Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Albania jako miejsce docelowe ?

Nazwa Albanii wywodzi się ze źródeł greckich i rzymskich, nawiązując do koloru białego. Sami Albańczycy używają nazwy Shqipëria, co oznacza Krainę Orłów. Albania jest niewielkim krajem - jej powierzchnia wynosi to niewiele mniej niż powierzchnia województwa wielkopolskiego.
pklimas
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) pklimas » 19.07.2006 09:35

Przy braku odpowiedniego forum nt. Albanii pozwolilem sobie załozyc tutaj watek nie zwiazany z Cro :)
Przez ostatnie 2 lata na dlugim urlopie bylem w Ulcinj (Czarnogora)
i w tym roku zastanawiam sie czy w Albanii sa odpowiednie warunki (gdzie ?) do spedzenia 2 tygodniowego urlopu.
Czy ktos moze zasugerowac albanskie miejscowosci na wybrzezu gdzie
bedzie choc troche infrastruktury turystycznej (noclegi, knajpki).
Jakich cen mozna sie spodziewac za takie "dobrodziejstwa" ?
Czy albania juz na tyle sie ucywilizowala ze mozna tam poplazowac w spokoju, bez tloku (jak w Ulcinj) i przy nizszych cenach?
Jakosc drog w albanii mnie nie przeraza - w zeszlym roku przejechalem osobowka przez Durmitor (30 km na 1 biegu).

Piotr
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 19.07.2006 09:47

Witam

Jest takie forum o Albanii:
http://forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=29338

Poza tym już tu pisano o tym kraju co nieco :)
A z tego co wiem ceny nie są tam wcale specjalnie niskie ( zwlaszcza w sezonie) :(
typ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) typ » 12.08.2006 09:34

Co do cen to mam wrażenie (a może nawet pewność), że tam gdzie się da stosowane są 2 ceny - dla tubylców i "tambylców". My jestesmy "tambylcami", jesteśmy od razu rozpoznawani, stąd ceny na bazarach a nawet w sklepach (tam gdzie nie ma wywieszonych cen) mogą być podwójne.
Ceny nie odbiegały w jakiś znaczący sposób od Czarnogórskich.
Na wybrzeżu nie byłem (tylko w górach), więc na temat bazy noclegowej się nie wypowiem. Ja przez cały czas swojego pobytu w Albanii nie spotkałem ani jednego kempingu. Nie wiem czy nad morzem już coś tgakieo powstało....
Kiler
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiler » 21.08.2006 02:02

pklimas napisał(a):Przy braku odpowiedniego forum nt. Albanii pozwolilem sobie załozyc tutaj watek nie zwiazany z Cro :)
Przez ostatnie 2 lata na dlugim urlopie bylem w Ulcinj (Czarnogora)
i w tym roku zastanawiam sie czy w Albanii sa odpowiednie warunki (gdzie ?) do spedzenia 2 tygodniowego urlopu.
Czy ktos moze zasugerowac albanskie miejscowosci na wybrzezu gdzie
bedzie choc troche infrastruktury turystycznej (noclegi, knajpki).
Jakich cen mozna sie spodziewac za takie "dobrodziejstwa" ?
Czy albania juz na tyle sie ucywilizowala ze mozna tam poplazowac w spokoju, bez tloku (jak w Ulcinj) i przy nizszych cenach?
Jakosc drog w albanii mnie nie przeraza - w zeszlym roku przejechalem osobowka przez Durmitor (30 km na 1 biegu).

Piotr

Ja byłam w Albanii w tym roku dwa tygodnie razem z rodziną (4 osoby w tym dwie małolaty). W górach i nad morzem, a to moje co-nie-co:
1. dla osobówek istnieją tylko drogi "czerwone"
2. wzdłuz całego wybrzeża jest lepszy lub gorszy, węższy lub szerszy asfalt
3. miejscowości godne knajpek, hoteli itp: Durres, Vlora, Saranda, zatoka Jale (kamp! z wynajmowanymi namiotami i słaną woda w kranach)
4. hotel z lodówka, klimą, tarasem i śniadankiem za 4 os ok. 30 zł pl (ok.30 Eur lub 4000 lek) warunki super a w sklepach praktycznie wszystko
5. ceny w sklepach na poziomie czarnogórskim
6. życzliwi ludzie i policja
7. rozmowa tylko po włosu lub grecku niekiedy cieniutki angielski
8. przepiękne plaże - bardzo różnorodne wybrzeże i zabytki, o przyrodzie - pycha!
9. BEZPIECZNIE!!!
10. w Albanii co drugi samochód to merc i to jaki,
11. Gory piękne, potężne ale osobówką tam wjeżdżać to nieporozumienie, jak ktoś bardzo się uprze to i owszem, ale szybkość pieszego i potem nie jęczeć na robotę zawieszenia - to na własne życzenie. A Durmitor to mały pikuś przy tamtych głaziurach uwież! (dla wyjaśnienie dodam, my w nie popchaliśmy się ale terenówką, osobowe które tam delekatnie przemykają mają poprzerabiane zawieszenia i nie muszą potem wrócić na drugi koniec Europy!) - jak chcesz w nie wjeżdzać to naprawdę mierz siły na zamiary, bo zapłakac potem łatwo, a to ma być piękne niezatarte wrażenie, a nie kłopot.

Dużo jeździmy i daleko, ale to były najpiękniejsze nasze wakacje - za rok pojedziemy na dłużej! Powodzenia! Zyczę udanego urlopu :)
Kiler
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiler » 27.08.2006 00:27

Nooo , to jest nas Kilerów 2-ch!
Który z nas ma kumpla Siarę??

A tak poważnie - w pełni zgadzam sie z opinia mego sobowtóra/rki !!
Dorzucę jeszcze , jako godne zobaczenia Lagunę Karawastas, lagunę za Vlorą, Kruje, a reszta dostępna autem terenowym.
Uwagę Kilera, mego sobowtóra, traktujcie poważnie, jeśli chodzi o dostępność dróg - ja przebyłem żółte drogi terenówką z szybkością 10 km/h, białe - 3-5 km/h .

Nie ma żartów, to są potężne góry i żadnych informacji o położeniu w danej chwili. Ludzie tam żyjący albo nie wiedzą , gdzie się znajdują , albo ocenią cię źle i udadzą głupa (nam się to nie zdażyło)
Generalnie zachęcam
Kiler
Granisevic
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Granisevic » 18.10.2006 12:09

Kiler napisał(a):Ja byłam w Albanii w tym roku dwa tygodnie razem z rodziną (4 osoby w tym dwie małolaty). W górach i nad morzem, a to moje co-nie-co:
1. dla osobówek istnieją tylko drogi "czerwone"
2. wzdłuz całego wybrzeża jest lepszy lub gorszy, węższy lub szerszy asfalt
3. miejscowości godne knajpek, hoteli itp: Durres, Vlora, Saranda, zatoka Jale (kamp! z wynajmowanymi namiotami i słaną woda w kranach)
4. hotel z lodówka, klimą, tarasem i śniadankiem za 4 os ok. 30 zł pl (ok.30 Eur lub 4000 lek) warunki super a w sklepach praktycznie wszystko
5. ceny w sklepach na poziomie czarnogórskim
6. życzliwi ludzie i policja
7. rozmowa tylko po włosu lub grecku niekiedy cieniutki angielski
8. przepiękne plaże - bardzo różnorodne wybrzeże i zabytki, o przyrodzie - pycha!
9. BEZPIECZNIE!!!
10. w Albanii co drugi samochód to merc i to jaki,
11. Gory piękne, potężne ale osobówką tam wjeżdżać to nieporozumienie,

Z jakoscia drog sie zgadzam, ja wjechalem od strony Podgoricy, zaraz za granica asfalt coraz wezszy i podziurawiony...skonczyl sie w miescie(!) Skoder, dziury wielkosci studni.
Poniewaz moje doswiadczenie z Albania ogranicza sie wlasnie do przejazdu przez Skoder i przedmiesc Tirany bardzo egzotycznie brzmi twierdzenie o knajpkach, hotelach, campach...sklepach. Ja widzialem tylko witryny sklepowe na parterach domow z lat 50tych przypominajace slumsy poludniowoamerykanskich miast, asortyment to mniej wiecej reczniki, miotly i...cocacola. Ale tak jak mowie, nie bylem na wybrzezu
Samochody rzeczywiscie jezdza ciekawe, Mercedesy ML to w zasadzie standard, chociaz z drugiej strony na ulicy miasta mozna spotkac tez wychudzone konie wyjadajace cos ze smietnikow, czy ubijane i oprawiane (czy jak to nazwac) kozy.
Ale skoro Kilerow dwoch twierdzi ze wybrzeze jest OK to chetnie sprawdze to osobiscie w najblizsze wakacje ;)
remikremek
Plażowicz
Albania jest super

Nieprzeczytany postnapisał(a) remikremek » 25.01.2007 20:52

W roku 2006 zaliczyłem Szkodrę, Kruję, Tiranę i Durres. W przyszłym na pewno zapuszczę się dalej. Dla zainteresowanych fotki z Albanii na www.jezo.info
krakusowa
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakusowa » 26.01.2007 10:02

Bsrdzo fajne fotki i komentarz
remikremek
Plażowicz
pytanie o camping

Nieprzeczytany postnapisał(a) remikremek » 28.01.2007 13:37

Aha jeszcze pytanie do Kilera (pierwszego :D ) - czy masz jakieś bliższe dane dot tego campingu - gdzie on dokładnie jest i czy można tam dojechać przyczepą ?
zygmunt
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zygmunt » 02.02.2007 19:45

Fajne zdjęcia szczególnie to ostatnie. Zachęcające.
e.zetka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) e.zetka » 02.02.2007 20:23

Ja też planuję wycieczkę do Albanii. Poczytam chętnie co piszecie.
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 18.03.2007 09:22

Nadchodzi kres egzotycznej Albanii. W katalogu biura podróży Mediterraneum oferują w tym roku "absolutną nowość" - objazdówkę "Od Chorwacji po Albanię".Ambitny program zwiedzania, aż po Apollonię i Berat. Dwa noclegi w hotelu klasy turystycznej w okolicach Durres i Tirany. I transport lux-autokarem - czyli albańskie drogi już nie tylko dla merców i terenówek :wink:
Pakula
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pakula » 14.06.2007 20:05

Jak wygląda sytuacja na granicy tj;zielona karta rozumiem potrzebna?
Euro przyjmują?
Pakula
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pakula » 14.06.2007 20:19

Do Albani chciałbym wyskoczyć tak na chwile,gdzie jest po przejechaniu granicy najbliższe miasteczko nadmorskie?? Na mapie jak patrze to jest dopiero Durres.Troche zadaleko
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 14.06.2007 20:42

Pakula napisał(a):Jak wygląda sytuacja na granicy tj;zielona karta rozumiem potrzebna?
Euro przyjmują?

Zielona karta musi być ale to jest pryszcz (z reguły dają ją za friko). Problemem jest właśność samochodu. Gdy jechałem w maju miałem spory problem bo mam brykę leasingową i domagali się notarialnego upoważnienia "właściciela pojazdu". Przede mną nie wpuścili chłopaka z Polski bo jechał autem swojego ojca i niepotrzebnie zaczął się wykłucać. Ja ostatecznie "załatwiłem" temat za 5 Euro dla "kierownika baraku" i obietnicę że wrócę tym samym autem w tym samym dniu. Na tą okoliczność otrzymałem jakąś bumagę formatu A3, którą o dziwo zażądano do zwrotu przy wyjeździe (a juz myślałem że będę miał fajny suwenir). Żeby było śmieszniej, gdy oddałem tą bumagę Albaniec wyciągnął łapę i zagaił: "2 Euro please" A że późno już było, nie miałem czasu ani ochoty na przepychanki to mu dałem tym bardziej że żal mi było tych ludzi po tym co zobaczyłem w Albanii. Ale przypuszczam że ta opłata wyjazdowa to była albańska kreatywność.
Reasumując wątpię aby jakiekolwiek przepisy faktycznie obowiązywały przy wjeździe/wyjeździe do tego ciekawego kraju. Ale warto skoczyć bo "genius loci" jest niesamowity a można go poczuć już na samej granicy (MNE/AL) - jak dla mnie to jest zupełny "underground" :wink:
Obrazek
Następna strona

Powrót do Albania - Shqipëria

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies