Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Albania (Ksamil, Sarande, Butrint, Himare) + Korfu (2011)

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
katja_24
Odkrywca
Re: Albania (Ksamil, Sarande, Butrint, Himare) + Korfu (2011

Nieprzeczytany postnapisał(a) katja_24 » 27.06.2014 16:36

KAALA napisał(a):Witam, do Albanii jechaliśmy przez Grecję, z dwóch powodów: poniewaz jechaliśmy pierwszy raz i nie do końca wiedzialam czego sie spodziewać, po drugie mieliśmy noclegi w Budapeszcie, Belgradzie i Ohydzie. Nocleg w Albanii rezerwowałam przez "znaną" wyszukiwarkę i za 3os ze sniadaniem/7dni zapłaciłam 315€, wiem ze mozna taniej, ale to zależy od tego, co komu potrzeba na wakacjach. Na razie daje sie odczuć, ze jest przed sezonem, ale pusto nie jest.Jest nawet wiecej ludzi niż myslalam, dość dużo Polaków. W Ksamil są jednak jeszcze miejsca na plaży :P Moja uwaga dla osób przekraczających granicę GR/AL w Qafe Bote i korzystający z drogi SH98 do Sarandy, droga owszem jest nowa, ale co jakiś czas są złe łączenia asfaltu i dość duże poprzeczne nierówności, wiec przy dużych prędkościach nalezy uważać i zwalniać bardzo mocno. Pozdrowienia dla wszyskich wypoczywających i wybierających się do Albanii ;) Sorry za OT :P

Hej Kaala :) Czy mozesz podac namiar na jakąś fajna niedrogą knajpkę w Ksamil lub okolicy?
KAALA
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) KAALA » 27.06.2014 21:17

Witam ponownie, w Grecji płaciłam na bramkach dwa razy po 2,4€ najlepiej przygotować sobie drobne monety. W Ksamil jadłam tylko w knajpce na plaży, Guvat, rewelacyjne owoce morza i mussaka :) W Sarandzie mogę polecić restauracje hotelowa Sea Side Saranda ze swietna kuchnia śródziemnomorska i fajną obslugą. W centrum Sarandy na "pseudo" promenadzie nie polecam nic, tak samo jak całej promenady - szkoda czasu, to nie splitska riva. :?
katja_24
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) katja_24 » 28.06.2014 10:05

KAALA napisał(a):Witam ponownie, w Grecji płaciłam na bramkach dwa razy po 2,4€ najlepiej przygotować sobie drobne monety. W Ksamil jadłam tylko w knajpce na plaży, Guvat, rewelacyjne owoce morza i mussaka :) W Sarandzie mogę polecić restauracje hotelowa Sea Side Saranda ze swietna kuchnia śródziemnomorska i fajną obslugą. W centrum Sarandy na "pseudo" promenadzie nie polecam nic, tak samo jak całej promenady - szkoda czasu, to nie splitska riva. :?

Ok, więc jedzenie w Sarandzie odpuszczam. Choć promenade pewnie zahaczę, skoro już tam będę. Będziesz może wybierała się w kierunku Vlory? Może i tam znajdziesz cos fajnego? W Borsh jest ponoc fajna knajpka nad potokiem, mamy zamiar ja odwiedzić.
jerry.ie
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jerry.ie » 04.07.2014 07:20

Doczekaliśmy , się jutro koło południa startujemy do Ksamil , szczerze powiedziawszy z pewnym dreszczykiem jest to pierwszy wyjazd do Albanii a czy nie jedyny to okaże się po powrocie :papa:
katja_24
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) katja_24 » 04.07.2014 10:03

jerry.ie napisał(a):Doczekaliśmy , się jutro koło południa startujemy do Ksamil , szczerze powiedziawszy z pewnym dreszczykiem jest to pierwszy wyjazd do Albanii a czy nie jedyny to okaże się po powrocie :papa:

Jeśli będziesz miał możliwość i chęć, to skrobnij cos jak będziesz na miejscu :) I koniecznie zapisz, gdzie warto coś zjeść, co kupić, jaką plażę odwiedzić :) Bo co trzeba zobaczyć, to już mniej więcej wiem.
jerry.ie
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jerry.ie » 04.07.2014 18:36

katja_24 napisał(a):
jerry.ie napisał(a):Doczekaliśmy , się jutro koło południa startujemy do Ksamil , szczerze powiedziawszy z pewnym dreszczykiem jest to pierwszy wyjazd do Albanii a czy nie jedyny to okaże się po powrocie :papa:

Jeśli będziesz miał możliwość i chęć, to skrobnij cos jak będziesz na miejscu :) I koniecznie zapisz, gdzie warto coś zjeść, co kupić, jaką plażę odwiedzić :) Bo co trzeba zobaczyć, to już mniej więcej wiem.

Obiecuję :oczko_usmiech:
mirass
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirass » 04.07.2014 22:23

My również doczekaliśmy się,jutro wyjeżdżamy do Ohrydu od 9.07 będziemy koło Sarandy potem jeszcze Grecja- jak ktoś ma pytania postaram się odpowiedzieć jak będziemy na miejscu-pozdrawiam.
katja_24
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) katja_24 » 05.07.2014 10:00

jerry.ie napisał(a):
katja_24 napisał(a):

Trzymam za słowo :mrgreen:
katja_24
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) katja_24 » 05.07.2014 10:03

mirass napisał(a):My również doczekaliśmy się,jutro wyjeżdżamy do Ohrydu od 9.07 będziemy koło Sarandy potem jeszcze Grecja- jak ktoś ma pytania postaram się odpowiedzieć jak będziemy na miejscu-pozdrawiam.

Zazdroszczę :) Ta sama prośba, co do Jerry'ego: napisz proszę gdzie warto coś zjeść w Ohridzie i Ksamilu. Atrakcje turystyczne mam już obcykane, ale bardziej przyziemnymi rzeczami tez muszę się zainteresować ;)
Pudelek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pudelek » 07.07.2014 13:29

w Ochrydzie polecam stołować się na deptaku w dzielnicy muzułmańskiej - ledwie kilkaset metrów od głównej ulicy spacerowej, ale znacznie taniej, mniej turystów i sympatyczniej :) Najlepiej usiąść sobie gdzieś w knajpie, gdzie będzie można np. przez szybę patrzeć jak grillują nasze potrawy :)
katja_24
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) katja_24 » 08.07.2014 09:09

Dzięki, wezmę to pod uwagę. O ile znajdę ta dzielnicę ;) Pewnie zabrzmi głupio, ale mam nadzieję, że nie ma tam żadnych osób biegających za turystami z wyciagnięta ręką? :wink: Mam złe wspomnienie z Mostaru, tam nieopatrznie zapuściliśmy się w bok od starówki.
Pudelek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pudelek » 08.07.2014 11:12

znalezienie tego nie stanowi większego problemu - główny deptak handlowy jest w Ochrydzie jeden. Taki wypicowany, ze sklepami zagranicznych marek - słowem, zupełnie nie macedoński ;) Z jednej strony zamyka go jezioro, z drugiej plac z ogromnym drzewem. Idąc od strony jeziora, skręcamy przy drzewie w lewo - to dalej deptak, tyle, że już mniej odstawiony; de facto jest to nadal starówka, ale nie wiedząc czemu większość turystów omija, bo z domów leci tynk itp. Jest tam całkiem sporo klimatycznych knajpek, targowisko, a herbatę dowożą o, w taki sposób ;)

Obrazek

A to drzewo, przy którym trzeba skręcić - nie sposób je przegapić!
Obrazek

żadnych żebrzących natrętów tam nie widziałem, w ogóle w Macedonii miałem szczęście, bo chyba tylko w Bitoli jeden stary pijaczyna się przyczepił (ale kulturalnie i nawet mówił po polsku ;)).
katja_24
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) katja_24 » 08.07.2014 17:31

Dziękuję dobry człowieku :D Z tak precyzyjna informacją na pewno nie zabłądzę :mrgreen:
A byłeś może w okolicach Mavrova? Konkretnie chodzi mi o Korab i Medenicę.
jerry.ie
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jerry.ie » 08.07.2014 19:26

katja_24 napisał(a):
jerry.ie napisał(a):
katja_24 napisał(a):

Trzymam za słowo :mrgreen:

Dotarliśmy do Ksamil , apartament u Gentiana zachwycający . Z wynajęciem nie ma problemu , przy drodze i pod pomnikiem 4 tancerzy stoją naganiacze co do cen to narazie nie mogę się wypowiedzieć ale za obiad na dwie osoby , kebab z frytami i po piwku dużym naturalnie zapłaciliśmy niecałe 3 euro , co dalej wyjdzie w praniu . Plaże jak na razie pustawe co mnie cieszy :P . Pozdrawiam :papa:
katja_24
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) katja_24 » 09.07.2014 09:13

Skoro apartament jest fajny, to juz dobrze :) Cena w knajpie też bardzo zachęcająca. I to bardzo :mrgreen:
Pisz dalej Jerry. Kurcze, zazdroszczę Ci, że już tam jesteś.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe

Albania (Ksamil, Sarande, Butrint, Himare) + Korfu (2011) - strona 23
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone