Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Albania (Ksamil, Sarande, Butrint, Himare) + Korfu (2011)

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
guma1906
Podróżnik
Re: Albania (Ksamil, Sarande, Butrint, Himare) + Korfu (2011

Nieprzeczytany postnapisał(a) guma1906 » 25.06.2015 11:31

Dzięki wielkie a foty :)
No to Sarande ładnie zaśmiecone ;p a w okolicach Sarande są jakieś ładne plaże ? Bo podejrzewam że w mieście to ciężko będzie takowe znaleźć.
Ogólnie chyba dojdziemy do wniosku, że pojedziemy w ciemno i tam się zatrzymamy gdzie najbardziej się spodoba. Ten niebieski na internecie pewnie reklamowany jako apartament 3* tylko zdjęcia robione od 2 piętra w zwyż :P
przepioor
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) przepioor » 25.06.2015 13:16

jerry.ie napisał(a): ... ale moja opinia jest nie zmienna Albania to bardzo ciekawy kraj godny odwiedzenia . Pozdrawiam :papa:

Ja też się podpisuję pod tą opinią - byliśmy z rodziną w Ksamil 3 razy: 2012, 13, 14 i zawsze było super! W zeszłym roku pojawił się nawet supermarket, gdzie można było płacić kartą - poszukajcie mojego wpisu z zeszłego roku. A muzę z dyskotek było słychać do późnej nocy :lol:
Sol-Wagon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sol-Wagon » 25.06.2015 17:36

guma1906 napisał(a):Do Sol-Wagon:
- Skopje --> Ochrid --> Korcza --> Tepelene --> Sarande --> Himare (wg google maps wychodzi 568)

Jeżeli by to była docelowo Saranda to ta różnica by się zmniejszyła i obie trasy miały by po około 520 km.
Jadę bez przyczepy ale stosunkowo małym samochodem osobowym.

jechałem w zeszłym roku, jeżeli ci nie zależy za bardzo na zawieszeniu czy rozklekotaniu wnętrza to przejedziesz szybciej już ja, mnie trasa od granicy macedońsko-albańskiej do Himare zajęła ok. 11,5 godziny...
widoki i klimat miejscowości w górach niepowtarzalny...
dołóż jeden dzień i jedź tamtędy:)
guma1906
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) guma1906 » 25.06.2015 19:21

Troche masakra 11,5h ;p nie chciałbym za bardzo rozklekotac ;p aż tak rozwalona droga czy raczej zakrety/serpentyny takie ? ;p
Sol-Wagon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sol-Wagon » 25.06.2015 20:11

i serpentyny i ubytki asfaltu, dziur jako takich (jakie widać w Polsce nie kojarzę); po prostu bardzo nierówna droga, z brakami asfaltu włącznie...
wkrak
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) wkrak » 25.06.2015 20:35

Sol-Wagon napisał(a):
guma1906 napisał(a):Do Sol-Wagon:
- Skopje --> Ochrid --> Korcza --> Tepelene --> Sarande --> Himare (wg google maps wychodzi 568)

Jeżeli by to była docelowo Saranda to ta różnica by się zmniejszyła i obie trasy miały by po około 520 km.
Jadę bez przyczepy ale stosunkowo małym samochodem osobowym.

jechałem w zeszłym roku, jeżeli ci nie zależy za bardzo na zawieszeniu czy rozklekotaniu wnętrza to przejedziesz szybciej już ja, mnie trasa od granicy macedońsko-albańskiej do Himare zajęła ok. 11,5 godziny...

Jak na pierwszy raz w Albanii jechałbym z Ochrydu przez Elbasan.
Sol-Wagon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sol-Wagon » 25.06.2015 21:00

ja też jechałem pierwszy raz...trzeba po prostu dodatkowy dzień jazdy i skrócić na miejscu o 1 dzień:)
a nie chcesz wjechać od Pd z Grecji?
guma1906
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) guma1906 » 25.06.2015 21:49

Hmm 2 lata temu wakacje spedzilem na pld Czarnogory i w jeden dzien pojechalem na wycieczke nad Jezioro Szkoderskie i okolice to bylem w wielkim szoku, ale nie wzgledu stan drog tylko na kompletny brak przestrzegania przepisow.. Pod prad, na czerwonym to norma xD jakies zaprzegi wlasnej roboty.. Na rondzie stawali,trabili , machali, wpuszczali na rondo z podporzadkowanych:p ogolnie kosmos ale na poludniu Albanii podobno jest z tym lepiej :) przez Grecje chcialem wrocic a w pierwsza strone cos zobaczyc.. Czy aby napewno dzien w plecy ? Jadac przez Albasan na te 520 km tez trzeba poswiecic z 8h.. Wiec tak naprawde jest 4h roznicy a nie dzien czy sie myle? A w drodze przez korcze jest cos do zobaczenia konkretnego oprocz ohrydu czy po prostu takie piekne krajobrazy bo juz czytalem mnostwo komentarzy ze jest tam przepieknie.
Dziur jako tako jak w Polsce nie ma ? Tzn ze droga lepsza niz lokalne tutaj ? Wiem ze predkoscia nie nadrobi tamtedy ale czy nie ma niespodzianek za zakretami typu nagly brak asfaltu,brak studzienki , kamienie na drodze itp.
Pozdrawiam
Mai
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mai » 26.06.2015 08:59

My już wróciliśmy z naszych wojaży. Byliśmy m.in. w Albanii. Droga z Nisiu do Himare zajęła nam ok 12h. Jechaliśmy przez Struge, Elbasen, Fier, Vlora. Trasa pod względem jakości nawierzchni zróżnicowana ;) [u nas w kraju tez z tym jest różnie] np. w niektórych miejscach nie było dylatacji na mostach tylko puste rowki 8O , albo rzecz dla nas bardzo egzotyczna skrzyżowania na autostradzie :) i pan sprzedający przez płot kury i kaczki :) Krajobrazowo Albania jest przepiękna. A za zakrętem niespodzianki się zdarzają, możesz np. tak jak my nocą na przełęczy Llogara za zakrętem stanąć oko w oko z krową :) Z brakiem studzienek się nie spotkaliśmy. Ale z brakiem drogi tak, jak byliśmy w Blue Eye, dojechaliśmy pod źródła i w między czasie panowie zdążyli koparką drogę "ściągnąć" i dziurę wykopać [remont całego odcinka od szlabanu], więc jak wracaliśmy to musieliśmy czekać na nasypanie i wyrównanie trasy ;)
Wracaliśmy prze Grecję, bo tam też kilka dni jeszcze byliśmy.
guma1906
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) guma1906 » 26.06.2015 09:45

No to jak widać jest różnica czasowo. 12h Nisiu to 612 km :) kolega wyżej pisał że od granicy Albańskiej przez korcze do Sarande 11,5h jakieś 320 km ;p
Większość czasu spędziliście we Vlore ? Jak tam było ? Co powiedziecie o miejscowościach jadąc w stronę Grecji ? Coś Wam się wyjątkowo podobało ?
Mai
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mai » 26.06.2015 21:25

Podróż bez zwiedzania po drodze z Niusiu do Himary. Może Sol-Wagon zwiedzał po drodze i zatrzymywał się na dłużej niektórych? no i jechał inna trasą, dlatego miał taki czas a nie inny. Generalnie można przyjąć że ten czas który podaje np., gogle maps jest nie realny do osiągnięcia ;) Nasze miejsce docelowe to Himara Livadh [Vlora tranzyt] gdzie spędziliśmy 6 nocy. Podobało nam się. Cisza spokój, mało ludzi. Zwiedzaliśmy plaże i okolice, m.in. Porto Palermo, Dhremi, Gjirokastra. Jak dla nas Albania przepiękna krajobrazowo. Potem zjechaliśmy [przez Ksamil-tranzyt, i mały drewniany prom] do Grecji do Pargi, gdzie spędziliśmy kolejne 5 nocy. Po drodze do Grecji, ładnie wyglądała miejscowość Mursi, ale widziałam tylko z drogi niestety.
Sol-Wagon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sol-Wagon » 26.06.2015 23:13

guma1906 napisał(a):No to jak widać jest różnica czasowo. 12h Nisiu to 612 km :) kolega wyżej pisał że od granicy Albańskiej przez Korcze do Sarande 11,5h jakieś 320 km ;p

przejedź się i zobaczysz ile zejdzie:)
KOL pisze, że droga Korce-Gjirokaster do 6 godzin
grecja-przez-albanie-i-nie-tylko-raz-jeszcze-2011-i-2012-t32480-150.html
dodatkowo do Korce jest bardzo kiepski odcinek miejscami, chociaż może przez rok znacznie go poprawili;
jechałem czasami nawet na 1 biegu...ale to głównie do Korca...
w górach już lepiej: 2 i 3 bieg...

Jorgucat-Himare to bardzo dużo zakrętów, droga jak stół, ale nie nadgonisz bo także strome podjazdy...wychodzisz z ostrego zakrętu i zaraz w górę, więc jak masz słabe auto to 3 bieg i to wszystko...

przede wszystkim pisałem, że jechałem nie do Sarandy a Himare (z Sarandy do Himare jest jeszcze godzina jazdy);
sprawdziłem dokładnie na godzinach robienia fotek, więc wyjechaliśmy z granicy Albańskiej o 10 rano;
nic po drodze nie zwiedzaliśmy tylko robiliśmy zdjęcia, dojechaliśmy na miejsce (Himare) ok. godz. 19.30-20.00...
JurekM73
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) JurekM73 » 04.07.2015 09:14

Mai napisał(a):Podróż bez zwiedzania po drodze z Niusiu do Himary. Może Sol-Wagon zwiedzał po drodze i zatrzymywał się na dłużej niektórych? no i jechał inna trasą, dlatego miał taki czas a nie inny. Generalnie można przyjąć że ten czas który podaje np., gogle maps jest nie realny do osiągnięcia ;) Nasze miejsce docelowe to Himara Livadh [Vlora tranzyt] gdzie spędziliśmy 6 nocy. Podobało nam się. Cisza spokój, mało ludzi. Zwiedzaliśmy plaże i okolice, m.in. Porto Palermo, Dhremi, Gjirokastra. Jak dla nas Albania przepiękna krajobrazowo. Potem zjechaliśmy [przez Ksamil-tranzyt, i mały drewniany prom] do Grecji do Pargi, gdzie spędziliśmy kolejne 5 nocy. Po drodze do Grecji, ładnie wyglądała miejscowość Mursi, ale widziałam tylko z drogi niestety.

Wybieram się w tym roku do Himare, czy nocowaliście w Nisz ???
Czy polecisz tam jakiś nocleg ???
Podróżnik z Pcimia
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Podróżnik z Pcimia » 16.10.2015 08:43

Witam !
Bardzo serdecznie zapraszam Was do przeczytania mojej relacji z wyprawy do Albanii i Macedonii 2015. Wyprawa trwała 16 dni a spaliśmy na campingach. Dokładny opis znajdziecie na stronie "Podróżników z Pcimia".
JurekM73
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) JurekM73 » 16.10.2015 21:20

Podróżnik z Pcimia napisał(a):Witam !
Bardzo serdecznie zapraszam Was do przeczytania mojej relacji z wyprawy do Albanii i Macedonii 2015. Wyprawa trwała 16 dni a spaliśmy na campingach. Dokładny opis znajdziecie na stronie "Podróżników z Pcimia".

Marku, super relacja, pozwolę sobie zamieścić link na forum albańskim
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe

Albania (Ksamil, Sarande, Butrint, Himare) + Korfu (2011) - strona 30
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies