Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Albania (Ksamil, Sarande, Butrint, Himare) + Korfu (2011)

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
jerry.ie
Croentuzjasta
Re: Albania (Ksamil, Sarande, Butrint, Himare) + Korfu (2011

Nieprzeczytany postnapisał(a) jerry.ie » 22.05.2014 22:36

Jaacek niestety sie miniemy ja będę w Ksamil od 08 lipca , napisz pare cennych wskazówek po powrocie . Pozdrawiam
patman
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) patman » 23.05.2014 20:05

Czekam na wieści. Szukam ciekawego kierunku na przyszłoroczne wakacje a Albania coraz bardziej kusi...
erni111
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) erni111 » 24.05.2014 23:28

Witam.
który kierunek polecicie
Czarnogóra czy Albania ?
Mam synka 1,5 lat i 11 i żonka
erni111
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) erni111 » 24.05.2014 23:34

i jak z cenami?
Byłrm 2 lata temu w MAkarskiej rok temu w Promajnej.
Lecz ceny mnie szokują w Chorwacji
Mikeee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikeee » 25.05.2014 13:55

erni111 napisał(a):i jak z cenami?
Byłrm 2 lata temu w MAkarskiej rok temu w Promajnej.
Lecz ceny mnie szokują w Chorwacji

Byłem w zeszłym roku tydzień w Albanii i tydzień w Czarnogórze. W obu miejscach było super, jednak mi osobiście bardziej podobało się w Czarnogórze (nad boką kotorską).
Czarnogóra jest podobna do Chorwacji, tylko znacznie taniej. Wiele fajnych miejsc do zwiedzenia. Zapłaciliśmy za 4 pokoje dwuosobowe 130 EUR/dobę nad samą zatoką (8km od Kotoru). Pizza w restauracji nad brzegiem zatoki - 3EUR, sałatka grecka - 1 EUR, litr świetnej rakiji u gospodarza - 8 EUR.
Albania jest jeszcze tańsza - 110 EUR za 2 pokoje 4 osobowe na samej plaży w Himare, ale podobno można już dostać pokój od 15/20 EUR za dobę. Po tym wyjeździe jakoś do Chorwacji mnie nie ciągnie.
katja_24
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) katja_24 » 26.05.2014 15:53

azymut38 napisał(a):Witam. Właśnie dostałem maila z Albanii z ceną 20 Euro za apartament...
To jakiś żart jest?
Czy naprawdę takie są tam ceny?

W tym roku po raz czwarty chciałem do Chorwacji ale poszaleli po wejściu do Euro i nie dostałem oferty poniżej 70-80 eurasów.
Dlatego tak poważnie myślę o Albanii.

Podziel sie namiarem, prosze :wink: Szukam kwater prywatnych, ale nic nie znalazłam. Praktycznie same hotele, a w jednej kwaterze prywatnej w Himare (polecana tu Willa Calliope) chcieli chyba 35 e za dwie osoby pod koniec sierpnia.
marwyk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marwyk » 26.05.2014 16:32

sierpien w Albani jest drogi - ciezko wtedy o kwatery wiec planuj wakacje w lipcu chocby koncem albo we wrzesniu
katja_24
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) katja_24 » 26.05.2014 17:03

marwyk napisał(a):sierpien w Albani jest drogi - ciezko wtedy o kwatery wiec planuj wakacje w lipcu chocby koncem albo we wrzesniu

Niestety nie mam takiej możliwości. W lipcu nie przeżyje upałów, a przed połowa września musze wrócić. Zreszta załapię sie jedynie na 5 dni sierpnia, bo będę tam 26.08.
Byłam na stronie kwater polecanych wyżej, cena atrakcyjna, ale wyglada na to, że wymagaja płatnosci z góry.
red78
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) red78 » 27.05.2014 07:11

Witam,
Wybieram się do Albanii (Ksamil, Sarande) 13 lipca w niedzielę miedzy 12 a 15 z Krakowa. Noclegi bede szukał na miejscu. Ktoś się wybiera w tym terminie? Trasa do ustalenia.
erni111
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) erni111 » 27.05.2014 20:11

Witam.
Czyli w Czarnogórze jest taniej od Chorwacji?
Byłem w Promajnej. Jakie miejsce polecicie mi spokojne w Czarnogórze?
Mikeee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikeee » 27.05.2014 23:16

erni111 napisał(a):Witam.
Czyli w Czarnogórze jest taniej od Chorwacji?
Byłem w Promajnej. Jakie miejsce polecicie mi spokojne w Czarnogórze?

Heja
zdecydowanie taniej. Jak do tej pory byłem 3 razy w Chorwacji i na razie tylko raz w Czarnogórze. Cro jest bogatszym krajem, jest bardziej rozwinięta pod względem infrastruktury drogowej, noclegowej, gastronomicznej, ale odkąd MNE odłączyła się od Serbii turystyka idzie ostro do przodu, nie jest w UE, ale ich walutą jest EUR. Po przeliczeniu na PLN, ceny są niższe niż w Polsce, lub podobne.
Ja szczerze polecam wakacje w MNE, byłem nad zatoką kotorską (Dolnij Stoliv) - super klimatyczne miejsce. Jak nie lubisz 2 tygodnie bitego plażowania, znajdziesz masę ciekawych miejsc do zwiedzenia
erni111
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) erni111 » 28.05.2014 01:19

Ostatnie moje pytanie.
czy do Czarnogóry muszę mieć paszport?
Czy na dowód jak kiedyś do Chorwacji można było wjechać ?
wkrak
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) wkrak » 28.05.2014 04:43

Do każdego kraju na Bałkanach wjazd na dowód (poza tureckim kawałkiem tej części Europy).
heca7
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) heca7 » 28.05.2014 08:11

katja_24 napisał(a):
marwyk napisał(a):sierpien w Albani jest drogi - ciezko wtedy o kwatery wiec planuj wakacje w lipcu chocby koncem albo we wrzesniu

Niestety nie mam takiej możliwości. W lipcu nie przeżyje upałów, a przed połowa września musze wrócić. Zreszta załapię sie jedynie na 5 dni sierpnia, bo będę tam 26.08.
Byłam na stronie kwater polecanych wyżej, cena atrakcyjna, ale wyglada na to, że wymagaja płatnosci z góry.

Po prostu pojedź w ciemno :wink: Podobno tam łatwiej znaleźć kwaterę na miejscu niż w Cro. Jeżeli jesteście bez dzieci to sobie poradzicie. Ja jadę z trójką i jak pisałam wiele razy nie wyobrażam sobie chodzić z nimi od domu do domu. Ale gdybym była tylko z mężem...
katja_24
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) katja_24 » 28.05.2014 10:00

heca7 napisał(a):
katja_24 napisał(a):

Po prostu pojedź w ciemno :wink: Podobno tam łatwiej znaleźć kwaterę na miejscu niż w Cro. Jeżeli jesteście bez dzieci to sobie poradzicie. Ja jadę z trójką i jak pisałam wiele razy nie wyobrażam sobie chodzić z nimi od domu do domu. Ale gdybym była tylko z mężem...

Za stara już chyba na to jestem ;) Jakos mi sie nie chce szukac przez kilka godzin noclegu w 30 stopniowym upale. Jeszcze 2-3 lata temu byłoby OK, ale po meczarni w Basce na Krku jakoś nie mam na to ochoty. Tym bardziej, że chcemy jechać z Ohridu przez Meteory do Ksamil, a to wg viamichelin 8h drogi + zwiedzenie klasztorów. A potem jeszcze szukanie kwatery...Tak, definitywnie jestem za stara ;) No chyba, że nie znajdę nic ciekawego na necie, wtedy nie mam wyjścia.
BTW, my sie chyba "znamy" z albańskiego forum na Gazecie :mrgreen:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe

Albania (Ksamil, Sarande, Butrint, Himare) + Korfu (2011) - strona 17
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone