Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Albania - jechać czy nie ... ???

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 23.07.2012 11:13

Witam wszystkich.
Mam od dwóch tygodni poważny dylemat związany z wakacjami w Albanii. Może od początku ... Tydzień temu wróciliśmy z mega udanych wakacji spędzonych w Czarnogórze ( Susanj ). Będąc tak blisko Albanii postanowiliśmy zrobić tam jednodniowy wypad. Odwiedziliśmy Shkoder ( twierdza Rozafa ) oraz Shengjin ( plaża ). Wypad ten był celowy ponieważ planowaliśmy w przyszłym roku pojechać na wakacje właśnie do Albanii.
Jednak od czasu tej wycieczki mam " ból głowy " związany z ewentualnym wakacyjnym wyjazdem do Albanii.
Problem polega na tym, że tak jak twierdza Rozafa okazała się strzałem w " 10 " tak plaża w Shengjin jak i samo miasteczko to totalny niewypał.
Może w skrócie: brudna plaża, brudna woda ( pływające worki, papiery oraz fekalia; cuchnąca moczem woda ) - nie wspomnę już o smrodzie i brudzie na głównej ulicy miasteczka.
Czy tak wygląda pozostała część albańskiego wybrzeża czy też my mieliśmy pecha i tak trafiliśmy ... ? Jakie są Wasze doświadczenia z Albanią w tej kwestii i co ewentualnie możecie z " czystym " sumieniem polecić ?
Aha i jeszcze jedna kwestia, tym razem związana z ruchem samochodowym na albańskich rondach ... Czy oni na każdym takim skrzyżowaniu wymuszają pierwszeństwo - jak się poruszać na rondach w Albanii ?
Dzięki za pomoc i podpowiedzi.
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 23.07.2012 11:56

kmichal napisał(a):Czy tak wygląda pozostała część albańskiego wybrzeża czy też my mieliśmy pecha i tak trafiliśmy ... ? Jakie są Wasze doświadczenia z Albanią w tej kwestii i co ewentualnie możecie z " czystym " sumieniem polecić ?

Pozostała część wybrzeża Adriatyku wygląda podobnie jak opisałeś, no może trochę lepiej. Tam gdzie plaża należy do jakiegoś hotelu, albo w ogóle do kogokolwiek, jest czysto, obok już mniej.
W Albanii trzeba pojechać nad morze Jońskie, czyli od Vlory na południe :) . Pozostała część - na własne ryzyko :wink:
kmichal napisał(a):Aha i jeszcze jedna kwestia, tym razem związana z ruchem samochodowym na albańskich rondach ... Czy oni na każdym takim skrzyżowaniu wymuszają pierwszeństwo - jak się poruszać na rondach w Albanii ?

To proste... trzeba się poruszać tak jak oni, bo wszędzie mniej więcej tak samo to wygląda :cool: .
W każdym razie trzeba sprawiać wrażenie zdecydowanego i uparcie podążać w obranym wcześniej kierunku :lol: .

A serio to wiadomo - oczy dookoła głowy :)

Pozdrawiam
marekmarecki
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekmarecki » 23.07.2012 12:08

WItam. Ja podobnie jak ty 2 lata temu po wizycie w Czarnogórze, wybraliśmy się dużą ekipą (20osób) do Albanii w zeszłym roku w terminie 20Sierpień- 4Wrzesien.
Byliśmy na samym południu Albanii w Sarandzie. W Sarandzie plaże bez rewelacji. Ale za to jezdziliśmy na jedne z najpiękniejszych plaż Albanii do KSAMIL (jakieś 6km od Sarandy). Jako że nie zawsze było komu jechać rano, więc korzystaliśmy z autobusu który na naszą prośbe, potrafił czekać nawet 15minut na wyjście wszystkich naszych znajomych z hotelu.
Wg. mnie Albania to taki kraj który warto zobaczyć teraz, (za 5 lat większe miejscowości typu Saranda, Durress itp będą juz oblęzone przez zagranicznych gości). Wystarczy zobaczyć co działo się w tamtym roku w Sarandzie. Wiele budujących się hotelów o naprawde ciekawym standardzie. Jeśli chcesz jechać autem, nie polecam, chyba ze na kilka noclegów. Sieć dróg w Albanii w opłakanym stanie ( zdarza się ze kończy się asfalt i jedziesz szutrem, albo nad przepaścią nie ma barierek). Trzeba wykazac się odponością na stres. Sama Albania dzika, mogąca zdziwić ale tez zauroczyć. Innym wariantem dotarcia do Sarandy jest przelot na wyspe KORFU a z niej promem (ok 2 godzin) prosto do Sarandy.
Ceny w Sarandzie podobne do Polskich (sklepy) natomiast znacznie taniej w restauracjach (w porównaniu z Polskimi, CHorwackimi czy nawet Czarnogórskimi restauracjami) .
Ja byłem, zobaczyłem, pewnie kiedyś jeszcze wróce.
JESLI MASZ JAKIES PYTANIA PISZ ŚMIAŁO A CHĘTNIE UDZIELE CI INFORMACJI
Innym problemem jest zaczepianie przez miejscowych kobiet, szczególnie urodą nie przypominających Albane. Trzeba uważać.
Ja byłem, podobało mi się, pewnie kiedyś wróce,
opelr
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) opelr » 23.07.2012 12:08

kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 23.07.2012 12:47

... właśnie chciałem jechać na południe w okolice Sarandy, Ksamil ... czyli tam ciut lepiej z tymi plażami ?
marekmarecki
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekmarecki » 23.07.2012 16:22

Saranda i Ksamil moge ci polecić, niedaleko (dojezdza ten sam autobus) co do Ksamil jest Butrini (ruiny średniowiecznego miasta, dziedzictwo Unesco), oraz niedaleko jeszcze kilka atrakcji. Plaże chyba lepsze niż na północy Albanii i bliskość Korfu gdzie można dostać się promem
artur77
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) artur77 » 23.07.2012 18:53

Ja przyłączam się do zachęcenia- jechać ale tylko na południe kraju czyli od miasta Vlore na południe :D
Wybrzeże północne jest brudne, zaniedbane- tak jak napisałeś.
pozdrawiam :wink:
opelr
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) opelr » 24.07.2012 08:39

kmichal napisał(a):... właśnie chciałem jechać na południe w okolice Sarandy, Ksamil ... czyli tam ciut lepiej z tymi plażami ?

nie przeczytales lektury, nie da sie tego ogarnąć w kilka minut, ( nie moja wycieczka)
Fuzi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fuzi » 24.07.2012 11:23

Zdecydowanie polecam okolice Sarandy ale na plaże "będziesz jeździł" ;) taksówką za 4 euro do Ksamil. Tam z widokiem na Korfu z pięknie wyczesanym drobnym żwirkiem można zapomnieć o bożym świecie :)

Obrazek

Obrazek

ale rano oczywiście odwiedź koniecznie Butrint

Obrazek

Obrazek

Obrazek
marekmarecki
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekmarecki » 24.07.2012 12:15

potwierdzam, ciekawy kraj z dużą masą absurdalnych sytuacji, ale naprawde warto POLECAM
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 25.07.2012 10:19

... chyba się na te okolice zdecyduje - mam nadzieję, że się nie zawiodę ... z Czarnogórą zrobiłem podobnie rok wcześciej byliśmy w Podacy i zrobiliśmy jednodniowy wypad do Kotoru - uczucia były również mieszane bo tak jak Kotor nas zachwycił tak też Herceg Novi ( ale tylko z głównej drogi ) zrobił na nas przygnębiające wrażenie ale jednak zdecydowaliśmy się na wakacje w Czarnogórze i jesteśmy z nich mega zadowoleni - mam nadzieję, że z Albanią będzie podobnie ...
dzięki za pomoc ...
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 01.08.2012 09:23

... mam jeszcze pytanie do tych którzy byli lub będą w tym roku w Ksamil o jakieś foty lub filmiki samego miasteczka ( nie tylko plaży ) - chodzi o infrastrukturę wraz z ulicami bo to co można obejrzeć na youtube to filmiki z 2009-2011 roku i to co prezentują z samego miasteczka wygląda delikatnie rzecz ujmując bardzo nieciekawie - interesują mnie głównie ulice czy nadal wyglądają tak samo czy też pojawił się na nich asfalt - bo jak rozumiem droga do Sarandy jest nowa i na całym odcinku asfaltowa ? ...
Fuzi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fuzi » 01.08.2012 09:38

Z Ksamil nic się niestety nie zmieniło, dalej jest mało urokliwą dziurą z ciekawymi plażami, przynajmniej mi nic w oko nie wpadło.
Co do dróg, to póki poruszasz się wzdłuż wybrzeża wszystko jest w porządku jednak czym dalej w kontynent tym gorzej.
typ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) typ » 02.08.2012 21:20

kmichal napisał(a):... właśnie chciałem jechać na południe w okolice Sarandy, Ksamil ... czyli tam ciut lepiej z tymi plażami ?

Shengjin to faktycznie porazka. Nie zamoczyłem tam nawet nogi. Pociesze Cie, że ponizej przełeczy Llogara jest zupełnie inaczej
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 03.08.2012 07:33

... już jestem praktycznie zdecydowany na południe Albanii w przyszłym roku - pozostaje tylko wybór miejsca ... padnie albo na Sarandę albo na Ksamil ...

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone