Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Albania (Ksamil, Sarande, Butrint, Himare) + Korfu (2011)

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
przepioor
Odkrywca
Re: Albania (Ksamil, Sarande, Butrint, Himare) + Korfu (2011

Nieprzeczytany postnapisał(a) przepioor » 16.08.2012 12:38

cro penetrator: Obejrzałem całą masę video z Ksamil na youtube i nie widzę tam spokojnego skrawka plaży - jeżeli się mylę to mnie poprawcie ( ktokolwiek widział ktokolwiek wie).

Byliśmy w Ksamil od 17 do 31 lipca br. - niektóre plaże były faktycznie zatłoczone. My głównie chadzaliśmy na taką po prawo od drogi schodzącej od pomnika "4 Tancerzy". Korzystaliśmy z leżaków i parasola (400 ALL za dzień, pan dostawiał trzeci leżak w cenie :) ) oraz 'koczowaliśmy' na własnym sprzęcie (karimaty i pół-namiocik plażowy). Z tego co pamiętam, to ta plaża nie była jakoś szczególnie zatłoczona. Poniżej kilka fotek:

P7180377.JPG
Droga na plażę

P7180382.JPG
Plaża

P7210596.JPG
Plaża

P7210598.JPG
Plaża

P7210624.JPG
Woda

Pozdrawiam
Jacek
Ostatnio edytowano 20.08.2012 13:40 przez przepioor, łącznie edytowano 2 razy
Agu$
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Agu$ » 16.08.2012 15:47

Witam, chciałabym uzyskać od was informacje na temat dojazdu a raczej pojazdów. Jedziemy za tydzień do Vlory dwoma samochodami, z czego jeden jedzie z właścicielem, a drugi to samochód mojego taty. Tu pojawia sie pytanie, czy musze mieć poza dowodem rejestracyjnym jakiś papier potwierdzający fakt, że to samochód mojego taty i że on mi go wypozyczył, trochę to głupie, ale gdzieś coś takiego słyszałam i wolę się upewnić przed wyjazdem niż stać na granicy :)
Romo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Romo » 17.08.2012 08:50

Agu$:
Byłem w tym roku w Ksamil, w lipcu. Podczas wjazdu do Albanii z Grecji za pierwszym razem nie było żadnych kłopotów. Natomiast, gdy wracaliśmy z wycieczki na Meteory grecka celniczka nie chciała wypuścić z Grecji samochodu, którym jechała córka właścicielki samochodu, żądała zaświadczenia, że samochód jest przekazany w użytkowanie tej córce przez matkę - właścicielkę pojazdu. Nasza dyskusja z celniczką trwała około 15 minut, najpierw celniczka była stanowcza, potem powolutku miękła, aż w końcu stwierdziła, że "to ostatni raz" i wypuściła nas z Grecji. Na żadnej innej granicy nie było najmniejszych problemów.

Cro penetrator:
ta plaża na zdjęciu jest tuż przed Ksamil
frytowski
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) frytowski » 17.08.2012 09:04

Agu$ napisał(a):Witam, chciałabym uzyskać od was informacje na temat dojazdu a raczej pojazdów. Jedziemy za tydzień do Vlory dwoma samochodami, z czego jeden jedzie z właścicielem, a drugi to samochód mojego taty.[ciach]

Mam podobną sytuację, jutro rano jadę do Albanii samochodem ojca. Fakt jest taki, że teoretycznie za każdym razem wyjeżdżając za granicę nie swoim autem powinno się mieć upoważnienie. Inną sprawą jest to czy ktoś od nas tego papierka zażąda, w tej chwili w strefie szengen - nikłe szanse :) .
Ja przez wiele lat bujałem się po Europie służbowym autem, a działo się to jeszcze przed naszym wstąpieniem do UE, nigdy, przez nieświadomość, nie miałem upoważnienia i jakoś się udało. :lol:

Kiedy wyjeżdża się poza UE kontrola graniczna może się doczepić, choć rok temu na granicy serbsko-węgierskiej nikt nie chciał dokumentu oglądać a ja pierwszy raz w życiu go miałem! i chciałem się pochwalić :D - nic z tego :( nie chcieli.

Na jutrzejszy wyjazd mam upoważnienie od ojca, napisałem tekst po polsku i po angielsku następnie tata wziął dokument poszedł do notariusza, podpisał, notariusz potwierdził magiczną pieczątką, skasował ca.26zł i po sprawie.
Taki sposób załatwienia sprawy zasugerował mi nasz Konsul z Tirany - zadałem mu pytanie mailowo, bardzo szybko otrzymałem rzeczową odpowiedź.

pzdr
Marek
zefka
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) zefka » 17.08.2012 09:44

U nas sprawdzali papiery właśnie na wyjeździe z Grecji/wjeździe do Albanii, więc myślę, że warto upoważnienie mieć :)
Udanego wyjazdu!
Agu$
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Agu$ » 17.08.2012 16:26

Właśnie o takie info mi chodziło, a notariusz jest konieczny czy nie? :P bo chyba nie mamy czasu, a po angielsku to bez problemu da się napisać :)
Będziemy jechali do Albanii przez Serbię i Czarnogórę i czy tam też tego tak na granicach restrykcyjnie przestrzegają jak w Grecji? Bo może pieczątka z ziemniaka wystarczy :D
frytowski
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) frytowski » 17.08.2012 18:20

Agu$ napisał(a):[ciach] Bo może pieczątka z ziemniaka wystarczy :D

:) nie wiem.. może z ziemniaczka da radę.

Notariusz jest potrzebny do potwierdzenia podpisu osoby fizycznej, co innego jak auto należałoby do firmy - wtedy papier firmowy, piecząteczka firmowa, celnik da Ci spokój jeśli nie jest zbyt upierdliwy ;)
Jeśli nie masz na prawdę czasu i możliwości załatwienia notariusza.. to nie masz wyjścia, musisz ryzykować.

pzdr
Marek
Agu$
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Agu$ » 17.08.2012 20:55

Tylko nie chciałabym zostać na granicy albańskiej, albo serbskiej :D
zum
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) zum » 18.08.2012 17:09

Sprawdzanie dokumentów samochodu + zaglądanie czy nr. tablic się zgadzają było na granicy Greko-Albańskiej (Albańczycy dokładnie sprawdzali) i na granicy Albańsko-Macedońskiej (tutaj również Albańczycy bardzo dokładnie sprawdzali papiery).
burcia7
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) burcia7 » 23.06.2013 22:24

witam jestem na forum od wczoraj i urzekły mnie Twoje zdjęcia i relacja z wyprawy do Albanii i miejscowości Ksamil.
w piątek wybieram się z mężem i dwójką dzieci ( 5 i 8 lat ) do Macedonii, chcemy objechać jezioro ochrydzkie . zaplanowałam także pobyt w Albanii, właśnie w Ksamil.
Mąż jest pełen obaw, naczytał się złych info w necie i nie wiem czy wyprawa nie stanie pod znakiem zapytania.
proszę napisz w skrócie czy Alabnia jest bezpieczna, jak z bazą noclegową czy po przyjeździe do Ksamil rzeczywiście nie miałeś problemu z noclegiem i jak twoje ogólne odczucia z tego miejsca.
z tego co ja doczytałam południe Albanii powoli buduje bazę noclegową i zaplecze turystyczne czy to rzeczywiście już rejony w które można pojechać z dziećmi?
pozdrawiam monika
proszę o info na maila adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
przepioor
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) przepioor » 24.06.2013 07:31

Witaj na Forum burcia7 :)

Tu ksamil-albania-t37433.html?hilit=ksamil masz cały wątek o Ksamil - i różne opinie: od skrajnie negatywnych po "ochy i achy" z zachwytu :wink: Musisz zdecydować sama... :roll:
Co do mojej opinii - podtrzymuję wszystko to, co napisałem w tym i innych wątkach i wybieram się do Ksamil w tym roku ponownie.

Pozdrawiam
Jacek
KarKoz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KarKoz » 24.06.2013 08:59

Ja bym drugi raz do Ksamil nie pojechał. Do Albanii bardzo chętnie ale do Ksamil już nie.
joajer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) joajer » 24.06.2013 16:27

Dla mnie też Ksamil to porażka, owszem, po sezonie byłoby fajnie ale nie w sezonie, Fakt, można niedrogo znaleźć niedrogi apartament i z klimą...ale klima nie działa a w pokojach obok wypasionej kuchni stoją butle turystyczne, powód?
Jakieś fatalne zasilanie w tym miasteczku, światło ledwo świeci no i kupa naroda, jak już Albania to raczej miejscowości przed Sarandą, może trochę dzikie ale fajne.
Ostatecznie zawsze można uciec do Grecji, my tak zrobiliśmy i byliśmy zadowoleni.
Jeśli jezioro Ohrydzkie to podobało nam się, fajny klimat tzn ciepłe dni i nie gorące noce, spoko ceny, miejscami troszkę albański klimat ale momo to fajnie.
KOL
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KOL » 24.06.2013 16:45

Ja jeżdżę do Albanii z małymi dziećmi (najpierw z jednym) już od siedmiu lat, zarówno jeden jak i drugi syn pierwszy raz w Albanii byli w wieku dziesięciu miesięcy. Nie masz się czego obawiać, baza noclegowa jest co raz lepiej rozwinięta. Zgadzam się z poprzednikiem, że najlepsze nadmorskie miejscowości są między Vlore, a Sarandą.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.07.2013 22:57

Odświeżam wątek. Wybieramy się do Albanii - Ksamil od 1go sierpnia proszę o info z tego roku. Ceny, porady stan dróg etc.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe

Albania (Ksamil, Sarande, Butrint, Himare) + Korfu (2011) - strona 11
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone