Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Albania: Korab i Prokletije - kilka pytan

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
pawelx
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelx » 15.02.2012 11:35

Czesc, wybieramy sie na tydzien do Albanii (samolotem do Tirany). Chcielibysmy pochodzic troche z namiotem po gorach, jednoczesnie spodobal nam sie pomysl wejscia na najwyzsza gore Albanii - Korab. Jesli chodzi o to pierwsze, polecano mi i bardzo podobaly mi sie gory Przeklete - Prokletije. Korab natomiast jest, liczac w linii prostej, 150km dalej, do tego biorac pod uwage stan drog w Albanii, domyslam sie ze jest to (publicznym transportem) odleglosc pelnego dnia lub nawet dwoch. Stad moje pytania..

(1) czy w okolicach Korab mozemy spodziewac sie rownie urodziwych widokow i mozliwosci chodzenia z plecakiem / rozbijania namiotu w dolinach, co w Prokletije? Wszyscy polecaja Prokletije, natomiast o pasmie w ktorym jest Korab raczej niewiele osob wspomina
(2) czy Korab i albanskie szczyty Prokletije to gory skaliste (typu powiedzmy Tatr Wysokich) czy bardziej “pagorkowate”, powiedzmy typu Tatr Zachodnich czy Bieszczad? Celujemy raczej w ten drugi typ
(3) jesli nie, ile czasu musielibysmy planowac na przejazd z Prokletije do okolic Korab (transportem publicznym/stopem/placac komus za podwiezienie)?
(4) jaki latwy (tzn. niezbyt "skalisty") ale wysoki szczyt polecalibyscie jako alternatywe w Prokletije?
(5) czy na poczatku czerwca na Korab moze jeszcze byc snieg na szczytach?

Jesli ktos mialby konkretne namiary z GPS, byloby juz w ogole super, w kazdym razie dziekuje za wszystkie odpowiedzi, na wszystkie lub tylko czesc z moich pytan. Pozdrawiam
Pawel
ania77
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ania77 » 16.02.2012 21:54

Poczytaj relacje Zawodowca, będziesz miał odpowiedzi na niektóre pytania (np. na część pytania drugiego). Prokletije to raczej nie Bieszczady :wink:
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 16.02.2012 22:06

Co do transportu publicznego, nie wypowiem się - za każdym razem byłem swoim wozem. W Prokletijach po obu stronach granicy - charakter pośredni pomiedzy Tatrami Zachodnimi a Wysokimi. Na Korab wszedłem od strony macedońskiej - to już coś w stylu Tatr Zachodnich.

Wszędzie wiele pięknych miejsc na rozbicie namiotu; z wodą może być większy problem.

Rzuć okiem na summitpost.

Pozdrawiam,
Wojtek
piter83pl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) piter83pl » 16.02.2012 22:10

Transport publiczny, a właściwie prywatny będący w służbie ;) działa doskonale. Mówię tu o busach i autobusach, jest tani i kraj jest dobrze skomunikowany.
Pozdrawiam
pawelx
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelx » 17.02.2012 09:06

Franz napisał(a):Co do transportu publicznego, nie wypowiem się - za każdym razem byłem swoim wozem. W Prokletijach po obu stronach granicy - charakter pośredni pomiedzy Tatrami Zachodnimi a Wysokimi. Na Korab wszedłem od strony macedońskiej - to już coś w stylu Tatr Zachodnich.

Wszędzie wiele pięknych miejsc na rozbicie namiotu; z wodą może być większy problem.

Rzuć okiem na summitpost.

Pozdrawiam,
Wojtek

Dzieki.Sklaniamy sie ku okolicom Korab. Pytanie tylko czy w Prokletije rzeczywiscie jest bardziej "dziko" tzn. mniej ludzi? Czy w okolicach Korab mamy spodziewac sie wielu turystow?
Aha, i zostajemy tylko po stronie albanskiej, bo o ile rozumiem nie jest latwo przekroczyc granice w gorach. Czy w albanskiej czesci masywu Korab jest wystarczajaco duzo obszaru na tydzien chodzenia z plecakami? Tzn. czy nie jest to tak, ze tylko Korab jest jedyna , dominujaca gora, a reszta to pagorki?
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 17.02.2012 09:55

pawelx napisał(a):Sklaniamy sie ku okolicom Korab. Pytanie tylko czy w Prokletije rzeczywiscie jest bardziej "dziko" tzn. mniej ludzi? Czy w okolicach Korab mamy spodziewac sie wielu turystow?

Z moich doświadczeń:
Na Karanfil po stronie czarnogórskiej wchodziłem sam, ale poprzedniego dnia była na nim spora grupa Chorwatów z lokalnym przewodnikiem.
Na Maja e Jezerces w Albanii wchodziłem sam a na szczycie był wpis kilku Węgrów sprzed kilku dni.
Na Korab wchodziłem z kilkuosobową grupką Czechów - nikogo innego nie spotkaliśmy.

Generalnie, nie ma tam tłoku.

Opisu żadnych wymienionych wędrówek na forum jeszcze nie zamieszczałem. Wprawdzie napisałem relację z wejścia na Maja e Jezerces w Bjeshket e Namuna (Prokletije), ale to na potrzeby pisemka turystycznego o lokalnym zasięgu.

pawelx napisał(a):Czy w albanskiej czesci masywu Korab jest wystarczajaco duzo obszaru na tydzien chodzenia z plecakami? Tzn. czy nie jest to tak, ze tylko Korab jest jedyna , dominujaca gora, a reszta to pagorki?

Na długim odcinku granicy albańsko-macedońskiej ciągnie się wysoki grzbiet górski. Pomiędzy Kukes a Peshkopi masz sporo szczytów powyżej 2000m - m.in. Gjallices, Kolesjanit, Kallabakut, Sarakolit, Korabit, Grames.

Mnie zauroczyły tamte okolice, ale od strony macedońskiej i mam zamiar tam powrócić.

Pozdrawiam,
Wojtek
pawelx
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelx » 19.02.2012 14:05

Franz napisał(a):Na długim odcinku granicy albańsko-macedońskiej ciągnie się wysoki grzbiet górski. Pomiędzy Kukes a Peshkopi masz sporo szczytów powyżej 2000m - m.in. Gjallices, Kolesjanit, Kallabakut, Sarakolit, Korabit, Grames.

Super, dzieki za informacje. Czy mozesz polecic jakas konkretna trase w tamtym obszarze, zahaczajaca o Korab oczywiscie?
Czy masz ewentualnie na sieci gdzies zdjecia tamtych okolic?

Jak wyglada sprawa z dostepnoscia wody (z czym podobno jest ciezko w Prokletije)?
Pozdrawiam,
Pawel
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 19.02.2012 14:27

pawelx napisał(a):Czy mozesz polecic jakas konkretna trase w tamtym obszarze, zahaczajaca o Korab oczywiscie?
Czy masz ewentualnie na sieci gdzies zdjecia tamtych okolic?

Nie polecę Ci trasy w Albanii, jako że ja tam byłem od strony macedońskiej. Jeśli chcesz rzucić okiem na fotki z mojego wejścia na Golem Korab, to są tutaj: część 1 i część 2.
Góry po bu stronach granicy maja podobny charakter.

Z Albanii jeszcze nie zdążyłem nawet fotek u siebie wystawić. Jest tylko minizajawka.

pawelx napisał(a):Jak wyglada sprawa z dostepnoscia wody (z czym podobno jest ciezko w Prokletije)?

Też zbyt wiele wody nie spotkałem - jest głęboko w dolinach i w paru stawkach. Ale jakies drobne cieki sie znajdą. przynajmniej do lipca, bo potem mogą wysychać.

Pozdrawiam,
Wojtek
Baszka
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Baszka » 19.02.2012 20:58

Franz - kiedy robione są te zdjęcia z Golem Korab?
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 19.02.2012 21:12

Baszka napisał(a):Franz - kiedy robione są te zdjęcia z Golem Korab?

2.06.2010r.

Pozdrawiam,
Wojtek
Baszka
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Baszka » 19.02.2012 21:23

Dzięki - mam w planach Macedonię na początku maja i zastanawiałam się na ile możliwe byłoby uderzenie na Korab. Niemniej chyba sobie podaruję, warunki mogą być zbyt trudne.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 19.02.2012 21:26

Baszka napisał(a):Dzięki - mam w planach Macedonię na początku maja i zastanawiałam się na ile możliwe byłoby uderzenie na Korab. Niemniej chyba sobie podaruję, warunki mogą być zbyt trudne.

Z dużym prawdopodobieństwem można założyć, że będzie jeszcze sporo śniegu.

Pozdrawiam,
Wojtek
piter83pl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) piter83pl » 20.02.2012 21:44

Ja byłem w Macedonii i Albanii w zeszłym czerwcu i na szczytach gór jeszcze było trochę śniegu - w połowie czerwca już zniknął. W tym roku jadę w maju, ale nad morze bo tam z reguły jest najcieplej.

P.S Jeżeli podróżujecie autobusami to może się przydać to: http://www.matinic.us/albania/furgon.php - co skąd i kiedy odjeżdża :) mi w zeszłym roku b.pomogło.

Pozdrawiam!

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone