Re: Albania (Ksamil, Sarande, Butrint, Himare) + Korfu (2011
napisał(a) frytowski » 17.08.2012 09:04
Agu$ napisał(a):Witam, chciałabym uzyskać od was informacje na temat dojazdu a raczej pojazdów. Jedziemy za tydzień do Vlory dwoma samochodami, z czego jeden jedzie z właścicielem, a drugi to samochód mojego taty.[ciach]
Mam podobną sytuację, jutro rano jadę do Albanii samochodem ojca. Fakt jest taki, że teoretycznie za każdym razem wyjeżdżając za granicę nie swoim autem powinno się mieć upoważnienie. Inną sprawą jest to czy ktoś od nas tego papierka zażąda, w tej chwili w strefie szengen - nikłe szanse
.
Ja przez wiele lat bujałem się po Europie służbowym autem, a działo się to jeszcze przed naszym wstąpieniem do UE, nigdy, przez nieświadomość, nie miałem upoważnienia i jakoś się udało.
Kiedy wyjeżdża się poza UE kontrola graniczna może się doczepić, choć rok temu na granicy serbsko-węgierskiej nikt nie chciał dokumentu oglądać a ja pierwszy raz w życiu go miałem! i chciałem się pochwalić
- nic z tego
nie chcieli.
Na jutrzejszy wyjazd mam upoważnienie od ojca, napisałem tekst po polsku i po angielsku następnie tata wziął dokument poszedł do notariusza, podpisał, notariusz potwierdził magiczną pieczątką, skasował ca.26zł i po sprawie.
Taki sposób załatwienia sprawy zasugerował mi nasz Konsul z Tirany - zadałem mu pytanie mailowo, bardzo szybko otrzymałem rzeczową odpowiedź.
pzdr
Marek