Re: Albania (Ksamil, Sarande, Butrint, Himare) + Korfu (2011
napisał(a) Mikeee » 15.07.2014 16:20
katja_24 napisał(a):Wiem, że to nie forum kulinarne, ale podpowiesz, jak je przyprawić? Nigdy nie jadłam krewetek, nie umiem ich przygotować ani zjeść
Ale chciałabym spróbować.
Ja najbardziej lubię w zalewie z oliwy z oliwek i czosnku. Musisz urwać łeb z oczami i wąsami, obrać z pancerza, naciąć delikatnie wzdłuż na grzbiecie i wyciągnąć flaka. Do oliwy z oliwek przeciskasz 3,4 ząbki czosnku (lub cieniutko kroisz), ewentualnie dodajesz octu balsamico, mieszasz zalewę do tego dodajesz krewetki, niech przesiąkną godzinkę i smażysz w woku, lub na patelni do momentu, aż się zwiną w pędraka. Smacznego