Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Albania, Kosowo, Czarnogóra - górski wypad

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
PAP
Cromaniak

Postnapisał(a) PAP » 22.10.2007 17:15

Witam ...

Mały test wklejania zdjęć ... zobaczymy co z tego wyjdzie :) ... to oczywiście (mają być) widoczki z przełęczy Llogara w AL :) ...

Pozdrawiam,

PAP

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ostatnio edytowano 23.10.2007 16:56 przez PAP, łącznie edytowano 5 razy
PAP
Cromaniak

Postnapisał(a) PAP » 22.10.2007 17:17

To chyba działa :D
Ostatnio edytowano 22.10.2007 17:28 przez PAP, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 22.10.2007 19:23

PAP napisał(a):To chyba działa :D

Działa :wink: wrzucaj dalej,
Pozdrav :papa:
mkm
Koneser

Postnapisał(a) mkm » 22.10.2007 19:26

PAP napisał(a):Do mkm ...

Jak pamiętam z twoich innych postów, poza poznawaniem plaży i piciem browaru tudzież rakiji, to i owo w HR i MNE udało Ci się zobaczyć i poznać, mam więc nadzieję, że zorientowałeś się, iż Bałkany to baaaaardzo złożony etnicznie region Europy, gdzie granice podziału na małe ojczyzny nie przebiegają zgodnie z wolą polityków (byłych i obecnych) z Belgradu ... stąd też uważam, że twoja uwaga jest mocno nie smaczna i nie na miejscu ! ...

Ależ Ty jesteś mądry :!: 8O Aż mi wstyd :oops: :wink: że nic poza piciem browaru tudzież rakiji nie wyniosłem z moich dziesięciu wypraw w ten złożony etnicznie region Europy :( :wink:
Wg Ciebie każdy naród ma prawo zajęcia części terytorium innego ( sąsiedniego państwa ) założyć małą ojczyznę , ogłosić rewolucję po czym zniszczyć całe dzidzictwo kulturowe , spalić domy wroga i wypędzić za granicę tkz. małej ojczyzny :!: Dużo na ten temat rozmawiałem z prof. Eminowiczem i powiem że jest podobnie jak ja zszokowany takim rozwojem wypadków w Kosovie .Kosovo jest bowiem historycznym korzeniem Serbii . Tam Serbowie stoczyli wielką bitwę na Kosowym Polu z Turkami w obronie Chrześcijaństwa w 1389 r. Można by przytaczać jeszcze wiele faktów historycznych świadczących o serbskim Kosovie.
Oto trochę histori zarówno tej starszej jak i najnowszej :
- http://pl.wikipedia.org/wiki/Kosowo_i_Metohija
- http://kosovo.cerkiew.pl/
Pozdrav.
PAP
Cromaniak

Postnapisał(a) PAP » 22.10.2007 22:42

Do mkm ...

Po pierwsze primo, ja właśnie twierdzę, że wyniosłeś COŚ ze swoich wypraw, stąd dziwi mnie twoja 'uproszczona' wypowiedź z poprzedniego posta ...

Po drugie primo, jak sam piszesz historia tego regionu jest lekko zawiła, więc nie nam, ludziom z zewnątrz, rozstrzygać kto ma się skąd wynosić ... jako mieszkaniec Śląska chciałbyś aby ktoś z zewnątrz oceniał gdzie masz 'wracać' :?:

Pozdrawiam,

PAP
plavac
Cromaniak

Postnapisał(a) plavac » 22.10.2007 23:35

Piękne zdjęcia :)
Prosimy o jeszcze.
A co do sporów etnicznych : Wrocław, Opole i okolice przez 300 lat były pod panowaniem Piastów. A potem 700 lat kulturę i architekturę tworzyli tam Niemcy. Czyja jest ta ziemia ?
A sprawa Lwowa ? Wilna ?
Nasze walki w obronie chrześcijaństwa w Kamieńcu Podolskim i okolicach ?
Czy to da się sprawiedliwie rozstrzygnąć ?
Czy może lepiej iść szlakiem Alzacji ...
Chyba, że nie wiem, jak naprawdę jest w Alzacji :?
PAP
Cromaniak

Postnapisał(a) PAP » 23.10.2007 09:29

Witam ...

Będzie, będzie :D więcej zdjęć, ale ... w relacji, uporządkowanch chronologicznie i z dopisanym kontekstem oraz info praktycznymi, tudzież z odczuciami na temat danego miejsca :) ... a relację planuję zacząć pisać po 1/11, więc upraszam jeszcze o trochę cierpliwości :) ...

Pozdrawiam,

PAP
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.10.2007 09:37

PAP - mam ogromną prośbę. Nie wiem czy uwzględnisz w relacji praktyczny wątek dotyczący cen, dostęności i standartów noclegów w AL - generalnie wszystko na temat noclegów. Jeżeli nie planowałeś tego to jakby Ci to nie przeszkadzało to napisz coś o tym. Kiedyś pasowałoby wpaść tam zanim rozwinie się turystyczna komercja a jak do dziś to AL znam niestety tylko z widoków na pograniczu AL-GR
Pozdrav :papa:
Leszek Skupin
Weteran

Postnapisał(a) Leszek Skupin » 23.10.2007 10:07

A ja mam jedną drobną uwagę... PAP załóż, jeśli łaska swój wątek, bo ten jest relacją zawodowca z 2005 roku. :oops: Taka moja mała prośba ;)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Postnapisał(a) Janusz Bajcer » 23.10.2007 10:21

PAP napisał(a):To chyba działa :D

Przy pomocy Fotosika wklejanie zdjęć zawsze działa :lol: :papa:
PAP
Cromaniak

Postnapisał(a) PAP » 23.10.2007 13:21

Do Piotrek B ...

Jasne, taki jest plan :) ...

Do Leszek S ...

Oczywiście, tak zrobię :) ... teraz po prostu uznałem, że jako 'bezdomny' moje kilka uwag i zdjęć można podpiąć pod wątek zawodowca jako update'y do jego relacji :) ... jeśli wyszło zaśmiecanie, to bardzo zawodowca i innych przepraszam :(
Leszek Skupin
Weteran

Postnapisał(a) Leszek Skupin » 23.10.2007 13:41

Tzn chodziło mi o to, żeby Twoja relacja nie została właśnie przez te "update'y" zubożona, bo mam nadzieję, na fantastyczną relację, a w zasadzie to się jej już nie mogę doczekać :oops: :P
mkm
Koneser

Postnapisał(a) mkm » 23.10.2007 21:31

PAP napisał(a):Do mkm ...

Po pierwsze primo, ja właśnie twierdzę, że wyniosłeś COŚ ze swoich wypraw, stąd dziwi mnie twoja 'uproszczona' wypowiedź z poprzedniego posta ...

Po drugie primo, jak sam piszesz historia tego regionu jest lekko zawiła, więc nie nam, ludziom z zewnątrz, rozstrzygać kto ma się skąd wynosić ... jako mieszkaniec Śląska chciałbyś aby ktoś z zewnątrz oceniał gdzie masz 'wracać' :?:

Pozdrawiam,

PAP

Porównanie Śląska z Kosovem jest zdecydowanie nie na miejscu. Ślązacy są bowiem rdzennymi mieszkańcami tego regionu i nie mam pojęcia dokąd bym miał wracać . My Ślązacy jesteśmy tu od zawsze , mamy swoją gwarę , obyczaje , różnimy się od innych regionów Polski pod wieloma względami . Wreszcie żyjemy razem z imigrantami z całej Polski w poprawnych stosunkach.
Natomiast Kosovo to całkiem inny przykład . Albańczycy zaczęli tam masowo emigrować dopiero w latach 50 - tych ubiegłego stulecia. W miarę upływu czasu zaczęli stanowić większość w Kosovie . Serbowie przyznali im nawet autonomię , ale im to nie wystarczało. Jak wybuchła wojna na Bałkanach , postanowili też coś ugrać dla siebie i na fali antyserbskiej propagandy ogłosili rewolucję przeciw Serbii . Dalej wypadki potoczyły się tragicznie , tak jak przy każdej zresztą rewolucji .
Dzisiaj Albańczycy stopniowo zasiedlają Czarnogórę i Macedonię a w niedalekiej przyszłości zapukają do Chorwacji i upomną się o ''swoje ''.
Niestety Serbowie musieli nie wracać , a szybko uciekać i to przy udziale zewnętrznych pokojowych sił rozjemczych . Takie niestety są przykre fakty i nie można udawać że nic złego w Kosovie się nie stało.
Pozdrav ze Śląska
zawodowiec
Cromaniak

Postnapisał(a) zawodowiec » 10.11.2007 00:09

PAP napisał(a):... teraz po prostu uznałem, że jako 'bezdomny' moje kilka uwag i zdjęć można podpiąć pod wątek zawodowca jako update'y do jego relacji :) ... jeśli wyszło zaśmiecanie, to bardzo zawodowca i innych przepraszam :(

Dopiero teraz zajrzałem w mój stary wątek. Niezamaco przepraszać :lol:
Wiadoma relacja już nam powstaje - PAP, tu Cię jeszcze raz pochwalę, super piszesz.
Na temat Kosowa mam parę swoich przemyśleń, to dłuższa historia, może kiedyś coś więcej... na razie czekam na nowe opowieści z pierwszej ręki :D
PAP
Cromaniak

Postnapisał(a) PAP » 10.11.2007 00:32

Zawodowiec, no ja na to liczę, że wspólnie z mkm'em rozkręcicie wątek Kosova w mojej relacji, bo to temat mocno egzotyczny dla 95% forumowiczów (tak mi się wydaje bynajmniej :) ), więc wymiana uwag i obserwacji będzie bardzo mile widziana :) i mam nadzieję ciekawa dla wszystkich zainteresowanych ...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe

Albania, Kosowo, Czarnogóra - górski wypad - strona 29
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies