Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Albania (Ksamil, Sarande, Butrint, Himare) + Korfu (2011)

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
musia13
Autostopowicz
Re: Albania (Ksamil, Sarande, Butrint, Himare) + Korfu (2011

Nieprzeczytany postnapisał(a) musia13 » 07.06.2014 10:47

Mam prośbę do osób , które miały nocleg w Majestic hotel w Ksamil. Czy można prosić o namiar mailowy do hotelu.

Nie odpowiadają przez facebooka.
Mikeee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikeee » 07.06.2014 18:25

też miałem problem w zeszłym roku uzyskać namiar mailowy na ten hotel. Podobno niechętnie właściciel robi wcześniejsze rezerwacje, bo ludzie nie przyjeżdżają. Pojechałem w ciemno i...wszystkie pokoje były zajęte :? .
Romo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Romo » 07.06.2014 21:03

red78
Byłem w Ksamil w Albanii dwa lata temu, pobyt rozpoczynałem w lipcu, kończyłem w sierpniu. Powiem tak: dwa lata temu bez problemu można bylo jechać w ciemno w lipcu, nawet taką ekipą jak jedziesz Ty. Będąc tam widziałem, oprócz miejsc, gdzie były pojedyncze kwatery, także zwykłe pensjonaty oraz takie rodzinne pensjonaty - większe domy, w których było po kilka pokoi do wynajęcia. To wszystko wtedy w ogóle nie funkcjonowało w internecie. A samo miasteczko Ksamil, jak i plaże były średnio zatłoczone, tzn. było trochę ludzi, ale nie był luz. A jak nastąpił sierpień....to nie było gdzie palca wsadzić. W sensie kwater, ulic, knajpek, plaży... Przy czym byli tacy letnicy w sierpniu, którzy przyjechali w ciemno - do domu, w którym my mieszkaliśmy przyjechali Macedończycy w ciemno na sierpień i znaleźli kwaterę tam, gdzie my mieszkaliśmy, piętro wyżej. Ale było to dwa lata temu. Obserwując to szanowne Forum, jak i inne informacje, związane z turystyką, dochodzę do wniosku, że od poprzedniego roku nastąpił boom na Albanię. I w tym roku wydaje mi się, że jazda w ciemno, nawet w lipcu - będzie niezłym ryzykiem, tym bardziej taką ekipą, jaką Ty się wybierasz. Ale bądź uparty i nie daj się odwieść od Ksamil, w żadnym razie!!! Dla mnie to było super miejsce, z wielkim potencjałem, zarówno jeśli chodzi o plażowanie, jak i zwiedzanie i pod każdym innym względem. W zeszłym roku miałem okazję być jednego dnia na objeździe w pólnocnej Albanii, dojechaliśmy do Durres. Powiem tak: pólnocną część Albanii widzieliśmy bardzo, bardzo powierzchownie, ale... południowa i północna Albania to dla mnie dwa odmienne kraje. Przewaga południowej nad północną jest wg mnie miażdżąca. Na pewno tam wrócę - miało być w tym roku, ale niestety nie wypaliło i jest Cypr.
erni111
My z ekipą startowaliśmy z Wawki, jechaliśmy przez Słowację, Węgry, Serbię, Macedonię, Grecję i od południa wjeżdżaliśmy do Albanii - a tam docelowo do Ksamil. Startowaliśmy około 00.30, około godz. 22.00 spaliśmy na stacji benzynowej za Niśem w Serbii. O 4.30 pobudka i o 5.00 wyjechaliśmy dalej. Na granicy Grecja/Albania w Kakavie byliśmy około południa, a w Ksamil około 13.30. Taką trasę wybraliśmy ze względu na to, że priorytetem była podróż autostradami, aby jak najsprawniej dostać się na miejsce.

Jeśli mogę służyć jakimiś dodatkowymi informacjami - piszcie: adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
Pozdrawiam
Romo
musia13
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) musia13 » 08.06.2014 07:08

Mikeee napisał(a):też miałem problem w zeszłym roku uzyskać namiar mailowy na ten hotel. Podobno niechętnie właściciel robi wcześniejsze rezerwacje, bo ludzie nie przyjeżdżają. Pojechałem w ciemno i...wszystkie pokoje były zajęte :? .

To jak można tam zamieszkać inaczej ? Bez wcześniejszej rezerwacji nie ma sensu jechać.

Szkoda, ogromna szkoda. Z naszych euro skorzysta inny hotel, no i pewnie linie lotnicze. Za stara jestem na to by na spokojny tydzień - dwa, jechać w ciemno.
erni111
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) erni111 » 10.06.2014 18:16

Romo mam kilka pytań?
W sumie to ja już nic nie wiem hahahah.
Mam dylemat czy wybrać Czarnogórę czy Albanię, czy tydzień tu i tydzień tam.
Proszę powiedz mi ile jechałeś w sumie do ALBANI?
Ja do Chorwacji do Promajnej jechałem 15 godzin.
W tym roku chcemy zmienić kraj z powodu drożyzny w CRO.
Ile kosztują winiety, bramki i tp?
Czy musimy mieć Paszporty?
Pudelek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pudelek » 10.06.2014 20:16

odpowiedź do erniego - nie, nie musisz mieć paszportów do żadnego bałkańskiego kraju, chyba, że jedziesz do Turcji ;)

a to ja się przyłączę od siebie z pytaniem: czy ktoś może nocował na kempingu w Ksamil? Preferuję tą formę noclegów, ale jadę tam w połowie sierpnia i obawiam się, że miejsca pod namiot nie znajdę. Ze strony www nie wynika aby przyjmowali rezerwację pod kemping, zresztą nigdy tego nie robiłem.

Druga kwestia: czy w Ksamil jest jakaś boczniejsza plaża, mniej zatłoczona? Może być oddalona od centrum nawet o, powiedzmy, pół godziny spaceru, ale chodzi o to aby nawet w sierpniu szło tam w miarę po ludzku usiąść...

W sumie mam dylemat - bo zastanawiam się na nocowaniem w Ksamil albo na kempingu w okolicach Himary. W tej drugiej jest ponoć znacznie luźniej, ale że planuję zrobić wycieczki i do Butrintu i do Blue Eye i do Grecji do Joaniny, to z kolei z Ksamilu miałbym bliżej... CIęzki orzech do zgryzienia :|
Mikeee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikeee » 10.06.2014 20:34

Pudelek napisał(a):
a to ja się przyłączę od siebie z pytaniem: czy ktoś może nocował na kempingu w Ksamil? Preferuję tą formę noclegów, ale jadę tam w połowie sierpnia i obawiam się, że miejsca pod namiot nie znajdę. Ze strony www nie wynika aby przyjmowali rezerwację pod kemping, zresztą nigdy tego nie robiłem.

W sumie mam dylemat - bo zastanawiam się na nocowaniem w Ksamil albo na kempingu w okolicach Himary. W tej drugiej jest ponoć znacznie luźniej, ale że planuję zrobić wycieczki i do Butrintu i do Blue Eye i do Grecji do Joaniny, to z kolei z Ksamilu miałbym bliżej... CIęzki orzech do zgryzienia :|

To fakt - potwierdzam - w sierpniu w Himare jest znacznie luźniej niż w Ksamil, co nie znaczy, że luźno :-). Nie nocowałem na campingu, więc w tej kwestii nie doradzę.
Zależy jak będziesz jechał do Albanii, bo jeśli przez Grecję, to Ioaninę, Butrint, oraz Blue eye masz po drodze. Z Himare do Ksamil to ok. 50 km. Ja byłem tydzień w Himare i będę polecał.
pozdrawiam,
M.C.
Romo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Romo » 10.06.2014 21:05

erni
Na Twoje pytanie odnośnie długości podróży odpowiedź zawarta jest w moim poprzednim poście. Wyjechaliśmy z Warszawy około 00.30 i następnego dnia około 13.30 byliśmy w Ksamil. Jeśli chodzi o opłaty, to Słowacja - winietka, z tego co pamiętam, to 14 Euro, winietka na Węgry ok. 80 PLN w przeliczeniu, Serbia - opłaty na bramkach - łącznie kilkanaście Euro w jedną stronę, Macedonia - opłaty na bramkach - to są drobne pieniądze, w sumie chyba za 4-5 Euro - w jedną stronę, Grecja - opłaty na bramkach - tego nie pamiętam dokładnie, ale kojarzy mi się, że łącznie około 15 Euro za całość - w jedną stronę. Co do potrzeby "mania" paszportu nie pomogę, gdyż po prostu nie rozważaliśmy tego i wzięliśmy paszporty ze sobą i tam, gdzie chcieli jakiś dokument (Serbia, Macedonia, Grecja, Albania) po prostu je okazywaliśmy. Poza tym w razie jakichkolwiek problemów zdrowotnych przydają się bardziej niż dowody osobiste. Na przejściu granicznym Grecja/Albania w Kakavie, już podczas pobytu w Albanii, gdy wracaliśmy z wycieczki z Meteorów (polecam!!!), celnicy albańscy nie chcieli wpuścić do Albanii jednego z samochodów z naszej kawalkady. Jechała nim koleżanka, której matka była właścicielką auta (mama oczywiście nie przyjechała z nami) i żądali upoważnienia do użytkowania samochodu za granicą. Po dłuuuugich negocjacjach wpuścili, twierdząc, że to ostatni raz. Nadmieniam, że gdy wjeżdżaliśmy do Albanii pierwszy raz, od razu po przyjeździe - żadnych kłopotów nie było. Więc może był to kaprys nadgorliwej celniczki. W Czarnogórze byłem w zeszłym roku. Było fajnie, bo nigdy wcześniej tam nie bylem, ponadto ma parę atutów, ale... ja osobiście, porównując te dwa kraje, wybrałbym Albanię (oczywiście południe). Ale to jest moje zdanie, każdy może postrzegać inaczej.
Pudelek
Co do kampingu w sierpniu - nie pomogę. Pamiętam, że jak wjeżdżaliśmy do Ksamil w lipcu, to na pewno na kampingu nie było tłoczno. Później w zasadzie nie zwracałem na niego uwagi, więc nie wiem, co tam się działo. Co do plaż... ja mieszkałem i plażowałem w zasadzie na początku Ksamil, tak na prawdę to raz tylko poszliśmy na spacer do centrum Ksamil. Tam jest kilka różnych plaż i zestawów plaż. Na większości z nich nie byliśmy, znam tylko te, które znajdują się, powiedzmy w okolicy "ronda z tancerzami" (dojedziesz to rozpoznasz te rondo, bez wątpienia). I te, które widzialem, na początku Ksamil - były o różnym stopniu zagęszczenia - od pustawych miejsc do tłoku - oczywiście także z leżakami i bez. Bylem jeszcze na jednej plaży tuż przed Ksamil, jak wjeżdża się do niego od strony Sarande. Tuż przed Ksamil jest drewniana budka z napisem TOURIST INFORMATION. Tam trzeba skręcić w stronę morza, czyli w prawo. Droga z czerwonego szutru, trochę poprowadzi w góre, trochę w dół, parę różnych skrętów,generalnie finalnie poprowadzi trochę "w tył na prawo" i dojeżdża się do dość rozległego parkingu, schodzi schodami w dół i jest przepiękna plaża, kamienista - na początku z leżakami, a potem juz bez leżaków i tam dalej rzekłbym, że było pusto. A był to już sierpień. Przy tej plaży jest bajecznie usytuowana knajpka, z boku, u góry, przy schodach, którymi schodzi się do plaży z parkingu. Widok - bezcenny!!!
Pozdrawiam
Romo

PS. Co do Blue Eye - to radzę tak zorganizować wycieczkę, żeby dojechać tam i oglądać to cudo tuż po południu, we wczesnych godzinach popłudniowych - wtedy najbardziej pionowo padają promienie słoneczne i jest najlepszy efekt. Tam na miejscu jest knajpka i można na taki efekt poczekać przy jakiejś mrożonej kawce, jeśli się za wcześnie przyjedzie. Warto. Jak się przyjedzie za późno - to też będzie ładnie, ale nie aż takz efektownie. Aha, może być tam chłodno, tak samo jak na przełęczy Llogara, jeśli ktoś się wybiera - tam z kolei mialem przyjemność jechać w chmurach.
erni111
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) erni111 » 10.06.2014 21:23

czyli lepiej wybrać Albanię ?9 od Czarnogóry?
Kurcze przeraża mnie troszkę jazda z 1,5 rocznym synkiem.
A właśnie jak z cenami? chodzi mi o dokładnie wyżywienie.
Powiem tak ze rok temu w CRO w Promajnej za obiad ja , zona, syn 10 lat i synek 8 miesięcy ( więc bez niego )
zapłaciłem za mięso z grilla , frytki, piwo, wode , sok, 230 zł na nasze.
Ceny w Chorwacji to koszmar.
Mikeee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikeee » 10.06.2014 22:11

erni111 napisał(a):Mam dylemat czy wybrać Czarnogórę czy Albanię, czy tydzień tu i tydzień tam.
W tym roku chcemy zmienić kraj z powodu drożyzny w CRO.

Moim zdaniem cokolwiek wybierzesz, będziesz zadowolony w szczególności biorąc pod uwagę budżet. Widokowo Czarnogóra bardziej przypomina Chorwację jest wiele fajnych miejsc wartych odwiedzenia. W Albanii też jest przyjemnie, nawet trochę taniej niż w MNE. W zeszłym roku byłem tydzień w Albanii (Himare) i tydzień w Czarnogórze (Stoliv - boka kotorska), opiniując subiektywnie bardziej podobała mi się Czarnogóra, szczególnie niepowtarzalny, "fiordowy" klimat boki. Ja miałem podobny dylemat przed wyjazdem co Ty, kierowałem się subiektywnymi opiniami różnych ludzi, bo każdemu odpowiada co innego i finalnie zdecydowałem, że spędzę tydzień w AL i tydzień w MNE. Z perspektywy czasu - była to dobra decyzja.
Także jeszcze raz: jakiegokolwiek wyboru dokonasz - będzie dobrze, tym bardziej, że wydasz mniej niż w Cro.
mirass
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirass » 10.06.2014 22:46

Jeżeli miałbym wybierać między MNE a Albanią to zdecydowanie polecam Albanię w MNE plaże pozostawiają wiele do życzenia.W albanii masz różnorodność plaż małe ,średnie ,duże wąskie szerokie jakie dusza zapragnie są naprawdę piękne a ceny niskie ale bez przesady nic za darmo przykładowe ceny:

Makarony
- z sosem pomidorowym (me domate) ok. 300 leków/2 euro
- z owocami morza (me fruta deti) ok 400-500 leków/3-3,5 euro
-bolognese ok. 400 leków/3 euro
- carbonara ok. 400 leków/3 euro
Lasagne (porcja) ok. 300 leków/2euro
Zupy
Zupa rybna (Supe peshku) ok. 300 leków/ 2euro
Zupa warzywna (Supe perime) ok. 300 leków/ 2euro
Ryby
Lavrak grillowany (Lavrak Zgare) kg ok. 2500 leków/17 euro
Koca grillowana (Koce Zgare) kg ok. 2500 leków/ 17 euro
Merluc- Dorsz kg ok 2000 leków/14 euro
Mięso
Filet z kurczaka z grilla (Fileto pule zgare) ok 500 leków/3,5 euro
Grillowana cielęcina (Biftek Vici lub Berxolle Vici) ok. 700-800 leków
Grillowana jagnięcina (Mish qengji) 1 kg ok 2000 leków/15 euro
Kurczak z rożna ok 700 leków/5 euro
Owoce morza
Małże (Midhje) – 400 leków/3 euro
Krewetki królewskie z grilla (Karkalec i madh zgare) – ok 700-800 leków/ 5 euro
Małe krewetki (Karkalec i vogel) – ok 500 leków/ 3,5 euro
Kalmary (Kallamar)- ok 500-600 leków/ 4 euro
Ośmiornica grillowana (Oktapod zgare) ok.800 leków/ 6 euro
Mix owoców morza (Mix Fruta Deti)ok 800 leków
Dodatki
Frytki (Patate zgare/te skuqura) ok. 200 leków/ 1,5 euro
Sałatka Mix (Sallate Mix) 200 leków/ 1,5 euro
Pieczony ser biały (Djathe i bardhe zgare) ok 250 leków/ 2 euro
Pieczony ser kackavall (Djathe kackavall zgare) ok 250 leków/ 2 euro
Warzywa grillowane (Perime zgare) ok 300-400 leków / 3 euro
Inne
Musaka 300 leków/ 2,5 euro
Pizza od najprostszych (sos, ser pieczarki) ok 250-300 leków/ ok. 2 euro do bardziej wypasionych (z owocami morza, różnymi dodatkami) za ok 500-600 leków/ ok. 4 euro
Napoje
Kawa:
-Ekspres (czarna) 60-100 leków
-Makiato (z mlekiem) 70-120 leków
-Frape (na zimno) 120-150 leków
Herbata (caj) 50-70 leków
Cola/Fanta/Amita/Lemon soda -120-150 leków
Piwo lane (Kriko) małe 80-120 leków / duże150-200 leków
mirass
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirass » 10.06.2014 22:50

Może jeszcze komuś się przydadzą -ceny z wrzesień (03-17)`2013 :

280-300 L - koniak/brandy/200ml /piersiówka "Skanderbeu" albański alkohol
280-300 L - wódka Raki /nie mylić z Rakija/ albańska wódka z winogorna /200ml/
300/os L - bilet autobusowy do Gjirokaster-miasto kamiennych schodów /ok.60km od Sarande/podane miejsce w autobusie
100/os L - bilet autobusowy kom.państwowej z i do Ksamil /15km/
700/os L - bilet do zwiedzania muzeum w Twierdzy Ali Paszy w Gjirokaster
200/os L - bilet do zwiedzania muzeum etnograf.(duży dom rodziny) w Gjirokaster
50 L - mała woda (String)0,5ltr
100-150 L - duża woda 1,5ltr
150 L - napój Ivi 0,3ltr puszka / knajpa
100 L - Fanta-Ivi 3,3ltr jw /sklep
80 L - j.w. w sklepikach (Market)
200 L - Piwo Heineken 0,3ltr puszka / knajpa
180 L - Piwo Amstel radler 0,3 but /sklep
100 L - mielona kawa BonKafe 100g /sklep
200 L - stop/Taxi do Mesopam (monastyr) /10km/- potem wracałem stopem za free
50-75 L - Byrek z nadzieniem (w cieście francuskim)
200-250 L - za leżak +parasol na plaży,chyba,że będziesz korzystał z ich Restauracji to free /Saranda i Ksamil/
500/2os.L - Taxi (z Centrum do Portu Rybackiego- kilka ulic)
300/2os.L - taxi-bus do Ksamil (spod hotelu)
100 L - pączki w czekoladzie ,plaża w Ksamil 9ciasto takie jak oponki)
240 L - woda gaz.Glina (1,5ltr)+ 2x napój jabłbkowy BRAVO puszka 0,3ltr
180 L - 2x napój jabłkowy BRAVO puszka 0,3ltr
180-200 L - napój jabłkowy BRAWO (PET) 1,5ltr
500 L - 2,2kG mix owoce (gruszki,winogrona,śliwki) ze straganu w Ksamil
300 L - wianek suszonych fig/sklep-market
100 L - Big-oponka ,plaza Ksamil
600 (!) L - lody "Skandal"
700-800 L - duża pizza "45-tka" w Barze-pizzerni nad samym morzem,Saranda
250 L - Heineken puszka 03,ltr jw.
150 L - Cola puszka 0,3ltr jw.
200 L - 2x małe lody z automatu (Rest.Limani,Promenada)
100 L - jogurt 1ltr /sklep
250 L - 2x byrek + woda 0,5ltr /Byrektoria na jednej z uliczek w Gjirokaster/
30 L - pocztówka
40 L - znaczek do Polski /kupowany na Poczcie/- nie zapomniejcie o kodzie pocztowym sad(
200-300 L - breloczki-pamiątki /sklep,Promenada/
100 L - proszek do prania (400g ,pudełko)
80 L - owowce (4-duze śliwki+2-jabłka) ze sklepu koło Protu rybackiego
350 L - Schweps 1ltr + 2x sok winogron BRAVo 0,3ltr
30 L - 1KG arbuza
2400 L - 2x pakiet pre-paid karta (30-dni,Net-3G,kilkadziesiąt minut/SMS GSM i
ponad 3000stacj.nie łaczy zagranicznych) w sieci ACM -formalności z aktywacją 15-min.
na Corfu :
---------
15,0EUR - bilet powrotny/kupowany przez Biuro podróży/ prom "Kaliopi" , na Corfu
9,3EUR - 2x pita+ gyros-4,6E , Coca-Cola 0,5ltr-1,8E , tzatziki -2,9E / knajpka MIc-MAC /Stare Miasto/Corfu

Posiłki w Restauracjach/knajpach /posiłki dla 2-osób/:
--------------------
1070 - : Mix grill (kilka mięs)-450 ,shiqebab-pork-120,patate/frytki-150,piwo+ napój j.w. /ni-to knajpa ,nito bar szybkiej obsługi, na samej plaży,przy wodzie.
800 - : Mix grill -450 ,Fanta-Ivi -150,,Heineken -200
740 - : pita-170 , shishqebab -120 , inne danie-150,Sprite-Ivi-150,piwo Tirana-150

1610 (lub:11,58 Eur 16,10 USD) - Bar-Piceri-"Limani" :spaghetti z owoc.morza.-600,spaget.Blonoze-450,kawa po turecku /podwójna/ 2x80-160 , sprite-150 , piwo Heineken -250 .
2200 Rest. "Demi": klamary z ouze,bifteq,1x woda mineralna,1x dzbanek wina,2x kawa tur.
1950 Rest.(na Promenadzie :qofte -550,Risotto perime -350,kava x2 -200,cola x2-300,dodatki:sałatka po grecku i grilowana feta-250+300.
2200-2530 Rest. "3 Ishujt" : sałatka grecka-300,Spaghetti z owoc.morza-1000,Risotto Tre ishujt-800,Ivi Lemon-150,Heineken-250,podwójna kawa po turecku-280.

Jak widac dla nas (2-osoby) posiłki dostępne były już od niecałych 1000 Leke - całkiem nieźle.
Pudelek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pudelek » 11.06.2014 10:05

Mikeee napisał(a):To fakt - potwierdzam - w sierpniu w Himare jest znacznie luźniej niż w Ksamil, co nie znaczy, że luźno :-). Nie nocowałem na campingu, więc w tej kwestii nie doradzę.
Zależy jak będziesz jechał do Albanii, bo jeśli przez Grecję, to Ioaninę, Butrint, oraz Blue eye masz po drodze. Z Himare do Ksamil to ok. 50 km. Ja byłem tydzień w Himare i będę polecał.
pozdrawiam,
M.C.

do Albanii jadę od strony Kosowa, będę się poruszał stopniowo od góry, czy właściwie centrum kraju, a potem na kilka nocy gdzieś na południu - zatem wypad do Grecji miałby być po prostu jednodniowym wyskokiem z okolic Ksamil lub właśnie Himare...

Pudelek
Co do kampingu w sierpniu - nie pomogę. Pamiętam, że jak wjeżdżaliśmy do Ksamil w lipcu, to na pewno na kampingu nie było tłoczno. Później w zasadzie nie zwracałem na niego uwagi, więc nie wiem, co tam się działo. Co do plaż... ja mieszkałem i plażowałem w zasadzie na początku Ksamil, tak na prawdę to raz tylko poszliśmy na spacer do centrum Ksamil. Tam jest kilka różnych plaż i zestawów plaż. Na większości z nich nie byliśmy, znam tylko te, które znajdują się, powiedzmy w okolicy "ronda z tancerzami" (dojedziesz to rozpoznasz te rondo, bez wątpienia). I te, które widzialem, na początku Ksamil - były o różnym stopniu zagęszczenia - od pustawych miejsc do tłoku - oczywiście także z leżakami i bez. Bylem jeszcze na jednej plaży tuż przed Ksamil, jak wjeżdża się do niego od strony Sarande. Tuż przed Ksamil jest drewniana budka z napisem TOURIST INFORMATION. Tam trzeba skręcić w stronę morza, czyli w prawo. Droga z czerwonego szutru, trochę poprowadzi w góre, trochę w dół, parę różnych skrętów,generalnie finalnie poprowadzi trochę "w tył na prawo" i dojeżdża się do dość rozległego parkingu, schodzi schodami w dół i jest przepiękna plaża, kamienista - na początku z leżakami, a potem juz bez leżaków i tam dalej rzekłbym, że było pusto. A był to już sierpień. Przy tej plaży jest bajecznie usytuowana knajpka, z boku, u góry, przy schodach, którymi schodzi się do plaży z parkingu. Widok - bezcenny!!!
Pozdrawiam

dzięki za info, tak naprawdę na plaży spędzimy zapewne góra jeden dzień i co najwyżej poranne albo wieczorne kąpieli (dłużej nie wytrzymujemy), więc sama plaża nie jest najistotniejsza dla nas, ale zawsze lepiej kąpać się w luzie niż w tłumie ;)

Co do Blue Eye to też cenna informacja - tym bardziej, że w ten sam dzień chciałem zerknąć też do Butrintu.

Ah, jeszcze odnośnie granic - 2 lata temu Albańczycy też dokładnie sprawdzali czy jestem współwłaścicielem samochodu, oni to robią często, a więc jeśli ktoś nie jedzie swoim wozem to bez upoważnienia bym tam nie wjeżdżał. Za to paszportów nikt od nas nigdy nie wymagał, poza Kosowem, ale i to się w tym roku ponoć zmieniło (przetestuję w sierpniu :) )
Mikeee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikeee » 11.06.2014 16:29

Pudelek napisał(a):Ah, jeszcze odnośnie granic - 2 lata temu Albańczycy też dokładnie sprawdzali czy jestem współwłaścicielem samochodu, oni to robią często, a więc jeśli ktoś nie jedzie swoim wozem to bez upoważnienia bym tam nie wjeżdżał. Za to paszportów nikt od nas nigdy nie wymagał, poza Kosowem, ale i to się w tym roku ponoć zmieniło (przetestuję w sierpniu :) )

Ja jechałem samochodem służbowym i również miałem ze sobą upoważnienie (PZMot) w kilku językach. Nie sprawdzali nigdzie, ale miałem przynajmniej komfort psychiczny 8).

Ciekawa sytuacja miała natomiast miejsce na granicy grecko-albańskiej. Jechaliśmy na 2 samochody, ja i brat z rodzinami. Brat ma syna, który jest w wieku mojego syna - ten sam rocznik, mój z grudnia, jego syn z czerwca. Brat ma 3 dzieci ja 1, więc syn brata podróżował w moim samochodzie. Podjeżdżam na granicę jako pierwszy, celnik bierze paszporty i powoli opada mu kopara i robi pięciozłotowe oczęta. Przez minutę spoglądał raz w paszport mojego syna, raz w paszport syna brata (oczywiście obaj mają to samo nazwisko i są trochę do siebie podobni). Przez kolejną minutę nie wiedział jak się ma zapytać jak to jest możliwe, że jeden z..czerwca a drugi ... po niecałych 6 miesiącach?? Wytłumaczyłem mu szybko o co chodzi, o mało nie spadł ze śmiechu ze stołka :D
azymut38
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) azymut38 » 11.06.2014 19:31

Ruszam i ja do Ksamil w lipcu. Może spotkam kogoś z Polski..najlepiej fajne dziewczyny :oczko_usmiech:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe

Albania (Ksamil, Sarande, Butrint, Himare) + Korfu (2011) - strona 20
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone