Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Albania, Kosowo, Czarnogóra - górski wypad

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 31.08.2005 21:12

Jolanta Michno napisał(a):Krakus!!! Ciiii......cho!!!
Coś się wymyśli!!! Nie mów tak głośno, bo Zawodowiec gotów zacząć pisać po trzy zdania, żeby... nigdy nie skończyć. :wink: :lol:

Kako je dobro... :wink:

Jola

To mu nie dasz zaliczenia :lol: :lol: - (może tego nie przeczyta) :D

Kako je dobro... .

Pozdrawiam
Jolanta M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolanta M » 31.08.2005 21:17

krakuscity napisał(a):To mu nie dasz zaliczenia :lol: :lol: - (może tego nie przeczyta)

Może tego nie przeczyta... :wink:
Krakus! Jakiego zaliczenia??? 8O Ne razumijem???
Co Zawodowiec u mnie ma zaliczać??? 8O :wink: :lol: 8O

Nemam pojma!!!

Pozdrav
Jola
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 31.08.2005 21:22

Jolanta Michno napisał(a):
krakuscity napisał(a):To mu nie dasz zaliczenia :lol: :lol: - (może tego nie przeczyta)

Może tego nie przeczyta... :wink:
Krakus! Jakiego zaliczenia??? 8O Ne razumijem???
Co Zawodowiec u mnie ma zaliczać??? 8O :wink: :lol: 8O

Nemam pojma!!!

Pozdrav
Jola

O ile pamiętam on jest studentem a Ty wykładowcą. A Akademia rusza w połowie września. Chyba, że cos pomyliłem.

Pozdrawiam
Jolanta M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolanta M » 31.08.2005 21:28

krakuscity napisał(a):O ile pamiętam on jest studentem a Ty wykładowcą. A Akademia rusza w połowie września. Chyba, że cos pomyliłem.

Och, Krakus! Wszystko Ci się pomyliło!!! :wink: :lol: Widocznie za rzadko chodziłeś na wizytację do Akademii. To ja jestem studentką, a On jest Profesorem 1/8. Więc... chyba z tego... nici. Raczej odwrotnie. Co prawda w ostatnich czasach podobno pełniłam obowiązki Wicedyrektora, Wicedziekana i Profesora Wszechnauk, ale... wiesz... pełnić obowiązki, to nie to samo, co być.

Ale... cicho, sza... nikt nas tu nie słyszy, nikt nas tu nie widzi... :wink:

Hejka!
Jola
DJ Bobo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) DJ Bobo » 31.08.2005 22:08

Jolanta Michno napisał(a):
krakuscity napisał(a):O ile pamiętam on jest studentem a Ty wykładowcą. A Akademia rusza w połowie września. Chyba, że cos pomyliłem.

Och, Krakus! Wszystko Ci się pomyliło!!! :wink: :lol: Widocznie za rzadko chodziłeś na wizytację do Akademii. To ja jestem studentką, a On jest Profesorem 1/8. Więc... chyba z tego... nici. Raczej odwrotnie. Co prawda w ostatnich czasach podobno pełniłam obowiązki Wicedyrektora, Wicedziekana i Profesora Wszechnauk, ale... wiesz... pełnić obowiązki, to nie to samo, co być.

Ale... cicho, sza... nikt nas tu nie słyszy, nikt nas tu nie widzi... :wink:

Hejka!
Jola

:roll: :D :wink:
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 01.09.2005 00:34

Dobra szutrowa droga prowadzi nas w górę potoku w kierunku odległego o kilkanaście km Kožnjar/Belaje. Wypatrujemy dobre miejsce nad potokiem. Z przyjemnością włazimy do chłodnej wody i zmywamy z siebie syf i brud ostatnich dni. Suszymy się na słońcu. Zupełnie jak w Chorwacji nad Jadranem.

Przed 3 po południu jesteśmy w Kožnjar. Wszystko co widzimy w wiosce to dom z warsztatem stolarskim przy głównej drodze. Przy nim kilku facetów, wszyscy mówią po serbsku ale chyba niektórzy to Albańczycy. Chwilę z nimi gawędzimy, dajemy parę paczek fajek i prosimy żeby rzucili okiem na samochód.

Idziemy dalej przedłużeniem naszej drogi, teoretycznie jeszcze sporo by się dało podjechać tylko skodzinka by została bez opieki. Dochodzimy do dosyć głębokiego brodu, przejezdnego chyba tylko dla traktorów, może ciężarówek. Stoi tam jakaś furgonetka, zostawiona bo dalej by nie wjechała. Jest też mostkek w budowie, który przechodzimy po balach.

Obrazek

Jeszcze dwie godziny marszu rozjeżdżoną leśną drogą i jesteśmy na dużej łące zwanej Rupa (Dziura), gdzie według starego czeskiego przewodnika powinniśmy odbić ścieżką w lewo. Przewodnik pamięta czasy Jugosławii, opisana ścieżka widać nie pamięta że kiedyś istniała. Po chwili poszukiwania idziemy na czuja w górę w las, terenem jakby trochę rozjeżdżonym przez drwali. Coś na kształt ścieżki zaczyna się stromo piąć zboczem, ku naszej radości odnajdujemy wyblakły czerwony znak szlaku turystycznego na drzewie. Bardzo stroma ścieżka czasem jest wyraźniejsza, czasem zupełnie zanika, idziemy po znakach. Las się kończy, wychodzimy w piętro hal.

Obrazek

Obrazek

Według przewodnika powinniśmy dojść do dużego schroniska. Albo idziemy jakąś inną drogą, albo wszystko co z niego zostało to resztki niskich murków i osiedle pasterskich szałasów.

Obrazek

Nie schodzimy tam, droga wypada bardziej w lewo. Idziemy jeszcze trochę w górę i przed zmrokiem rozbijamy namiot.

Śpimy jak zwykle znakomicie i budzimy się przed wschodem słońca.

Obrazek

Obrazek

Za pierwszym grzbietem ukazuje się nam wreszcie Đeravica.

Obrazek

Mimo wczesnej pory słońce ostro grzeje, a muchy są wyjątkowo upierdliwe.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ostatnie strome podejście i już o 8.30 rano jesteśmy na najwyższym szczycie Kosowa.

Obrazek
Jolanta M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolanta M » 01.09.2005 05:54

Dobro jutro! Jaka niespodzianka!!! :D

Dzięki!!! Tempo jakby wzrosło! Napięcie też!!! I wysokość!!!
Baaardzo miło przeczytać nowy odcinek. :D
I pooglądać PIĘKNE zdjęcia też.

Ugodan dan svima
Jola
drusilla
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) drusilla » 01.09.2005 06:22

Włączam kompa i co widzę ??? 8O kolejny odcinek serialu bogato ilustrowany :hearts: :D . I to tak szybko 8O :D Napięcie odpowiednie :lol: - w sam raz na obudzenie - zamiast porannej kawki której nie pijam :lol:
Ugodan dan !!!
Jolanta M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolanta M » 01.09.2005 09:22

Jeszcze raz sobie wszystko przeczytałam i obejrzałam jeszcze raz dokładnie zdjęcia. Dobrego i miłego nigdy za dużo. :)
I... na czwartym zdjęciu od dołu jest dość dobrze widoczna roślinka. W naszych Tatrach ona też rośnie. To naparstnica zwyczajna. Naparstnica jest rośliną trującą, a zarazem leczniczą. Jej liście zawierają glikozydy stosowane w kardiologii. :wink:
Krewniaczka naparstnicy purpurowej.

Naparstnica zwyczajna - po czesku náprstník velkokvety (ostatnie "e" jest z odwróconym daszkim, ale nie chciało się wstawić :wink: ).

Tyle botaniki... :wink: :lol:
Pozdrav
Jola
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 01.09.2005 09:32

Jaka niespodzianka już jest następny odcinek. Widzisz Jolu Zawodowiec dalej dużo pisze, chyba wcześniej postów nie czytał.
Ale ciiiiiii....cho sza.

Kako je dobro... . :wink:

Pozdrawiam
Jolanta M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolanta M » 01.09.2005 09:38

krakuscity napisał(a):Widzisz Jolu Zawodowiec dalej dużo pisze, chyba wcześniej postów nie czytał.
Ale ciiiiiii....cho sza.

Kako je dobro... . :wink:

Krakus! JASNE!!! :wink: :lol: I całe szczęście!!! :D

Kako je dobro... :wink:

Pozdrav
Jola
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 01.09.2005 11:17

Wszystko czytał... ale sam się mianował więc jest nie do ruszenia :lol:

Jola, dzięki za botaniczne dygresje, sam Ivoš by lepiej nie wiedział :)
pozdrav svima
gratkorn
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gratkorn » 01.09.2005 12:33

Cześć! Wczoraj oglądałam na National Geografic o 21 program "jedwabny szlak - Tybet". Jak będzie kiedyś powtórka to serdecznie polecam - zaraz na myśl mi przyszła Twoja wyprawa. Fajnie tak oglądać coś w telewizji i pomyśleć: a mój "znajomy" też tak podróżuje. :) Czekamy na dalszy ciąg ... Monika
wiolak3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiolak3 » 01.09.2005 14:54

Właśnie sobie zebrałam w całość opowieść i mam film długometrażowy, a nie serial :) . No Kusturico - też już czekam!!!

Kot też mię wzruszył wielce! A tak a propos, to jestem posiadaczką Kotora - eleganckiego czarnego kocura z białym krawatem! Dostał takie imię zanim jeszcze zobaczyłam Czarnogórę. To było tylko a propos i juz nie rozmywam tematu tylko czekam - szkoda, że wieczorem nie mam dostępu do Internetu - bo wtedy pewnie pojawi się kolejny odcinek...
papa
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 01.09.2005 18:48

Dzięki za miłe słowa :) odcinek będzie jak nie dziś to jutro... Przy okazji pozdrówka od Paszczaków, jeszcze walczą z systemem ale już niedługo. A na razie, Wiola i Ula, dzielnie zapełniajcie pustkę, świetnie Wam idze, to nas głodni czytelnicy nie zabiją :D
Kotor - super imię dla kota. Moja kota się nazywa zwyczajniej - Kita :)
pzdr
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe

Albania, Kosowo, Czarnogóra - górski wypad - strona 12
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone