Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Albania, Kosowo, Czarnogóra - górski wypad

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
Jolanta M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolanta M » 22.08.2005 16:57

zawodowiec napisał(a):A teraz się biorę za pewną konkretną robotę której serdecznie nie cierpię, im szybciej skończe tym szybciej będą dalsze odcinki. Bardzo Was proszę o duchowe wsparcie :)

Nie ma sprawy. Duchowe wsparcie... jak najbardziej. :)

Pozdrav.
I kończ szybko tę swoją robotę. :)

J.
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 23.08.2005 00:58

Trochę pociągnąłem robotę, dla relaksu jeszcze jeden odcinek. Jego sponsorem jest Union Pils, browar Ljubljana :D
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 23.08.2005 02:02

Rano nas budzi piękny słoneczny dzień. Sprzed namiotu widać "albański" wierzchołek, na którym byliśmy (po lewej) i jeszcze jeden, trochę niższy, środkowy.
Obrazek
Żeby pstryknąć szersze panoramki, odchodzę dalej od naszego obozu, aż zobaczę nasze oba wczorajsze szczyty. Z prawej strony widać też ten środkowy, na którym nie byliśmy. Dobrze widać też ciemniejszą dolinkę, wzdłuż której wczoraj po ciemku wracaliśmy.
Obrazek
Gdy zwijamy obóz, podchodzi do nas pasterz, a chwilę potem drugi. Jedyną nicią porozumienia są nazwy naszych krajów i uśmiech. Częstują nas chlebem, czymś w rodzaju żętycy i papryką marynowaną w kwaśnym mleku, całkiem smaczną zresztą. Żętycy boimy się więcej pić, nie wiemy jak nasze nieprzyzwyczajone żołądki mogą zareagować, ale po parę łyków próbujemy dla dobra stosunków międzynarodowych. W rewanżu dajemy im czeski chleb i trochę papierosów.
Obrazek
W końcu przychodzi czas się pożegnać. Pakujemy wory i ruszamy z powrotem naszą wczorajsza drogą. Ivoš ciągle wyżywa się botanicznie, notując nazwy wszystkich spotkanych roślinek.
Obrazek
Dzięki ładniejszej pogodzie mamy lepszy widok na wszystkie trzy wierzchołki Koraba. Te dwa najwyższe które wczoraj zaliczyliśmy to lewy i środkowy.
Obrazek
Po drodze zwracamy uwagę na roślinę, której korzeń napotkani miejscowi zbierają jako afrodyzjak. Według Ivoša jej czeska nazwa to stavač.
Obrazek
W coraz większym upale, z przerwą na posiłek, krótko po południu schodzimy do Radomire. Skodzinka stoi na swoim miejscu. Dopiero po dłuższej chwili zauważam artystyczną twórczość na masce wykonaną zapewne przez jakiegoś miejscowego dzieciaka mimo zapewnień starszyzny o całkowitym bezpieczeństwie.
Obrazek
Przechodzący wieśniak rozkłada bezradnie ręce, jakby chciał powiedzieć - to nie ja i nie moje dziecko. Klnę pod nosem, ale po chwili myślę że najważniejsze że możemy jechać dalej. Jak wyjeżdżam na główny plac wioski żeby się przepakować, dzieciaki nas znowu oblepiają ze wszystkich stron.
drusilla
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) drusilla » 23.08.2005 05:53

Jak miło z rana przeczytać kolejny odcinek ! :D
Szkody nieodwracalne ? Te ryski na skodzince wyglądają jak zrobione ostrym narzędziem <albo kamieniem> 8O :(
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 23.08.2005 06:14

Ta powieść też nie ma końca, czekamy dalej. :wink:
Szkoda Skody.
KJD

Pozdrawiam
Jolanta M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolanta M » 23.08.2005 08:56

:D :wink: :lol: :D :D :( :D :D
Jolanta M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolanta M » 23.08.2005 10:47

Klawiatura mi już działa, więc tłumaczę zapis mordkowy. :wink:

O, jak fajnie, że jest następny odcinek!!! Nie ma to jak dobry sponsor!!! Ekstra. Jest co poczytać i co pooglądać. O, jest i roślinka!!! Hmmm... przykro, że skodzinka porysowana. Teraz zamiast ważyć kurz, można porównać, kto ma piękniejsze, bardziej artystyczne wzorki na masce. Wygrana murowana!!! Zawsze to cóś. No i na peeewno było ekstra!!!

W międzyczasie popatrzyłam cóż to może być za roślinka. Widać od razu, że to jakiś storczyk. :D Zajrzałam do "mundrej" książki i...
Rzeczywiście jest to storczyk. Trudno powiedzieć dokładnie jaki, ale najbardziej przypomina gółkę długoostrogową. I... ciekawostka. Storczyk po czesku i po słowacku to... vstavač. Może to "v" przy wymawianiu gdzieś zniknęło?

Wspieramy duchowo i czekamy na więcej!!! :D
Pozdrav
Jola
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 23.08.2005 11:01

Jola, zapewne u pravu si :) Teściowa, też botaniczka z zamiłowania, od razu powiedziała że to storczyk. A storczyk może pochodzić od sterczenia, więc etymologia ta sama? :lol:
Z nazwą też się zgadza - wpisałem w obrazkowego gugla vstavač i od razu zdjęcie tej roślinki wyskoczyło.
A stavač to... wyżeł :D
A nazwę zapamiętałem jak słyszałem, nie mówię po czesku tylko po czesko-polsko-chorwacku ;) a już pisać poprawnie to zupełnie nie umiem. Na pewno Ivoš mówił vstavač, może v zanika w mowie?
gratkorn
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gratkorn » 24.08.2005 07:17

Puk, puk. A gdzie dzisiejszy odcinek? :D Już ósma (wczoraj był wcześniej) :lol: :lol: :lol:
drusilla
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) drusilla » 24.08.2005 07:48

Właśnie ! 8O Chcemy następny !!!!!!!!Buuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu :P
klopot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) klopot » 24.08.2005 08:39

Witam
Dlaczego tak długo trzmasz nas w niepewności, co dalej z tą REWOLUCJĄ?
Pozdrawiam
Jolanta M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolanta M » 24.08.2005 09:33

Może tym razem sponsora zabrakło? 8O :wink: :lol:
Nie brinite, następny odcinek na pewno będzie... kiedyś.

Jakżem obiecała, wspieram duchowo i... też czekam. :wink: :)

Pozdrav
Jola
gratkorn
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gratkorn » 24.08.2005 10:38

Świecisz się więc jesteś - a nie dzwonisz, nie piszesz ....
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 24.08.2005 10:39

Sponsora zabrakło bo wieczór spędziłem za kółkiem, musiałem skoczyć do Wawy i z powrotem... a roboty też jeszcze troszku zostało... już niedługo :)
gratkorn
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gratkorn » 24.08.2005 10:45

Byle do 15-tej, bo w pracy nudno :roll: , a potem to się zaczyna prawdziwa walka z żywiołami (jeden 4 lata, drugi 38) w moim życiu i po południu to raczej czasu brak i musiałabym czekać do jutra rana, uschnę ....

Co się dzieje, że słoneczko mi "wlazło" na cyferkę 8 i zleżć nie chce. Od samego rana jakieś problemy ...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe

Albania, Kosowo, Czarnogóra - górski wypad - strona 7
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone