak nie postkomuniści rządzili tym krajem w latach 1997-2005 kiedy w 1997 rządy tzw.demokratów zakończyły sie krachem gospodarczym i upadkiem tzw. piramid .

Albańczycy potracili oszczędności , byli tak wściekli że mało nie doszło do rewolucji , a w zamieszkach ok.1000 ludzi zginęło .
Czy wg. Ciebie przywódca demokratów Berisha który był szefem partii w klinice medycznej Uniwersytetu , a za Hodży miał prawo studiować we Francji - czyli był zaufanym człowiekiem reżimu , to postkomunista czy juz nie ??

am1974 fajne fotki , mam tylko pytanie odnośnie wybrzeża , czy nie odczuwa sie braku zieleni ? Te góry wszystkie jakoś takie łyse , podobne wrażenie odniosłem w trakcie tegorocznej penetracji północy Albanii .
am1974
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) am1974 » 12.01.2012 15:59

janniko napisał(a):Spędziliśmy 3 lata temu cudowny tydzień w Borsh (to na północ od Serande) i do dziś wspominam te wakacje z łezką w oku.
To niesamowity kraj i wspaniali gościnni ludzie. Mam nadzieję, że cywilizacja ich nie zniszczy.

Twoja relacja swego czasu też namieszała mi w głowie i była powodem do wybrania się do Albanii... ;)

Pozdrawiam.
Artur
Z
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Z » 15.01.2012 11:21

Właśnie leci ten odcinek na BBC Knowledge
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe

Albania (Ksamil, Sarande, Butrint, Himare) + Korfu (2011) - strona 5
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone