Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Albania jako miejsce docelowe ?

Nazwa Albanii wywodzi się ze źródeł greckich i rzymskich, nawiązując do koloru białego. Sami Albańczycy używają nazwy Shqipëria, co oznacza Krainę Orłów. Albania jest niewielkim krajem - jej powierzchnia wynosi to niewiele mniej niż powierzchnia województwa wielkopolskiego.
pklimas
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) pklimas » 19.07.2006 08:35

Przy braku odpowiedniego forum nt. Albanii pozwolilem sobie załozyc tutaj watek nie zwiazany z Cro :)
Przez ostatnie 2 lata na dlugim urlopie bylem w Ulcinj (Czarnogora)
i w tym roku zastanawiam sie czy w Albanii sa odpowiednie warunki (gdzie ?) do spedzenia 2 tygodniowego urlopu.
Czy ktos moze zasugerowac albanskie miejscowosci na wybrzezu gdzie
bedzie choc troche infrastruktury turystycznej (noclegi, knajpki).
Jakich cen mozna sie spodziewac za takie "dobrodziejstwa" ?
Czy albania juz na tyle sie ucywilizowala ze mozna tam poplazowac w spokoju, bez tloku (jak w Ulcinj) i przy nizszych cenach?
Jakosc drog w albanii mnie nie przeraza - w zeszlym roku przejechalem osobowka przez Durmitor (30 km na 1 biegu).

Piotr
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 19.07.2006 08:47

Witam

Jest takie forum o Albanii:
http://forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=29338

Poza tym już tu pisano o tym kraju co nieco :)
A z tego co wiem ceny nie są tam wcale specjalnie niskie ( zwlaszcza w sezonie) :(
typ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) typ » 12.08.2006 08:34

Co do cen to mam wrażenie (a może nawet pewność), że tam gdzie się da stosowane są 2 ceny - dla tubylców i "tambylców". My jestesmy "tambylcami", jesteśmy od razu rozpoznawani, stąd ceny na bazarach a nawet w sklepach (tam gdzie nie ma wywieszonych cen) mogą być podwójne.
Ceny nie odbiegały w jakiś znaczący sposób od Czarnogórskich.
Na wybrzeżu nie byłem (tylko w górach), więc na temat bazy noclegowej się nie wypowiem. Ja przez cały czas swojego pobytu w Albanii nie spotkałem ani jednego kempingu. Nie wiem czy nad morzem już coś tgakieo powstało....
Kiler
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiler » 21.08.2006 01:02

pklimas napisał(a):Przy braku odpowiedniego forum nt. Albanii pozwolilem sobie załozyc tutaj watek nie zwiazany z Cro :)
Przez ostatnie 2 lata na dlugim urlopie bylem w Ulcinj (Czarnogora)
i w tym roku zastanawiam sie czy w Albanii sa odpowiednie warunki (gdzie ?) do spedzenia 2 tygodniowego urlopu.
Czy ktos moze zasugerowac albanskie miejscowosci na wybrzezu gdzie
bedzie choc troche infrastruktury turystycznej (noclegi, knajpki).
Jakich cen mozna sie spodziewac za takie "dobrodziejstwa" ?
Czy albania juz na tyle sie ucywilizowala ze mozna tam poplazowac w spokoju, bez tloku (jak w Ulcinj) i przy nizszych cenach?
Jakosc drog w albanii mnie nie przeraza - w zeszlym roku przejechalem osobowka przez Durmitor (30 km na 1 biegu).

Piotr

Ja byłam w Albanii w tym roku dwa tygodnie razem z rodziną (4 osoby w tym dwie małolaty). W górach i nad morzem, a to moje co-nie-co:
1. dla osobówek istnieją tylko drogi "czerwone"
2. wzdłuz całego wybrzeża jest lepszy lub gorszy, węższy lub szerszy asfalt
3. miejscowości godne knajpek, hoteli itp: Durres, Vlora, Saranda, zatoka Jale (kamp! z wynajmowanymi namiotami i słaną woda w kranach)
4. hotel z lodówka, klimą, tarasem i śniadankiem za 4 os ok. 30 zł pl (ok.30 Eur lub 4000 lek) warunki super a w sklepach praktycznie wszystko
5. ceny w sklepach na poziomie czarnogórskim
6. życzliwi ludzie i policja
7. rozmowa tylko po włosu lub grecku niekiedy cieniutki angielski
8. przepiękne plaże - bardzo różnorodne wybrzeże i zabytki, o przyrodzie - pycha!
9. BEZPIECZNIE!!!
10. w Albanii co drugi samochód to merc i to jaki,
11. Gory piękne, potężne ale osobówką tam wjeżdżać to nieporozumienie, jak ktoś bardzo się uprze to i owszem, ale szybkość pieszego i potem nie jęczeć na robotę zawieszenia - to na własne życzenie. A Durmitor to mały pikuś przy tamtych głaziurach uwież! (dla wyjaśnienie dodam, my w nie popchaliśmy się ale terenówką, osobowe które tam delekatnie przemykają mają poprzerabiane zawieszenia i nie muszą potem wrócić na drugi koniec Europy!) - jak chcesz w nie wjeżdzać to naprawdę mierz siły na zamiary, bo zapłakac potem łatwo, a to ma być piękne niezatarte wrażenie, a nie kłopot.

Dużo jeździmy i daleko, ale to były najpiękniejsze nasze wakacje - za rok pojedziemy na dłużej! Powodzenia! Zyczę udanego urlopu :)
Kiler
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiler » 26.08.2006 23:27

Nooo , to jest nas Kilerów 2-ch!
Który z nas ma kumpla Siarę??

A tak poważnie - w pełni zgadzam sie z opinia mego sobowtóra/rki !!
Dorzucę jeszcze , jako godne zobaczenia Lagunę Karawastas, lagunę za Vlorą, Kruje, a reszta dostępna autem terenowym.
Uwagę Kilera, mego sobowtóra, traktujcie poważnie, jeśli chodzi o dostępność dróg - ja przebyłem żółte drogi terenówką z szybkością 10 km/h, białe - 3-5 km/h .

Nie ma żartów, to są potężne góry i żadnych informacji o położeniu w danej chwili. Ludzie tam żyjący albo nie wiedzą , gdzie się znajdują , albo ocenią cię źle i udadzą głupa (nam się to nie zdażyło)
Generalnie zachęcam
Kiler
Granisevic
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Granisevic » 18.10.2006 11:09

Kiler napisał(a):Ja byłam w Albanii w tym roku dwa tygodnie razem z rodziną (4 osoby w tym dwie małolaty). W górach i nad morzem, a to moje co-nie-co:
1. dla osobówek istnieją tylko drogi "czerwone"
2. wzdłuz całego wybrzeża jest lepszy lub gorszy, węższy lub szerszy asfalt
3. miejscowości godne knajpek, hoteli itp: Durres, Vlora, Saranda, zatoka Jale (kamp! z wynajmowanymi namiotami i słaną woda w kranach)
4. hotel z lodówka, klimą, tarasem i śniadankiem za 4 os ok. 30 zł pl (ok.30 Eur lub 4000 lek) warunki super a w sklepach praktycznie wszystko
5. ceny w sklepach na poziomie czarnogórskim
6. życzliwi ludzie i policja
7. rozmowa tylko po włosu lub grecku niekiedy cieniutki angielski
8. przepiękne plaże - bardzo różnorodne wybrzeże i zabytki, o przyrodzie - pycha!
9. BEZPIECZNIE!!!
10. w Albanii co drugi samochód to merc i to jaki,
11. Gory piękne, potężne ale osobówką tam wjeżdżać to nieporozumienie,

Z jakoscia drog sie zgadzam, ja wjechalem od strony Podgoricy, zaraz za granica asfalt coraz wezszy i podziurawiony...skonczyl sie w miescie(!) Skoder, dziury wielkosci studni.
Poniewaz moje doswiadczenie z Albania ogranicza sie wlasnie do przejazdu przez Skoder i przedmiesc Tirany bardzo egzotycznie brzmi twierdzenie o knajpkach, hotelach, campach...sklepach. Ja widzialem tylko witryny sklepowe na parterach domow z lat 50tych przypominajace slumsy poludniowoamerykanskich miast, asortyment to mniej wiecej reczniki, miotly i...cocacola. Ale tak jak mowie, nie bylem na wybrzezu
Samochody rzeczywiscie jezdza ciekawe, Mercedesy ML to w zasadzie standard, chociaz z drugiej strony na ulicy miasta mozna spotkac tez wychudzone konie wyjadajace cos ze smietnikow, czy ubijane i oprawiane (czy jak to nazwac) kozy.
Ale skoro Kilerow dwoch twierdzi ze wybrzeze jest OK to chetnie sprawdze to osobiscie w najblizsze wakacje ;)
remikremek
Plażowicz
Albania jest super

Nieprzeczytany postnapisał(a) remikremek » 25.01.2007 19:52

W roku 2006 zaliczyłem Szkodrę, Kruję, Tiranę i Durres. W przyszłym na pewno zapuszczę się dalej. Dla zainteresowanych fotki z Albanii na www.jezo.info
krakusowa
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakusowa » 26.01.2007 09:02

Bsrdzo fajne fotki i komentarz
remikremek
Plażowicz
pytanie o camping

Nieprzeczytany postnapisał(a) remikremek » 28.01.2007 12:37

Aha jeszcze pytanie do Kilera (pierwszego :D ) - czy masz jakieś bliższe dane dot tego campingu - gdzie on dokładnie jest i czy można tam dojechać przyczepą ?
zygmunt
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zygmunt » 02.02.2007 18:45

Fajne zdjęcia szczególnie to ostatnie. Zachęcające.
e.zetka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) e.zetka » 02.02.2007 19:23

Ja też planuję wycieczkę do Albanii. Poczytam chętnie co piszecie.
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 18.03.2007 08:22

Nadchodzi kres egzotycznej Albanii. W katalogu biura podróży Mediterraneum oferują w tym roku "absolutną nowość" - objazdówkę "Od Chorwacji po Albanię".Ambitny program zwiedzania, aż po Apollonię i Berat. Dwa noclegi w hotelu klasy turystycznej w okolicach Durres i Tirany. I transport lux-autokarem - czyli albańskie drogi już nie tylko dla merców i terenówek :wink:
Pakula
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pakula » 14.06.2007 19:05

Jak wygląda sytuacja na granicy tj;zielona karta rozumiem potrzebna?
Euro przyjmują?
Pakula
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pakula » 14.06.2007 19:19

Do Albani chciałbym wyskoczyć tak na chwile,gdzie jest po przejechaniu granicy najbliższe miasteczko nadmorskie?? Na mapie jak patrze to jest dopiero Durres.Troche zadaleko
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 14.06.2007 19:42

Pakula napisał(a):Jak wygląda sytuacja na granicy tj;zielona karta rozumiem potrzebna?
Euro przyjmują?

Zielona karta musi być ale to jest pryszcz (z reguły dają ją za friko). Problemem jest właśność samochodu. Gdy jechałem w maju miałem spory problem bo mam brykę leasingową i domagali się notarialnego upoważnienia "właściciela pojazdu". Przede mną nie wpuścili chłopaka z Polski bo jechał autem swojego ojca i niepotrzebnie zaczął się wykłucać. Ja ostatecznie "załatwiłem" temat za 5 Euro dla "kierownika baraku" i obietnicę że wrócę tym samym autem w tym samym dniu. Na tą okoliczność otrzymałem jakąś bumagę formatu A3, którą o dziwo zażądano do zwrotu przy wyjeździe (a juz myślałem że będę miał fajny suwenir). Żeby było śmieszniej, gdy oddałem tą bumagę Albaniec wyciągnął łapę i zagaił: "2 Euro please" A że późno już było, nie miałem czasu ani ochoty na przepychanki to mu dałem tym bardziej że żal mi było tych ludzi po tym co zobaczyłem w Albanii. Ale przypuszczam że ta opłata wyjazdowa to była albańska kreatywność.
Reasumując wątpię aby jakiekolwiek przepisy faktycznie obowiązywały przy wjeździe/wyjeździe do tego ciekawego kraju. Ale warto skoczyć bo "genius loci" jest niesamowity a można go poczuć już na samej granicy (MNE/AL) - jak dla mnie to jest zupełny "underground" :wink:
Obrazek
Następna strona

Powrót do Albania - Shqipëria

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone